Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Papusuosituksia  (Luettu 208100 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #240 : Joulukuu 08, 2016, 07:17:11 ap »

Kyllä maku muuttuu juurikin noissa vaiheissa. Maistaako sen jo vanhana riippuu pavusta ja paahdosta.

Siis se maku muuttuu pitkin matkaa. Se huono maku alkaa tulla noissa vaiheissa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #241 : Joulukuu 08, 2016, 08:10:41 ap »

Siis se maku muuttuu pitkin matkaa. Se huono maku alkaa tulla noissa vaiheissa.

Totta, huonosti ilmaisin itseni.

Papusuosituksista tuli mieleen, että pitäisi löytää joku hyvä elämys. Vähän ollut espressopuolella matalalentoa. Ei huonoa, mutta tavanomaista. Pitäydyn ehkä liikaa tässä pikkukaupungin sinänsä mainion kahvipuodin tarjonnassa. Sehän tuo kaupunkiin Mokkamestareiden papuja laajalla kirjolla ja hyvällä liikkuvuudella. Jotkin parhaat pavut on vaan varastosta paahtajalla loppuneet ja uutta erikoisempaa erää kaipaisi tilalle.

Olen vähän tällainen vanhanaikainen, enkä innostu tilaamaan kahvia netistä. Mielellään piipahdan puodissa ja muita kahveja ostan reissuilla muiden kaupunkien myymälöistä. Pitänee taipua tilaamaan - täältähän näitä vinkkejä saa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #242 : Joulukuu 09, 2016, 21:03:32 ip »



TKP:n Espresso Rabanales toimii ihan hyvin. Ei ehkä mikään erikoinen essona, mutta semmoinen sopivan tasapainoinen ja jonkun verran hapokas. Jonkun verran makeuttakin mukana..
Mulla oli tämä äsken myllyssä.
Piti muutaman kerran vetäistä et tuli tavoiteltu 20g->40g 25s ulos.
Mut mut, kun tähän pääsin niin oli hapokkuus jo aika hyvin noussut (niin et en enää tiedä pidänkö). Kun sain kuppiin 50g ja vähän päälle, oli makeutta ja tasapainoa kivemmin esillä sekä persikka tuli mieleen.
Taidan vähän löysää myllyä ja palata tuohon "lungoon".

Miten sä joit tuota?

Toki ymmärrän et eroa on koneilla ja myllyillä tekemisissä, mut näin kummemmin hifistämättä.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #243 : Joulukuu 10, 2016, 02:10:12 ap »

Hmmm. Miksi juuri 1:2 - 25s? Lähteekö kanavoimaan tiukemmalla jauhatuksella ja pidemmällä ajalla? Amatöörimutulla luulisi hapokkuuden taittuvan vähän pidemmällä kontaktiajallakin jos ei halua lungoksi päästää. Ei sinänsä mitään lungoja vastaan.
Kirjattu

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #244 : Joulukuu 10, 2016, 13:40:18 ip »

Minulle Rabanales maistui parhaiten reseptillä 18g/34g/33s.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #245 : Joulukuu 10, 2016, 14:09:05 ip »



Hmmm. Miksi juuri 1:2 - 25s? Lähteekö kanavoimaan tiukemmalla jauhatuksella ja pidemmällä ajalla? Amatöörimutulla luulisi hapokkuuden taittuvan vähän pidemmällä kontaktiajallakin jos ei halua lungoksi päästää. Ei sinänsä mitään lungoja vastaan.

Tuo 50% ja 25s ovat mulle ikään kuin kiveen lyötyjä ohjenuoria joille olen espresson pohjustanut alusta alkaen.
Onhan näistä käyty lukemattomasti keskusteluja miten kuuluu ja ei kuulu olla.
Pari kulunutta linkkiä tähän väliin :)
Brewing ratios
25 seconds
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #246 : Joulukuu 11, 2016, 21:25:34 ip »

Piti muutaman kerran vetäistä et tuli tavoiteltu 20g->40g 25s ulos.
Mut mut, kun tähän pääsin niin oli hapokkuus jo aika hyvin noussut (niin et en enää tiedä pidänkö). Kun sain kuppiin 50g ja vähän päälle, oli makeutta ja tasapainoa kivemmin esillä sekä persikka tuli mieleen.

Miten sä joit tuota?

About samoissa suhteissa mentiin, 18g/36g ja 30 sekkaa. Hapokkuus kyllä pisteli esiin turhan hanakasti. Yritin pienempää annosta, mutta sitten taas meni turhan vetiseksi omaan makuuni. Ei mikään lempipapu ja jonkun verran puumaisuutta maussa myös, joka viittaisi vanhahkoon vihreään papuun tai hieman epäkuranttiin paahtoprofiiliin.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jpetrow

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #247 : Joulukuu 13, 2016, 21:52:32 ip »

Wendelboelta tuli tänään pari pussia Gicherori-espressoa.

https://www.timwendelboe.no/catalog/product/view/id/244/s/gicherori-espresso-250g/category/4/

Pussissa luvataan sokeroituja hedelmiä ja vadelmaa. Katotaan mitä tulee kun lyön huomenna myllyyn.
Kirjattu

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #248 : Joulukuu 13, 2016, 22:53:33 ip »

Kaffalla oli tänään myllyssä jokin burundilainen marjapommiespresso, joka tulee myyntiin ilmeisesti ensi viikolla. Oli kyllä EK-spressona melkoinen kirsikka-viinimarjajysäys. Flat whitekin maistui lähinnä puolukkarahkalta (tai joltain muulta happamilla marjoilla maustetulta maitopohjaiselta jälkiruoalta). En tajunnut kysyä shotin reseptiä, kun en noita tee, mutta muistaakseni käyttävät 18g sihtejä ja aika lungolta vaikutti. Hyvää oli. Saa nähdä mitkä ovat viralliset tasting notet.
Kirjattu

jpetrow

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #249 : Joulukuu 15, 2016, 20:52:40 ip »

Wendelboelta tuli tänään pari pussia Gicherori-espressoa.

https://www.timwendelboe.no/catalog/product/view/id/244/s/gicherori-espresso-250g/category/4/

Pussissa luvataan sokeroituja hedelmiä ja vadelmaa. Katotaan mitä tulee kun lyön huomenna myllyyn.

Aika vaaleaa paahtoa. Samoja haasteita kuin The Barnin kahvien kanssa että vaikea saada valumaan nätisti.

Puolen pussin hakemisen jälkeen päädyin reseptiin 18,5g kahvaan, 37g kuppiin 25 sekunnissa. Makea ja voimakkain vadelman maku mitä on tullut kahveissa vastaan. Cappuccino maistuu vadelmamaidolta.

Peukku kääntyy ylös loppujen lopuksi.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #250 : Joulukuu 25, 2016, 00:29:38 ap »

Tänään vedin jouluruoan päätteeksi mocamasterilla litran TKP:n Kenia N'Dumberi, "Mehukas, hedelmäinen, herukkainen, sitruksinen hapokkuus".
Otin suhteessa 65g/l, jonka oletin toimivan kaikille. Mut eipäs ollutkaan ihan suunmyöteistä (?), oliko syy kahvissa vai sitä ennen suuhun laitetusta mätöstä, ei voi tietää.
Kuppi maistui itseni lisäksi puolisoni mukaan aika tymäkältä, sellainen ei hyvä herukkaisuus.

Olen tästä AP:sta tehnyt ihan hyvän kupin, joten mietin et olis vähän erilainen kahvi jälkkäripöytään.

Onko muilla kokemusta tästä peaberrystä?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #251 : Joulukuu 25, 2016, 00:39:08 ap »

TKP:n Kenia N'Dumberi, "Mehukas, hedelmäinen, herukkainen, sitruksinen hapokkuus".
...
Onko muilla kokemusta tästä peaberrystä?

Aika karvas oli minulla, katajanmarjainen pikemmin kuin herukkainen.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #252 : Joulukuu 30, 2016, 21:10:11 ip »

Lainaus käyttäjältä: jpetrow
Cappuccino maistuu vadelmamaidolta.

Hieman vastaava elämys, mutta mustikkaan päin on Mokkamestareiden Etiopia Kayon Mountain Natural Sidamon alueelta. Tosin ihan espressona juotuna makuuni turhan tummaksi paahdettu ja menettää hieman ehkä persoonallisuudestaan. Tosin se on vain oletus, koska en ole vaaleampana tätä maistanut. Silti ihan hyvä.

Mutta siis, aamulla keitin ekan Cappucinon ja oli kyllä ihan mustikkamaitoa. Eli toimi oikeastaan maitokahvina paremmin - persoonallisemmin.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #253 : Joulukuu 30, 2016, 21:37:04 ip »

Tänään vedin jouluruoan päätteeksi mocamasterilla litran TKP:n Kenia N'Dumberi, "Mehukas, hedelmäinen, herukkainen, sitruksinen hapokkuus".
Onko muilla kokemusta tästä peaberrystä?

Mun suuhun taipui kyllä klassisena kenialaisena, herukkaa ja marjaa on hyvin.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #254 : Joulukuu 30, 2016, 21:42:11 ip »

Mun suuhun taipui kyllä klassisena kenialaisena, herukkaa ja marjaa on hyvin.
Nyt kun on jo tovi vierähtänyt, ja uuttomäärät pienentyneet, niin kyllä se paremmaksi muuttui.
Tänä aamuna 3dl ja 18g pistelin, niin aika jees herukkainen hapokkuus oli mukissa.
Olisko sit ollut liian jouluna se, kun just avasin jauhoin ja juotin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.