Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Papusuosituksia  (Luettu 208862 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #225 : Joulukuu 01, 2016, 13:35:12 ip »

Kerro sit miten sait toimimaan.

Ite en saanut tosta makeutta kunnolla ulos, mutta vika kohdistuu melko varmasti manoon :)

TKP:n Espresso Rabanales toimii ihan hyvin. Ei ehkä mikään erikoinen essona, mutta semmoinen sopivan tasapainoinen ja jonkun verran hapokas. Jonkun verran makeuttakin mukana.

Piruuttain kokeilin TKN:n Joulukahvia essona, vaikka se onkin suodatinpaahto. Ja sehän toimii essona jopa paremmin. Erittäin mausteinen, kardemumma ja kaneli tulee jonkin verran esiin.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #226 : Joulukuu 03, 2016, 21:32:50 ip »

Henkilökohtaisesti en käytä paljoa tuota. Muutenkaan ruuissa, viineissa yms.. En nyt kuitenkaan näe tuota kamalan pahana, koska oikeasti se "asteikko" siinä kuvailussa on kuitenkin henkilökohtainen ja se jokatapauksessa siirtyy heikosti toisille ihmisille. Jos taas se muille kommunikointi on tärkeää, niin nuo ovat kuitenkin melkotoimivia viittaussia siinä missä oikeastaan mikä tahansa. Tottakai se "tomaatti" on epätäsmällinen ilmaus, mutta se on komunikaatiossa silti parempi kuin ei mitään.

Mutta siis minusta on tärkeää kuvailla ainakin itselleen sitä makua. Jos siis tahtoo oppia maistamaan. Ja siis nimenomaan sanallisesti. Käytti sitten mitä tahansa termistöä siihen kuvailuun itselle mitä käyttää. Siten ihminen oppii arvioimaan paremmin niitä makuja kylmiltään ilman referenssikuppia. Pätee kaikkeen ruokamaisteluun, viineihin, kahviin tai vaikka niihin tomaatteihin.

Itse käytän muuten paljon äänimaailman analogiaa kaikkea ruokaa maistaessani, koska äänimaailman termistö on minulle läheistä. Kuvailen ruokien tai vaikka kahvin makua esim. Hentoä pyöreyttä ylemmissä keskiäänissä ja bassopää puuttuu jälkimaustakin kokonaan. No tuli päästä vähän köyhä esimerkki, mutta kai tuosta sai ajatuksen. Mutta siis palaan vielä siihen, että itsellehän se kuvailu lopulta eniten on ja auttaa syventämään sitä omaa ajatusta ja makumuistia.

Siinä oli hymiö, mutta joo nimenomaan. Jos käyttää tuollaista "makuasteikkoa", niin jos se on mielekästä ja itselle loogista niin minusta kyllä ehdottomasti. Tuollaisiin lajitteluihin (vähemmän liioitellusti) ne perustuvatkin. Tärkeää on, että se oma asteikko on itselle luonnollinen. Sitten tietysti jos on paahtimolla töissä ja joutuu tekemään töitä muiden kanssa, niin sitten pitää tietysti opetella kommunikoimaan muiden kanssa ja soveltaa heidän käyttämiään makuasteikoita ja sellaista tilanetta vartenhan nuo viinisanastot ja tuo kahvisanasto on kehitettykin.

Palataan tähän vielä, toivottavasti sopii...?

Vaikka lainasinkin PM+VK:ta, niin ei tämä mitenkään ole soitettu yhteen suuntaan, vaan ainoastaan toivottavasti herättämään keskustelua. Joonakin on kutsuttu mukaan (vaikka luulenkin että taas jäisin heikoille, mutta sitähän oppiminen on).

Myönnän sen, että makukuvaelmat ovat tarpeellisia, koska niillähän kahveja myydään. Suklaa, pähkinä ja esim. mustikkaisuus ovat paljon myyvempiä argumentteja kuin esim: afrikkalainen, natural/honey, 1900m, Llamatepegue, joku tietty pesuasema jne... (tiedän että Llamapetegue ei ole Afrikassa. Se oli harkittua, muutehan speksit olisivat voineet olla kaikki vaikkapa Yirgacheffestä).

Se on sitten eri asia, mikä kuvaa kahvia eniten.

Äänimaailma-analogiasta en uskalla sanoa mitään, koska ensinnäkin se on ammattini ja toisekseen, koska koen äänen eri tavalla kuin kukaan tuntemani ihminen. Voi olla että kahvin kanssa on sama juttu....  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #227 : Joulukuu 03, 2016, 22:45:36 ip »

Lainaus käyttäjältä: Jari
Äänimaailma-analogiasta en uskalla sanoa mitään, koska ensinnäkin se on ammattini ja toisekseen, koska koen äänen eri tavalla kuin kukaan tuntemani ihminen. Voi olla että kahvin kanssa on sama juttu....  ;)

Jokainenhan meistä on erilainen kokijana kuin kukaan muu tuntemamme ihminen, koska pohjimmiltaan voimme tuntea vain itsemme läpikotaisin, jos aina itseämmekään. No, jos sitten uskaltaa itsensä kohdata ja tuntea, niin saattaa oppia ymmärtämään muitakin. Mutta tämä nyt ei kuulu kahvikeskusteluun, niin lopetan filosofoinnin tähän.

Äänimaailma analogiana on jo ehkä käytössä, koska äänimaailmaa kuvataan sanoilla, joilla kuvataan muitakin asioita, värisävyjä, maisemaa jne...

Niinpä kahvi voi soida kirkkaana ja maistua puhtaalta, kuten ääni voi olla selkeä ja puhdas, tai ilma kirkas ja raikas tai värit puhtaita ja kirkkaita.

Edelleen kahvi, jossa on hyvä body, voi soida matalalta ja tanakasti, kuten ääni voi olla matala ja kantava, tai maiseman kasvu voi olla matavaa ja tanakka, tai värit voivat olla hmm... "syviä" ja "leveitä" jne...

Kommunikaatiotahan tämä on ja joskus pitää kommunikoida myös omien tuntemusten kanssa tavalla tai toisella. Siten asioita voi vertailla ja oppia analysoimaan. Jos haluaa kommunikoida myös muiden kanssa, on luonnollista pyrkiä käyttämään termejä, jotka ovat yleisesti ymmärrettäviä ja havainnollisia. Siitähän tämä homma syntyy niin viini- kuin kahvimaailmassakin.

Sitten muiden käyttämät termit voivat olla itselle vieraitakin. Minä esimerkiksi harrastan myös ruuanlaittoa ja pidän kovasti esim. sienistä ja vaikkapa japanilaisesta ruuasta. Kuivatut sienet ja japanilainen dashiliemi sisältävät kuulemma paljon umamia, mutta en ole kyllä ikipäivänä oppinut ymmärtämään mitä ihmettä se umami on. Ihan outo termi. Joku uusi perusmaku, mutta siis mikä ihmeen maku? Tarkoittako se maun tiiviyttä ja voimallisuutta vai mitä? Onko kahvimaailmassa espresso, se umamipitoinen juoma? En ymmärrä ollenkaan tuota ilmaisua, vaikka ehkä ymmärrän, että joku sellainen maku on olemassa.... Ei haittaa, jos joku osaa tämän minulle selittää....
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #228 : Joulukuu 04, 2016, 01:41:32 ap »

Sitten muiden käyttämät termit voivat olla itselle vieraitakin. Minä esimerkiksi harrastan myös ruuanlaittoa ja pidän kovasti esim. sienistä ja vaikkapa japanilaisesta ruuasta. Kuivatut sienet ja japanilainen dashiliemi sisältävät kuulemma paljon umamia, mutta en ole kyllä ikipäivänä oppinut ymmärtämään mitä ihmettä se umami on. Ihan outo termi. Joku uusi perusmaku, mutta siis mikä ihmeen maku? Tarkoittako se maun tiiviyttä ja voimallisuutta vai mitä? Onko kahvimaailmassa espresso, se umamipitoinen juoma? En ymmärrä ollenkaan tuota ilmaisua, vaikka ehkä ymmärrän, että joku sellainen maku on olemassa.... Ei haittaa, jos joku osaa tämän minulle selittää....

Umami on perusmaku, ikään kuin makea, suolainen, jne... se pitää vaan ymmärtää, voidakseen tajuta, mistä on kyse. Yritäpä selittää mitä on makea, jos toinen ei hiffaa yhtään mistä on kyse...
Kysyin michelin-perheenjäseneltä, miten hän luonnehtisi umamia, niin sanoi, että "täyteläinen". Silleen itsekin sen ajattelen. Jos muu ei auta, niin maistaa ruokaa ilman/parmesaanin kanssa. Siitä sen tulisi löytyä.... No, "täyteläinen" on toki selitys siltä pohjalta, minkä me ymmärrämme, mutta on se ainakin hyvä yritys.

Makuasioista voi aina kiistellä. ;)


Edit: täytyy sanoa, että arvostan suuresti Tuomaksen tapaa esittää asiansa. Punnittua puhetta, kiitos siitä.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 04, 2016, 01:53:06 ap kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #229 : Joulukuu 04, 2016, 12:54:48 ip »


Se on sitten eri asia, mikä kuvaa kahvia eniten.

Kyllä ja olen tähän asti puhunut yksinomaan tuosta. En siitä millä se on helpoin markkinoida. Se miten kahvi on helppo markkinoida ei ole minusta kovinkaan kiintoisaa, sillä olen tehnyt markkinointiin liittyvää työtä ihan riittävästi. Tosin ehkä siitä syystä itse tulee aika vähän käytettyä noita kuvaavia sanoja joista sinäkään et tunnu pitävän. Mutta siis vielä kuitenkin, että näkisin että niilläkin on monilla paikkansa kahvin kuvailussa.

Olen tässä viimeaikoina arvioinut itseäni varten oluita Untappd:iin ja niissä kyllä toistuu sama asia kuin miten kahviakin ajattelen. Samaa äänikuvailua, perusmakujen käyttöä. Tosin sielä löytyy joiden oluiden kohdalla myös sellaisia tremejä kuin "greippinen, limumainen ja toffeinen. Selvässsä vähemmistössä kuitenkin tuntuvat olevan ja useimmat oluet eivät ole saaneet ainuttakaan tuon tyyppistä adjektiivia. Paljon kuvailen eri "äänenkorkeuksien" tyypin lisäksi niiden eloisuutta, koska se on minusta melko oleellista oikeastaan kaikessa hyvässä ruuassa ja juomassa.

Mutta niin. Palaan taas oikeastaan siihen, että uskon henkilökohtaisesti hyvin vahvasti, että tärkeää on kuvailla JOTENKIN verbaalisesti niitä makuja itselleen, että se makumuisti voi todella kehittyä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #230 : Joulukuu 04, 2016, 12:58:36 ip »

Jokainenhan meistä on erilainen kokijana kuin kukaan muu tuntemamme ihminen, koska pohjimmiltaan voimme tuntea vain itsemme läpikotaisin, jos aina itseämmekään. No, jos sitten uskaltaa itsensä kohdata ja tuntea, niin saattaa oppia ymmärtämään muitakin. Mutta tämä nyt ei kuulu kahvikeskusteluun, niin lopetan filosofoinnin tähän.

Minusta taas tuo nimenomaan kuuluu tähän keskusteluun. Oikeastaan minusta koko tämä keskustelu on hyvinkin tyhjää ja puoliturhaa, jos ei ensin selvitä itselleen tuota peruslähtökohtaa josta kaikki lähtee. Minusta on mitä suurimmissa määrin tärkeää ymmärtää miten erilaisia me olemme kokijoina, jotta voidaan käsittää kuinka hankalaa se kommunikaatio näistä asioista on.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #231 : Joulukuu 04, 2016, 15:21:53 ip »

Modet voisi jo leikata tän offtopic-schaiban jonnekin muualle  ::)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #232 : Joulukuu 04, 2016, 16:36:27 ip »

Modet voisi jo leikata tän offtopic-schaiban jonnekin muualle  ::)
+1
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #233 : Joulukuu 04, 2016, 16:41:20 ip »

Umami on perusmaku, ikään kuin makea, suolainen, jne... se pitää vaan ymmärtää, voidakseen tajuta, mistä on kyse. Yritäpä selittää mitä on makea, jos toinen ei hiffaa yhtään mistä on kyse...
Kysyin michelin-perheenjäseneltä, miten hän luonnehtisi umamia, niin sanoi, että "täyteläinen". Silleen itsekin sen ajattelen. Jos muu ei auta, niin maistaa ruokaa ilman/parmesaanin kanssa. Siitä sen tulisi löytyä.... No, "täyteläinen" on toki selitys siltä pohjalta, minkä me ymmärrämme, mutta on se ainakin hyvä yritys.

Makuasioista voi aina kiistellä. ;)


Edit: täytyy sanoa, että arvostan suuresti Tuomaksen tapaa esittää asiansa. Punnittua puhetta, kiitos siitä.
Kaffalta sain kerran Guatemalalaista kahvia, jossa tuo umami mainittiin. Kirjoitinkin siitä blogiin vähän.
Linkki

Tämän jälkeen törmäsin muutamaan otteeseen samaan mut nykyään ei näy enää niinkään kuvauksissa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #234 : Joulukuu 04, 2016, 21:06:57 ip »

+1

Toinen kannatus tälle, vaikka itse tuohon offtopic-schaibaan osallistunkin.

Join asken mokkamestareiden Kenya AA Thirikua suodatettuna. Se on kyllä hyvä papu. Kokeilin sitä alkuviikosta myös espressona, mutta oli aivan hirveää. Ei soveltunut essoksi ollenkaan. Hirveän hapanta, huh...

Mutta mielestäni erittäin hyvää suodatettuna. Vaimoni lempipapuja nuo kenialaiset...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #235 : Joulukuu 07, 2016, 20:13:17 ip »

En tiedä onko nyt vikaa miehessä vai mikä.
Tämä Bella Baristan espresso blendi Gaslight tuli myllyn mukana, paahtopäivä 7.11 (tänään siis 8.12).
Yleensä tämä olisi jo juotu, mutta nyt on ollut vähän kaiken sortin papua niin tämä vähän jäänyt. Äsken kuitenkin heitin shotin siitä, ja ihan selkeästi paras tähän astisista, vaikka paahtopäivästä mennyt jo hyvän aikaa.
En tiedä onko tässä myllyn sisäänajolla kenties jotenkin merkitystä, vai sitten ihan pavuilla?
Nyt tuli 18g->27,5g vedolla hyvin karamellimäinen, hieman punaista marjaa ja hento sitrus perässä. Hyvin täyteläinen, omaan suuhun sopiva.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #236 : Joulukuu 07, 2016, 20:39:24 ip »

En tiedä onko nyt vikaa miehessä vai mikä.
Tämä Bella Baristan espresso blendi Gaslight tuli myllyn mukana, paahtopäivä 7.11 (tänään siis 8.12).
Yleensä tämä olisi jo juotu, mutta nyt on ollut vähän kaiken sortin papua niin tämä vähän jäänyt. Äsken kuitenkin heitin shotin siitä, ja ihan selkeästi paras tähän astisista, vaikka paahtopäivästä mennyt jo hyvän aikaa.

Ei kuukausi mitenkään paha ole siinä mielessä että itse en ainakana siinä vaiheessa maista vielä useimmilla pavuilla mitään "vanha paahto"-makuja. Kyllähän se maku kuitenkin elää viikkotolkulla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #237 : Joulukuu 07, 2016, 22:35:18 ip »

Lainaus käyttäjältä: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia
Ei kuukausi mitenkään paha ole siinä mielessä että itse en ainakana siinä vaiheessa maista vielä useimmilla pavuilla mitään "vanha paahto"-makuja. Kyllähän se maku kuitenkin elää viikkotolkulla.

Kyllä maku muuttuu juurikin noissa vaiheissa. Maistaako sen jo vanhana riippuu pavusta ja paahdosta.

Joissakin muutos ei ole vielä negatiivinen tuossa ajassa. Toisissa taas sellaista ummehtuneisuutta alkaa minun suussani tuntua. Kyllähän siihen vaikuttaa öljyisyys ja miten paahto on siihen vaikuttanut - eli käynnistänyt prosessin. Kuukauden sisällä joutuu myllyä toki kiristämään.

Tässä pari kuukautta sitten tuli ostettua jotain papua kahvimyymälästä, kun se oli juuri paahdettu. Oli hyvä papu, niin ostin sitten parin viikon päästä lisää samasta paahtoerästä. Sen loppuessa oli viimeisissä shoteissa jo hieman vanhaa makua, mutta en nyt muista mikä papu se oli - eikä kaikkien kanssa niin käy tuossa ajassa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Miikka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #238 : Joulukuu 07, 2016, 22:41:40 ip »

Nyt tuli 18g->27,5g vedolla hyvin karamellimäinen, hieman punaista marjaa ja hento sitrus perässä. Hyvin täyteläinen, omaan suuhun sopiva.

Mielenkiinnosta, mikä oli uuttoaika?
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #239 : Joulukuu 07, 2016, 22:53:27 ip »

Mielenkiinnosta, mikä oli uuttoaika?
Oli tasan 25s, halusin nähdä paljon tulee kuppiin siinä ajassa.
Oli juuri noro alkamassa blondaantumaan ennen kuin katkaisin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.