Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet  (Luettu 101680 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #75 : Maaliskuu 01, 2015, 15:10:28 ip »

No ei luovuteta nyt ihan vielä koska papuakin on noin 700g jäljellä.

 ;D

En tiedä auttaneeko tämä, mutta itse olen "ogelmapavuilla" kokeillut selkeästi pienempää annostelua (18->16g) ja vastaavasti tiukempaa jauhatusta... Tämä toki pääasiassa vaaleilla paahdoilla ja en tiedä auttaako se roiskimiseen, mutta ainakin maku yleensä paranee... ;)

Voisit myös kokeilla sellaista italilaistyyppistä tamppausta, mikäli tapana on runnoa kahvijauhe filsuun ronskimmalla otteella.
Italiaanobaristat tamppaavat usein hyvin kevyesti.

Weissausta, kuten edellä on todettu, kannattaa ehdottomasti kokeilla ihan ensimmäiseksi.

Video koko prosessista voisi auttaa diagnosointiin..?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #76 : Maaliskuu 01, 2015, 18:44:08 ip »

Weissasin parikertaa. Se kyllä hieman parantaa tilannetta, mutta ei poista. En muista koskaan joutuneeni tumman, tuoreen ja vieläpä hieman robustaisenkin kanssa pulaan. Yleensä tummat joissa robustaa osa menee ihan 2-3 säädöllä jo aika kohdilleen.

Vaaleiden kanssa olen pulassa jatkuvasti mutta koska pidän enempi tummista, niin sen kanssa pystyy elämään. :)
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #77 : Maaliskuu 01, 2015, 19:09:18 ip »

Muistin kuin muistinkin oikein. Nakukahvan roiskimisesta löytyy ikivanha keskustelusäie:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=240.0

Toivottavasti sieltä irtoaa vinkkejä...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #78 : Maaliskuu 01, 2015, 19:14:39 ip »

Pitääpäs tutustua.
Kirjattu

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #79 : Helmikuu 23, 2016, 09:50:42 ap »

Mielenkiintoinen video Matt Pergeriltä

http://youtu.be/-BT7-yOUMDM
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #80 : Lokakuu 01, 2019, 16:54:37 ip »

Tämäkin Hoffmanin video oli ihan viihdyttävä: https://www.youtube.com/watch?v=lFwJF-_SUr0
...kunnes tuli kommentoitua, tosin ei Jamesille ;-)

Tein sitten oikein kommenttivideonkin ;-D
 https://www.youtube.com/watch?v=ffN0QkJEIFI
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuL

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #81 : Helmikuu 06, 2020, 19:40:48 ip »

Ostin Kluuvin paahtimon talon espressoa. Nyt olen tuota nakukahvalla yrittänyt säätää kohilleen, mutta aina vaan 4/5 uutiusta ampuu satunnaisia noroja kupin ohi. En tiedä miksi te noita sivulorahduksia kutsutte.

Yleensä minulla on ollut tuota vaivaa enempikin vaaleilla paahdoilla ja etenkin vaaleilla 100% Arabica kahveilla. Tässä talon espressossa taas on 25% robustaakin mukana ja on kyllä ensimmäinen robusta sekoitus jota en saa ollenkaan säädettyä kohdilleen. Yleensä tumma paahto ja osa robustaa, niin säätöön on mennyt 2-3 shottia. Nyt on jauhettu ehkä 300g ja ainavaan sivusuihkuja tulee lähes joka uutossa.

Tosin 30€/kg hintaan olen tottunut saamaan kyllä paljon parempia kahveja myös maultaan. Tämä vastaa maultaan lähinnä keskieuroopasta ostettua markettiespressoa. Ihan juotavaa, mutta ei mitään sellaista mitä yleensä 30€/kg kahvilta olen tottunut saamaan.

No ei luovuteta nyt ihan vielä koska papuakin on noin 700g jäljellä.

Hyviä vinkkejä otetaan vastaan.

Olen tässä jumpannut todella paljon cafelatin robotilla ja nakukahvan kanssa kaikki roiskinut aina ihan mihin sattuu. Hienommaksi jauhatus veti koneen tukkoon ja rahtusen karkeampi jauhatus niin heti alkoi roiskimaan vaikka espresso oli yliuuttunutta.

Turun kahvipaahtimon Brazil carmo estatella ja La Anonalla säätänyt. Hyviä shotteja tullut, mutta roiskimen otti päähän.

Lopulta onnistuin seuraavilla säädöillä:

- 18g, kaksi viikkoa sitten paahdettua kahvia jauhettuna Eureka Mignon Silenziolla
- Kahvin sekoittaminen kahvassa PUISELLA varrastikulla
- Tamppaaminen alkuun "nutation" tyylisesti
- Paperifilteri kakun päälle

Sanotaanko kun tässä joku 10-15 shottia hionut testailemalla eri jauhatuksia ja tyylejä niin suurin ero oli metallisen sekoitustikun vaihtaminen puiseen ja nutation-tyylillä tamppaaminen.

Nyt ei roiski mihin sattuu ja cremaankin tulee upea tiikerikuvio.
Kirjattu

Atzu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 40
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #82 : Helmikuu 17, 2020, 18:55:21 ip »

Espressoharrastelua takana nyt pari viikkoa ja kyllä onkin vaikea saada noita vaaleapaahtoisia asettumaan.

Alkuun tuli jauhettua Caffè Paskà, Mokkamestareiden Costa Rica Tirra Yellow Honey, Helsingin Kahvipaahtimon Fifty-Sixty ja Buli - kaikki sai aika kivuttomasti onnistumaan.

Nyt hain Caffista kokeilun vuoksi kolmea eri papua 100g kutakin, että pääsee maistelemaan eri makuprofiileja pienempiä määriä. Otin ensiksi käyttöön vuoden 2019 parhaaksi palkitun espresson: Colombia La Cristalina. Ensiksi nakukahva roiski ympäriinsä ja shotit tuli aivan liian nopeasti läpi (Eureka Mignon Specialita asetus 1,5). Sitten kiristelin myllyä noin 0,5 tienoille ja nestettä ei tullut juuri ollenkaan läpi. Sitten taas vähän taaksepäin ja yhden melkein kelvollisen kahvin kerkesin uuttaa kun papu jo loppuikin.  ;D

Note to self: Specialitan säätöruuvi on hyvin herkkä, muutokset jauhatuskarkeudessa siirryttäessä tummasta paahdosta vaaleaan voi olla aika suuria ja ei kannata ostaa 100g pikkueriä pavun loppuessa kesken ennenkö sitä saa asetettua edes kohdilleen.
Kirjattu
Rocket Appartamento + Eureka Mignon Specialita + Hario V60 + 1ZPresso JX

Jh

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #83 : Maaliskuu 04, 2020, 11:42:36 ap »

Specialitassa kuten monessa muussakin grinderissä numeroiden kalibrointi vaihtelee paljonkin ja sopiva settingi saattaa olla eri myllyissä ihan missä tahansa kohti asteikkoa. Sikäli numerot eivät kerro mitään muuta kuin kohdan jossa olet ja muiden numeroihin vertailu ei kannata, itsellä esim espresso valuu yleensä hyvin 0 ja sitä seuraavan 5 välillä jossa asteikko pyörähtää ympäri.

Suosittelen panostamaan distribuution opetteluun, millään muulla valmistelulla ei ole niin suurta vaikutusta shotteihin varsinkin näillä "halvoilla" kotimyllyillä joiden kanssa keko ei ihan tosta vaan leviä täydelliseksi. Olen huomannut että specialita tuottaa hienommalla asetuksella pientä paakkua joka selvästi vaikuttaa uuttoon. Eroja maisteltuani aloin pysyvästi grindaamaan maitokannuun jossa ravistelen paakut ensin sivusuunnassa pois ja kaadan siitä mahdollisimman tasaisesti kahvaan. Sitten muutama kevyt sivuttainen napautus kämmenellä kahvaan eri suunnista jotta keko leviää tasaisemmaksi (korkeussuunnassa naputus on pahasta koska se vain tiivistää epätasaista kekoa entisestään). Tarkka leveli tamppaus hitaasti kerralla ja shotti tulille. Tällä reseptillä olen saanut paljon parempia tuloksia kuin suoraan kahvaan jauhamalla.

Distribuutiosta vielä, tuntuu että kaikkein parasta on ollut unohtaa weissaukset ym nuppineulalla sörkkimiset. Niillä saa lisättyä virheiden mahdollisuutta ja usein onnistuu haluamattaan tiivistämään/luomaan epätasaisuuksia kakun koostumukseen ennen tamppausta. Parasta on omien kokemusten mukaan pyrkiä koskemaan itse puruihin mahdollisimman vähän, jota esim Gwilym Davies tuo esille videollaan.

Tilasin juuri tota samaa Colombia Cristalina papua Caffilta, mielenkiintoista päästä koittamaan. Monien Caffin vaaleiden papujen kanssa olen tuskaillut ja opetellut aikanaan kunnes viimein tajusin uuttaa niin kuumalla kuin Oscarista lähtee, ja sain hapokkuuden jotenkuten hallintaan.
Kirjattu
Nuova Simonelli Oscar + Eureka Mignon specialita + V60

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #84 : Maaliskuu 04, 2020, 12:31:51 ip »

Nyt tulee jo niin paljon fingelskaa ettei meinaa perässä pysyä ;-)
Erikoista jos purun levitys on tärkeää, mutta sitä ei voisi tehdä haarukalla tms. piikkivehkeellä, jolla rikkoo paakut?
Itse en jaksa mitään kommervenkkejä kunhan koputtelen tasaiseksi, itse asiassa koko jauhatuksen ajan, ettei turhaan ole pyramidia kahvassa. Enemmän panostan sihen etten jäähdytä kahvaa tuossa showvaiheessa, ainakin videoiden mukaan pelleilyä pitäisi tehdä minuuttitolkula, puntarointeja koputteluja tuplakiertoja ja svengailuja ja kiillotuksia ja puunausta...
ja sitten kun on kahvallinen saatu jäähdytettyä, se lyödään kruppoon kolinan kanssa ja mietitään, että seuraavaksi video jossa käsittelemme: "millä estäisin kanavoinnin?" ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jh

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #85 : Maaliskuu 04, 2020, 13:15:01 ip »

Nooh, muutama perustermi siinä olettaen että porukka kuitenkin jonkin verran lueskelee kansainvälisiä foorumeita tai katselee videoita, siellä kun on aika paljon laajemmin asiaa (suuri osa menee tosin ihan liikaa nörtteilyn puolelle ja unohtuu että pohjimmiltaan oltiin kahvia keittämässä) :)
Tuntuuhan se typerältä, mutta tietyt pienet asiat vaikuttavat. Ihan omien kokemusten pohjalta, haarukkaa ja nuppineulaa (kahvin ollessa jo kahvassa) on kokeiltu ja tuloksena oli tosiaan selvästi nopeampi shotti kuin esim mainitsemallasi tavalla ilman turhia kommervenkkejä. En siihen uskokaan että parempien ammattimyllyjen kanssa tarvitsee sen kummempia kikkailuja vaan koputtelu juurikin jauhaessa riittää hajottamaan ilmavan keon. Mignon ei siihen kireämmillä asetuksilla kykene kun jauhatus on sen verran tiivistä pientä paakkua joka ei hajoa tarpeeksi kahvaan pudotessaan. Tietty se on kahvistakin kiinni, vaaleilla vaikeampaa.
Kirjattu
Nuova Simonelli Oscar + Eureka Mignon specialita + V60

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #86 : Maaliskuu 06, 2020, 22:52:00 ip »

Nooh, olihan siinä pari suomenkielistä perustermiä vaihtunut engelskaksi (grindaaminen muun muassa), mutta kyllä siitä ainakin kaltaiseni kahviharrastaja tolkkua sai. Ihan helposti jopa.

En ota tässä ja nyt kantaa siihen, miten distribuutiota ja kakun preparointia yleisesti kannattaisi harrastaa, koska se on jossain määrin laitteisto- ja jopa papuriippuvaista.

Nichen kanssa helpoimmaksi on osoittautunut DaveC:n isommilla foorumeilla opettama sheikkaus Nichen mukana tulevan kupin kanssa. Oman kahvitteluni kanssa se on osoittautunut helpoimmaksi ja ylivoimaisesti nopeimmaksi tavaksi saada aikaiseksi hyvä ja täysin klimpitön lähtökohta espressouuttoa varten. Kenties jotain vastaavaa voisi soveltaa myös muiden myllyjen kanssa?

Weissaus ei sinänsä varmasti ole huono, mutta jos erehtyy sen jälkeen tekemään jotain, joka tuhoaa tarkoituksen, niin silloin kannattaa ehkä keksiä joku muu tapa tehdä asioita. Opetusvideota odotellessa jokainen joutunee itse miettimään täryn ja koputtelun välisen eron. ;)

Olikohan Matt Pergerillä tästä joskus joku juttu silloin aikoinaan, kun hän pyysi anteeksi nutaatio-tamppauksen keksimistä (tai ainakin laajempaan tietoisuuteen tuomista)? Taisi ehkä olla.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #87 : Helmikuu 21, 2021, 15:49:18 ip »

Vaaleiden arabican kanssa aina pulassa. Nyt on taas mennyt jo puolikiloa 100% arabicaa ja vieläkin shotti maistuu kirkerälle. Saa nähdä loppuuko kilo, ennen kuin saa taas kunnon shotin. :)

Espresson kanssa pitäisi pysyä tummemmassa ja vähintään 30 % robustaa, niin ei ole pulassa.
Kirjattu

Coffari

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #88 : Syyskuu 18, 2022, 23:21:44 ip »

Nooh, olihan siinä pari suomenkielistä perustermiä vaihtunut engelskaksi (grindaaminen muun muassa), mutta kyllä siitä ainakin kaltaiseni kahviharrastaja tolkkua sai. Ihan helposti jopa.

En ota tässä ja nyt kantaa siihen, miten distribuutiota ja kakun preparointia yleisesti kannattaisi harrastaa, koska se on jossain määrin laitteisto- ja jopa papuriippuvaista.

Nichen kanssa helpoimmaksi on osoittautunut DaveC:n isommilla foorumeilla opettama sheikkaus Nichen mukana tulevan kupin kanssa. Oman kahvitteluni kanssa se on osoittautunut helpoimmaksi ja ylivoimaisesti nopeimmaksi tavaksi saada aikaiseksi hyvä ja täysin klimpitön lähtökohta espressouuttoa varten. Kenties jotain vastaavaa voisi soveltaa myös muiden myllyjen kanssa?

Weissaus ei sinänsä varmasti ole huono, mutta jos erehtyy sen jälkeen tekemään jotain, joka tuhoaa tarkoituksen, niin silloin kannattaa ehkä keksiä joku muu tapa tehdä asioita. Opetusvideota odotellessa jokainen joutunee itse miettimään täryn ja koputtelun välisen eron. ;)

Olikohan Matt Pergerillä tästä joskus joku juttu silloin aikoinaan, kun hän pyysi anteeksi nutaatio-tamppauksen keksimistä (tai ainakin laajempaan tietoisuuteen tuomista)? Taisi ehkä olla.

Mitäs mieltä täällä ollaan pyöritettävistä distribuutiotyökaluista, tyyliin Motta, OCD, Normcore yms, jotka käytännössä tasoittavat kahvin kahvassa tamppausta varten? Voiko noilla saada jotain ongelmaa aikaiseksi, nehän tavallaan ”esitamppaa” pintakerroksen. Ja em sheikkausta tai weissaustahan nuo ei korvaa. Kahviloissa en ole ikinä nähnyt näitä käytettävän.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #89 : Syyskuu 19, 2022, 12:32:23 ip »

Mitäs mieltä täällä ollaan pyöritettävistä distribuutiotyökaluista, tyyliin Motta, OCD, Normcore yms, jotka käytännössä tasoittavat kahvin kahvassa tamppausta varten? Voiko noilla saada jotain ongelmaa aikaiseksi, nehän tavallaan ”esitamppaa” pintakerroksen. Ja em sheikkausta tai weissaustahan nuo ei korvaa. Kahviloissa en ole ikinä nähnyt näitä käytettävän.

Itsehän en ole koskaan tuollaisia käyttänyt, joten kannattaa suhtautua kaikkeen mitä vastaan se mielessä pitäen.

Ei kai noista suoranaista haittaa ole, jos ei käytä niitä tarkoitustaan vastoin. Itse olen tasoittanut kakkua ennen tamppausta kevyillä taputuksilla portafiltterin reunoihin. Se ei ole ihan sama asia, mutta ajanee silti samaa tarkoitusta.

Käsittääkseni nuo tasoitustyökalut ovat jossain määrin suosittuja kotibaristojen keskuudessa, joten eivät ne varmaankaan ihan turhia ole - elleivät sitten markkinointiosastot ole onnistuneet työssään poikkeuksellisen hyvin. ;)

Henk.koht. en ole täysin vakuuttunut kyseisten työkalujen varsinaisesta tarpeellisuudesta, mutta monet espressotyökalut on suunniteltu helpottamaan prosessia (joskus jopa tuomalla siihen yhden työvaiheen lisää). Nämä voivat olla sellaisia, jotka tekevät prosessista nopeamman. Ehkä?

Barista Hustlen Berger ja kumppanit ovat testailleet ja funtsineet samaa asiaa: "So — a neat summary of these results? 300+ measurements and six ANOVA’s later, we found a statistically significant difference between using the OCD or palm tapping over finger distribution. However, the OCD is no more an effective form of distribution than palm tapping. "
https://www.baristahustle.com/blog/the-great-distribution-debate-results/

HB:ssä esiteltiin aikoinaan myös tutkimustyyppinen testi, joka liippaa läheltä aihetta. Se voi olla mielenkiintoista luettavaa, vaikka ei siinä pahemmin taida tasaustyökaluja olla mukana:
https://www.home-barista.com/tips/puck-prep-study-t66127.html
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E