Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kahviaiheisia artikkeleita  (Luettu 55926 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #30 : Kesäkuu 20, 2015, 15:47:18 ip »

http://yle.fi/uutiset/kahvikonkarin_neuvoilla_kiehautat_taydelliset_nokipannukahvit/8060023

Pitää näköjään kolme kertaa kiuhauttaa. Itse en pääse yli enkä ympäri siitä että vaikka kuinka kokeilen, niin paras kahvi pannukahvi jauhatuksella tulee kun kiehutan veden ensin kunnolla ja heti kiehumisen jälkeen purut perään ja kunnon haudutus vähän kahvilaadusta riippuen. Kaikki muut kokeilut ovat aina olleet huononmpia.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #31 : Kesäkuu 21, 2015, 09:06:54 ap »

Vähän vaikutti siltä, että tuo kahvikonkari ei ole edes tietoinen siitä miltä hyvä kahvi maistuu.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #32 : Kesäkuu 21, 2015, 14:53:34 ip »

"Vaalea paahto on laadun tae" oli minusta hauskin ilmaus jutussa.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #33 : Elokuu 17, 2015, 17:18:00 ip »

Tämä nyt ei ole artikkeli.
Mutta täyttäkää ihmeessä.
http://www.jimseven.com/2015/08/17/the-state-of-espresso-2015-survey/
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #35 : Syyskuu 25, 2015, 16:56:00 ip »

Pohdiskeltavaa viikonlopuksi:
http://sprudge.com/5-incredible-myths-of-coffee-freshness-revealed-86011.html

Otsikko on turhan raflaava ainakin näin kahvihörhön näkökulmasta, mutta kyllähän tuon lukaisee.

Itseä jäi harmittamaan kahvin pakastamisesta puhuttaessa se, että kritisoivat kondensaatiokosteuden muodostumista, kun kahvit otetaan pakkasesta. Eivät sitten lainkaan käsitelleet sitä vaihtoehtoa (jota itsekin huolellisesti noudatan), että antaa sen lämmön tasaantua rauhassa yön yli, ennen ilmatiiviin pakkauksen avaamista...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #36 : Syyskuu 25, 2015, 17:32:44 ip »


Itseä jäi harmittamaan kahvin pakastamisesta puhuttaessa se, että kritisoivat kondensaatiokosteuden muodostumista, kun kahvit otetaan pakkasesta. Eivät sitten lainkaan käsitelleet sitä vaihtoehtoa (jota itsekin huolellisesti noudatan), että antaa sen lämmön tasaantua rauhassa yön yli, ennen ilmatiiviin pakkauksen avaamista...

Eikös tuo ilmiö ole ohi kun pussin lämpö on tasaantunut? Että ei tarvitse edes koko yötä pitää huoneenlämmössä.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 25, 2015, 17:38:29 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #37 : Syyskuu 25, 2015, 17:38:26 ip »

Eikös tuo ilmiö ole ohi kun pussin lämpö on tasaantunut? Että ei tarvitse ede koko yötä pitää huoneenlämmössä.

Tottahan toki. Se on vaan melko kätevää ottaa illalla/yöllä ennen nukkumaanmenoa pussi huoneenlämpöön...
Olen toki joskus huimapäänä jo parin tunnin jälkeen ottanut pavut käyttöön! ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #38 : Lokakuu 19, 2015, 11:37:05 ap »

Minä vippaan suoraan pakkasesta myllyyn. Jos hiukan kosteutta muodostuukin, niin ainakin vähenee sähköisyys.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #39 : Lokakuu 26, 2015, 23:19:17 ip »

Tämä osui silmiin.
Mielenkiintoinen kapistus. Koskakohan pääsee näkemään jossain livenä?
Mavam is Coffee Fest’s Highest Scoring ‘Best New Product’ Ever
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #40 : Marraskuu 02, 2015, 09:36:10 ap »

Kahvin kemiaa ja uuttokoe:
http://molekyyligastronomia.fi/kahvilla-pauligilla/

"Optimaaliseksi väitetty noin 91-94 astetta näytti saavan eniten tykkäämispisteitä."

Uuttokoe on aika tyhjä arpa, kun eipä tuo koe oikein mitään kerro veden lämmön pudottamisen vaikutuksesta kahvin makuun jos uuttoa ei yhtään kompensoida ajalla tai jauhatuksella. Aliuutettu kahvi on aliuutettua kahvia. Sama koe kolminkertaisella uuttoajalla ja hienommalla jauhatuksella olisi tuottanut aivan erilaisen "optimaalisen uuttolämpötilan".
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #41 : Marraskuu 02, 2015, 11:58:29 ap »

Kahvin kemiaa ja uuttokoe:
http://molekyyligastronomia.fi/kahvilla-pauligilla/

"Optimaaliseksi väitetty noin 91-94 astetta näytti saavan eniten tykkäämispisteitä."

Uuttokoe on aika tyhjä arpa, kun eipä tuo koe oikein mitään kerro veden lämmön pudottamisen vaikutuksesta kahvin makuun jos uuttoa ei yhtään kompensoida ajalla tai jauhatuksella. Aliuutettu kahvi on aliuutettua kahvia. Sama koe kolminkertaisella uuttoajalla ja hienommalla jauhatuksella olisi tuottanut aivan erilaisen "optimaalisen uuttolämpötilan".

Siellä on alhaalla mahdollisuus antaa kommentti.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #42 : Marraskuu 02, 2015, 12:09:42 ip »

Siellä on alhaalla mahdollisuus antaa kommentti.

Siitä sitten antamaan, jos on innostusta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #43 : Marraskuu 02, 2015, 12:59:04 ip »

Valmistusprosessi taidettiin kuvata näin:

Lainaus
Ne oli samaa kahvia, Pauligin reilun kaupan kahvia, sekoitus kolumbialalista, meksikolaista ja nicaragualaista Arabica-kahvia paahtoastetta 3. Kahvia annosteltiin jokaiseen erään 60 grammaa ja vettä 1000 grammaa. Yksi kahveista uutettiin 84-asteisella, toinen 92-asteisella ja kolmas 100-asteisella vedellä. Uutto tehtiin kolmen hengen voimin niin, että jokaisella uuttajalla oli kannullinen yhtä lämpötilaa. Uutot aloitettiin samaan aikaan ja jokainen lorotteli vettä kannusta 4 minuutin ajan, jonka jälkeen neste sai valua vielä 2 minuutin ajan, jonka jälkeen kahvijuomat olivat valmiit. Maistoa odotellessa juomat jäähtyivät samaan lämpötilaan niin, ettei niiden lämpötilaerot kavaltaneet niiden alkuperää.

Sitten arvailut: Olisikohan kysesssä suodatinsuppilo, suodatinpussi ja valmiiksi jauhettu kahvi. Jauhatuskarkeutta ei tällöin voine muuttaa ja kontaktiajan muuttaminen olisi ehkä myöskin ollut haasteellista. Toki kuvauksesta jää puuttumaan monikin valmistusprosessia kuvaava seikka joilla olisi voinut ehkä säätää tulosta uuttolämpötilalle soveltuvampaan suuntaan.

Kokonaisuutena tosiaan melko rajoittunut koejärjestely. Tai sitten oikein hyvä järjestely jos ajatellaan että vain veden lämpötilaa voi muuttaa.
 
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 02, 2015, 13:03:30 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahviaiheisia artikkeleita
« Vastaus #44 : Marraskuu 02, 2015, 13:48:39 ip »


Kokonaisuutena tosiaan melko rajoittunut koejärjestely. Tai sitten oikein hyvä järjestely jos ajatellaan että vain veden lämpötilaa voi muuttaa.

Joo siis jos simuloidaan jotain tiettyä suodatinkahvia, niin koejärjestelyssä on paljonkin järkeä. Sen sijaan siellä sanottiin näin: "Niinpä keskityttiin selvittämään uuttolämpötilan vaikutusta kahvijuoman laatuun." Tuossa lauseessa taas on järkeä vain jos muut muuttujat on pakko pitää vakiona. Minulla on varhva epäilys sen pohjalta mitä teskti implikoi, että kokeen järjestäjät tuskin olivat selvillä että kyseinen koe mittää esitettyä kysymystä todella huonosti ainakin sen suhteen miten maallikko tuon blogin luettuaan asian helposti olettaa, eli että 92 astetta on hyvä lämpötila uuttaa kahvia ja 84-asteinen on todella huono lämpötila uuttaa kahvia.

Sinällään kyllä iso hatunnosto. Koko kahviuuton tutkiminen koejärjestelyin on kyllä haastavuudessaan aivan omaa luokkaansa.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 02, 2015, 13:57:46 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini