Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013  (Luettu 10084 kertaa)

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« : Helmikuu 01, 2013, 08:20:05 ap »

Mutta itsellä heräsi kusymys voidaanko aeropress luokitella suodatinkahviksi?

Ja suodatinhifistin suosituslistalla olisi voinut olla paikkoja myös lännestä esim. Töölön Cafetoria. Ja kai suodatinkahvi on jo levinnyt kolmosen ulkopuolelle?
Kirjattu

kaffemi

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #1 : Helmikuu 01, 2013, 09:50:46 ap »

Mitäpäs muuta se aeropress olisi kuin suodatinkahvia?

En ehtinyt aamulla lukea, mutta hyvältähän tuo näytti, ja tuttuja paikkoja sekä tyyppejä framilla. Ja onhan toki levinnyt kehien ulkopuolelle, syksyllä juttelin kahvila Valossa Tampereelle suodatinkahvin voimakkaasta noususta sielläkin.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #2 : Helmikuu 01, 2013, 09:58:31 ap »

Miten määritellään suodatinkahvi?
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #3 : Helmikuu 01, 2013, 10:26:36 ap »

Kahvi valuu (suodattuu) jonkin sortin suodattimen läpi (paperi/metalli/kangas...) ennen kuin se on juotavissa?
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #4 : Helmikuu 01, 2013, 10:28:04 ap »

Termi on varmaan aikoinaan syntynyt nimikkeeksi kahville, joka ei ole pannukahvia vaan suodatettua.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kaffemi

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #5 : Helmikuu 01, 2013, 10:27:48 ap »

Brewers Cupin säännöissä (tummennus minun tekemä):

9.4 THE BEVERAGE
A. The beverage must be an extraction from particles of whole bean coffee, using water as the solvent. No other
additives of any kind will be allowed, aside from those contained within the relevant definitions of whole bean
coffee, brew water, brewing devices, and service vessels.
B. The beverage must have a total dissolved solids content of less than or equal to 2.00% or 20,000 ppm (ppm). This
is to limit the beverage to the realm of what is commonly referred to as “filter coffee,” distinct from espresso or
other categories of coffee-extracted beverage. If a beverage is served with a TDS found to be higher than 2.00%, it
will be disqualified and receive no score.

C. Competitors will prepare and serve three individual coffee beverages, one to each of the three judges.
D. Each of the three beverages should be between 150 and 350 mL. If a beverage served is found to be less than 120
mL or more than 375 mL, that particular beverage (cup) will be disqualified and receive no score.
E. It is not necessary to serve the entire quantity of beverage produced during the coffee preparation.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #6 : Helmikuu 01, 2013, 10:34:44 ap »

Kahvi valuu (suodattuu) jonkin sortin suodattimen läpi (paperi/metalli/kangas...) ennen kuin se on juotavissa?

Espresso suodattuu  ;D

Termi on varmaan aikoinaan syntynyt nimikkeeksi kahville, joka ei ole pannukahvia vaan suodatettua.

Tämä on varmasti totta.


Suodatinkahvi-nimitys on minusta typerä. Niitä eri menetelmiä, millä tehdään nykyisin suodatinkahvia ei yhdistä oikeastaan yhtään mikään, mikä ei yhdistäisi sitten suodatinkahviperheeseen myös espressoa. Brewers cupin säännöt eivät varsinaisesti muuta tilannetta. Niissä niputetaan samaan kastiin myös pannukahvit, jotka eivät kyllä osu mitenkään termin suodatinkahvi alle. Tuo sääntöpätkä jaottelee kilpailusarjat, ei selitä termiä suodatinkahvi. Tai jos tuolla määritelmällä mennään, niin pannukahvikin on tästä lähtien suodatinkahvia.
Kirjattu

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #7 : Helmikuu 01, 2013, 11:22:47 ap »

Mitäpäs muuta se aeropress olisi kuin suodatinkahvia?

No minusta aeropressin lopputulokseen voidaan ottaa enemmän muuttujia ( haudutusaika ja puristuspaine) kuin tällaisessa vapaan veden menetelmässä.

Siksi minusta aeropress on vain parannettu versio pressopannusta, enkä minä sitäkään valmistusmenetelmää kutsuisi "suodatinkahvin" keittämiseksi.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #8 : Helmikuu 01, 2013, 13:07:13 ip »

Suodatinkahvi on tosiaan hankala termi. Sitä kun käytetään brewers cupin sääntöjen henkisesti kuvaamaan suunnilleen kaikkea "karkeamman jauhatuksen kahvia", eli "ei-espressoa". Toisaalta sitten erityisesti tavalliset ihmiset mieltävät sen sellaiseksi kahviksi, jota tehdään suodatinkeittimellä tai käsisuodattimella, käyttäen kahvipuruja joissa on "suodatinjauhatus".

Toi ensimmäinen käyttötarkoitus on siinä mielessä huono, että siihen lukeutuvat mukaan pannukahvit yms. jotka nimenomaan eivät ole suodatettuja. Eli pitäisi keksiä uusi sana kuvaamaan tätä kahviperhettä. Itsekin kirjoittaessa jatkuvasti törmää tähän puutteeseen, esim. miksi kutsua ei-espressomyllyjä eli karkeampaan jauhatukseen sopivia myllyjä?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #9 : Helmikuu 01, 2013, 13:48:54 ip »

Suodatinkahvi on tosiaan hankala termi. Sitä kun käytetään brewers cupin sääntöjen henkisesti kuvaamaan suunnilleen kaikkea "karkeamman jauhatuksen kahvia", eli "ei-espressoa".

Olikos "hienomman jauhatuksen" turkkilainen kuitenkin brewers cupin mukaan "ei-espressoa"?

Henkilökohtaisesti pidän suodatinkahvi-termistä silloin kun sillä tarkoitetaan suodatinkahvinkeitintä (tai suppiloa). Se sopii kansankieleen.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #10 : Helmikuu 01, 2013, 14:14:12 ip »

Kävin lukemassa jutun. Harmittavaa kyllä, hyvä juttu se oli. Nyt kuka tahansa Hesaria lukeva voi olla suunnilleen yhtä sivistynyt kahviasioissa, kuin tällainen harrastaja, joka on joutunut vuosien saatossa raapimaan tietonsa netistä ja itse kokeilemalla...

Onneksi siellä oli sentään yksi virhe. Aeropress-ohjeessa käskettiin juomaan heti, mutta kyllähän sen nyt pitää antaa ainakin vähän aikaa jäähtyä, jotta maut tulevat esiin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #11 : Helmikuu 01, 2013, 14:33:37 ip »

Onneksi siellä oli sentään yksi virhe. Aeropress-ohjeessa käskettiin juomaan heti, mutta kyllähän sen nyt pitää antaa ainakin vähän aikaa jäähtyä, jotta maut tulevat esiin.


Ja aeropressiin suositeltiin sitä perinteistä 92-96° eikä 80-90°, jolla suurin osa harrastajista varmaan tekee.

Yllättävän hyvä juttu, kun asiavirheitä ei oikeastaan ollut (edellämainittuja lukuunottamatta)  :)
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #12 : Helmikuu 01, 2013, 14:35:53 ip »


Siksi minusta aeropress on vain parannettu versio pressopannusta, enkä minä sitäkään valmistusmenetelmää kutsuisi "suodatinkahvin" keittämiseksi.
Heitänpä minäkin oman mielipiteeni kehään:
Suodatinkahvia on se, joka on uutettu paperin läpi. Sillähän se maku - tai siis makujen poisto - saadaan aikaan. Pressokahvilla ei ole mitään tekemistä suodatinkahvin kanssa (paitsi uuttosuhde).
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #13 : Helmikuu 01, 2013, 18:31:22 ip »

Espresso suodattuu  ;D

Mutta loppupeleissä hyvin vähän. Käytännössä kaikki mitä kahvista irtoaa tulee myös läpi, toisin kuin esim. paperisuodattimella. Tai tässä ollaan hieman rajoilla, kahvikakkuhan tiiviydestään johtuen estää mahdollisesti irtoavien hiukkasten liikettä aika tehokkaasti ja tämän voi ajatella suodattumiseksi (sisäinen vs. "ulkoinen" suodattuminen). Sen sijaan "filtterin", joksi koria usein kutsutaan, suodattava vaikutus on hyvin pieni. Käytännössä se vain pitää kahvimassan paikoillaan sallien samalla riittävän nesteen virtauksen lävitseen (jos se oikeasti suodattaisi, niin pitäisi sen poistaa tavaraa läpivirtaavastaan nesteestä - ehkä paras kuvailu on että se vain auttaa suodattuvan kerroksen muodostumisessa yläpuolelleen).

Niitä eri menetelmiä, millä tehdään nykyisin suodatinkahvia ei yhdistä oikeastaan yhtään mikään, mikä ei yhdistäisi sitten suodatinkahviperheeseen myös espressoa. Brewers cupin säännöt eivät varsinaisesti muuta tilannetta. Niissä niputetaan samaan kastiin myös pannukahvit, jotka eivät kyllä osu mitenkään termin suodatinkahvi alle.

Tuossa brewers cup säännössähän vain sanotaan että juoman pitää olla vahvuudelta "suodatinkahvityyppistä". Eli ei niinkään määritellä suodatinkahvia, eikä todellakaan väitetä pressokahvia suodatinkahviksi.

Sillähän se maku - tai siis makujen poisto - saadaan aikaan.

Mitä makuja sieltä merkittävästi poistuu? Rasvaiset maut ehkä, mutta jäljelle jääneet kyllä erottuvat sitten selkeämmin toisistaan pressoon verrattuna (kun rasva ja muju ei pinnoita kieltä)


Mutta noihin termeihin:

Asiaa sotkee mielestäni termien "filter", "percolation" ja "infusion" sekalainen käyttö varsinkin suomenkielessä.
Se että vesi lorisee kahvijauheen pinnalle ja painuu siitä kahvin läpi kohti pohjaa ei ole suodattumista vaan perkolaatiota. Suodattuminen tapahtuu sitten alhaalla olevassa suodattimessa (esim. se paperi). Pressossa kahvi taas vain uuttuu (infusion) immersiossa (immersion) ja lopussa tapahtuu nesteen ja pienten hiukkasten erottelu isoista hiukkasista (mikä menee vain erittäin löyhästi suodattumisen alle).

Niin ja sitten tietysti yleinen brewing "=" keittäminen -käännös on oma lukunsa. Harva sitä kahviaan oikeasti keittää.


Aeropressissä yhdistyy sekä immersio, että suodattuminen ja hieman myös perkolaatio (kuten myös esim. vakuumikeittimissä).
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #14 : Helmikuu 01, 2013, 22:32:18 ip »

eikös se brewing ole vähänkuin uuttamista? vai miten oluessa?

tässähän me kuiva-aineesta uutetaan veteen ainesosia ja sitten nesteestä jotenkin erotellaan ne tarpeettomat osat.

siitäkin lie syystä brewerscup ei ole filtercoffeecup..

vaikeata
Kirjattu