Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Nespressosta manuaaliseen?  (Luettu 18043 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #15 : Tammikuu 11, 2013, 08:16:34 ap »

Ja sitten homma lähtee käsistä ja investoi 1000euroa 30 kiloa painavaan laitteistoon, jolla saa puolen tunnin lämmityksen ja ähellyksen jälkeen aikaan 27 grammaa kahvia. Sitä on pakko alkaa kutsumaan harrastukseksi, muita perusteita ei lie ole... :-\

Tuohan nyt on vasta melko perussumma, oikeastaan aika entry levelin budjetti näihin touhuihin, mutta ähellys tästä omasta espresson tekemisestä on kyllä jo kaukana. Kone on päällä koko päivän (aamulla herätessä ajastin hoitanut homman), espresson tekemiseen menee noin minuutin verran aikaan. Maidon vaahdottaa joko samalla tai lisää tuohon minuuttiin sen 20 sekuntia  ;D
Vipukoneilla ähellykset on sitten ihan asia erikseen  ;)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #16 : Tammikuu 11, 2013, 08:18:41 ap »

Hanki mylly, hyvää kahvia ja näitä:
http://shop.coffeeduck.com/en/coffeeduck-espresso-cup.html (huomioi, että uudemmille koneille on oma malli)

Ideana tuo ei ole oikeastaan hassumpi, mutta toisaalta tuossa vesittyy kapselikeittimien idea osittain. Nopeus, siisteys ja helppous vähän tuosta kyllä kärsii. Toki ekologisempi ja pidemmässä juoksussa aika paljon taloudellisempi vaihtoehto, ja kapseleihin saa työntää haluamaansa purua.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #17 : Tammikuu 11, 2013, 08:45:37 ap »

Ideana tuo ei ole oikeastaan hassumpi, mutta toisaalta tuossa vesittyy kapselikeittimien idea osittain. Nopeus, siisteys ja helppous vähän tuosta kyllä kärsii. Toki ekologisempi ja pidemmässä juoksussa aika paljon taloudellisempi vaihtoehto, ja kapseleihin saa työntää haluamaansa purua.

Toki on vaivalloisempaa kuin valmiskapselit, mutta on suht edullinen tapa lähteä nespressokeittimen omistajan testailemaan ja kehittelemään kiinnostusta. Jos ei innosta sittenkään, niin investoinnit ja sitämyöten tappiot on aika pienet. Myllyn kun käytettynä myy, niin tuleehan siitä hieman takkiin (jos on ostanut uuden), mutta euromääräisesti vähemmän kuin jos on myytävänä vaikka silvia ja mylly.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #18 : Tammikuu 11, 2013, 10:09:08 ap »

Podien ja kapseleiden yksi hyvä ominaisuus on tasalaatuisuus. Ei tule yllätyksiä suuntaan eikä toiseen.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #19 : Tammikuu 11, 2013, 10:41:35 ap »

Podikoneissa voi kokeilla valmistuksen katkaisua etuajassa jos vain kone tämän mahdollistaa. Tällöin saadaan vähennettyä käytettyä vesimäärää suhteessa podin sisältämään (liian pieneen) kahvipurumäärään nähden. Juomasta voi tulla tällöin vähemmän kitkerää.

Muistaakseni useimmat kapselikoneet tuottavat oletuksena hieman liian pitkiä juomia ohjelmasta riippumatta. Nespressopodissa taisi olla n. 5g kahvia. Joku varmaan osaa kertoa kuinka monta grammaa kahvijuomaa laite tekee eri ohjelmilla.

Coffeeduck näyttää jännältä Nespresso-lisälaitteelta. Maailmalla ihmiset näyttävät saaneen koneita tukkoonkin hienolla jauhatuksella ja tamppauksella.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Karuselli

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #20 : Tammikuu 11, 2013, 13:31:24 ip »

Kiitos vinkistä noiden "kestokapseleiden " suhteen!
Pitääpä harkita.en tiennytkään tuollaisista.
Tässä juuri nespresso kupposen äärellä...oonkohan liian niuho, kyllähän tätä tietysti juo..

Minkäslainen tuo Oscar olisi? Jos nyt innostuisin alkamaan uuden harrastuksen  (kahvin kanssa pelehtimisen :) ) niin voisin satsata jnkv ( tuo nyt kyllä aika kipurajalla tosin). Sanokaa suoraan jos joku halvempi malli olisi parempi ja järkevämpi. Maitokahvia tulis kyllä tehtyä ja oon ymmärtänyt että siinä silviassa sitä pitää odottaa jonkin aikaa että voi vaahdottaa maitoa kahvin teon jälkeen koska siinä  on yksi boileri. Vai onko sillä merkitystä käytännössä?
Kirjattu

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #21 : Tammikuu 11, 2013, 13:44:44 ip »

Muistaakseni useimmat kapselikoneet tuottavat oletuksena hieman liian pitkiä juomia ohjelmasta riippumatta. Nespressopodissa taisi olla n. 5g kahvia. Joku varmaan osaa kertoa kuinka monta grammaa kahvijuomaa laite tekee eri ohjelmilla.

Wikipediasta ja Nespresson sivuilta:

Each capsule contains 5–6 grams of ground coffee and makes one cup of coffee.
The lungo blends contain 20% more coffee per capsule.
Espresso (1.35 oz/40 ml)
Lungo (3.75 oz/110 ml)

Eli espresso n. 5 grammalla kahvia 40ml juomaa.... hiukan ohueltahan tuo vaikuttaa.


Minkäslainen tuo Oscar olisi? Jos nyt innostuisin alkamaan uuden harrastuksen  (kahvin kanssa pelehtimisen :) ) niin voisin satsata jnkv ( tuo nyt kyllä aika kipurajalla tosin). Sanokaa suoraan jos joku halvempi malli olisi parempi ja järkevämpi. Maitokahvia tulis kyllä tehtyä ja oon ymmärtänyt että siinä silviassa sitä pitää odottaa jonkin aikaa että voi vaahdottaa maitoa kahvin teon jälkeen koska siinä  on yksi boileri. Vai onko sillä merkitystä käytännössä?

Ristretto > Kahvikeskustelu > Apua aloittelijoille > Pohdintaa minkälainen keitin?... http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1063.msg7885#msg7885

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 11, 2013, 13:50:47 ip kirjoittanut m4tti »
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #22 : Tammikuu 11, 2013, 14:00:18 ip »

[...] pitää odottaa jonkin aikaa että voi vaahdottaa maitoa kahvin teon jälkeen koska siinä  on yksi boileri. Vai onko sillä merkitystä käytännössä?
Riippuu käyttäjästä. Itselleni on/oli, joten omassa kotikäytössä on ollut sittemmin vain tuplaboileri- tai hx-koneita. Aamuisin ei tulisi odottelusta mitään, kun on tottunut siihen, ettei odotteluun ole tarvetta.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

laikka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #23 : Tammikuu 11, 2013, 14:28:23 ip »

Puhuttaessa espressokoneen, kuten Silvia, esilämmittämisestä, sivulauseessa kannattaisi mainita, että aamuisin se hoituu erillisellä ajastimella. Esimerkiksi Mb-lehden Pidaus-juttuun sitä olisin kaivannut, koska lukijalle jää käsitys, että kaikenlainen suodatinuutto olisi nopeampi. Suodatustekniikoista Aeropress lienee kaikkine työvaiheineen nopein, ellei uuttoaikaa tarkoituksesti venytetä yli minuutin.

Perfektionistina tilasin jousitampperin, jonka pitäisi tulla ensi viikolla. Toivottavasti sen avulla kuppiin tulee tasan 28 grammaa eikä enää suurinpiirtein.

Harrastuksena tämä muistuttaa valokuvausta: Automaatilla saat tasalaatuista ja puoliautomaateilla sekä manuaaliasetuksilla tulkintoja, joista voit sitten käydä loputtomia keskusteluja muiden samanmielisten kanssa.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #24 : Tammikuu 11, 2013, 15:07:39 ip »


Minkäslainen tuo Oscar olisi? Jos nyt innostuisin alkamaan uuden harrastuksen  (kahvin kanssa pelehtimisen :) ) niin voisin satsata jnkv ( tuo nyt kyllä aika kipurajalla tosin). Sanokaa suoraan jos joku halvempi malli olisi parempi ja järkevämpi.

No, vaikka olenkin jo Oskarin myynyt vipukoneen tieltä pois, tosin se jäi perheeseen, naisystävän pojalle -niin minusta se on nimenomaan se halvempi ja järkevämpi. ;-)
Siinä on tyrnemmän ja kalliimman speksit ja käytettävyys, mutta esim. vesikraanan puute ja kuorimateriaali halventavat hintaa. Susi lampaan vaatteissa.
Toki puhun nyt Italianhinnoista, Suomessa hän onkin omassa genressään, eikä ehkä ykkösvalinta.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #25 : Tammikuu 11, 2013, 15:41:46 ip »

Perfektionistina tilasin jousitampperin, jonka pitäisi tulla ensi viikolla. Toivottavasti sen avulla kuppiin tulee tasan 28 grammaa eikä enää suurinpiirtein.

Pelkäänpä, että tamppausvoiman vakiointi ei auta asiaan.

Toisaalta itse en ole huolestunut kahvin toistettavuudesta tuossa mielessä ja tarkkuudessa. Pavun elinkaari liian tuoreesta sopivan kautta liian vanhaan on semmoiset 2-3 viikkoa espressokäytössä. Tänä aikana myös purun kyky vastustaa veden virtausta muuttuu ihan merkittävissä määrin. Siksi ei ehkä kannata pyrkiä toistettavuuteen grammatasolla, vaan luottaa enemmän makunystyröihinsä. Kahvilaympäristö on sitten oma lukunsa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #26 : Tammikuu 11, 2013, 16:18:34 ip »

Ainoa tapa saada se 28 grammaa espressoa kuppiin on katkaista uutto sopivassa kohdassa. Siihen ei mikään muu sen kummemmin auta.

Kirjattu
"We sales specialty coffee"

laikka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #27 : Tammikuu 11, 2013, 18:02:55 ip »

Ihan noviisi olen vielä ja varmaan pitkään, mutta kahden viikon intensiivinen harjoittelu ei ole tuottanut tyhjentäviä kysymyksiä keskeisiin kysymyksiin, kuten jos myllystä tulleet pienet paakut pilkotaan viinipullon korkista ja viidestä neulasta tehdyllä työkalulla, hidastaako se olennaisesti virtausta; ja jos hidastaa, niin minkä verran. Tähän ei tule vastausta ennen kuin saan tamppausvoiman vakioitua. Lisämuuttujana tässä on piditekniikan suorittama esiuutto, joka tökkimättömässä kakussa tuottaa peräkkäin pitkän ja tökityssä lyhyen juoman. Tilasin jousitampperin saadakseni tuohon edes jonkinlaisen vastauksen. Sen jälkeen voinkin sitten varmaan ruveta pitämään baristakursseja, heh!
Kirjattu

Cmmts

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #28 : Tammikuu 11, 2013, 18:29:43 ip »

Ihan noviisi olen vielä ja varmaan pitkään, mutta kahden viikon intensiivinen harjoittelu ei ole tuottanut tyhjentäviä kysymyksiä keskeisiin kysymyksiin, kuten jos myllystä tulleet pienet paakut pilkotaan viinipullon korkista ja viidestä neulasta tehdyllä työkalulla, hidastaako se olennaisesti virtausta; ja jos hidastaa, niin minkä verran. Tähän ei tule vastausta ennen kuin saan tamppausvoiman vakioitua. Lisämuuttujana tässä on piditekniikan suorittama esiuutto, joka tökkimättömässä kakussa tuottaa peräkkäin pitkän ja tökityssä lyhyen juoman. Tilasin jousitampperin saadakseni tuohon edes jonkinlaisen vastauksen. Sen jälkeen voinkin sitten varmaan ruveta pitämään baristakursseja, heh!

Tamppauksen oppii pitämään vakiona myös ihan kokeilemalla sitä vaa'an päällä. Keittiövaaoissa ei riitä potku, mutta kylppärin vaa'alla pitäisi onnistua.
Kirjattu
NS Oscar + Vac + OPV / NS Grinta / Hario Mini / Aerobie Aeropress

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Nespressosta manuaaliseen?
« Vastaus #29 : Tammikuu 11, 2013, 18:38:23 ip »

Vipukoneilla ähellykset on sitten ihan asia erikseen  ;)
Omalla vivullani menee espresson tekemiseen 20min, kylmästä koneesta putsattuun koneeseen ja valmiiseen juomaan.
Lämpenee 15min, sit hörppii ja perään putsailee grupon tiivisteen ja suihkusihdin, laittelee kamat paikoilleen. Jos maitoa vaahdotellut, ni kannun pesu kans (daah).
Yllättävän simppeliks se muuttuu vivullakin, kuin noil muillakin koneilla.

Tilasin jousitampperin saadakseni tuohon edes jonkinlaisen vastauksen.
Itselläni on kevysti huono asento painaa tampperilla, joten harrastuksen alussa ostin tamppausmaton (clickmat, sain halvalla), johon voi tuota tamppauksen voiman määrää säätää kiristämällä ruuvia, tän tein tosi "tarkasti" ihan henkilövaakaa apuna käyttäen.
Jotain positiivista siitä silloin oli, huomasin aiemmin puskeneeni ihan liian raivona. Nykyään tuo clickmatto on vain ihan alustana, monesti jää -click- kuulumatta kun papu on hyvin tuoretta ja niin päin pois.
Pointtina siis, et ei sillä tampperilla (espron?) ole avainta onneen noiden valmiiden juomien kanssa (kuten totesitkin?) kun muuttujia on jonnin verran mukana. Hyvähän se on saada kuitenkin tuntumaa siihen voimankäyttöön.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.