Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Apua myllyn valintaan - Rocky vs. i-Mini vs. Vario - vähän myös Oscarin kanssa  (Luettu 32237 kertaa)

Cmmts

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95

Luulisin, että tuossa testissä on saattanut sattua kohdalle tässä suhteessa kehno yksilö, maanantaikappale. Tilanne joka saattaa sattua kohdalle helposti, kun testataan vain yhdellä laitteella / malli.

Siitä tässä lienee ollut kyse.

Asiasta toiseen. Täällä on varmaan paremmin porukka tietoisia siitä kuinka usein kalkinpoisto tulisi tehdä meikäläisissä ympäristöissä. Oscarista kun tuo vesihana puuttuu, niin miten se kalkinpoisto tapahtuu kotioloissa? Youtubessa oli video, jossa konetta pidettiin kyljellään lavuaarin vierellä ja päästettiin vettä ulos höyrysauvan kautta, mutta onko olemassa muita hyväksi havaittuja menetelmiä?

Edit: vastaan itse itselleni. Jotkut ilmeisesti poistavat muovit koneen ympäriltä ja irrottavat boilerin täyttöanturista johdon sekä avaavat höyryventtiilin. Tämän jälkeen vesi ilmeisesti tulee ulos höyrysauvasta, kun laitteen laittaa koneeseen virran päälle jolloin Oscar yrittää epätoivoisesti täyttää boileria. Pumppu sammuu itsestään, jottei ylikuumene, joten siinä välillä tulee aina pitää taukoa. Tätä meininkiä säiliöllisen verran ja sitten kolme neljä säiliötä huuhtelua. Ja HX luonnollisesti puhtaaksi myös.

Ei kuulosta mahdottomalle, jos operaatio on käytännössä myös noin yksinkertainen. Työläälle vain.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 08, 2013, 21:52:33 ip kirjoittanut Cmmts »
Kirjattu
NS Oscar + Vac + OPV / NS Grinta / Hario Mini / Aerobie Aeropress

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja

"The Ascaso i2 is unpleasant to use, produces substandard results and is not recommended. If you cannot afford anything better, wait until you can, then buy a more expensive grinder."

Olipas poikkeava arvostelu i-Ministä. En oikein ymmärrä miten testaaja on päätynyt siihen ettei jauhatustulos olisi "fluffy". Myllyssä on toki muita puutteita joita jutussakin mainittiin, mutta niiden kanssa oppii elämään. Toimintaa estäviä vikoja myllyssä ei ole, joten pitäisin jauhatuksen laatua tärkeimpänä kriteerinä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689

Suomessa on melkeinpä kaikkialla pehmeä tai erittäin pehmeä vesi. Kalkinpoisto ei ole tarpeen likikään niin usein kuin maailmalla.
Kirjattu

Cmmts

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95

Kysyin tuosta i-Minin surkuarvostelusta suoraan hevosen suusta Ascasolta. Tai lähinnä kysymys koski sitä, mikä tuo arvosteltu kone lopulta on ollut. Vastaus:

"We have 2 models
 
Imini I2. Is more cheap. More noise, less power…but you can grind for espresso. Very “home” machine
Imini I1. More expensive. Profesional, fast…"

Crema myy ilmeisesti tätä mallia, jossa on siis nämä arvostelussa surkeiksi (mahd. rikkinäisen myllyn vuoksi) todetut conical-terät. Ascason sivuilla asiaa hieman avataankin, jos olisi tajunnut katsoa:

http://www.ascaso.com/2012/eng/espresso-coffee-machines-grinders/imini1.html

Technical datan alta löytyvät kaikki mallit yksityiskohtineen.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 08, 2013, 22:35:00 ip kirjoittanut Cmmts »
Kirjattu
NS Oscar + Vac + OPV / NS Grinta / Hario Mini / Aerobie Aeropress

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236

Oscarista kun tuo vesihana puuttuu, niin miten se kalkinpoisto tapahtuu kotioloissa? Youtubessa oli video, jossa konetta pidettiin kyljellään lavuaarin vierellä ja päästettiin vettä ulos höyrysauvan kautta, mutta onko olemassa muita hyväksi havaittuja menetelmiä?
Itse tein purkamalla koneen osiin ja hapottamalla ämpärissä, mutta Oscarissa on myös tyhjennysproppu boilerille. Siihen pääsee käsiksi asti, kun poistaa kuoren yläosan, mutta tällöin vesi valuu kuoren alaosan sisälle. Ongelma poistuu, kun poistaa myös alaosan kuoresta kalkinopoistoa varten.

Suomessa on jokunen paikka, jossa vesi on todella kalkkista ja kalkinpoisto on tiheämmin vastaan tuleva asia, mutta pääsääntönä vesi on aika pehmeää. Paikalliselta vesilaitokselta voi tarkistaa asian. (Höyry)boilerin vettä ajoittain vaihtamalla saa hidastettua kalkkeutumista.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575

Tuolla Oskarin puhdistuksesta epämäräistä lätinää: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1966.0
Itse olen pariin kertaa tuon kallistelujutun tehnyt, mutta Oscarissa on myös tyhjennysproppu, punainen nuoli vesisäiliön alla, vasen puoli:
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575

(Höyry)boilerin vettä ajoittain vaihtamalla saa hidastettua kalkkeutumista.

Tämä logiikka ei aukea nyt. Jos vedessä on kalkkia vaikka 1g/l, niin miten sen veden tuorestaminen auttaa asiaa? Jos veden kalkki on jo siirtynyt boilerin pintaan, ja vaihdetaan se uudella kalkkisella vedellä niin päinvastoinhan siinä käy. Ja jos ajatellaan että olisi jatkuva kierto, jos vesi vaihtuisi koko ajan, nin miten se vaikuttaa kalkin tarttumiseen boileriin, verrattuna stattiseen tilaan? Jos kalkki saostuu: painavammat osat painuvat pohjaan, siihen likeeseen toki virtaus vaikuttaa, mutta se riippuisi virtauksen ja astian muodosta, mihin kalkki kerääntyisi. Kultakin kerätään liikkuvalla vedellä. Hmm... ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Cmmts

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95

Tuolla Oskarin puhdistuksesta epämäräistä lätinää: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1966.0
Itse olen pariin kertaa tuon kallistelujutun tehnyt, mutta Oscarissa on myös tyhjennysproppu, punainen nuoli vesisäiliön alla, vasen puoli:

Eiköhän tämän kalkin poistonkin puolesta uskalla ostaa, kun ajankohtaiseksi tulee. Ensin se hieman epäilytti. Tällä hetkellä helpoimmalle tuntuu ylitäyttösensorin johdon irrottaminen, jolloin veden pitäisi tursuta avoimesta höyrysauvasta ulos kaiken järjen mukaan.

Uuden kalkkisen veden tuominen lämpimään boileriin tosiaan tuskin vähentää kalkkeutumien syntymistä.
Kirjattu
NS Oscar + Vac + OPV / NS Grinta / Hario Mini / Aerobie Aeropress

tuomo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51

Tämä logiikka ei aukea nyt. Jos vedessä on kalkkia vaikka 1g/l, niin miten sen veden tuorestaminen auttaa asiaa? Jos veden kalkki on jo siirtynyt boilerin pintaan, ja vaihdetaan se uudella kalkkisella vedellä niin päinvastoinhan siinä käy.

En tiedä uskonko tähän teoriaan täysin, mutta periaatehan tässä on se, että boulerissa vedestä haihtuu vettä ja silloin siellä olevan nesteen kalkkipitoisuus nousee ja saostuminen lisääntyy. Tällöin sen konsentroituneen veden vaihto uuteen voisi vähentää kalkkin kiinnittymistä boilerin seiniin.
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236

Koitanpa kirjoittaa "kansankielisesti" :)
Kalkkeuman kertymä riippuu mm. veden lämpötilasta ja pH:sta, mutta myös paljonko veteen on liuennut tavaraa (ja mitä tavaraa). Jos vesi on kovaa, siihen on liuennut paljon kalkkia. Se, miksi veden tuoreistaminen auttaa, perustuu siihen, että kalkki ei höyrysty uuttoboilerissa kuten vesi.

Simppeli esimerkki, lähtötilanteessa veden kovuus on esim. 100ppm, ("vedessä on kalkkia 100 mg/L") ja vettä on boilerissa 1 litra. Boilerissa olevan kalkin määrä on siis nyt 100 mg. Höyryttelet, jolloin ajan kanssa boilerista poistuu esim. puoli litraa, joka täytetään uudella. Kalkki ei ole poistunut, joten sitä on ennestään 100mg ja uuden veden mukana kalkkimäärä boilerissa on lisääntynyt 50mg:llä, on boilerin kalkkimäärä 150mg. Jos vesi poistuu boilerista vain höyrynä, kalkin määrä kasvaa kasvamistaan, mikä johtaa boilerin nopeutuvaan kalkkeutumiseen. Vaihtamalla vettä, saadaan tuo (esimerkissä) 150 mg/L kalkkia sisältävä vesi korvattua 100 mg/L vedellä. Pointti on ottaa boilerista vesi vetenä, jolloin liuenneet mineraalit myös poistuvat, eikä niin, että otetaan vain höyryä, jolloin mineraalien pitoisuusmäärä vain kasvaa.

Kalkinpoisto perustuu siihen, että boileriin tulevan veden pH lasketaan matalammaksi, jolloin se pystyy liuottamaan enemmän mineraaleja kuin neutraali/normaali vesi. Tällä keinoin saadaan jo saostuneita kalkkeutumia poistettua, mutta tokihan se vaatii liuotusaikaa ja voi aiheuttaa syöpymiä niissä kohdissa, joissa ei kalkkia ole.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

Cmmts

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95

Koitanpa kirjoittaa "kansankielisesti" :)
Kalkkeuman kertymä riippuu mm. veden lämpötilasta ja pH:sta, mutta myös paljonko veteen on liuennut tavaraa (ja mitä tavaraa). Jos vesi on kovaa, siihen on liuennut paljon kalkkia. Se, miksi veden tuoreistaminen auttaa, perustuu siihen, että kalkki ei höyrysty uuttoboilerissa kuten vesi.

Simppeli esimerkki, lähtötilanteessa veden kovuus on esim. 100ppm, ("vedessä on kalkkia 100 mg/L") ja vettä on boilerissa 1 litra. Boilerissa olevan kalkin määrä on siis nyt 100 mg. Höyryttelet, jolloin ajan kanssa boilerista poistuu esim. puoli litraa, joka täytetään uudella. Kalkki ei ole poistunut, joten sitä on ennestään 100mg ja uuden veden mukana kalkkimäärä boilerissa on lisääntynyt 50mg:llä, on boilerin kalkkimäärä 150mg. Jos vesi poistuu boilerista vain höyrynä, kalkin määrä kasvaa kasvamistaan, mikä johtaa boilerin nopeutuvaan kalkkeutumiseen. Vaihtamalla vettä, saadaan tuo (esimerkissä) 150 mg/L kalkkia sisältävä vesi korvattua 100 mg/L vedellä. Pointti on ottaa boilerista vesi vetenä, jolloin liuenneet mineraalit myös poistuvat, eikä niin, että otetaan vain höyryä, jolloin mineraalien pitoisuusmäärä vain kasvaa.

Kalkinpoisto perustuu siihen, että boileriin tulevan veden pH lasketaan matalammaksi, jolloin se pystyy liuottamaan enemmän mineraaleja kuin neutraali/normaali vesi. Tällä keinoin saadaan jo saostuneita kalkkeutumia poistettua, mutta tokihan se vaatii liuotusaikaa ja voi aiheuttaa syöpymiä niissä kohdissa, joissa ei kalkkia ole.

Nyt ymmärsin logiikan. Oscarin kanssa toki sen veden vaihto boilerin puolelta on oma operaationsa, kun sitä kuumavesihanaa ei tosiaan ole. Hanallisten laitteiden kanssa sitten helpompaa.
Kirjattu
NS Oscar + Vac + OPV / NS Grinta / Hario Mini / Aerobie Aeropress

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Kirjattu
Kupissa tänään:

Cmmts

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95

Vielä yksi hölmö kysymys myllyjen maailmasta niille, joilla on asiasta enemmän kokemusta. Varmaan muutkin myllyn ostajat näistä kysymyksistä hyötyvät.

Jos päädyn Nuova Simonelli/Eureka myllyyn, niin suositteko doser vai doserless -malleja? Ilmeisesti annostelijasta on jotain hyötyä paakkujen rikkomisessa ja ainakin tämä kyseinen mylly olisi kait siistimpi annostelijan kanssa. Toisaalta jokainen seinille jäänyt kahvigramma on potentiaalisesti seuraavassa shotissa matkassa...
Kirjattu
NS Oscar + Vac + OPV / NS Grinta / Hario Mini / Aerobie Aeropress

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598

Aika paljon menee sit kulutuksen puolellekkin, jos jauhaa paljon, ni annostelijallinen.
Jos vähemmän ni toisenpäin.

Putsauksesta jos tykkää, ni annostelijalla ilman muuta.
Hävikkiä nyt ei voine estää kummallakaan.

Tämä näin yksinkertaisesti.

Mut itse menisin edelleen valintaan, Oscar ja i-mini.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 11, 2013, 23:57:03 ip kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934

Niin ja nuova simonellin annostelija on surkea.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"