Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet  (Luettu 56744 kertaa)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2215
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #60 : Syyskuu 03, 2013, 10:25:33 ap »

Silloin mittarit ja ajastimet ovat tarpeen. Itsekin muutan jauhatusta, purun määrää ja valutusta, mittaamatta. En hae radioasemaakaan sen aseman taajuusluvun mukaan, vaan sen, miten hyvin se kuuluu. Mutta joskus tulee mitattuakin, tosin en muista missä puntarini on ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #61 : Marraskuu 04, 2013, 17:25:28 ip »

Tulipa tässä vastaan tilanne, kun otin uutta papua kokeiluun ja rupesin jauhatusta säätämään.
Kumpaa jengi suosii. Sitä, että pääsee voimalla tamppaamaan vai että jauhatus on niin hieno, että vähänkään kovempi tamppaus vetää paikat tukkoon?
Vaihdoin uutta papua kokeiluun ja rupesin etsimään sopivaa jauhatusta. Löysinkin hyvän, mutta se ei kestä tamppausta juuri yhtään. Ongelma tietenkin on että näpit ei o niin herkät et sais aina "hellän" painalluksen tehtyä, joten tulee huti shotteja kun mitään ei tuu läpi. Mut ne kerrat kun onnaa niin hyvää tulee. Ajattelin vaan, että oisko silti parempi säätää vähän isompaa jauhatusta, et sais kunnolla tamppaa...
Todettakoon sivulauseessa, et mun "tampperi" on kans sellainen mille jengi varmaankin nauraisi, jos näkisi... ;)
Kirjattu

Freddie Freeloader

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 55
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #62 : Marraskuu 04, 2013, 20:39:59 ip »

Isot pojat ovat kertoneet, että tamppauksella ei ole mitään merkitystä. Eli myllyä auki vain. Itselläni nykyisen vakipavun kanssa kuitenkin tapana jauhaa suhteellisen hienoksi ja keveemmällä tampilla, näin tiikeriraidoitus on paljon selvempi.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2215
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #63 : Marraskuu 04, 2013, 21:38:14 ip »

Ainaki kun netistä katsoo kisabaristoja, tai Italiassa kahviladuunareita, niin tamppaus on melkoisen kevyt. Nyt en tiedä missä meidän henkilövaakamme on, mutta veikkaisin että oma tamppo on mittaluokkaa 5kg.

Edih: vaaka löytyi, mittaluokka onkin 15kg ;-)
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 05, 2013, 18:05:08 ip kirjoittanut OskuK »
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1989
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #64 : Marraskuu 04, 2013, 21:51:14 ip »

Itse olen ainakin vakioinut tamppauksen, suora ja kevyt painallus ja that's it. Voimalla en ole kokenut olevan vaikutusta. Hankalamman pavun kanssa olen käyttänyt tuota pyöräytysjuttua. Taitaa mennä henkimaailman jutuiksi onko noilla kommervenkeillä vaikutusta vai ei. Annostus/distribuutio on niin paljon tärkeämpi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 268
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #65 : Helmikuu 22, 2014, 09:49:51 ap »

Hyviä neuvoja tässä ketjussa. Sitä vain jäin miettimään kun joskus aikanaan luin yhden kahvinvalmistus kirjan ja siinä joku guru opasti, että kahvia täytyisi laittaa sihtiin noin 7g kahvia/30ml  vettä yhteen shottiin ja tuplaan noin 14g kahvia/60ml vettä.

Tässä ketjussa kuitenkin näyttäisi lähes kaikissa ohjeissa olevan noin 14 g kahvia sihdissä ja vettä valutetaan läpi vain noin 30ml tuosta määrästä, eli vain puolet siitä vesimäärästä mitä tuo lukemani kirja opasti.

Olenkohan minä ymmärtänyt joko kirjassa tai täällä lukemani jotenkin väärin?
Kirjattu

smuu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 15
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #66 : Helmikuu 22, 2014, 10:07:50 ap »

Hyviä neuvoja tässä ketjussa. Sitä vain jäin miettimään kun joskus aikanaan luin yhden kahvinvalmistus kirjan ja siinä joku guru opasti, että kahvia täytyisi laittaa sihtiin noin 7g kahvia/30ml  vettä yhteen shottiin ja tuplaan noin 14g kahvia/60ml vettä.

Tässä ketjussa kuitenkin näyttäisi lähes kaikissa ohjeissa olevan noin 14 g kahvia sihdissä ja vettä valutetaan läpi vain noin 30ml tuosta määrästä, eli vain puolet siitä vesimäärästä mitä tuo lukemani kirja opasti.

Olenkohan minä ymmärtänyt joko kirjassa tai täällä lukemani jotenkin väärin?

Mitä luultavimmin näissä tuplissa on kyse kahdesta shotista joiden molempien volyymi on sen 30ml
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 268
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #67 : Helmikuu 22, 2014, 10:58:41 ap »

Voisiko Joona S tai joku muu noita ohjeita kirjoitellut vahvistaa, että se kokonais vesimäärä on kuitenkin ollut 60 ml, eikä tuo 30 ml joka kirjoituksissa on mainittu.

Tällainen perusinsinööri tippuu kyllä kärryiltä jos samassa lauseessa osa mitta-arvoista ilmoitetaan 30 ml vesimäärälle ja osa tuloksista 60 ml vesimäärälle.

Nuo arvot kyllä tuntuisi järkevimmiltä jos sihdin läpi on tiputettu yhteensä 60 ml josta 30 ml on valutettu lasiin puntarin päälle ja toinen 30 ml on valutettu hukkavesialtaaseen.

Olisi hienoa jos joku noita ohjeita kirjoitellut vahvistaisi tämän, niin pertti perusinsinöörikin saa mielenrauhan.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1454
  • Kahviharrastaja
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #68 : Helmikuu 22, 2014, 11:36:11 ap »

Yleensä ei ole kovin mielekästä ajatella käytettyä vesimäärää joka sisältäisi myös hukkaan menevän vesimäärän.

Mittauksissa kannattaa suosia vaakaa, yksikköinä grammoja ja mitattavista kohteista ensimmäisinä käytettyjen kahvipurujen määrää (kuivana) sekä valmistetun kahvijuoman massaa. Esimerkki: tuplaespresson käytetyn kahvipurun määrä 14g ja valmiin juoman määrä 28g.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 268
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #69 : Helmikuu 22, 2014, 18:46:37 ip »

No tällaiseen perusinsinöörin mielestä taas on tyhmää ilmoittaa, että vettä 28 g jos kerran 14g kahvin läpi on uutettu 56 g vettä.

Myöskää yhdessäkään vistissä ei kerrottu sitä, että puolet juoksutetaan hukka-altaaseen.

No nyt tiedän. Kiitos tästä. Hyvä ketju kun vaan ymmärtää yksiköt ja niiden luentatavan.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #70 : Helmikuu 22, 2014, 18:47:32 ip »

Voisiko Joona S tai joku muu noita ohjeita kirjoitellut vahvistaa, että se kokonais vesimäärä on kuitenkin ollut 60 ml, eikä tuo 30 ml joka kirjoituksissa on mainittu.

Tällainen perusinsinööri tippuu kyllä kärryiltä jos samassa lauseessa osa mitta-arvoista ilmoitetaan 30 ml vesimäärälle ja osa tuloksista 60 ml vesimäärälle.

Nuo arvot kyllä tuntuisi järkevimmiltä jos sihdin läpi on tiputettu yhteensä 60 ml josta 30 ml on valutettu lasiin puntarin päälle ja toinen 30 ml on valutettu hukkavesialtaaseen.

Olisi hienoa jos joku noita ohjeita kirjoitellut vahvistaisi tämän, niin pertti perusinsinöörikin saa mielenrauhan.

kuten tirofaux tuossa jo kirjoittikin, kannattaa espressoja mitata aina painossa.

Alkuperäiseen kysymykseesi palaten voi oikea vesimäärä olla 30 ml tai se voi olla 60 ml tai mitä tahansa siltä väliltä. Oikea veden määrä määräytyy aina suhteessa käytetyn kahvin määrään. Kahvin määrään puolestaan vaikuttaa esim. myllyn säädettävyys, sihtien koko jne.

Nykyisin oma go-to reseptini on 0,5:n uuttosuhde. Esim. 14 gramman annostuksella alottaisin valuttamalla 28 gramman shotin jne. Opin myös viime vuonna, että helpoin tapa uuttaa kahvia enemmän, on tehdä pidempiä shotteja. Esim Roburilla (joka nyt on paska laite muutenkin) on ilmeisesti mahdotonta päästä yli 19 % uuttojen noudattamalla vanhoja third wave - reseptejä (eli niitä tiukkoja ristrettoja). Siksipä vanhat ohjekirjat 14-gramman ja 60 ml:n ohjeineen olivat tavallaan oikeassa. Vahingossa kylläkin.

Hyvin hapokkailla kahveilla voi uuttosuhdetta laskea entisestäänkin esim. 0,4 tai 0,3 asti. Aikaisemmin olin myös siinä uskossa että pidemmällä paahdolla olisi mahdollista kesyttää hapokkaita kahveja. Viime kuussa teimme kuitenkin espressoja nopeasti ja hitaasti paahdetuista kahveista. Kun resepti oli sama ja molempia uutettiin 20 %, oli hapokkuus täysin vastaava.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #71 : Helmikuu 22, 2014, 18:50:46 ip »

No tällaiseen perusinsinöörin mielestä taas on tyhmää ilmoittaa, että vettä 28 g jos kerran 14g kahvin läpi on uutettu 56 g vettä.

Myöskää yhdessäkään vistissä ei kerrottu sitä, että puolet juoksutetaan hukka-altaaseen.

No nyt tiedän. Kiitos tästä. Hyvä ketju kun vaan ymmärtää yksiköt ja niiden luentatavan.

Kyllä resepteissä ilmoitettu paino on aina tuplan paino. Tirofaux varmaan tarkoittikin sitä (olettaen että viittasit tuohon viestiin). Herra T vaan kirjoittaa niin kamalan hankalasti etten itsekään pysy perässä. ;)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 268
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #72 : Helmikuu 22, 2014, 20:20:12 ip »

Kiitos. Tämä selventi hyvin asiaa.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 268
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #73 : Maaliskuu 01, 2015, 13:48:35 ip »

Ostin Kluuvin paahtimon talon espressoa. Nyt olen tuota nakukahvalla yrittänyt säätää kohilleen, mutta aina vaan 4/5 uutiusta ampuu satunnaisia noroja kupin ohi. En tiedä miksi te noita sivulorahduksia kutsutte.

Yleensä minulla on ollut tuota vaivaa enempikin vaaleilla paahdoilla ja etenkin vaaleilla 100% Arabica kahveilla. Tässä talon espressossa taas on 25% robustaakin mukana ja on kyllä ensimmäinen robusta sekoitus jota en saa ollenkaan säädettyä kohdilleen. Yleensä tumma paahto ja osa robustaa, niin säätöön on mennyt 2-3 shottia. Nyt on jauhettu ehkä 300g ja ainavaan sivusuihkuja tulee lähes joka uutossa.

Tosin 30€/kg hintaan olen tottunut saamaan kyllä paljon parempia kahveja myös maultaan. Tämä vastaa maultaan lähinnä keskieuroopasta ostettua markettiespressoa. Ihan juotavaa, mutta ei mitään sellaista mitä yleensä 30€/kg kahvilta olen tottunut saamaan.

No ei luovuteta nyt ihan vielä koska papuakin on noin 700g jäljellä.

Hyviä vinkkejä otetaan vastaan.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1454
  • Kahviharrastaja
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #74 : Maaliskuu 01, 2015, 14:33:44 ip »

En tiedä miksi te noita sivulorahduksia kutsutte.

Pinhole spray.

Weissaatko?
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..