Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Nakukahva roiskii  (Luettu 11999 kertaa)

nes1909

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #30 : Toukokuu 30, 2013, 13:39:03 ip »

Ihan checklistinä: Sihdin reunat puhtaat? Grupon tiivisteestä rassattu purujäämät pois? Kahva tarpeeksi kireällä uuton aikana?
Tai voisiko tuossa olla syynä esmes se, että hx:ssä on vaan liian kuumaa vettä, joka ulostullessa höyrystyy ja aiheuttaa tuon pärskimisen sihdin ja tiivisteen välistä? Eli jos valuttaa ennen kahvan kiinnikiertämistä suhinavedet pois, ja kattoo pärskiikö silti.


Hyviä pointteja. Olen aina laskenut sen 1-2dl ennen varsinaista uuttoa, tai oikeastaan niin kauan kuin vesi näyttäisi valuvan tasaisesti ja rauhallisesti. Olen myös tuolla pikkuharjalla putsaillut vähintään parin shotin jälkeen ja talouspaperilla pyyhkäissyt vielä lopuksi. Näyttäis nyt että tuo tiivisteen vaihto tosiaan ratkaisi ongelman :)

Nyt sitten seuraavan ongelman, eli reunakanavoinnin kimppuun :D Aika vähäistä enää, mutta vieläkin uuton puolivälin jälkeen tulee jostain reunamilta minimaalinen kahvisuihku. Prkl.
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 206
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #31 : Toukokuu 30, 2013, 14:09:17 ip »

Nyt sitten seuraavan ongelman, eli reunakanavoinnin kimppuun :D Aika vähäistä enää, mutta vieläkin uuton puolivälin jälkeen tulee jostain reunamilta minimaalinen kahvisuihku. Prkl.

Tähän tärkeimmät pointit:
1. Oikea distribuutio. Eli sitä kahvia pitää olla tasaisesti myös siellä korin reunoilla. Itse en annostele läheskään aina siten että kahvia riittää reilusti yli reunojen ja tästä johtuen käytän sitä WDT-viinikorkkia myös distribuution korjaamiseen. Pyörittelen korkkia siten, että purua on itse asiassa hieman enemmän reunoilla kuin keskellä. Tämä on tuottanut itselle parhaat tulokset nakukahva-uutossa. Täysin tasaisessa distribuutiossa tulee helposti donitsi-ekstraktio missä keskustaan jää kuollut piste.

2. Ei kopautella kahvaa tampperilla, jotta kahvikakku ei irtoa reunasta.

3. Oikea annoskoko. Ei liian paljon eikä liian vähän. Jos kori on vaikka nimellisesti 17g niin joku 16-18g voipi olla hyvä liikkumaväli.

4. Oikean kokoinen tampperi ja suoraan tamppaus. Monesti korit ovat halkaisijaltaan vähän yli 58mm ja tampperit vähän alle 58mm. Tarkkaan mitoitettu tampperi voi helpottaa reunakanavointia.

5. Esiuutto ehkäisee kanavointia, jos sellainen löytyy koneesta.

Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1520
    • Nonsensopedia
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #32 : Toukokuu 30, 2013, 15:17:45 ip »

Nutation tamp, eli sellanen coin flip tamp tyylinen tamppaus on jeesannut itsellä nyt viime päivinä.
Tätä kokeilemaan innoitti Matt Pergerin WBC esitys, joskin käytän edelleen espressomyllyä ja sillä aavistuksen karkeampaa jauhatusta.
Hyvää noroa on tullut, ja maku mm. SqM:n Red Brick (v7):ssa muuttui mielestäni parempaan suuntaan. Seuraavaksi kokeiluun shottilasit pakkasesta.

Reunakanavointi siis poissa ongelmista, eikä nakke roiski ;)

Edit: testissä pakkasesta lasi, johon shotti. Hyvin mielenkiintoisesti maku vaihtelee, ja nopeasti lämpötilan vaihtuessa, alussa tuntui jopa marjojen maku hieman Boozy:maiselta.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 30, 2013, 16:14:34 ip kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

nes1909

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #33 : Toukokuu 30, 2013, 18:17:12 ip »

Luinkin tuosta nutation -metodista joltain jenkkifoorumilta, ja nyt kun mainitsit siitä niin päätin kokeilla. Ja eihän se lähtenyt roiskimaan! Tosin, siinä pyöritellessä tampperia jouduin korjaamaan parilla uusinta pyöräytyksellä, kun se kakku jäi aluksi vinoksi. Lopputuloksena oli sitten se, että tamppauksen loppua kohti kakun tiivistyessä joutui käyttämään yhä enemmän voimaa --> kakusta tuli (samalla kahvimäärällä kuin mitä olen aikaisemminkin käyttänyt) huomattavasti matalampi.

Shotti lähti valumaan hitaasti, joskin muuten nätisti. Tuloksena sitten määrällisesti melko vajaa shotti, mutta tosiaan kanavointia ei ollut, ei ainakaan niin voimakasta että olisi aiheuttanut aiemman kaltaista roiskimista. Nyt sitten kokeillaan hieman karkeampaa jauhatusta.

Ps. Kokeilin nyt sitten samalla itsekin tuota pakastettua kuppia, ja ainakin näin ensivaikutelma oli positiivinen! :D
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 30, 2013, 18:30:53 ip kirjoittanut nes1909 »
Kirjattu

infr

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 12
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #34 : Toukokuu 30, 2013, 21:44:03 ip »

Nutation tamp, eli sellanen coin flip tamp tyylinen tamppaus on jeesannut itsellä nyt viime päivinä.

Itse kokeilin myös tuota nutation tampia. Muuten auttoi mutta ongelmaksi muodostui kuitenkin se, ettei tamppaus ei ollut läheskään vakio.
Sain loppujenlopuksi roiskimisenkin loppumaan kun parantelin distribuutiota :)
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1520
    • Nonsensopedia
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #35 : Toukokuu 31, 2013, 01:16:12 ap »

Tässä voi toki olla paljon kiinni tampperista.
Oma on 58.4mm ja 490g, käytän sitä VST-sihtiin. Ainakin joka kerran saan tasaisen pinnan ilman vinoutumaa.
En juurikaan paina, pyöritän tampperia muutaman kerran, ja se ikäänkuin pistää hantiin kun on tarpeeksi alas saatu purut.
Valumisajasta taas... en niinkään katso kelloa, seuraan väriä enempi. Tänään väijyin yhdellä shotilla, et 35s otti 18.5g valua kuppiin (juomaa 30g).

Mutta etten tämän puolesta nyt liikaa rumpu löisi, niin huomasin yhdessä shotissa pientä kanavointia. Eli olin huolimattomasti lähtenyt tamppaamaan, kahvan sivua kämmeneen töksäyttäen saaden purupinnan tasaiseksi, ja siitä pyöritellen.
Nykyään hieman tarkemmin katson miten purut ovat korissa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-