Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet  (Luettu 59900 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1377
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #75 : Maaliskuu 01, 2015, 15:10:28 ip »

No ei luovuteta nyt ihan vielä koska papuakin on noin 700g jäljellä.

 ;D

En tiedä auttaneeko tämä, mutta itse olen "ogelmapavuilla" kokeillut selkeästi pienempää annostelua (18->16g) ja vastaavasti tiukempaa jauhatusta... Tämä toki pääasiassa vaaleilla paahdoilla ja en tiedä auttaako se roiskimiseen, mutta ainakin maku yleensä paranee... ;)

Voisit myös kokeilla sellaista italilaistyyppistä tamppausta, mikäli tapana on runnoa kahvijauhe filsuun ronskimmalla otteella.
Italiaanobaristat tamppaavat usein hyvin kevyesti.

Weissausta, kuten edellä on todettu, kannattaa ehdottomasti kokeilla ihan ensimmäiseksi.

Video koko prosessista voisi auttaa diagnosointiin..?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #76 : Maaliskuu 01, 2015, 18:44:08 ip »

Weissasin parikertaa. Se kyllä hieman parantaa tilannetta, mutta ei poista. En muista koskaan joutuneeni tumman, tuoreen ja vieläpä hieman robustaisenkin kanssa pulaan. Yleensä tummat joissa robustaa osa menee ihan 2-3 säädöllä jo aika kohdilleen.

Vaaleiden kanssa olen pulassa jatkuvasti mutta koska pidän enempi tummista, niin sen kanssa pystyy elämään. :)
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1377
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #77 : Maaliskuu 01, 2015, 19:09:18 ip »

Muistin kuin muistinkin oikein. Nakukahvan roiskimisesta löytyy ikivanha keskustelusäie:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=240.0

Toivottavasti sieltä irtoaa vinkkejä...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #78 : Maaliskuu 01, 2015, 19:14:39 ip »

Pitääpäs tutustua.
Kirjattu

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 171
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #79 : Helmikuu 23, 2016, 09:50:42 ap »

Mielenkiintoinen video Matt Pergeriltä

http://youtu.be/-BT7-yOUMDM
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2280
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #80 : Lokakuu 01, 2019, 16:54:37 ip »

Tämäkin Hoffmanin video oli ihan viihdyttävä: https://www.youtube.com/watch?v=lFwJF-_SUr0
...kunnes tuli kommentoitua, tosin ei Jamesille ;-)

Tein sitten oikein kommenttivideonkin ;-D
 https://www.youtube.com/watch?v=ffN0QkJEIFI
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuL

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #81 : Helmikuu 06, 2020, 19:40:48 ip »

Ostin Kluuvin paahtimon talon espressoa. Nyt olen tuota nakukahvalla yrittänyt säätää kohilleen, mutta aina vaan 4/5 uutiusta ampuu satunnaisia noroja kupin ohi. En tiedä miksi te noita sivulorahduksia kutsutte.

Yleensä minulla on ollut tuota vaivaa enempikin vaaleilla paahdoilla ja etenkin vaaleilla 100% Arabica kahveilla. Tässä talon espressossa taas on 25% robustaakin mukana ja on kyllä ensimmäinen robusta sekoitus jota en saa ollenkaan säädettyä kohdilleen. Yleensä tumma paahto ja osa robustaa, niin säätöön on mennyt 2-3 shottia. Nyt on jauhettu ehkä 300g ja ainavaan sivusuihkuja tulee lähes joka uutossa.

Tosin 30€/kg hintaan olen tottunut saamaan kyllä paljon parempia kahveja myös maultaan. Tämä vastaa maultaan lähinnä keskieuroopasta ostettua markettiespressoa. Ihan juotavaa, mutta ei mitään sellaista mitä yleensä 30€/kg kahvilta olen tottunut saamaan.

No ei luovuteta nyt ihan vielä koska papuakin on noin 700g jäljellä.

Hyviä vinkkejä otetaan vastaan.

Olen tässä jumpannut todella paljon cafelatin robotilla ja nakukahvan kanssa kaikki roiskinut aina ihan mihin sattuu. Hienommaksi jauhatus veti koneen tukkoon ja rahtusen karkeampi jauhatus niin heti alkoi roiskimaan vaikka espresso oli yliuuttunutta.

Turun kahvipaahtimon Brazil carmo estatella ja La Anonalla säätänyt. Hyviä shotteja tullut, mutta roiskimen otti päähän.

Lopulta onnistuin seuraavilla säädöillä:

- 18g, kaksi viikkoa sitten paahdettua kahvia jauhettuna Eureka Mignon Silenziolla
- Kahvin sekoittaminen kahvassa PUISELLA varrastikulla
- Tamppaaminen alkuun "nutation" tyylisesti
- Paperifilteri kakun päälle

Sanotaanko kun tässä joku 10-15 shottia hionut testailemalla eri jauhatuksia ja tyylejä niin suurin ero oli metallisen sekoitustikun vaihtaminen puiseen ja nutation-tyylillä tamppaaminen.

Nyt ei roiski mihin sattuu ja cremaankin tulee upea tiikerikuvio.
Kirjattu

Atzu

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #82 : Helmikuu 17, 2020, 18:55:21 ip »

Espressoharrastelua takana nyt pari viikkoa ja kyllä onkin vaikea saada noita vaaleapaahtoisia asettumaan.

Alkuun tuli jauhettua Caffè Paskà, Mokkamestareiden Costa Rica Tirra Yellow Honey, Helsingin Kahvipaahtimon Fifty-Sixty ja Buli - kaikki sai aika kivuttomasti onnistumaan.

Nyt hain Caffista kokeilun vuoksi kolmea eri papua 100g kutakin, että pääsee maistelemaan eri makuprofiileja pienempiä määriä. Otin ensiksi käyttöön vuoden 2019 parhaaksi palkitun espresson: Colombia La Cristalina. Ensiksi nakukahva roiski ympäriinsä ja shotit tuli aivan liian nopeasti läpi (Eureka Mignon Specialita asetus 1,5). Sitten kiristelin myllyä noin 0,5 tienoille ja nestettä ei tullut juuri ollenkaan läpi. Sitten taas vähän taaksepäin ja yhden melkein kelvollisen kahvin kerkesin uuttaa kun papu jo loppuikin.  ;D

Note to self: Specialitan säätöruuvi on hyvin herkkä, muutokset jauhatuskarkeudessa siirryttäessä tummasta paahdosta vaaleaan voi olla aika suuria ja ei kannata ostaa 100g pikkueriä pavun loppuessa kesken ennenkö sitä saa asetettua edes kohdilleen.
Kirjattu
Rocket Appartamento + Eureka Mignon Specialita + AeroPress + Hario Skerton