Koitanpa kirjoittaa "kansankielisesti"

Kalkkeuman kertymä riippuu mm. veden lämpötilasta ja pH:sta, mutta myös paljonko veteen on liuennut tavaraa (ja mitä tavaraa). Jos vesi on kovaa, siihen on liuennut paljon kalkkia. Se, miksi veden tuoreistaminen auttaa, perustuu siihen, että kalkki ei höyrysty uuttoboilerissa kuten vesi.
Simppeli esimerkki, lähtötilanteessa veden kovuus on esim. 100ppm, ("vedessä on kalkkia 100 mg/L") ja vettä on boilerissa 1 litra. Boilerissa olevan kalkin määrä on siis nyt 100 mg. Höyryttelet, jolloin ajan kanssa boilerista poistuu esim. puoli litraa, joka täytetään uudella. Kalkki ei ole poistunut, joten sitä on ennestään 100mg ja uuden veden mukana kalkkimäärä boilerissa on lisääntynyt 50mg:llä, on boilerin kalkkimäärä 150mg. Jos vesi poistuu boilerista vain höyrynä, kalkin määrä kasvaa kasvamistaan, mikä johtaa boilerin nopeutuvaan kalkkeutumiseen. Vaihtamalla vettä, saadaan tuo (esimerkissä) 150 mg/L kalkkia sisältävä vesi korvattua 100 mg/L vedellä. Pointti on ottaa boilerista vesi vetenä, jolloin liuenneet mineraalit myös poistuvat, eikä niin, että otetaan vain höyryä, jolloin mineraalien pitoisuusmäärä vain kasvaa.
Kalkinpoisto perustuu siihen, että boileriin tulevan veden pH lasketaan matalammaksi, jolloin se pystyy liuottamaan enemmän mineraaleja kuin neutraali/normaali vesi. Tällä keinoin saadaan jo saostuneita kalkkeutumia poistettua, mutta tokihan se vaatii liuotusaikaa ja voi aiheuttaa syöpymiä niissä kohdissa, joissa ei kalkkia ole.