Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Papusuosituksia  (Luettu 207884 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #60 : Toukokuu 28, 2015, 07:45:59 ap »


Usein tuorepaahdetulla kahvilla viitataan tuorepaahtimeen, joka toimii kuumailmalla.

Empä ole ikinä törmännyt tuohon merkitykseen. Missä esimerkiksi? Olen aina kuvitellut että se tarkoittaa vaan pavun olevan vielä tuoretta eikä vanhaa.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 28, 2015, 08:11:24 ap kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PetriS

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #61 : Toukokuu 28, 2015, 09:38:46 ap »

Empä ole ikinä törmännyt tuohon merkitykseen. Missä esimerkiksi? Olen aina kuvitellut että se tarkoittaa vaan pavun olevan vielä tuoretta eikä vanhaa.

Olet oikeassa, että tuorepaahto tarkoittaa yleensä sitä itseään. Käytännössä kuitenkin ns. tuorepaahdettuina eli yleensä samoina päivänä paahdetut ja myydyt kahvit on paahdettu perinteisen paahtimen sijaan ns. kuumailmapaahtimella. Kuumailmapaahtimen paahtoerät ovat käsittääkseni erittäin pieniä verrattuna perinteisiin paahtimiin. Näin esimerkiksi mm. Creman myymät tuorepaahdot.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #62 : Toukokuu 28, 2015, 11:05:15 ap »

Olet oikeassa, että tuorepaahto tarkoittaa yleensä sitä itseään. Käytännössä kuitenkin ns. tuorepaahdettuina eli yleensä samoina päivänä paahdetut ja myydyt kahvit on paahdettu perinteisen paahtimen sijaan ns. kuumailmapaahtimella. Kuumailmapaahtimen paahtoerät ovat käsittääkseni erittäin pieniä verrattuna perinteisiin paahtimiin. Näin esimerkiksi mm. Creman myymät tuorepaahdot.

Minä olen ollut (ja olen yhä) siinä uskossa, että suurin osa vakavasti otettavista toimijoista käyttää vähän laadukkaampia paahtimia (esim. Probat) kuin kuumailmapaahtimet (kun siis puhutaan tuorepaahtoja myyvistä artesaanipaahtimoista. Isot bulkkipaahtimot, kuten esim. Paulig, taitavat kuitenkin paahtaa kuumailmalla, mutta aika lailla isommilla laitteilla kuin esim. Crema ja Kluuvin paahtimo). Ulkomaiset isot artesaanipaahtimot kuten esim. HasBean ja Square Mile tuskin pieniin kuumailmapaahtimiin vilkaisevatkaan... Kyllä nekin silti ovat tuorepaahtoja, kunhan ne kulutetaan säädyllisen ajan kuluessa paahdosta. Saman päivän paahto on muutenkin vähän merkityksetön, kun ei sitä kuitenkaan muutamaan päivään kannata ottaa käyttöön. Tuorepaahdosta ei kuitenkaan taida olla mitään yleistä standardia, joten jokainen voi itse määritellä milloin ei enää voi puhua tuorepaahdosta. Itse vedän rajan jonnekin parin viikon jälkeen. Kuukauden päästä ei ainakaan enää mielestäni voi puhua tuorepaahdosta, vaikka pavut olisikin ostettu paahtopäivänä.

Tuorepaahdossa ei siis ole kyse paahtometodista, vaan käyttöajasta.

Vastakohtana tuorepaahdolle imho ovat ne markettien tmv. kahvipaketit, joissa ei yleensä edes ole merkintää paahtopäivästä ja jotka seisovat varastoissa/hyllyillä ties kuinka kauan.

Btw, oheisesta linkistä ehkä avautuu se ero, mitä ajattelen puhuessani vakavasti otettavasta paahtimosta:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/pienpaahtimot-valtaavat-suomea/1912240
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PetriS

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #63 : Toukokuu 28, 2015, 11:34:09 ap »

Hyvä kommentti Jarilta. Olen myös samoilla linjoilla. Käytännössä artesaanipaahtimoiden kaikki kahvit ovat tässä merkityksessä tuorepaahtoja eli tuoreita kahveja, jos ostaja saa ne haltuunsa pian paahtamisen jälkeen. Makunystyrät vetäköön rajan siihen milloin kahvi ei enää täytä tuoreen kahvin ominaisuuksia.
 
Tuorepaahdon käsitettä on omiaan hämärtämään eri toimijoiden markkinointi. Tähän lähinnä viittasin suomalaisesta vinkkelistä. Esim. juuri Cremalla tuorepaahdolla viitataan samana päivänä paahdettuihin kahveihin ja toisaalta kerran viikossa toimitettaviin tuorepaahtoihin. Näillä puheilla olisin valmis vetämään yhtäläisyysmerkit vastapaahdettu ja tuorepaahto -käsitteen välille.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 28, 2015, 12:04:00 ip kirjoittanut PetriS »
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #64 : Toukokuu 28, 2015, 11:43:28 ap »

Crema käyttää tuorepaahdoissaan nimenomaan kuumailmapuhallinpaahdinta. Aika kova kommentti muuten Creman puolelta: "Maun kannalta ei ole merkitystä, onko kahvi paahdettu viikko vai kuukausi sitten, sanoo Anssi Ruohtula, toinen Creman omistajista."
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #65 : Toukokuu 28, 2015, 11:45:50 ap »

Ulkomaiset isot artesaanipaahtimot kuten esim. HasBean ja Square Mile tuskin pieniin kuumailmapaahtimiin vilkaisevatkaan...

Juu ei tosiaan ja noilla puhallinpaahtimilla kun ei kunnon profilointia pysty edes tekemään. Ja monet vannoo vielä lämmönlähteeksi kaasun, sähkön sijaan. Antanee lisää säätömahdollisuuksia  8)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #66 : Toukokuu 28, 2015, 12:08:53 ip »

Aika kova kommentti muuten Creman puolelta: "Maun kannalta ei ole merkitystä, onko kahvi paahdettu viikko vai kuukausi sitten, sanoo Anssi Ruohtula, toinen Creman omistajista."

Jospa hän tarkoittaa että viikon vanha on jo vanhaa ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #67 : Toukokuu 28, 2015, 12:32:04 ip »

Aika kova kommentti muuten Creman puolelta: "Maun kannalta ei ole merkitystä, onko kahvi paahdettu viikko vai kuukausi sitten, sanoo Anssi Ruohtula, toinen Creman omistajista."

Olipahan taas yksi jäätävimmistä kommenteista ;D

Kuinka kehtaa?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #68 : Toukokuu 28, 2015, 12:35:05 ip »

Aika kova kommentti muuten Creman puolelta: "Maun kannalta ei ole merkitystä, onko kahvi paahdettu viikko vai kuukausi sitten, sanoo Anssi Ruohtula, toinen Creman omistajista."

Nimenomaan. Tuollaisen kommentin jälkeen en pysty enää mitenkään luottamaan, että kyseisen firman paahdot olisivat kohdillaan. Jos makunystyrät eivät aisti eroa viikon tai kuukauden vanhan paahdon välillä, niin eivät ne varmasti toimi vaativammassa tehtävässäkään, eli siinä että kyettäisiin paahtamaan erilaiset pavut siten, että kaikki parhaat maut saadaan irti.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #69 : Toukokuu 28, 2015, 12:40:17 ip »

Nimenomaan. Tuollaisen kommentin jälkeen en pysty enää mitenkään luottamaan, että kyseisen firman paahdot olisivat kohdillaan. Jos makunystyrät eivät aisti eroa viikon tai kuukauden vanhan paahdon välillä, niin eivät ne varmasti toimi vaativammassa tehtävässäkään, eli siinä että kyettäisiin paahtamaan erilaiset pavut siten, että kaikki parhaat maut saadaan irti.

Paitsi, että pidäntodennäköisempänä että tyyppi vaan ihan puhtaasti valehtelee, jotta bisneksenteko olisi helpompaa. Viikon "hyllyikä" on nimittäin kaupankäynnin kannalta melko hankalaa.

Ei nyt kyllä yhtäänlohduta toki sekään, että paahtava valehtelee asiakkaille verrattuna että olisi makuaistiton.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #70 : Toukokuu 28, 2015, 12:42:44 ip »

Tosin pieni kevennys tähän, Cremahan myy hurjasti noita italialaispaahtoja. Niissähän ei kyllä pahemmin vivahteet muutu, onko kahvi, viikon, kuukauden tai vuoden vanhaa  ;D. Ainakin hurjan robustapitoisissa sekoituksissa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #71 : Toukokuu 28, 2015, 12:43:46 ip »

Jospa hän tarkoittaa että viikon vanha on jo vanhaa ;-)

Toisaalta onhan se jonkun mielestä niinkin  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #72 : Toukokuu 28, 2015, 12:45:43 ip »

Tosin pieni kevennys tähän, Cremahan myy hurjasti noita italialaispaahtoja. Niissähän ei kyllä pahemmin vivahteet muutu, onko kahvi, viikon, kuukauden tai vuoden vanhaa  ;D. Ainakin hurjan robustapitoisissa sekoituksissa.

Eikö? Siis niiku oikeasti? En ole koskaan tuoreita italiarobustoja juonut, mutta luulisi että tuoreenakin se on erimakuista kuitekin? Ainakin sellainen "kuiva" maku mitä vanhasta kahvista usein huomaa niin maistuu kyllä niissäkin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #73 : Toukokuu 28, 2015, 13:11:07 ip »

Crema käyttää tuorepaahdoissaan nimenomaan kuumailmapuhallinpaahdinta. Aika kova kommentti muuten Creman puolelta: "Maun kannalta ei ole merkitystä, onko kahvi paahdettu viikko vai kuukausi sitten, sanoo Anssi Ruohtula, toinen Creman omistajista."

Kuulostaa jotenkin oudolta. Pistin kyselyä Ruohtulan suuntaan tuosta lausahduksesta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #74 : Toukokuu 28, 2015, 22:03:44 ip »

Nyt ihan taas hasbeanilta pakettia.
Kicker espresso meni myllyä säätämättä nätisti 18,3g purusta 39,5g juomaksi 25sekunissa.
Hyvin oli sherbert/lemonade maut pinnassa, pidin tästä.

Sit El Salvador Finca La Ilusion.
Kovan hintaluokan pussi, oli btw Kallella toisena kahvina tuolla wbc:ssä.
Kokeilin sitä aeropressata, ehkä aavistuksen liian hieno karkeus toi yliuuttumisen mieleen, pitää koettaa säätää.
Maussa tuli ainakin hyvin tuo "spicy liquorice" tuli esiin. Itseasiassa sain mielikuvan BizBiz lakuista mansikkatäytteellä (jos muistatte nuo lakut?).
Tuossa on varmaan potentiaalia enempäänkin ja sitä lähden hakemaan.

Olis vielä uusin PhilTer pussi, mut se on vielä suljettuna.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.