Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Aloittelija on hämmentynyt  (Luettu 8318 kertaa)

nes1909

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Aloittelija on hämmentynyt
« : Toukokuu 01, 2013, 18:48:58 ip »

Eli sarjassamme tyhmiä kysymyksiä aloittelijalta :-[

Tuli tuossa hankittua ensimmäinen laite, NS Oscar, ja nyt on tullut pari päivää harjoiteltua tuplashotteja nakukahvan kanssa. Myllyksi hankin vuoden vanhan Rockyn.

Harjoitellessa on tietty herännyt muutamia kysymyksiä.

1. Esim. tuolla kahwikissa sanotaan, että tuplaespressoon käytetään normaalisti 12-18g kahvijauhetta (vaikka jossain taisi olla että nykyään olis yleistynyt lähemmäs 20g?), ja normishottiin se 6-8g. Mutta monesti on näkynyt noissa videoissa sun muissa tyylejä, joissa filtteri laitetaan täyteen, ja siitä pyyhkäistään sitten jollain käsitekniikalla/veitsellä/luottokortilla vain pinta tasaiseksi. Näin tehdessä kuitenkin mm. nakukahvaan tulee itsellä väistämättä vähintään se 22g. Yhden shotin filtteriin jos mittaan sen 6-8g, niin koko filtteri näyttää todella tyhjältä ???

Jos nyt sitten kuitenkin mittaan filtteriin sen oikean grammamäärän (enkä siis laita sitä täyteen ja pyyhkäise pintaa tasaiseksi), niin miten sitten varmistetaan että se jauhe on siinä filtterissä tasaisesti reunoja myöten, kun käsittääkseni kopauttaa ei saa (aiheuttaa kanavoitumista?) ???

2. Kuuluuko kakun jäädä todella märäksi, vai pitäisikö se olla kuivempi? Googlettelulla löytyi äkkiseltään että sillä ei ole merkitystä onko märkä vai ei, mutta itselläni se ainakin jää lähes joka kerta todella märäksi, joskus siinä on jopa ihan vettä päällä. Onko siis normaalia vai ei? Pari kertaa on jääny semmonen nätti kiinteän näkönen kuivahko kakku, jossa kevyt ruuvin painauma. Sillon muistaakseni käytin sitä normi- eikä nakukahvaa...

3. Kahvi tulee nykyään, ensimmäisten kertojen roiskimisten jälkeen, nakukahvasta suht nätisti keskeltä yhtenä liruna (joka käsittääkseni on oikein), ja uuttosuhdekin tuntuu lähenevän vähitellen sitä haluttua. Mutta pari kertaa olen huomannut kahvikakussa siinä keskikohdan kieppeillä reiän. Onko tämä merkki jostain virheestä, esim. kanavoitumisesta?

4. Rocky paakkuuntaa todella paljon. Tai ainakin näin amatöörin silmin aika kokkareista tuntuu olevan. Ilmeisesti se paakkuntuminen on yksi tuon myllyn "ominaisuuksia", mutta silti joutuu ihmettelemään kuuluko sen ihan noin paljon paakkuuntaa ??? Tähän on toki varmasti melko vaikeaa vastata ilman esimerkkikuvaa...Tarkoituksena olisi joka tapauksessa vaihtaa siihen uudet levyt viikonloppuna...

Tässäpä nyt joitakin mieleen tulleita juttuja...

Ai niin, ja vaahdottaminen ei onnistu millään :D Vaahtoa tuntuu tulevan todella ohut kerros maidon jäädessä suurimmaksi osaksi nestemäiseen muotoon...Ilmeisesti pitäisi antaa ilmaa lisää?

« Viimeksi muokattu: Toukokuu 01, 2013, 21:16:37 ip kirjoittanut nes1909 »
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Päivän komiikkahetki
« Vastaus #1 : Toukokuu 01, 2013, 20:45:17 ip »

Jos maistuu hyvälle, niin hyvä. Jos ei, niin sitten voidaan miettiä tarkemmin.

1. Ainakin minä kopautan. Tärkeintä on kahvin hyvä maku, ei grammat tai "estetiikka" siitä, onko sihti täynnä

2. Muistelisin, että Oscarissa jäisi aika helposti kakku melko märäksi.

3. Voi olla. Voi kertoa myös uuttoveden lämpötiloista. Lasketko vettä gruposta ennen uuttoa?

4. Juu, Rocky paakuttaa. Weissaa/riko paakut vaikka haarukalla tai hammastikulla, niin saat tasaisemman kakun.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Päivän komiikkahetki
« Vastaus #2 : Toukokuu 01, 2013, 20:56:22 ip »

Kannattaiskohan tuota otsikkoa muuttaa? Ei kuvaa aihetta millään tavalla.

1. ...
Jos nyt sitten kuitenkin mittaan filtteriin sen oikean grammamäärän (enkä siis laita sitä täyteen ja pyyhkäise pintaa tasaiseksi), niin miten sitten varmistetaan että se jauhe on siinä filtterissä tasaisesti reunoja myöten, kun käsittääkseni kopauttaa ei saa (aiheuttaa kanavoitumista?) ???

Kannattaa alussa mitata kahviannokset vaa'alla. Oman kokemukseni mukaan oscarin tuplasihti on 17g sihti. Eli siinä optimiannoskoko on noin 16-18g. Näin ainakin itsellä. Isompaa ei kannata käyttää koska kakku halkeaa kun turpoaa liikaa. Kolikkotestillä voit selvittää maksimiannoksesi likimain. Teetä itsellesi WDT työkalu. Viinikorkki jossa on 5-6 neulaa pystyssä on oiva. Sillä voi sitten pyöritellä sitä rockyn paakullista tuotosta rikki ja tasaiseksi kahvaan. Nakukahvalla näkee tehoaako wdt.

Lainaus
2. Kuuluuko kakun jäädä todella märäksi, vai pitäisikö se olla kuivempi?
Riippuu kahvin määrästä. Itsellä alle 17g annoksilla on märkä kakku, koska kakun ja sihdin väliin jää tilaa turpoamisen jälkeen.

Lainaus
3. Kahvi tulee nykyään, ensimmäisten kertojen roiskimisten jälkeen, nakukahvasta suht nätisti keskeltä yhtenä liruna (joka käsittääkseni on oikein), ja uuttosuhdekin tuntuu lähenevän vähitellen sitä haluttua. Mutta pari kertaa olen huomannut kahvikakussa siinä keskikohdan kieppeillä reiän. Onko tämä merkki jostain virheestä, esim. kanavoitumisesta?
Reikä voi olla merkki kanavoitumisesta. Mihin uuttosuhteeseen olet pyrkinyt? Kannattaa kokeilla kaikkea 50% ja 100% väliltä.

Lainaus
4. Rocky paakkuuntaa todella paljon. Tai ainakin näin amatöörin silmin aika kokkareista tuntuu olevan. Ilmeisesti se paakkuntuminen on yksi tuon myllyn "ominaisuuksia", mutta silti joutuu ihmettelemään kuuluko sen ihan noin paljon paakkuuntaa ???

Rocky paakuttaa pirusti, mutta tuo wdt auttaa. Jos sulla on se annostelija siinä niin sekin rikkoo paakkuja vähän.

Lainaus
Ai niin, ja vaahdottaminen ei onnistu millään :D Vaahtoa tuntuu tulevan todella ohut kerros maidon jäädessä suurimmaksi osaksi nestemäiseen muotoon...Ilmeisesti pitäisi antaa ilmaa lisää?

Kato tää video: http://vimeo.com/63338928
siinä on aikalailla kaikki ja sit pirusti harjottelua. Mielestäni Oscarin tehot riittää hyvin 2,5-3dl vaahdottamiseen, mutta sitten loppuu potku. Pyörteen saaminen käy vaikeaksi.

Kirjattu

nes1909

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Päivän komiikkahetki
« Vastaus #3 : Toukokuu 01, 2013, 21:15:56 ip »

Kiitos vastauksista. Muutetaan otsikkoa, kunhan ajattelin että nämä nyt on varmasti niitä tyhmimpiä aloittelijan kysymyksiä, todella perusjuttuja varmasti vaikka itseä askarruttaakin :)

Juu lasken tosiaan vettä ennen uuttoa rauhassa kunnes veden tulo on "tasaantunut" :)

Tuosta kopauttelusta muistelisin vain lukeneeni, että se aiheuttaisi sitä kanavoitumista, eikä siksi olisi suositeltavaa?

Mitä uuttosuhteeseen tulee, niin itse asiassa en olekaan punninnut valmista tuotosta vielä kertaakaan. Sen sijaan olen tähdännyt siihen, että saisin valmistettua 75ml ajassa 27s, käyttäen n. 21-22g jauhetta. Tuo suuri määrä jauhetta on johtunut juuri siitä pähkäilystä että kuuluuko se kuppi laittaa täyteen ja tasoittaa siitä ylimääräiset pois. Tällöin painoksi on tosiaan jäänyt sitten noinkin suuri luku. Mutta täytyypä pienentää sitä kahvijauheen määrää nyt jatkossa.

Niin juu ja kyse oli tosiaan tuosta nakukahvasta, eli tuota Oscarin mukana tullutta tuplasihtiä en ole juurikaan käyttänyt. Mutta nyt kun mainitsit sen, niin oliskohan ollutkin niin että ne pari kertaa kun on tullut sellanen nätin näkönen, ei ns. uiva kakku, niin silloin käytössä olikin tuo tuplasihti, jonka olen täyttänyt kevyesti ja siihen olisi silloin tullut juuri tuo 16-18g...

Täytyy tosiaan myös kyhäillä tuollainen WDT-työkalu. Tähän asti olen välillä tehnyt niin, että olen jauhanut kahvin suoraan pieneen kippoon jossa sitten rikkonut isommat paakut ja siitä pienellä lusikalla sitten siirtänyt filtteriin.

Mausta on ehkä vielä hieman vaikea antaa tarkkaa analyysia ihan vaan siksi että koko espressomaailma on itselle niin uutta, eikä kovin montaa "oikeaa" (=kahvilassa koettua) vertailupohjaa ole. Mutta sanotaan nyt että itse koen nuo shotit ihan maistuvina, varmasti joku kokeneempi voisi olla toista mieltä :D
Oma tyytyväisyyshän se toki on tärkeintä, mutta se ei tarkoita tietenkään sitä että pitäisi tyytyä nykyiseen tasoon :)

« Viimeksi muokattu: Toukokuu 01, 2013, 21:20:22 ip kirjoittanut nes1909 »
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Aloittelija on hämmentynyt
« Vastaus #4 : Toukokuu 01, 2013, 22:08:12 ip »

Kannattaa tosiaan käydä espressoa maistelemassa "kunnollisissa" kahviloissa, joissa siis osataan tuo jalo taito. Läheskään kaikkialla sitä ei osata vaikka vehkeet onkin.

Harjoittele sillä tuplasihdillä vaan. Se käy myös siihen nakukahvaan. Triplalla kuluu paljon kahvia. Onhan pavut tuoreita?

Tilavuusmitta on ihan ok tapa mitata valmista tuotosta kunhan tiedostaa että creman määrä määrittää tilavuuden. Painojen suhde on varmempi mitta. Kukin tähtää mihin haluaa, mutta itse olen tähdännyt 60-70% uuttosuhteisiin. Eli vaikka tuosta 16g annoksesta tulee 23g valmista espressoa.

Mun mielestä alussa on myös hyvä pitää vähän kirjaa omista tuotoksista. Laittaa siihen painot ja sitten minkä makuista tuli.

Kun sulla kerran on oscar, niin kannattaa tutustua hx-koneen huuhteluun ja kokeilla mitä eri pituiset huuhtelut tekevät.
Tuossa on hyvä selostus: http://www.home-barista.com/hx-love.html
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 01, 2013, 22:54:24 ip kirjoittanut koomikko »
Kirjattu

nes1909

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Aloittelija on hämmentynyt
« Vastaus #5 : Toukokuu 01, 2013, 22:28:10 ip »

Kannattaa tosiaan käydä espressoa "kunnollisissa" kahviloissa, joissa siis osataan tuo jalo taito. Läheskään kaikkialla sitä ei osata vaikka vehkeet onkin.

Harjoittele sillä tuplasihdillä vaan. Se käy myös siihen nakukahvaan. Triplalla kuluu paljon kahvia. Onhan pavut tuoreita?


Hehe, tuli pieni ahaa -elämys tuosta että tosiaan ton tuplasihdinhän voi laittaa siihen nakukahvaan sen nakun mukana tulleen kipon tilalle :D Huh huh, ei voi muuta sanoo :D Nyt kun kävin kattomassa tuolta Elektrosin sivuilta, niin onhan siellä tosiaan maininta siinä nakukahvan yhteydessä että "21grams" :P

Mutta pavuista...Olen hakenut pavut tuolta Lohjalla olevasta Cafetoria Roasteryn paahtimosta, jossa päässyt myös sitten "oikeaa" espressoa maistamaan. Pusseissahan ei ole ollenkaan paahtopäivämäärää, joten tarkasta paahtoajankohdasta ei sikäli ole tietoa. Täytyy varmaankin kysyä rohkeasti ensi kerralla. Heidän myymälähän on auki ainoastaan lauantaisin, joten sikäli suunnitelmana olisi että hakisin heiltä aina pavut viikon tarpeiksi. Joskus ehkäpä pariksi viikoksi, jos esim. töiden takia ei joku lauantai pääsekään. Täällä suunnalla jossa itse asun, tuo on tietääkseni ainoita vaihtoehtoja, seuraavat paikat meneekin sitten jo about 35km päähän...

Kiitos muuten noista linkeistä! Tuon vaahdotusvideon jo äsken katsoinkin, oli todella hyvä ja selkeyttävä video, syttyi taas pari lamppua pään päälle kun huomasi heti mitä on tullut tehtyä aivan väärin :)
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Aloittelija on hämmentynyt
« Vastaus #6 : Toukokuu 01, 2013, 22:44:38 ip »

Tuo lohjan cafetoria pitäisi olla hyvä. Ainakin helsingin putiikit on. Cafetorian pusseissa on paahtopäivämäärä, mutta se on vähän kryptinen.
Pussissa lukee takana esim CE1504  jolloin se on paahdettu 15.04.
Kirjattu

nes1909

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Aloittelija on hämmentynyt
« Vastaus #7 : Toukokuu 01, 2013, 22:51:21 ip »

Aaa katos vaan, niinpäs onkin! :D

Täytyy kyllä kehua tuota lohjan paahtimo/myymälää, erittäin viihtyisä paikka ja todella mukavaa henkilökuntaa.
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Aloittelija on hämmentynyt
« Vastaus #8 : Toukokuu 01, 2013, 22:57:55 ip »

Kun kerran olit hommannut tuon oscarin elektrokselta niin asennettiinko sulle opv-venttiili myös? Jos niin tehtiin, niin kannattaa tarkistuttaa uuttopaineet mikäli creman määrä on heikko tai juoma kovin ohuen oloista. Mulla oli paineet pielessä.
Kirjattu

nes1909

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Aloittelija on hämmentynyt
« Vastaus #9 : Toukokuu 01, 2013, 23:06:42 ip »

En ottanut sitä modausta siihen mukaan, tässä jälkeenpäin miettinyt että olis varmaan pitänyt...

Tuolla toisessa topicissa kyselinkin siitä, että kun tuolla foorumeilla annetaan tuo ohje että joka kerta kun kone käynnistetään, niin höyrysuutin pitäis olla auki kunnes sieltä tippuu ekat pisarat. Oscarin manuaali taas sanoo että kone pitäs käynnistää höyryhana kiinni (ilmeisesti enemmänkin safety syy). Koneen mukana taas tuli lappu, jossa luki isolla että jossain aikaisemmassa käännöksessä oli tullu virhe, ja VAIN ensimmäisen kerran konetta käynnistettäessä höyryhana pitäis olla auki  ???
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Aloittelija on hämmentynyt
« Vastaus #10 : Toukokuu 01, 2013, 23:12:28 ip »

Jos sulla ei oo sitä tyhjiö venttiiliä asennettu niin sitten höyryä pitää päästää alussa pois. Eli käynnistä vaan hana kiinni, mutta sitten kun kone on riittävän lämmin höyryn tuottoon niin päästä vähän höyryä. Oscar ei ole tällöin vielä valmis ja riittävän lämmin. Olen yleensä antanut 30min lämmetä, mutta varmaan joku 20min riittää myös.
Kirjattu

nes1909

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Aloittelija on hämmentynyt
« Vastaus #11 : Toukokuu 01, 2013, 23:18:04 ip »

Ok, täytyypä tehdä näin. Itse olen myös antanut tuon puolisen tuntia rauhassa lämmetä :)
Kirjattu

nes1909

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Aloittelija on hämmentynyt
« Vastaus #12 : Toukokuu 02, 2013, 16:30:36 ip »

Tänään nyt sitten uudella innolla tuli kokeiltua taas, ja laskeskeltua tarkemmin tuota uuttosuhdetta. Nyt siis punnitsin valmiin shotin sen sijaan että olisin tarkastellut tilavuutta.

Pääsin seuraavanlaiseen:

18g jauhetta 25s uutolla--> tulos 26g shotti, tekee siis uuttosuhteeksi 69%. Ensi kerralla annan valua samalla jauhatuksella sen 30s, jotta saisi kokoa vähän kasvatettua :)

Ero maussa noihin aikaisempiin tuotoksiin (joissa tuo uuttosuhde oli nyt sitten ollutkin aivan metsässä, ilmeisesti jossain 20% kieppeillä) oli kyllä melkoinen. Ensimmäistä kertaa suutuntuma oli paksun kermainen, eikä sellainen laiha liru.

Käytin Rockyssa asetusta siinä 3-4 kieppeillä, joka kuulostaa itsestä todella alhaiselta, kun käsittääkseni yleensä se pitäisi pyöriä jossain 8 kieppeillä? Ensimmäiset tipat tuli aika vaivalla varmaankin n. 8-10sek kohdalla, ja kesti jonkin aikaa ennen kuin ne muodostui nätiksi noroksi.

Häiritsee vaan tuo Rockyn pieni asetus, mutta eipä kai sillä ole väliä kunhan lopputulos toimii ???


Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Aloittelija on hämmentynyt
« Vastaus #13 : Toukokuu 02, 2013, 18:00:38 ip »

Ei se koko vaan se maku.  ;D Se on se tärkein. Sulla on tuo suhde aika kohillaan. Nyt voit sit kokeilla miten se pidempi tai lyhyempi eroaa ja mistä tykkäät ja miten ne vertautuvat siihen cafetorian essoon.

Mulla on kanssa ollu rockylla siellä 3-5 kieppeillä jauhatusasetus. Teräkosketus tapahtuu asetuksella 0.
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Päivän komiikkahetki
« Vastaus #14 : Toukokuu 02, 2013, 18:17:00 ip »

Tuosta kopauttelusta muistelisin vain lukeneeni, että se aiheuttaisi sitä kanavoitumista, eikä siksi olisi suositeltavaa?
Kopauttelusta, minusta kopauttelun suurin "ongelma" on se, että sse vaikeuttaa kakun tiivistymisen hallintaa ja saattaa aiheuttaa vinoutumaa kakkuun. Jos pärjäät ilman, ei sitä kannata turhaan ottaa mukaan keittorituaaleihin, mutta jos kuitenkin kopautat ja maku on kohdillaan, niin eipä kannata murehtia. Jos aina kopauttelet, alkaa ajan saatossa pieniä lommoja olla värkeissä (niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin :)).
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.