Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Papusuosituksia  (Luettu 102645 kertaa)

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 205
Papusuosituksia
« : Tammikuu 14, 2013, 00:11:30 ap »

Katsotaan tuleeko tästä nyt mitään...

Tiedän, tiedän, "pitää kokeilla mahdollisimman paljon erilaisia papuja". Mutta mistä aloittaa? Näin aloittelevana kaverina on pää aika pyörällä papujen kanssa ja olisi kiva saada muutamia suosituksia erilaisista pavuista mihin olisi ainakin syytä tehdä tuttavuutta.

Eli jos kaverisi aloittaisi kunnon kahvin juonnin (miksei myös kokeneempi kaveri) niin mitä hänen tulisi ainakin maistaa? Ja millä metodilla valmistaa, (myös tarkemmat reseptit/uuttosuhteet kiinnostaa)? Tämä lista tietenkin muuttuu vuosien mukaan, mutta olisi mukavaa jos olisi sellainen perussetti mistä lähteä.

(Olen itse kokeillut tähän mennessä cafetorian molemmat gran palomarit ja nordkvistin rekon aeropressillä sekä kaffan kapsokision ja espresso latten espressona. Seuraavaksi on hakusessa suklainen ja pehmeä espresso).
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1448
  • Kahviharrastaja
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #1 : Tammikuu 14, 2013, 08:23:49 ap »

Ensimmäisinä mieleen tulivat Monsoon Malabar ja Harar. Ensimmäinen on helposti lähestyttävä ja ymmärtääkseni yleisestikin miellyttävänä koettu papu.  Jälkimmäisestä voi tulla "ai kahvi voi maistua tällaiselta?" -kokemus. Näin ainakin kävi minulle. Jälkimmäinen on harvinaisempi, mutta jos josksu bongaat tekstin paketin kyljessä niin kokeile toki.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 82
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #2 : Tammikuu 15, 2013, 14:12:05 ip »

Ja Monsoon Malabaria (taisi olla Kaffan pavut) kokeilin itse "eri muodoissa" eli suodatinkahvina, pressolla ja espressona. Sai tuntumaa miten eri valmistusmenetelmät vaikuttaa makuun. 

(on varmaan muitakin papuja/paahtoja, joita voi  ja kannattaa kokeilla eri tavoin, niistä olisi myös mukava kuulla kokemuksia)
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1448
  • Kahviharrastaja
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #3 : Tammikuu 15, 2013, 15:01:47 ip »

(on varmaan muitakin papuja/paahtoja, joita voi  ja kannattaa kokeilla eri tavoin, niistä olisi myös mukava kuulla kokemuksia)

Itse teen laitevalintaa paahdon mukaan seuraavasti:
  • Espressokäyttöön suunnatut pavut: valmistus ensin espressolaitteella ja jos jää yli niin loput Aeropressillä (HasBean IMM ja muut pienpaahtimoespressopavut)
  • Pienpaahtimoiden vain suodatinkäyttöön suuntaamat pavut: valmistus vain Aeropressillä (yleensä tulee ostettua kahvilasta jotain papua mukaan)
  • Hyvin tummaksi paahdetut pavut: valmistus vain espressolaitteella latten pohjaksi jos sitäkään, yleensä annan mielenkiinnottomina pois (ostan kokeilukahveja, tiedän olla ostamatta jatkossa)

Aeropress on toiminnallaan hyvin tehokkaasti vähentänyt pressopannun ja Abidin käyttöä. Muista suodatinlaitteista ei kokemuksia.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

tsool

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #4 : Tammikuu 16, 2013, 22:15:23 ip »

Johan & Nyström Brasilien yellow bourbon ja yirgacheffe. Kaffalta ainaki tuota malabaria.
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #5 : Tammikuu 17, 2013, 08:55:33 ap »

jotain natural process papua kannattaa kokeilla. tai honey process. afrikkaa ja el salvadoria.
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1988
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #6 : Tammikuu 17, 2013, 09:13:23 ap »

No jos hakusessa klassinen suklainen ja tuhti italialainen espresso, niin siihen sopinee juuri ne italialaiset blendit. SO-pavuista brassit ovat matalahappoisia ja useasti suklaisen täyteläisiä espressoina. Ja makeita.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

endy

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #7 : Tammikuu 17, 2013, 11:12:13 ap »

Suklaisesta ja pehmeästä (jopa karamellisesta) tulee mieleen Cafetorian Caramel.

Myös Turun kahvipaahtimon Finca Guadalupe sekoitus, eikun siis single origin (en tiedä suhteista, pussissa lukee Bourbon & Catuai) maistui suuhuni pehmeän suklaiselta. Kyseisen paahtimon kahvia myy Helsingissä ainakin Sävy ja Good Life Coffee ja ilmeisesti GLC myös postittaa papuja.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 17, 2013, 20:58:25 ip kirjoittanut endy »
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #8 : Tammikuu 17, 2013, 12:17:29 ip »

Myös Turun kahvipaahtimon Finca Guadalupe sekoitus (en tiedä suhteista, pussissa lukee Bourbon & Catuai) maistui suuhuni pehmeän suklaiselta. Kyseisen paahtimon kahvia myy Helsingissä ainakin Sävy ja Good Life Coffee ja ilmeisesti GLC myös postittaa papuja.

Guadalupe on single origin -kahvi, joka tulee nimensä mukaisesti Guadalupe-tilalta.

Single origin -ajattelulla voidaan tarkoittaa monia erilaisia asioita aina yhden ison osuuskunnan kahveista tiukasti yhden farmin tuotantoon. Siksi ovat esimerkiksi tällaiset saman farmin sisältä kerätyt kahvit single origin -kahveja. Toisaalta alkuperä voidaan määrittää myös maantieteellisten rajojen avulla. Yhteenvetona voisi kaiketi sanoa, että single origin -kahveja ovat kaikki kahvit, jotka paahdetaan sellaisinaan saavuttuaan tilalta. Siksipä myös kahveja, jotka koostuvat eri lajikkeista, mutta saapuvat samasta alkuperästä, kutsutaan single origin -kahveiksi.

Sekoituksella tarkoitetaan lähes poikkeuksetta useamman farmin (pienempi tapa tarkastella alkuperää) tai eri maiden (laajempia eroja alkuperässä) kahveista tehtyjä sekoituksia, mitkä usein sekoitetaan vasta paahtimon toimesta.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 205
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #9 : Tammikuu 17, 2013, 15:32:52 ip »

Mites sitten nää hapokkaamman pään pavut? Nyt on pehmeä ja suklainen papuehdotuksia jo tullut mukavasti, kiitos niistä.
Kirjattu

endy

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #10 : Tammikuu 17, 2013, 20:59:30 ip »

Yhteenvetona voisi kaiketi sanoa, että single origin -kahveja ovat kaikki kahvit, jotka paahdetaan sellaisinaan saavuttuaan tilalta. Siksipä myös kahveja, jotka koostuvat eri lajikkeista, mutta saapuvat samasta alkuperästä, kutsutaan single origin -kahveiksi.

Sekoituksella tarkoitetaan lähes poikkeuksetta useamman farmin (pienempi tapa tarkastella alkuperää) tai eri maiden (laajempia eroja alkuperässä) kahveista tehtyjä sekoituksia, mitkä usein sekoitetaan vasta paahtimon toimesta.

Kiitos Joona_s korjauksesta. Aina oppii jotain uutta kokeneemmilta konkareilta  :)
Kirjattu

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 82
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #11 : Tammikuu 18, 2013, 22:58:20 ip »

Jos taas jotain erilaisia papuehdotuksia heittäisi kehiin niin
Caffin
Etiopian Sidamo Organic - marjainen luomukahvi
Sumatra Mandheling  - täyteläinen ja mausteinen

ja sitten ehkä vähän hapokkaampana sekoituksena Helsingin Kahvipaahtimon "Buli"
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 205
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #12 : Tammikuu 19, 2013, 18:36:17 ip »

J&N Brasilian Yellow Bourbon on nyt koe ponnistettu. Oikein mielyttävä papu, sopii hyvin sekä espressoon että cappuccinoon. Aika helppo näin aloittelijan mielestä, ehkä sais olla lisäpotkua hieman enemmän noita maitokahveja varten. 16-17 grammaa olen laittanut kahvaan.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1477
    • Nonsensopedia
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #13 : Tammikuu 19, 2013, 19:12:06 ip »

Mä taas heitän mitä nyt muistuu tältä istumalta mieleen. Yllä oli jo niin paljon hyviä.
SqM:n Deri Kochi oli oikein omaan makuun. Sit samasta paahtimosta kannattaa kokeilla kans Worka:a, jos haluaa kokemuksia decaf kahveista, tää oli hyvä myös espressona ja maidon allakin.
Kaffalta uus espresso 50/50 Chiri / San Francisco on onnistunut, ja sieltä filtterinä Tekangua, Gujia ja Hunapua.
Olishan noita... Nyt itseäni kiinnostaa kovasti iskeä kynnet TKP:n uusiimpiin.
Jos saat jostain J&N:n pineapple thiefiä, ni se oli kans maistelun arvoista.

Edit: Niin ja tietenkin jotain "erilaista" olis Cascara ;)
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 20, 2013, 18:23:28 ip kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

Jakari

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 14
Vs: Papusuosituksia
« Vastaus #14 : Tammikuu 19, 2013, 22:04:15 ip »

Deri Kochi Sidamolle ääni minultakin. Aeropressilla tehtynä tästä syntyi erinomaista kahvia. Saman putiikin kahveista suosittelisin  kokeilemaan myös Sweet Shop espressoa. Ei perinteinen espresso, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen hedelmäpommi.
Kirjattu