Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta  (Luettu 13686 kertaa)

mika

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« : Tammikuu 12, 2013, 13:47:55 ip »

Appivanhemmat valittivat että heille tuli huimausta ja huono olo Lidlin tarjous Lavazzasta. Ei Espressosta vaan siitä toisesta pavusta. Nyt vaimo valitti että hänelle tuli käsien tärinää. Tällaista ei ole tullut mistään muusta kahvista koskaan.
Sanoisin että aika erikoista. Mistähän mahtaa olla kysymys?
Mika
Kirjattu
Sosiaalisesti kyvytön insinööri ja vielä sitä tylsintä lajia

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #1 : Tammikuu 12, 2013, 13:56:09 ip »

Robustassa on 2x kofeiinia arabicaan verrattuna, mutta toisaalta tummassa paahdossa sitä pitäsi ola vähemmän kuin suomalaistyyppisessä vaaleassa. Itse herkkänä saan käsitärinää mukillisesta suomalasta, mutta vasta neljännen tuplaespresson jälkeen.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Cmmts

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #2 : Tammikuu 12, 2013, 14:24:33 ip »

Robustassa on 2x kofeiinia arabicaan verrattuna, mutta toisaalta tummassa paahdossa sitä pitäsi ola vähemmän kuin suomalaistyyppisessä vaaleassa. Itse herkkänä saan käsitärinää mukillisesta suomalasta, mutta vasta neljännen tuplaespresson jälkeen.

Kofeiinihan se. Taisi tuossa sekoituksessa olla reilusti yli puolet robustaa ja tämähän oli vaaleampipaahtoisempaakin kuin se lidlin myymä lavazzan espresso. Saman efektin olen huomannut myös jossain niistä pauligin espressoista. Oliko fortissimo. Ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun sen asetin ostoskoriini.
Kirjattu
NS Oscar + Vac + OPV / NS Grinta / Hario Mini / Aerobie Aeropress

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #3 : Tammikuu 12, 2013, 14:28:07 ip »

Eipä luulis 50/50 blendin robusta/arabica:n vielä laittavan pulssia hakkaamaan.
Jos jossain muualla olis syy?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Cmmts

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #4 : Tammikuu 12, 2013, 15:34:09 ip »

Eipä luulis 50/50 blendin robusta/arabica:n vielä laittavan pulssia hakkaamaan.
Jos jossain muualla olis syy?

En nyt muista varmasti, mutta olisiko sitä robustaa ollut jotain 80 - 85 %.
Kirjattu
NS Oscar + Vac + OPV / NS Grinta / Hario Mini / Aerobie Aeropress

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #5 : Tammikuu 12, 2013, 15:56:31 ip »

En nyt muista varmasti, mutta olisiko sitä robustaa ollut jotain 80 - 85 %.

Crema e Aroma robustapitoisuus vaihtelee netti"tiedossa", joten varma en ole, nämä pitoisuudet löysin:
 
40% arabica and 60% robusta
50% Arabica, 50% Robusta
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #6 : Tammikuu 12, 2013, 21:46:51 ip »

Esim. indonesialaisissa arabicoissa on aika huimat määrät kofeiinia, ja natural-prosessoidut arabicat sisältävät myös tuhdin määrän kofeiinia.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #7 : Tammikuu 12, 2013, 21:53:45 ip »

natural-prosessoidut arabicat sisältävät myös tuhdin määrän kofeiinia.

Onko näin ja miksi?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #8 : Tammikuu 12, 2013, 22:09:39 ip »

Onko näin ja miksi?

No näin ainakin HasBeanin Steve väitti joskus. Pavut kun eivät likoa vedessä missään vaiheessa, niin enempi kofeiinia jää papuun. Who knows, mutta loogiseltahan tuo tuntuu.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #9 : Tammikuu 14, 2013, 08:32:15 ap »

Eipä luulis 50/50 blendin robusta/arabica:n vielä laittavan pulssia hakkaamaan.
Jos jossain muualla olis syy?

Eipä tällaista johtopäätöstä voi tehdä. Jotkut ihmiset ovat herkempiä kofeiinille kuin toiset. Itselleni saattaa tulla jo yhdestä doppiosta huimausta, jos hyvin robustainen sekoitus on. Siksi pitäydyn arabica-laaduissa. Tässä topiikissa ei ole edes kyse espressosta eikä mainittu montako kupillista/mukillista juotu ennen tärinöitä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #10 : Tammikuu 14, 2013, 11:31:52 ap »

Eipä tällaista johtopäätöstä voi tehdä. Jotkut ihmiset ovat herkempiä kofeiinille kuin toiset. Itselleni saattaa tulla jo yhdestä doppiosta huimausta, jos hyvin robustainen sekoitus on. Siksi pitäydyn arabica-laaduissa. Tässä topiikissa ei ole edes kyse espressosta eikä mainittu montako kupillista/mukillista juotu ennen tärinöitä.
Oikeassapa olet.
Yleistin liikaa, ja muutan täten hieman kantaani.
Toiset ihmiset voivat saada pienestäkin määrästä "mitä vain kahvia" oireiluja, mutta käsitin että tässä tapauksessa olivat uhrit jo entuudestaan kahvinjuojia.
Mutta sitä kuitenkin hieman epäilen että tässä olisi tullut oireita kofeiinin määrästä. Olisiko kahvi ollut sitten valmistettu yli-/aliuuttuneeksi? Papu muuten vain ns. pahaa?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #11 : Tammikuu 14, 2013, 14:10:00 ip »

Lainaus
Mutta sitä kuitenkin hieman epäilen että tässä olisi tullut oireita kofeiinin määrästä. Olisiko kahvi ollut sitten valmistettu yli-/aliuuttuneeksi? Papu muuten vain ns. pahaa?

Ei kai pavun pahuus aiheuta mitään oireita, ellei ole kyse myrkyllisistä homeista tms. Mutta nekin homeet taitaa rio y pavuissa paahtaessa kuolla.

Yli uuttunut kahvi on toki ehkä sitten kofeiinipitoisempaa. Ymmärtääkseni kofeiini on ihan riittävä selitys tärinälle. Elintarvikeviraston sivuilla kofeiinin yleisimpinä sivuvaikutuksina mainitaan positiivisen virkeyden lisäksi sydämen tykytys ja vapina. Koska kofeiinin yliannos voi moninkertaistaa keskenmenon riskin, on muissa kuin kahvi tai tee sanan omaavissa kofeiinipitoisissa juomissa oltava varoitus kofeiinin sivuvaikutuksista, jos juoma sisältää kofeiinia yli 150 mg / litra. Eikä juomaa suositella juotavaksi enempää kuin kaksi tölkkiä, mikä on siis alle litra.

Huomattava on että tuo ei ole edes kovin korkea määrä. Joidenkin listauksien mukaan yksi espressoannos sisältää jo 100 mg kofeiinia, riippuen tietenkin millaisia papuja sekoituksessa on. Edelleen yksi kupillinen suodatinkahvia sisältää saman, taas riippuen sekoituksesta. Ja molemmissa tietenkin paahtoasteesta.

Jos sekoituksessa on esim puolet robustaa, kahvi on vaaleaa paahtoa ja arabicakin hieman enemmän kofeiinia omaavaa papua, Ja jos sitä vielä nautitaan uuden kahvin kokeilumielessä hieman enemmän kuin normaalisti, voi kofeiiniannos olla moninkertainen siihen nähden mihin elimistö on tottunut.

Tiedekomitean mukaan raskaanaolevien tulisi vähentää kofeiinin nauttimista. Meille "normaaleillekin" terapeuttinen, eli terveellinen kofeiiniannos on noin 300 mg / vuorokausi, eli noin kolme kupillista kahvia tai kolme annosta espressoa. Puhdasta arabicasekoitusta hieman enemmän ja paljon robustaa sisältävää vähemmän.

Myrkytystilan kofeiinista saa normaalisietokyvyn omaava ihminen, jos kofeiinia on elimistössä 20mg/kg. Eli 60 kiloinen ihminen on myrkytysoireinen, jos on nauttinut kofeiinia 1200 mg eli keskimäärin 12 kupillista( 1,25 dl/kuppi=1,5 litraa suodatinkahvia). Kofeiini puolittuu elimistössä 5-10 tuntia, riippuen täysin aineenvaihdunnasta. Eli puolittumisaika on hyvin yksilöllinen. Henkilö, jolla on hidas aineenvaihdunta ja joka juo paljon kahvia tulee helposti saattaneeksi itsensä myrkytystilaan, innostuessaan kahvittelemaan pari kertaa saman päivän aikana, jostakin erityisestä syystä erityisen antaumuksellisesti.

Itse olen sanonut eräälle henkilölle, joka kärsi univaikeuksista ja levottomuudesta, että syynä on kofeiini. Hän nimittäin nautti 10 mukillista kahvia päivän aikana, ja mukiin mahtui sellaiset 3 dl nestettä. Eli myrkytysraja ylittyi tuolla henkilöllä päivittäin ja reippaasti. Käytännössä hän joi liki tuplasti enemmän kahvia, kuin mikä on myrkytysraja. Kyseessä ei ollut kovin kookas henkilö.

Minusta tämä käsien tärinä on ihan puhdasta kemiaa ja kertoo kahvisekoituksen poikkeuksellisen korkeasta kofeiinipitoisuudesta, jos se sellaista kerran tottuneelle juojalle aiheuttaa. Itse harrastan kahveja, mutta juon vain noin kaksi kolme annosta / päivä, mikä pysyy hyvin terapeuttisen annoksen sisällä. Mutta enpä ole myöskään kärsinyt unettomuudesta, närästyksestä tms, mikä kahviin liitetään. Kyläillessä ja kahviloissa huomaan kyllä, jos kahvi on kofeiinipitoisempaa, kuin se mihin elimistöni on tottunut. tai jos tulen ylittäneeksi totutun annokseni. Oireet tulevat kuvotuksen tunteena, ja sydämen tykytyksen aiheuttamana epämääräisenä levottomuutena. Jos nauuttisin kahvia jatkuvasti myrkytystilaan tai liki siihen asti, tuskin älyäisin, että kahvi olotilan aiheuttaa, olisihan tuo tila pysyvästi elimistössä. Mutta niinhän se menee kaikissa riippuvuuksissa, hyvä olo on silloin, kun ainetta on elimistössä ja paha silloin, kun se on poistunut. Myrkkyä se on kahvikin, mutta "hemmetin" hyvää sellaista.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #12 : Tammikuu 14, 2013, 14:45:21 ip »

Joskus aiemmin kirjoitin Hasbeanin breakfast bombin aiheuttaneen sikiön sykkeen nousun yli 200:n lyönnin minuutissa. Ei siinä muistaakseni ollut robustaa, eikä siitä keskenmenoakaan näemmä aiheutunut. Kannattaa silti olla varovainen. Itsekin huomaan joskus triplan jälkeen sykkeen nousun.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #13 : Tammikuu 14, 2013, 17:48:50 ip »

Meinasin jättää tähän vastaamatta, koska ei mua niin paljoa liikuta, mutta kun nyt sattui skidi ottamaan päikkärit niin...
Tuomaksella on tossa ihan hyviä pointteja, ei siinä. Mutta kommentoin nyt joihinkin kohtiin omiani, ei mtn henk.koht.
Ei kai pavun pahuus aiheuta mitään oireita...
"valittivat että heille tuli huimausta ja huono olo". Tähän voisin kyllä miettiä vaaleaan paahtoon tottuneeseen juovan tummaa, tai toisinpäin. Voisi (paino sanalle) aiheuttaa kyseiset huonot olot, "pahalla pavulla" meinasin pahaa kahvia jos lukee rivien välistä.
Ymmärtääkseni kofeiini on ihan riittävä selitys tärinälle.
Tai jos ei ole syönyt ennen kahvin nauttimista, nestetasapainon ailahtelua yms. Mut onhan kofeiinin oireina tietenkin tärinä, sen verran kahvin harrastajana tiedän itsekkin.
Tiedekomitean mukaan raskaanaolevien tulisi vähentää kofeiinin nauttimista. Meille "normaaleillekin" terapeuttinen, eli terveellinen kofeiiniannos on noin 300 mg / vuorokausi, eli noin kolme kupillista kahvia tai kolme annosta espressoa. Puhdasta arabicasekoitusta hieman enemmän ja paljon robustaa sisältävää vähemmän.
Itse isänä tuo raskausaikana kahvinjuominen, tai muiden kofeiinipitoisten aineiden nauttiminen on tuttu bannia, sitä muijalle selostettiin ja jäin yksin sumppieni kanssa. Tuosta kofeiinipitoisuuksista on iän ikuisen vanha posterikin, josta voi vilkaista paljon ainetta sisältää mikäkin. 300mg:n ylittäminenhän oli tässä joku aika sitten nuorison villityksenä, pärinöiksikö SoMe sitä kutsui(?).
Kyläillessä ja kahviloissa huomaan kyllä, jos kahvi on kofeiinipitoisempaa, kuin se mihin elimistöni on tottunut. tai jos tulen ylittäneeksi totutun annokseni. Oireet tulevat kuvotuksen tunteena, ja sydämen tykytyksen aiheuttamana epämääräisenä levottomuutena.
Itse vedän sitten sitä toista laitaa tietä. Voin vallan hyvin kiskaista pari tuplaa ilta yhdeltätoista, eikä se tuo mulle mitään vapinoita tai vie unia. Välillä jopa, esim. tänä aamuna, kun join pressattua kupillista Gujia ja odottelin Elektran lämpenemistä, doppion jälkeen olisin voinut vallan mainiosti mennä jatkamaan uniani.

Mutta ihan tähän Lavazzaan... Olisi siis mukava tietää hieman, mitä siinä nyt oli, ja kuinka paljon sitä nautittiin, koska/kenen käskystä/millä tavoin/ ja kuinka paljon?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Käsien tärinää Lidlin Lavazzasta
« Vastaus #14 : Tammikuu 14, 2013, 21:08:06 ip »

Lainaus
Mutta kommentoin nyt joihinkin kohtiin omiani, ei mtn henk.koht.

Joo ei tietenkään. Eihän tässä muutenkaan tavallaan yhdelle ihmiselle vastailla, vaan minäkin kirjoittelen sillä periaatteella, että voi jakaa luettua tai koettua tietoa eteenpäin kaikille, jotka foorumia selailevat. Eli ei tässä ollut sinulle piikeiksi pitkä viestini tarkoitettu.

Kahvihan on todella yksilöllinen juttu, siis se miten herkkään siihen reagoi. Minä olen tietääkseni sieltä herkemmästä päästä ja joku toinen kestää paljon enemmän. Itsekin meinasin mainita myös sen hetkisen fyysisen tilan vaikutuksen, verenpaine, nautittu ruoka ja neste jne.... Kofeiinihan myös supistaa verisuonia, mikä aiheuttaa verenpaineen kohoamista, millä on taas vaikutus, jos verenpaine on korkea muutenkin.

Myrkkynä kahvi on sikälikin harmiton, että vieroituksesta selviää muutaman päivän tai korkeintaan parin viikon pikku ongelmilla, jos jollakulla tulee tarve itsensä siitä vieroittaa. Perusterveelle ihmiselle en kofeiiniriippuvuutta pahaksi katso minäkään. Uskon vilpittömästi sen terveellisyyteen ja suorituskykyä parantaviin ominaisuuksiin kohtuullisesti ja säännöllisesti nautittuna. Eli hyvätkin ominaisuudet kahvissa edellyttävät riippuvuuden hankkimista, sitä että elimistö kofeiiniin tottuu. Onhan tutkittu, että satunnainen käyttäjä ei noista hyvistä ominaisuuksista hetkellisesti hyödy, vaan pintaan tulevat vain ne pahat puolet: tykytys ja levottomuus. Itse juon doppion aina noin tunti ennen miekkailutreenejä - ja uskon parantavani siten hieman keskittymistäni nopeaa regointia vaativassa lajissa.

Eiköhän tällä foorumilla ole kaikki harrastajat kofeiinista riippuvaisia, mutta ollaan sitä iloisina ja laadukkaasti, omia makunystyröitä palvelevalla tavalla ja muitakin laatuun ohjaten.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini