Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Papusuosituksia  (Luettu 149004 kertaa)

tpm

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 27
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #420 : Toukokuu 16, 2021, 17:20:59 ip »

Automaattikeittimillä täytyy varmaan mennä vähän keittimen ehdoilla, uuttoparametreihin kun ei pääse vaikuttamaan. Olen vähän skeptinen saako vaaleapaahtoisista juotavaa, mutta tumma ja keskitummia paahtoja kokeilemalla etsii sen joka toimii omaan makuun ja keittimelle. Aikoinaan tykkäsin omassa automaatissa Arvid Nordquistin Giusto pavuista, jotka ovat melko tummia mutta ei aivan poltettuja kuitenkaan.
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2069
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #421 : Toukokuu 16, 2021, 23:18:46 ip »

Matalahappoinen ja vaalea paahto ei oikein kulje käsi kädessä.
Brassit ovat pehmeämpiä ja Matalahappoisia sekä indonesialaiset myös.
Italialaiset sekoitukset eivät ole yleensä hapokkaita. Pohjois-Italian paahdot ovat vaaleampia.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

AhnuldStrong

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #422 : Toukokuu 17, 2021, 09:14:36 ap »

Kiitos vastauksista! Kuten "vaatimuksistani" huomasikin, olen tosiaan kahvinjuonnin aloittelija. Kiinnostus kahviharrastukseen alkoi siitä kun ulkomailla asuessani paikallisessa kahvilassa tehtiin Siphon -menetelmällä keitettyä kahvia ja se keittotapa ja äärimmäisen hyvä lopputulos intoutti suomeen tullessa unohtamaan juhla mokat yms. Pitkään mentiinkin grinderillä ja erinäisillä sivulaitteilla (moccamaster yms). Tätä Juran keitintä valitsessa mietin käytännöllisyyttä ja laitteen pitkäikäisyyttä. Mielestäni siitä tuleva kahvikin on huomattavasti parempaa kuin moccamasterista, tosin makuasioita nämä. Kahvipapujen erotkin maistaa selkeästi. Ajattelin, että kun on riittävästi Bareja, homma toimii :)

Joten, mitä tarkoittaa "uuttoparametrit" ja miten se pitää huomioida pavun valinnassa, onko jossain jotain "tutoriaalia" asiasta? Keittimestähän saa säädettyä vahvuuden ja juoman määrän, mutta mitä näiden lisäksi pitäisi voida säätää, painetta?

Pavuista, turun kahvipaahtimolla oli jotain kenialaista laatua joskus vuosia sitten ja oli kyllä huikeaa kahvia. Siitä lähtien olen etsinyt kenialaista laatupapua :) Pitää tutustua noihin brasilialaisiin, onko näistä jotain suosituksia? Arvid Nordquist on ollut kyllä kokeilussa, mutten muista oliko Guisto, pitää ostaa sitäkin.

Kiitos vielä vastauksistanne :)
Kirjattu

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1491
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #423 : Toukokuu 17, 2021, 10:10:59 ap »

Joten, mitä tarkoittaa "uuttoparametrit" ja miten se pitää huomioida pavun valinnassa, onko jossain jotain "tutoriaalia" asiasta? Keittimestähän saa säädettyä vahvuuden ja juoman määrän, mutta mitä näiden lisäksi pitäisi voida säätää, painetta?

Yleensä uuttoparametreilla tarkoitetaan jauhatuksen karkeutta, veden uuttolämpötilaa, uuttoon käytettyä aikaa, kahvipapujen määrää ja myös uuttosuhdetta (kahvin ja veden). Osa näistä vaikuttaa suoranaisesti toisiin ja se tekee hommasta aloittelijalle jokseenkin sekavaa. Nykyisin voidaan puhua myös paineen ja virtauksen profiloinnista. Nekin ovat tietysti uuttoparametreja.

Useimmiten puoliautomaattilaitteilla valmistusprosessi menee kaiketi siten, että punnitaan kahvi (joko ennen jauhamista, jos käytössä on ns. single-dosing -mylly) ja/tai jauhamisen jälkeen (jos käytössä on papusäiliöllä varustettu mylly, niin sitten punnitaan vain jauhamisen jälkeen tai sen aikana). Sen jälkeen preparoidaan tavalla jos toisellakin kahvipurut filtteriin, tampataan purut tampperilla ja aletaan valuttaa vettä gruposta ennalta tehdyn suunnitelman mukaisesti. Ennalta tulee olla päätettynä, kuinka kuumalla vedellä kahvi uutetaan, mikä on tavoiteaika valitun uuttosuhteen saavuttamiseen ja mikä on se uuttosuhde. Melko usein se on kutakuinkin 1:2 (eli esim 18g kahvia ja 36g valmista espressoa). Uuttosuhde voi toki olla ihan mitä tahansa, mistä kukin sattuu tykkäämään.

Puoliautomaattikoneiden käyttäjät turvautuvat yleensä papujen (ja jauhetun kahvin) mittaamisessa tarkkuusvaakaan, jolla punnitaan kahvin määrä 0,1g:n tarkkuudella. Käytössä on myös sekuntikello ja yleensä resurssit huomioon ottaen mahdollisimman hyvä (ja kallis) mylly. Kahvimyllyissä on valtavia eroja, vaikka sitä voi aloitellessa olla vaikea uskoa.

Opastusta löytyy mm. Home-barista.com foorumilta etenkin valikoista 'resources' ja 'how-tos'.

Pavuista, turun kahvipaahtimolla oli jotain kenialaista laatua joskus vuosia sitten ja oli kyllä huikeaa kahvia. Siitä lähtien olen etsinyt kenialaista laatupapua :) Pitää tutustua noihin brasilialaisiin, onko näistä jotain suosituksia?

Suosittelen tutustumaan pikkuhiljaa, mutta kattavasti erilaisiin artesaanipaahtimoihin, joita kotimaassakin alkaa olla jo oikein mukavasti. Foorumilta löytyy vinkkejä ja linkkejä niihin.

Turun kahvipaahtimo on varsin kelpo paahtimo ja itsekin tilailen sieltä lähes säännöllisesti silloin tällöin satsin erilaisia papuja. Mitään erityistä brasilialaista papua en lähtisi suosittelemaan, koska pienpaahtimoiden pavut vaihtuvat tiuhaan eikä niitä ole saatavilla useinkaan kovin pitkään. Kannattanee etsiä ne omat suosikkipaahtimot ja luottaa paahtajan ammattitaitoon ja siihen, että teillä on suhteellisen samanlaiset makutottumukset. Tällä hetkellä TKP:llä tosin näyttää olevan yksi brassi espressopaahtona. Sen kaveriksi kannattaa kokeilla myös muita TKP:n espressopapuja - etenkin etiopialainen Sidamo tuo varmasti erilaisen elämyksen kuin brasilialainen kahvi.

Eri alueiden pavut ovat makukomponenteiltaan joskus hämmästyttävänkin erilaisia ja niihin kannattaa tutustua ajan kanssa pikku hiljaa. On huomattava, että myös papujen prosessointi sadonkorjuun jälkeen vaikuttaa kahvin makuun suuresti. Joskus joillain paahtimoilla on saman aikaisesti samaa papua esim. natural- ja washed-prosessoituina. Se on helppo tapa päästä kiinni kahden erilaisen prosessointimetodin eroihin.

Jos alkuperän ja prosessoinnin ja kaiken sun muun aihepiiri kiinnostaa laajemmin, niin James Hoffmannin kirja "World Atlas of Coffee" on varsin suositeltava tietolähde. Se on melko kattava teos ja sen avulla pääsee mainiosti alkutaipaleella vauhtiin.

On toki muistettava, että automaattikeittimissä on vakavat rajoituksensa uuttoparametrien ja myllyn suhteen, joten ihan vaaleimpia paahtoja ei välttämättä saa niissä toimimaan toivotusti. Yleensä vähän tummempipaahtoiset blendit taitavat taipua niille helpommin kuin vaaleat single-origin -paahdot. Toki jos kotoa löytyy myös joku toinen valmistustapa (ja mylly), niin eihän se vaaleapaahtoinenkaan papu hukkaan mene.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1570
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #424 : Syyskuu 09, 2021, 08:58:38 ap »

Jotain tännekin pitkästä aikaa, jos joku etsii kahveja eikä tule mieleen mitään.
Viimeksi juotuja kahveja joista kehut voi laittaa:
Frukt, Los Venteños - Colombia
Record Coffee, Afro Fusion Mixtape
Välissä oli kyllä sellaisiakin kahveja joista ei tarvitse mainita, mutta onneksi tässä ei pidäkään dissata :)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Coffari

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 3
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #425 : Syyskuu 19, 2021, 18:20:41 ip »


Holmen Habit. Mielestäni upea, makea maku ja helpohko uuttaa.

Olisiko joku ”ammattiryystäjä” kokeillut tätä - miten kuvailisit ja mikä voisi olla vielä parempaa?
Kirjattu

timoh

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 16
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #426 : Marraskuu 10, 2021, 22:40:54 ip »

Tässä kohtuuhintainen suklainen ja pähkinäinen. Toimii hyvin maidon kanssa.

https://lovecoffee.se/shop/tradition/
Kirjattu