Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Nakukahva roiskii  (Luettu 15002 kertaa)

infr

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
    • Blogi
Nakukahva roiskii
« : Huhtikuu 18, 2013, 21:34:30 ip »

Hankin tuossa äskettäin Silvian ja Varion. Ostin kilon verran caffin Black Bourbonia harjotteluun. Aloin jo saamaan uutosuhteet 50% ja muutenkin aika kelvon makuista essoa.

Kävinpä sitten hakemassa viikko sitten paahdettua Kaffaroasteryn El Salvador San Franciscoa. Ongelmana on luultavasti kanavoituminen koska uuton alussa kestää n. 5s siihen että kahvi alkaa valumaan. Valuminen on todella vaalea, voimakas ja roiskiva. Vähän vielä rajumpi roiskuminen kun tässä videolla http://www.flickr.com/photos/tompjagiello/4174407617/. Saan tarpeeksi nestettä jo 15s uuton alkamisesta.

Nyt joku fiksumpi voisi vähän neuvoa mikä korjausliike kannataa seuraavaksi tehdä ettei mene kaikki kahvi hukaan :)
Kirjattu
ECM Mechanika IV Profi + Rancilio Classe 7 2gr compact tall + Anfim SCODY II, Hario Syphon

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #1 : Huhtikuu 18, 2013, 21:41:28 ip »

Oletko jo kokeillut hienojakoisempaa jauhatusta?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #2 : Huhtikuu 18, 2013, 23:43:27 ip »

Onko WDT tuttu? Jos jauhat variosta suoraan kahvaan niin kahvi kasaantuu keskelle ja tarvii distribuoida paremmin ennen tamppausta. Viinipullonkorkki missä on neuloja pystyssä on oivan apuväline WDT suorittamisessa. Näin purut pakkautuvat paremmin reunoille eikä kanavointia tule sieltä. Onko Tampperi kunnollinen ja oikean kokoinen sekä tamppaus kunnossa?

Toisekseen annostus. Paljonko menee papua kahvaan? Silviaa en tunne, mutta sanoisin että 16-17g voi olla jonkunlainen lähtökohta ja sitten se jauhatuksen hienontaminen.
Kirjattu

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #3 : Huhtikuu 19, 2013, 00:06:35 ap »

Eikös täällä ollut jossain pidempikin ketju nakukahvan roiskimisesta? Itse en sitä aikoinaan lukenut, mutta muistan otsikon. Siksi voi nyt tulla toistona:

Mulla roiskii mielestäni silloin kun sihti on huonosti pesty ja osa reijistä osittain tukossa, ni saattaa heittää sivulle samaan tapaan kuin kalkkeutunut kylpyhuoneen suihkusihti.

Tässä sinun tapauksessa lähtisin hakemaan ensiapua hienommasta jauhatukseata, itse en ole koskaan weissannut, joten siihen en voi ottaa kantaa.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #4 : Huhtikuu 19, 2013, 10:12:46 ap »

Roiskii kyllä täälläkin (pitkästä aikaa otin nakukahvan käyttöön) ja selvää syytä en siihen koskaan ole löytänyt. Mutta kuvailemasi/videon tilanne voisi vaikuttaa distribuutiohäiriöltä. Jauhatus hienommaksi ja kokeile suuremmalla purumäärällä, jos sihti sen sallii.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

infr

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
    • Blogi
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #5 : Huhtikuu 19, 2013, 10:58:01 ap »

Noniin kiitoksia neuvoista. Laitoin jauhatusta reilusti hienommaksi. Roiskiminen vähentyi huomattavasti mutta kanavointia tapahtui taas. Kahvaan menee n. 15-16g papua => 30g nestettä valuu läpi 15sekunnissa. Tampperi on oikean kokoinen ja teoriassa tamppaus kunnossa.

Pitääpä kotiin päästyä väsätä weissaus tooli. Näköjään se on aika paljon kahvista kiinni mitkä paakkuntuvat ja mitkä ei(?)

Wanico: Näköjään täältä löytyi jo tällainen topic http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=240.0 pitääpä lukea sekin läpi.
Kirjattu
ECM Mechanika IV Profi + Rancilio Classe 7 2gr compact tall + Anfim SCODY II, Hario Syphon

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #6 : Huhtikuu 19, 2013, 11:14:10 ap »

Valuu liian nopeasti. Kanavointia veikkaisin. Eri paahdot vaatii eri jauhatuksia. Tiukemmalle jauhatusta vain.

Oletko kokeillut paljon menee purua kahvaan kolikkotestillä?
Kirjattu

infr

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
    • Blogi
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #7 : Huhtikuu 19, 2013, 11:53:29 ap »

Oletko kokeillut paljon menee purua kahvaan kolikkotestillä?

Mikä on kolikkotesti?
Kirjattu
ECM Mechanika IV Profi + Rancilio Classe 7 2gr compact tall + Anfim SCODY II, Hario Syphon

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #8 : Huhtikuu 19, 2013, 12:10:19 ip »

Kolikkotestissä kahvaan laitetaan tietty annos, vaikka 18g, purua ja tamppauksen jälkeen purun päälle asetetaan euron kolikko. Kiinnitä kahva kuivaan gruppoon ja irroita (konetta ei siis käynnistetä). Jos kolikko ei ole uponnut ollenkaan on maksimi annokseen matkaa. Jos kolikko on hieman uponnut on maksimi annos löydetty karkeasti ja jos kolikko on uponnut paljon purun sisään on kahvassa liikaa kahvia. Maksimiannos riippuu myös jauhatuksesta, koska hienompi karkeus pakkaantuu pienempään tilaan jolloin sitä mahtuu enemmän kahvaan.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #9 : Huhtikuu 19, 2013, 12:33:14 ip »

Noniin kiitoksia neuvoista. Laitoin jauhatusta reilusti hienommaksi. Roiskiminen vähentyi huomattavasti mutta kanavointia tapahtui taas. Kahvaan menee n. 15-16g papua => 30g nestettä valuu läpi 15sekunnissa. Tampperi on oikean kokoinen ja teoriassa tamppaus kunnossa.

Sanoisin että pistä vielä jauhatusta hienommalle. Paakkujen poistaminen (weissaus) auttaa siihen että saat kahvipurujen distribuution sopivaksi ennen tamppausta. Omasta kokemuksestani sanoisin että monikin asia voi mennä huomaamatta pieleen. Jos ongelmasi jatkuvat, niin suosittelisin valmistusprosessisi julkaisua videomuodossa. Sen avulla joku voi havaita sellaisen ongelmakohdan johon valmistamisen aikana ei ole kiinnitetty lainkaan huomiota.

Kolikkotestille en ole itse osannut antaa arvoa. Mielestäni konkreettisin yliannostuksen havainnointi on irroittaa kahva ennen uuttoa ja katsoa millaisen jäljen Silvia on tehnyt tampatun kahvikakun pintaan. Jos näkyy sekä ruuvin että suihkusihdin jälki on annos liian suuri. Tällöin kone taitaa saada tukkeutumismahdollisuuden jo suihkusihdin kohdalta vaikka jauhatus ei olisikaan liian hienoa.

Tuossa oma kohtuullisen hyvin onnistunut uuttotapahtuma Silvian nakukahvalla.

http://www.youtube.com/watch?v=dUkXGx-5JHI
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #10 : Huhtikuu 19, 2013, 12:36:11 ip »

^ Mun mielestä toi kanavoi pirusti  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #11 : Huhtikuu 19, 2013, 12:59:33 ip »

Ei nyt ehkä kuitenkaan pirusti.

Mutta kyllähän siinä loppuvaiheessa kakku taisi elää aikalailla. En tiedä onko sillä nyt niin vaikutusta lopputulokseen, kun lähinnä tuossa vaiheessa laimennusvesiä shottiin lirutellaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #12 : Huhtikuu 19, 2013, 13:32:51 ip »

Onnistuminen taitaa olla suhteellista.

Löytyisikö referenssiksi jostain mahdollisimman onnistuneen näköinen nakukahvauuttovideo?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #13 : Huhtikuu 19, 2013, 13:44:57 ip »

Itselläni tuntuu olevan yleinen ongelma uuton loppupää. Tai noh, johonkin 15 sekuntiin asti uutto menee hyvin, kakku ilmeisesti halkeaa ja loppupää valuu liian nopeasti vaaleana norona. Joskus myös sihtiin ilmestyy semmoinen kartiomallinen "ilmakupla" tuohon uuton loppupäähän ja sitä kautta loppu on liian nopea. Voi kun jaksaisi näitä joskus kuvata.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #14 : Huhtikuu 19, 2013, 14:48:26 ip »

Tossa on yks video minkä kuvasin muihin tarkoituksiin. Vanhalla pavulla ja tiukalla jauhatuksella. Shotti vaalenee aika nopsaan sen takia.

Pitää viikonloppuna koittaa keritä kuvaamaan uusi otos tuoreilla ja tutuilla pavuilla.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=x1l4L0WC4Qw[/youtube]
Kirjattu