Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin  (Luettu 21700 kertaa)

äyni

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 689
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #45 : Tammikuu 30, 2013, 17:31:02 ip »

Juuri niin ja selkeyttähän se tuo, kun jokainen ei kehitä omaa kantakielistä vastinettaan kuitenkin jo vakiintuneille enkkutermeille, jotka usein ovat sellaisenaan ihan näppärästi käytettävissä.

Olisivat edes englantia...

Pikkuhiljaahan tämä hiljaisen kansan oma kieli kuolee pois

Höpsistä, ei suomi ole minnekään kuolemassa. Lainasanojen otto ja kielen muuttuminen on osoitus elävästä kielestä. Suomenkieltä jossa ei olisi ollenkaan vierasperäisiä lainoja ei ole ollut olemassa vuosisatoihin, jos koskaan.
Lisäksi nyt puhutaan vielä jargonista, johon pätee aivan eri lait kuin yleiskielen muotoihin.
Kirjattu

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2574
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #46 : Tammikuu 30, 2013, 17:45:21 ip »

Tässä muutamia vuosia taaksepäin olisi ehkä epämäräisesti? sanottu että kahvi pyritään saamaan myllystä kahvaan mahdollisimman tasaisesti, jotta vaadittava kahvikerroksen lisätasoitustarve olisi mahdollismman vähäistä?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

koomikko

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #47 : Helmikuu 26, 2013, 23:19:28 ip »

Mä täydentelen tähän sitä mukaan kun opin tuon oscarin metkuja. Jos näistä jutuista olisi vaikka jollekkin toiselle oscarin / hx-koneen omistajalle hyötyä.

1. Annostelin alussa aivan liian pienillä määrillä nuukuuttani (n. 14g). Oscarin sihtiin mahtuu ainakin 18g kahvia, ja viimeaikoina olen käytellyt 17-18g annoksia enimmäkseen.
2. Uuttoaika. Se 20-30s ei ole mikään kiveen hakattu aika. Tärkeämpää on että kahvinorot valuvat "ohuena spagettina". Kannattaa verrata ammatilaiskoneiden valumaan. Käytännössä oscarin kanssa tämä tarkoittaa 25-35s uuttoja, koska oscarin pumppu tuntuu olevan hitaanpuoleinen paineiden noustessa.
3. HX-koneen lämpötilan kontrollointi oli mulle vielä täysin vieras konsepti vielä eilen. Luulin että kunhan pahimmat höyryt suhauttaa pois parin sekunnin aikana niin se riittää. Kaffan vaaleilla pavuilla tämä tuntui vielä toimivan, mutta tummemmat paahdot maistuivat kaikki palaneilta ja kitkeriltä. Nyt olen huomannut kuinka kriittistä tuo oikea huuhteluaika on. Tää oli valaiseva artikkeli http://www.home-barista.com/hx-love.html Tajusin myös että erilaiset pavut hyötyvät eri pituisista huuhteluista. Vaaleilla voi huuhdella lyhyemmän aikaa jolla saa kuumemman uuton ja tummempia papuja uuttaessa huuhdellaan pidempään, jotta lämpötila laskee riittävästi. Käytännössä jos oscar on seisonut pitkään saa siitä huuhdella noin 1,5-2dl vettä ulos (10s), jonka jälkeen sen annetaan palautua pavun tummuuden mukaisesti. Vaaleilla jopa minuutti ja tummilla 20-30s. Ja jos ollaan juuri tehty uutto, niin luonnollisesti ei ylimääräistä huuhtelua välttämättä tarvita (tai hyvin pieni).

4. Maidonvaahdotus antaa vieläkin odottaa itseään. Täydellistä tasaista mikrovaahtoa ei vain tunnu syntyvän. Eteenpäin on menty kuitenkin. Huomasin esimerkiksi että jos vaahdottaa kahteen pikkulatteet (3-4dl maitoa) oikea lämpötila saavutettiin vasta 30s kohdalla. 2dl tulikin sitten 15 sekunnissa. Tukin höyrypillistä laitteenpuoleisen reijän hammastikulla sisältäpäin ja sain näin paremman pyörteen aikaiseksi. 

Pääsin tuossa kerran kokeilemaan LM ammattikoneella vaahdottamista ja se onnistui kertalaakista - oikeasti. Maito pyöri ihan eri vauhtia siellä kannussa ja tasaista tuli. Kyllä niissä koneissakin on eroja ja muutaman tonnin eron hinnassa huomaa.

-mikko
Kirjattu

koomikko

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #48 : Huhtikuu 29, 2013, 20:29:08 ip »

Laitan tälläisen infon murusen tänne ja pariin muuhunkin oscar aiheiseen ketjuun.

Hankin elektrokselta oscarin OPV ja vakuumi kitillä joulukuussa 2012. Tuo OPV-venttiili piti olla säädetty 10 baariin. Kyhäsin itselleni blindiin kiinnitetyn painemittarin jossa oli Wilkan nestetäytteinen mittari. Elektros oli säätänyt paineen 7 baariin ilman valutusta ja tuonne 6-6.5 baarin paikkeille kun vesi valuu uuton tahtiin.

Olin pitkään tuskaillut laihan oloisten juomien kanssa, joista puuttuu suutuntuma. En ole kunnolla vielä kerennyt testaamaan mutta tällä todennäköisesti on tekemistä asian kanssa. Ainakin ensimmäinen shotti oli huomattavasti parempi.

Eli tarkastakaa uuttopaine, jos teillä on elektroksen kitti.
Kirjattu