Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Papusuosituksia  (Luettu 208784 kertaa)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #75 : Toukokuu 28, 2015, 22:10:04 ip »



Tuorepaahdosta ei kuitenkaan taida olla mitään yleistä standardia, joten jokainen voi itse määritellä milloin ei enää voi puhua tuorepaahdosta. Itse vedän rajan jonnekin parin viikon jälkeen. Kuukauden päästä ei ainakaan enää mielestäni voi puhua tuorepaahdosta, vaikka pavut olisikin ostettu paahtopäivänä.

Tuorepaahdossa ei siis ole kyse paahtometodista, vaan käyttöajasta.

Vastakohtana tuorepaahdolle imho ovat ne markettien tmv. kahvipaketit, joissa ei yleensä edes ole merkintää paahtopäivästä ja jotka seisovat varastoissa/hyllyillä ties kuinka kauan.
Jarille tästä piste täältä. Ajattelen itse tästä asiasta just samoin. Ei lisättävää, jatkakaa...
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #76 : Toukokuu 29, 2015, 10:35:22 ap »

Eikö? Siis niiku oikeasti? En ole koskaan tuoreita italiarobustoja juonut, mutta luulisi että tuoreenakin se on erimakuista kuitekin? Ainakin sellainen "kuiva" maku mitä vanhasta kahvista usein huomaa niin maistuu kyllä niissäkin.

Robusta vaatii kyllä enemmän lepoaikaa, liian tuoreena sen maku on kyllä aika hirveä (niinkuin se on muutenkin...) ja cremaa tulee ihan hulluna. Pari viikkoa vanhaa paahtoa ostin Italiasta ja näin vielä vuoden vanhana se maistuu ihan samalta. Paljon robustaa sisältävät sekoitukset ei tosiaan ole niin ronkeleita tuoreuden suhteen, kunhan on ilmatiiviissä paketissa ja säilytetty viileässä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Anssi Ruohtula

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #77 : Toukokuu 30, 2015, 18:12:03 ip »

Crema käyttää tuorepaahdoissaan nimenomaan kuumailmapuhallinpaahdinta. Aika kova kommentti muuten Creman puolelta: "Maun kannalta ei ole merkitystä, onko kahvi paahdettu viikko vai kuukausi sitten, sanoo Anssi Ruohtula, toinen Creman omistajista."

Puhuimme toimittajan kanssa siitä, kuinka joillekin asiakkaille on tärkeätä että kahvi on mahdollisimman tuoretta, kun taas toisille paahtopäivämäärä ei ole kovin tärkeä. Kuinka kahvin maku muuttuu paahdon jälkeen, ja että se koetaan yleensä parhaimmaksi noin 1-2 viikkoa paahdosta. Taisin todeta että tavallisen kahvinjuojan näkökulmasta kahvin maku on hyvä oli se sitten paahdettu 1 tai 4 viikkoa sitten. Tästä sitten on otettu tämä yksi lainaus joka kuulostaa siltä että julistaisin että kahvin maku pysyy staattisena, mikä ei tietenkään ole totta. Onneksi en ole poliitikko.

Käytämme tosiaan kuumailmapaahdinta, koska paahdamme jatkuvasti kahveja yksittäisiin tilauksiin ja postitamme niitä joka päivä. Paahtimella pystymme tietokoneohjauksen ansiosta toistamaan suunnitelemamme profiilit, ja saamme tuotettua joustavasti pieniä eriä. Työta ja vaivaahan se vaatii, mutta meistä on hienoa että asiakas saa aina eilen paahdettua kahvia.

Meille tuorepaahto tarkoittaa sitä että asiakas saa kahvin tuoreena. Vähän harmittaa että termiä käytetään kahveista jotka seisovat kaupan hyllyllä.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #78 : Kesäkuu 01, 2015, 13:20:52 ip »

Turusta saamani Finca Tamana oli pöyristyttävän hyvä

Nyt on yksi neljänneskilo harjoiteltu enkä ole saanut hyvää aikaiseksi. No, on tuota vielä puoli kiloa....
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #79 : Kesäkuu 01, 2015, 17:44:51 ip »

Nyt on yksi neljänneskilo harjoiteltu enkä ole saanut hyvää aikaiseksi. No, on tuota vielä puoli kiloa....
Itse en lisää sokeria, niin siitä lähdin miettimään, et jos tämä ei toimikaan jos siihen lisää?
En epäile ettetkö maistaisi myös ilmankin, mut onko se silloinkin ihan peruskauraa?

Oma pussi ei ole vielä tullut, joten en tiedä onko croppi samaa kuin aiemmin on saanut maistaa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #80 : Kesäkuu 02, 2015, 18:27:17 ip »

Nyt on yksi neljänneskilo harjoiteltu enkä ole saanut hyvää aikaiseksi. No, on tuota vielä puoli kiloa....

Mulle kopsahti tänään paketit, mutta se on eilen paahdettua, joten odottelen vielä vähintään pari-kolme päivää, ennen kuin kokeilen...
Vertailupavuksi sattumalta osuu Obscuran paahtamaa myöskin kolumbialaista Supremo Huilaa, sitä kun on myllyssä sopivasti vielä pariksi-kolmeksi päiväksi.

Ovatko pavut olleet liian tuoreita? Ainakin tuo Obscuran Huila (sama alue siis kuin Finca Tamanalla) on parhaimmillaan nyt suurin piirtein viikon ikäisenä. Kun neljä päivää sitten otin sen käyttöön, niin maku ei selvästikään ollut vielä puhjennut kukkaan. Nyt se on kyllä ihan sikähyvää kahvia. ;D

Edellinen tilaamani Finca Tamana ei kylläkään ollut nimenomaisesti epressopaahto (toisin kuin tällä kertaa tilaamani), mutta sen verran hyvin se essona toimi, etten edes kikkaillut muilla metodeilla. Saa nähdä miten tämä eroaa edellisestä...

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #81 : Kesäkuu 13, 2015, 17:17:46 ip »

Nyt on kikkailtu Finca Tamanan kanssa jonkin aikaa. Täytyy todeta, että se ei ihan vastannut odotuksiani. Aiempi Turun Tamanani ei ollutkaan nimenomaisesti essopaahtoa. Tällä kertaa en ikävä kyllä sitä filsupaahtoa tilannut, vaan silkkaa essopaahtoa, joten jätän mystiikan varaan sen onko kyseessä paahtoero, vai yleensä eri tuotantoerä, mutta jo ihan jauhetun kahvin tuoksusta uppuu sellainen makeus ja ns. high-notes, joita itse eniten odotan ja toivon.

Erinomaista essoa tästäkin saa (eli mitään suoranaista vikaa en osaa pointata), mutta se pieni ekstra, joka nostaa kahvin sinne kuolemattomuuteen, jäi tällä kertaa uupumaan. (Parhaiten sain sen toimimaan 16->n.35g suhteella 30-35s uutolla).
"Vertailupapuna" ollut Obscuran myöskin kolumbialainen Huila pesi tällä kertaa Finca Tamanan mennen tullen. Siitä huolimatta, tämä(kin) turkulainen on kokeilemisen arvoinen. Ei ulkomailta yleensä tämän parempaa saa kuin tsägällä. Eikä ainakaan tuoreempaa.

Koska kirjoitellaan papusuosituksia topiciin, niin lienee pakko mainita myös Obscuran meksikolainen. Se on on ollut absoluuttisen poikkeuksetta erinomainen all-around-papu ja paahtimolta kerrottiin, että se onkin heidän suosituin papunsa (sikäli jännä, että eihän Meksiko ole mitenkään erinomaisen kaffintuottajamaan maineessa, mutta tässä kannattaa suosiolla jättää ennakkoluulot kaappiin).

Itsellä menee seuraavaksi kuppiin joku Obscuran (kuulemma suodatinkahvina sikahyvä) kenialainen (=vaaleapaahtoinen Aguthi). Siitä lisää myöhemmin jos se essona/cappuna toimii.
Edellinen Obscuran kenialainen oli aivan törkeän hyvä, mutta sitä ei enää ole saatavilla, joten se siitä...

PS. Ei, minulla ei ole kaupallisia intressejä Obscuran suuntaan. Pidän hyvästä kahvista, siinä kaikki. :)

EDIT ja PS2: tämä lähinnä Oskulle ja muille, jotka ovat Finca Tamanan hehkutuksesta innostuneet. Tamanaa maistellessa (ja miksei muutenkin) on toki hyödyllistä katsella Youtubesta Wendelboen tarinaa Finca Tamanasta. Tabletilla linkittäminen on hankalaa, mutta hakusanoilla "developing green coffee quality" tjsp, pitäisi osua lähelle...

EDIT2: tässä linkki Wendelboen ansiokkaaseen Finca Tamana-höpötykseen:
https://www.youtube.com/watch?v=BOMP6FycHI

Tämä yo. video on mielestäni siinä määrin merkittävä, että jos sitä ei katso/muutoin omista samaa tietotaitoa, niin ei ole oikeutta keskustella kahvista sanaakaan....  ;)
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 14, 2015, 00:36:45 ap kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Villes

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 20
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #82 : Heinäkuu 01, 2015, 19:42:39 ip »

Terve,

olisko porukalla antaa papusuosituksia kylmäuuttoon?

Edullisempaa markettikahvia mielellään, valmiiksi jauhettuna tai papuina. Pavuista olisi kiva löytää suklaan tai esim. pähkinäisiä makuja koska maidon kanssa tulee pääasiassa kuitenkin lipitettyä kylmäuutettua kahvia.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #83 : Heinäkuu 02, 2015, 19:27:34 ip »

Terve,

olisko porukalla antaa papusuosituksia kylmäuuttoon?

Edullisempaa markettikahvia mielellään

Ei erityisesti, mutta henkilökohtaisesti tykkään kylmäuutossa asteen tummemmista ku oikeastaan missään muussa. Tietysti karrelle poltetut kannattaa jättää väliin siinäkin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #84 : Heinäkuu 02, 2015, 21:53:10 ip »

Sama kuin PM+VK:lla, tummaa paahtoa.
Musta se on helpompaa valmistaa niin ettei tule kitkerää, vaalealla olen niin useasti sössinyt just tuon.
Edullista jos pitää olla ja marketti, niin ottaisin suunnan liiteriin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #85 : Heinäkuu 02, 2015, 22:42:32 ip »


Edullista jos pitää olla ja marketti, niin ottaisin suunnan liiteriin.

Lidlillä on tullu hyvää. Ikean vielä parempaa jos sellanen on lähellä. Olen kalliimmillakin pavuilla koittanut, mutta ei oo rahan arvoista minusta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Louhikäärme

  • Kauppias
  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
    • Louhenpaja
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #86 : Heinäkuu 12, 2015, 06:55:19 ap »

No pitkästä aikaa myllyn säätöjen hakua kun tuli Piacetto Supremaa pari kiloa kokeiltavaksi.
Ainakin se on hyvää täytyy sanoa vaikka tosiaan on vielä hakusessa.
Kirjattu
...kun olin pieni poika halusin "sähköasennus liikkeen pakun kuljettajaksi"...

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #87 : Heinäkuu 27, 2015, 14:14:49 ip »

Nyt on kikkailtu Finca Tamanan kanssa jonkin aikaa. Täytyy todeta, että se ei ihan vastannut odotuksiani.

Tuli käytyä Turussa ja nappasin Tamanaa espressona paketin mukaan. Ei tämä huono ole, mutta ei kyllä mitään erikoisia hurraa-huutojakaan aiheuta. Jos vertaa esim. Hasbeanin kolumbialaisiin, niin joihinkin verrattuna jopa huonompi. Paras ponnistus tähän mennessä 18g puruja/40 g essoa 35 sekunnissa.
Turun Aricha espresso myös testissä ja tämä jää vieläkin vaisummaksi, kuin Tamana. Täytynee vielä yrittää isommilla purumäärillä, mutta ei taida tästä tulla suosikkia minulle.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #88 : Heinäkuu 27, 2015, 14:28:51 ip »

Josko jaksaisi jotain kirjoitellä tännekin. Caffista tuli kesän aikana saatua monenlaista kahvia ja kaikkiin pätee sama ikävä piirre. Ylipaahdettuja ja mitään sanomattomia geneerisiä kahveja. En oikein ymmärrä tätä tumma paahto -ilmiötä. Kyselin tuosta myyjältä ja sitä kuulemma kansa haluaa. Noh, niin tai näin, mutta 45-60 euron kilohinnalla aikamoisia pettymyksiä. Oli balilaista, black bourbon espressoa, kenialaista ja mitähän vielä... Kenialainen toimi ihan suht' ok, mutta pavun tuoreus oli jo tipotiessään. 500g pussissa myytävä GoDevil-espressosekoitus on ihan ok hintaisekseen (9,90), tässä siis 60 arabicaa, 40 robustaa. 100% arabicaa löytyy myös ajoittain. Caffista jää vähän semmoinen kuva, että se on "erikoiskahvikauppa" tavallisille tallaajille, eikä niinkään kahvihifisteille. Voi tulla liikkeeseen haistelemaan papuja ja kehumaan kuinka on niin ja niin tummaa paahtoa. Caffit jää kyllä tästä lähtien minulta väliin.

Lohjalta nappasin Cafetorialta pari pussia mukaan. Amigo-espresso oli mukavan vaaleaa paahtoa, mutta makumaailma erittäin lattea ja tylsä, ei tästä kyllä innostu yhtään.
Suodattimeen valitsin kenialaisen, joka toimii herukkaisine vivahteineen ihan hyvin, mutta edelleen kaukana oikeasti hyvistä kenialaisista. Viimeinen susi oli sitten kolumbialainen, jonka tuoksu lupasi kyllä hyvää, mutta maku on vain pelkkää puuta. Taitaa olla jo aika vanhaa satoa tai sitten paahtoprofiili aivan hukassa. Kahvit sentään kohtuuhintaisia, 7-8 euroa pussi, mutta ei näistä kyllä innostumaan pääse.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

kaffeBohne

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #89 : Heinäkuu 27, 2015, 20:58:43 ip »

Ylipaahdettuja ja mitään sanomattomia geneerisiä kahveja. En oikein ymmärrä tätä tumma paahto -ilmiötä. Kyselin tuosta myyjältä ja sitä kuulemma kansa haluaa.

Oman kokemuksen mukaan tummat paahdot toimii paremmin huonommilla myllyillä. Edellisellä MiniE:llä tuli lähes järjestään käytettyjä tummia paahtoja koska tuntui että vaaleat paahdot aliuuttuivat lähes aina. Juon espressoni tosin maitovaahdon kanssa. Nyt kun päivitin myllyn isompaan niin se mikä ennen maistui hyvältä on nyt aivan liian paahteista ja savuista.

Lohjalta nappasin Cafetorialta pari pussia mukaan. Amigo-espresso oli mukavan vaaleaa paahtoa, mutta makumaailma erittäin lattea ja tylsä, ei tästä kyllä innostu yhtään.
Suodattimeen valitsin kenialaisen, joka toimii herukkaisine vivahteineen ihan hyvin, mutta edelleen kaukana oikeasti hyvistä kenialaisista. Viimeinen susi oli sitten kolumbialainen, jonka tuoksu lupasi kyllä hyvää, mutta maku on vain pelkkää puuta.

Hah itsekkin maistelin juuri tuota kolumbialaista ja ihmettelin juurikin sen "puumaista" makua:) Toisaalta tuo kenialainen oli mun mielestä ihan ok noista cafetorian kahveista.

Mullekkin nyt tulossa Turun kahvipaahtimolta Finca Tamanaa, Arichaa ja jotain kenialaista.

Onkohan kukaan muuten tilaillut Tanskasta Coffee Collectivelta papuja? Tuli talvella maisteltua heidän jotain kenialaista ja oli helkkarin hyvää:)
Kirjattu
LM Linea Mini - Compak E8 - Aeropress