Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Tummapaahtoisen kahvin keittäminen?  (Luettu 7492 kertaa)

rikuu

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Tummapaahtoisen kahvin keittäminen?
« : Maaliskuu 25, 2013, 11:28:27 ap »

Hei

En itse juo oikeastaan ollenkaan kahvia, mutta haluaisin tarjota vieraille mukavia makuelämyksiä senkin puolesta. Hankin taannoin Arvid Nordquistin Frankrost erittäin tummapaahtoista kahvia. Keitin sitä vieraille ja ajattelin, että toivottavasti kelpaa. Kukaan ei ottanut lisää ja osa kaatoi kahvinsa lavuaarin. Oli kuulemma ihan liian vahvaa. Se siitä sitten :)

Nyt kuitenkin haluaisin kokeilla uudelleen. Miten siis annostelen kahvijauheen, kun keitän sitä? Kyseessä siis suodatinkahvi ja tavallinen kahvinkeitin.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Tummapaahtoisen kahvin keittäminen?
« Vastaus #1 : Maaliskuu 25, 2013, 14:18:33 ip »

Paketin ohjeiden mukaan? :)

Esim. tässä on hyvä ohje:
http://www.paulig.fi/fi/opi_kahvista/kahvin_valmistus/suodatinmenetelma

Jos haluaa tarjota "parasta", niin siihen joku yksittäispakattu kahvi olisi paras. Pitkään kaapissa seissyt kahvi ei ole hyvää, olipa se alunperin mitä tahansa. Tällä hetkellä pienissä paketeissa taitaa saada lähinnä Juhla Mokkaa, joka sinänsä on kyllä ihan hyvää kahvia. Sitten on kapselikoneet toki myös.

Mutta siis: juuri avattu peruskahvi on parempaa kuin kaksi päivää sitten avattu ihan mikä tahansa huippukahvi. Kun siis kyse on valmiiksi jauhetusta kahvista.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Tummapaahtoisen kahvin keittäminen?
« Vastaus #2 : Maaliskuu 25, 2013, 14:22:42 ip »

No mutta yritys hyvä kymmenen!  :)

Minusta Pauligin sivuilta löytyy hyvät perusneuvot suodatinkahvin valmistusta varten:
http://www.paulig.fi/fi/ota_yhteytta/kuluttajapalvelu/naita_kysytaan

"Kuinka paljon litraan vettä laitetaan kahvijauhetta?

Hyvänä nyrkkisääntönä on, että 7 g kahvijauhetta laitetaan kahvikupillista (1,25 dl) kohden. 1 litraan vettä näin ollen laitetaan 1,5 dl (60-70 g) kahvijauhetta."


Voi toki olla, että vika ei ollut annostelussa, vaan kahvijauheessa. Joko kahvi ei ollut riittävän tuoretta, tai sitten kysymys oli makuasiasta: valitsemasi jauhe oli liian tummaksi paahdettua ja/tai hapokasta seurueesi makunystyröitä ajatellen.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Tummapaahtoisen kahvin keittäminen?
« Vastaus #3 : Maaliskuu 25, 2013, 14:38:57 ip »

Toisaalta erittäin tummapaahtoinen (suodatin)kahvi kuulostaa lähtökohdaltakin jo aika vastenmieliseltä. Voi olla että lavuaari kutsuisi  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

kahviman

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Tummapaahtoisen kahvin keittäminen?
« Vastaus #4 : Maaliskuu 25, 2013, 14:47:07 ip »

Me emme ole viime aikoina juoneet mitään muuta suodatinkahvia kuin Nordqvistin Rekoa. Se on tummempipaahtoista kuin Paulig mutta ei niin tummaa kuin mainitsemasi. Vitsi on siinä että kahvia ei laiteta niin paljon suodattimeen kuin yleensä on tapana. Meidän tapauksessa yksi mitta vähemmän noin kuuden kupin satsiin. Kyllä tulee hyvää ja kaikki ovat kehuneet. Ongelma on vaan siinä että siihen kun tottuu niin sitten ei Pauligin kura enää maistu miltään.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Tummapaahtoisen kahvin keittäminen?
« Vastaus #5 : Maaliskuu 25, 2013, 15:36:32 ip »

Minusta tuo frankrost ei ole hyvää,  oikeastaan mikään  niin tummaksi paahdettu ei ole hyvää.  Muut nordqvistin kahvit ovat parempia, osa jopa erinomaisia tiiliskivikahveiksi.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Tummapaahtoisen kahvin keittäminen?
« Vastaus #6 : Maaliskuu 25, 2013, 16:53:44 ip »

Minusta tuo frankrost ei ole hyvää,

Joo, ei ole sellaisenaan, jos mitenkään - minustakaan. Onhan tuossa muistaakseni ihan hiiltynyt maku. Eli älä "rikuu" luovu yrityksestä jatkossa. Vika saattaa olla valitsemassasi kahvissa. Mutta älä vaivu myöskään tuon kanssa epätoivoon.

Ranskalaisen paahdon vitsi on siinä, että se tarjoillaan lämpimän maidon kera? Niin ja oikeastaan "fifti - siksti".  ;D

Eli kokeileppas "rikuu" tarjoilla tuo kahvisi ranskalaisittain kuuman maidon kera. Puolet kahvia puolet maitoa sekä maun mukaan sokeria. Periaatteessahan se on aamukahvi, mutta ei tuo frankrost menisi minulla mustana kurkusta alas illallakaan. Muutoin sait jo monta hyvää valmistusohjetta.

Kyllähän Ranskassa juodaan kahvia mustanakin, mutta silloin se (vähäisellä kokemuksellani) muistuttaa enemmän espressoa, kuin suodatinkahvia. Espressolaitteella taitavat valmistaakin useimmiten, mutta hirveästi ei tampperia käytetty. Aamukahvi oli sitten ainakin hotellissa kannu suodatinkahvia ja toinen kannu kuumaa maitoa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini