Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Papusuosituksia  (Luettu 208863 kertaa)

jpetrow

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #120 : Helmikuu 04, 2016, 18:03:04 ip »

20g/30g, 87 astetta kuppiin, nokalta saan juoksulta 90 astetta, 25s.  ;-)

Ootko kokeillu pidempää uuttosuhdetta? Itelläni TKPn kahvit on toimineet parhaiten 1:2, 1:2,5 tai jopa 1:3 suhteilla. Toi 1:1,5 kuulostaa aika tiukalta.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #121 : Helmikuu 04, 2016, 18:48:09 ip »

Tuollaistahan kutsutaan osku jo ristretoksi!

En ole maistanut macarenaa espressona, mutta noilla säädöillä on helppo kuvitella makuelämyksesi. Kokeile tosiaan vaikka jotain 1:2 uuttosuhdetta ja valumisaikaa korkeammaksi.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #122 : Helmikuu 04, 2016, 19:20:03 ip »

Itelläni TKPn kahvit on toimineet parhaiten 1:2, 1:2,5 tai jopa 1:3 suhteilla.

Samoin täällä. 1:2 tai vähän enemmän ja aika jossain 40s tienoilla.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #123 : Helmikuu 04, 2016, 20:46:03 ip »

Hmm, mikä Turkulaisista olisi vähähappoinen ja makea? Älkää sanoko että Bogart Co ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #124 : Helmikuu 05, 2016, 10:26:57 ap »

Samoin täällä. 1:2 tai vähän enemmän ja aika jossain 40s tienoilla.

No ni, koitin sinnepäin: 12g 24g 40s. Hapokkuus laski huomattavasti, ja äkkivääryyskin, mutta litkumaisuus lisääntyi edelleen. Koitanpa hieman kireämpää myllyä, jos saisi hieman paksumpaa kamaa alkuunsa.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #125 : Helmikuu 05, 2016, 11:28:50 ap »

40 sekuntia alkaa olemaan jo niin pitkä aika että jonkinlaista kanavointiakin alka todennäköisesti tapahtua joka lisännee litkumaisuutta tai vetisyyttä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #126 : Helmikuu 06, 2016, 11:33:02 ap »

Minä en olisi kovin huolestunut 40s uutosta. Joskus selkeillä filtteripaahdoilla lorottelen vähän pidempiäkin uuttoja ongelmitta, mutta toki distribuution tulee olla kondiksessa eikä vaan vähän sinnepäin. Muuten voi kyllä helposti kanavoida. Jos uutto blondaa aivan liian aikaisin, niin silloin on syytä puuttua asiaan (tai tietysti, jos/kun maku ei ole kohdillaan).

Mun näkemykseni mukaan 25s uutto toimii lähinnä silloin, kun käytössä on perinteisen italialaisen tyylisiä papuja/paahtoja.
Taannoin eräskin takavuosien SM-barista kertoi, että Aasiassa aikoinaan käydessään paikalliset baristat valuttivat tosi vaaleista paahdoista lähes minuutin essoja ja että ne olivat taivaallista nektaaria. On sitä tullut kokeiltua itsekin - ja sitten kun se toimii, niin se kyllä toimii.

Itse annostelen koppaan (VST18) yleensä jotain 16-18g väliltä. 12g tuntuu aika pieneltä kun perinteinen italoessokin on jo 14g, saati sitten 'kolmannen aallon' essoihin verrattuna. Toki papujen/veden suhteestahan siinä on lopulta kyse, mutta melko hienoksi saa jo jauhaa, että 12g:n annoksella 1:2 uutto valuu sen 40 sekuntia.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #127 : Maaliskuu 31, 2016, 15:19:54 ip »

Rouva toi Tampereelta tuliaisina Pirkanmaan Paahtimon/Kahviakatemian "Loisto" espressosekoitusta.

Juuri äsken ensimmäisen espresson uutin 50 % uuttosuhteella 15 / 30 grammaa. Edellisen pavun myllyn säädöillä uutto kesti ainakin sen 40 sekuntia, mutta oli kyllä nimensä mukaisesti loistava kahvi. Pavoni "Proffalla" valmistin.

Pirkanmaan paahtimon tuotteita en huomannut näissä suosituksissa. Puhdas ja raikas oli maku. Hyvin pehmeä. Hapokkuudessa oli marjaisuutta, jopa kypsien karviaisten tai viinimarjojen suuntaan. Paahtimo suosittelee maitokahveihin, mutta oli kyllä niin runsas ja rikas makumaailma, että minusta oli siltään paras papu mitä olen tähän mennessä Pavonilla valmistanut. Neljän pavun sekoitus, mutta tässä oli sekoitus kyllä kohdillaan. Useimmiten juon noita single origin kahveja.

Tässä vielä sekoituksen tiedot:

http://www.pirkanmaanpaahtimo.fi/kahvi/loisto-espresso-sekoitus

Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

elias s

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 156
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #128 : Toukokuu 01, 2016, 19:09:22 ip »

rogers-coffee-el-salvador-urrutia-shg/

https://www.slurp.coffee/33-rogers-coffee-el-salvador-urrutia-shg/
Suosittelen lämpimästi. Aeropressillä tuli mukavasti esiin hedelmäisyys, ja ehkä ripaus toffeeta. Hario v60:lla tehtynä jotenkin pehmeämpi, ja suklaisempi. Olisi mielenkiintoista kokeilla toimisiko tämä espressona. Pitää tilata lisää niin pääsee kokeilemaan. Mutta suosittelen erityisesti suodattimelle. Voisi toimia myös pressopannussa
Seuraavaksi testiin lähtee Tampere Sekoitus FTO Luomu
http://verkkokauppa.mokkamestarit.fi/product/160/tampere-sekoitus-fto-luomu
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #129 : Kesäkuu 17, 2016, 18:16:17 ip »

Otetaan pitkästä aikaa pari Kaffan kahvia tänne. Tansanian Ilomba, aeropressillä sain mehukkaan ja makean kupin, sellaisen marjaisen mehuisan (lämpimänä punaista omenaa?). Makeudesta kirjoittelin skidin hunajan ja melonin, sit luin pussin takaa hunajamelonista, aika fiksu olo taas.

Kolumbian El Desvelado taas on enempi tuhdimpaa tavaraa, herukkaisuutta ilman isompaa hapokkuutta, toimii hyvin moccamasteristakin, tätä tarjotaan vieraille :)
Ei huono myöskään, vaan ei mitään kovin ihmeellistäkään.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #130 : Kesäkuu 17, 2016, 20:46:57 ip »

Otetaan pitkästä aikaa pari Kaffan kahvia tänne. Tansanian Ilomba, aeropressillä sain mehukkaan ja makean kupin, sellaisen marjaisen mehuisan (lämpimänä punaista omenaa?). Makeudesta kirjoittelin skidin hunajan ja melonin, sit luin pussin takaa hunajamelonista, aika fiksu olo taas.
Huomenna Hesassa käynti. Saako tätä Kaffan myymälästä? Voisin poiketa shoppailemassa.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #131 : Kesäkuu 17, 2016, 20:49:05 ip »

Kyllä saa, tai ainakin pari päivää sitten oli vielä hyvin hyllyssä :)
Jos ehdit, niin maista paikan päällä kans.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #132 : Kesäkuu 17, 2016, 20:54:59 ip »

Jep, kiitti vinkistä. Käyn kaverin kanssa eikä meillä ole kiire 😊
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #133 : Kesäkuu 17, 2016, 23:49:57 ip »

Jep, kiitti vinkistä. Käyn kaverin kanssa eikä meillä ole kiire 😊

Jos ei kerran ole kiire, niin muistaakseni Lehtisaaren ostarin Majassa on paahtopäivä lauantaisin, joten siellä ehkä kannattaa myös piipahtaa, jos sellainen kiinnostaa... Erinomaisen hyvää kahviakin sieltä saa.

https://www.facebook.com/Maja-Coffee-Roastery-435556656540835/
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #134 : Kesäkuu 20, 2016, 17:53:55 ip »

Otetaan pitkästä aikaa pari Kaffan kahvia tänne. Tansanian Ilomba, aeropressillä sain mehukkaan ja makean kupin, sellaisen marjaisen mehuisan (lämpimänä punaista omenaa?). Makeudesta kirjoittelin skidin hunajan ja melonin, sit luin pussin takaa hunajamelonista, aika fiksu olo taas.
On kyllä yksi parhaista pavuista mitä olen aeropressannut kohtuu lyhyen harrastukseni aikana.
Pistin nurinpäin olevaan pressiin 17g kahvia, kellon nollaus. Ensin 50 grammaa 88-asteista vettä johon pari nopeaa sekoitusta kahvin joka sopukan kostuttamiseksi; about 5 sekunnin odottelu, loput vedet laitteeseen, aikaa oli kulunut tässä vaiheessa 32 sek. 60 sek kohdalla kääntö, ja pari nopeaa pyöräytystä. Timer näytti 68 sek kun aloin painamisen, jota kesti 32 sek.
Paljonko tuossa tulee uuttoajaksi?
Kunhan nyt testailin  :) mut lopputulos oli pontevan pirskeä eikä liian uuttunut



   
 
Kirjattu