Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin  (Luettu 21814 kertaa)

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #15 : Tammikuu 01, 2013, 18:36:07 ip »

tuntuu kyllä hieman oudolta, että tuo espressokarkeus olisi jo kahden-kolmen napsun päässä, jos teräkosketus kuitenkin on nollakohdassa (omassa rokissanikin sattui olemaan, mut essot jauhettiin just tuolla 5-7 välillä).
Jos suodatinkarkeus on 30, niin onko siellä tumua mukana? Kävi vain mielessä et oisko terät aavistuksen asteen vinossa.

Onko sulla mahdollisuutta lainata jostain myllyä, ja testata sitä rokia vastaan. Tulisko parempia shotteja...jne.

Mun pitää kattella tuota suodatinjauhatusta, mutta en ole ainakaan huomannut pahemmin tumua.

Mitäs tapahtuu jos jauhatus olisi aivan liian hienoa ja annostus hieman pieni, eli sen 2-3 napsua teräkosketuksesta ja kakku ei ota märkänäkään pahemmin kiinni sihtiin? Sihdissä on tosin purun jämiä uuton jälkeen. Jospa tuo kakku kerää aluksi painetta, mutta sitten hajoaa totaalisesti? Olen toki kokeillut karkeuksia tuolla 5-8 välillä mutta ne tulee välittömästi läpi.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #16 : Tammikuu 01, 2013, 19:18:35 ip »

Juu, en kuvittele että saisi valmiksijauhetusta mitään optimia, vaan verrokin.

Kyllä auttaa: rajaa sen pois. Tai no, saadakseen siitäkin verrokin, ehkä pitää tehdä ensin essu heti ja sitten toinen parin päivän pästä niin on se valmiiksijauhettukin varmasti vanhaa ;-)
Samalla tavalla voidaan muuttujia rajata myös pois hakkaamalla se kotona jo oleva kahvimylly vasaralla palasiksi.

Karkeudesta voi ehkä taitavasti sormilla saada jonkinlaisen arvion, tarvittavan jauhatuksen hienoudesta mutta valumisesta ei voi päätellä mitään.

Eikä tule mieleen kyllä myöskään kahvilaa, jossa jauhaisivat espressonsa ja myymänsä pavut samoilla myllyillä.

Mites sit muuten tuon tampperin kanssa. Mulla pf halkaisija on 58,5 ja tampperi on 57,4mm eli aika paljon on väljää.
Eipä sillä niin kauheasti ole merkitystä. Kahvi ei välttämättä tiivisty reunoilta aivan samoin kuin isommalla tampperilla ja groupheadiin kertynee vähän enemmän irtonaista kahvia mutta isoista asioista ei kuitenkaan puhuta.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #17 : Tammikuu 01, 2013, 19:52:00 ip »

Tosiaan omat jauhatukset on ollu tuossa välillä 2-3 mutta keitintä en ole koskaan saanut tukkoon.

Jos tukkeumaa ei ole koskaan ollut lähelläkään niin jauhat todennäköisesti liian karkealla alueella tai papu on liian vanhaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #18 : Tammikuu 02, 2013, 17:36:22 ip »

Kävin tänään kaffalla hakemassa tuoreempaa tavaraa ja maistelemassa kahvia. Olipa hyvää kaffea (jotain kenyalaista oli tänään) ja tietää mihin pyrkiä.

Kyllä se papujen vaihto auttoi. Nyt laittelin 20.12 paahdetuista pavuista pressot pariin kertaan. Kerran asennolla 3 ja 16g, jolloin tuli 40g @25s ja maku oli aavistuksen katkera mutta ihan juotava. Kakussa oli sihdin/ruuvin jälki uuton jälkeen. Seuraava oli asennolla 2 ja 15g, jolloin tuli n. 38g @25s ja maku oli paljon parempi, enempi happokkuutta ja vähemmän katkeraa. Kakun pinta jäi vähän märäksi tällä dosella ja olihan tuo vähän turhan iso annos muutenkin, joten joku 16-17g olisi varmaan toiminut paremmin.

Nyt ei kyllä juoda enempi kahvia tai tulee semmoiset pörinät että... ;D
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #19 : Tammikuu 02, 2013, 18:19:50 ip »

Kävin tänään kaffalla hakemassa tuoreempaa tavaraa ja maistelemassa kahvia. Olipa hyvää kaffea (jotain kenyalaista oli tänään) ja tietää mihin pyrkiä.

Kyllä se papujen vaihto auttoi. Nyt laittelin 20.12 paahdetuista pavuista pressot pariin kertaan. Kerran asennolla 3 ja 16g, jolloin tuli 40g @25s ja maku oli aavistuksen katkera mutta ihan juotava. Kakussa oli sihdin/ruuvin jälki uuton jälkeen. Seuraava oli asennolla 2 ja 15g, jolloin tuli n. 38g @25s ja maku oli paljon parempi, enempi happokkuutta ja vähemmän katkeraa. Kakun pinta jäi vähän märäksi tällä dosella ja olihan tuo vähän turhan iso annos muutenkin, joten joku 16-17g olisi varmaan toiminut paremmin.

Nyt ei kyllä juoda enempi kahvia tai tulee semmoiset pörinät että... ;D

Hieno homma.
ja ilmeisesti valumaan ei tullut mitään kesken kaiken ripeytymää?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #20 : Tammikuu 02, 2013, 18:27:53 ip »

Ei mitään niagaraa tullut. Tota nyt voi jo alkaa hienosäätämään. On kyllä lähellä teräkosketusta tuo asetus edelleen 2-3 vaikka ei ole ku 2 viikkoa vanha papu.

Vaikka nyt homma toimii, niin vaihdan myllyä tuohon varioon, koska sen ominaisuudet ovat enemmän tarpeitteni mukaiset.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #21 : Tammikuu 02, 2013, 18:40:29 ip »

Varion mainostettu helppous vaihtaa jauhatusta/kahvintekotapaa on paljolti sitä: pelkkää mainosta.
Itse en tarvitse samalle karkeudelle useita eri aikoja, mutta useita eri karkeuksia olisi olut kiva vaihtaa napista. Olin sen verran naivi että kuvittelin moisen mahdolliseksi ;-)

...käytännössä, kuten täälläkin ihmisten laitteistoista voi helposti päätellä: kätevintä on, että eri karkeuksille on omat myllyt.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #22 : Tammikuu 02, 2013, 18:42:33 ip »

Samalla tavalla voidaan muuttujia rajata myös pois hakkaamalla se kotona jo oleva kahvimylly vasaralla palasiksi. 
Kyllä vain, varsinkin jos ei välitä menetetystä myllystä, ja sen jälleenmyyntiarvosta sen kummemmin. Itse saatan jopa keittää teetä välillä -kahvivehkeitä siinä samalla rikkomatta ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #23 : Tammikuu 02, 2013, 19:27:34 ip »

Varion mainostettu helppous vaihtaa jauhatusta/kahvintekotapaa on paljolti sitä: pelkkää mainosta.
Itse en tarvitse samalle karkeudelle useita eri aikoja, mutta useita eri karkeuksia olisi olut kiva vaihtaa napista. Olin sen verran naivi että kuvittelin moisen mahdolliseksi ;-)

...käytännössä, kuten täälläkin ihmisten laitteistoista voi helposti päätellä: kätevintä on, että eri karkeuksille on omat myllyt.

Käytännössä olet varmaan oikeassa ja meillekkin tulee varmaan joku halvempi wilfa yms. suodattimelle joskus. Itsellä ne tärkeämmät asiat on nuo eri ajastimet (tarkkuus riittää ainakin aeropressille ja suodattimelle), vähempi paakuttaminen (kuulemma) ja pienemmät stepit. No kohtahan sen näkee mikä on sitten se todellisuus.
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #24 : Tammikuu 24, 2013, 21:39:40 ip »

Täydennetään nyt tämäkin stoori loppuun...

Nyt on reilu kuukausi harjoiteltu oskarin kanssa ja alkaa tulemaan jo kivan makuisia shotteja. Loppujen lopuksi hommasin tuon varion espressolle ja rocky jäi sitten aeropressille ja suodatinkahville. Onhan se vähän overkill, mut minkäs teet kun ei sitä oikein kannattanut myydäkkään.

Rockyyn nähden koen varion olevan huomattavasti parempi mylly ainakin näin aloittelijan kannalta. Paakuttomuus, ajastin, jauhatustulos ja säätötarkkuus ovat isoja plussia rockyyn verrattuna. Aika näyttää miten kestää.

Jälkiviisaana nuo aiemmat ongelmat johtuivat a) liian vanhoista pavuista ja b) liian pienestä annostuksesta. Käytin enimmäkseen 14g annoksia (koska se on 2x7g mikä on kai se 'virallinen' koko) ja nykyään käytän siinä 16g±1g tietämillä olevia annoksia.

Kattelin tuossa tuota joona_s:n esso-videota ja huomasin että hän ei tasoita ollenkaan puruja. Napauttaa kerran ja tamppaa vain. Pitää varmaan itsekkin kokeilla miten onnistuu tuollainen tekniikka. Kaikki muu onkin suht jouhevaa, mut toi tasoittelu vie vielä turhan kauan tällä hetkellä.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #25 : Tammikuu 27, 2013, 22:04:34 ip »

Täydennetään nyt tämäkin stoori loppuun...

Nyt on reilu kuukausi harjoiteltu oskarin kanssa ja alkaa tulemaan jo kivan makuisia shotteja. Loppujen lopuksi hommasin tuon varion espressolle ja rocky jäi sitten aeropressille ja suodatinkahville. Onhan se vähän overkill, mut minkäs teet kun ei sitä oikein kannattanut myydäkkään.

Rockyyn nähden koen varion olevan huomattavasti parempi mylly ainakin näin aloittelijan kannalta. Paakuttomuus, ajastin, jauhatustulos ja säätötarkkuus ovat isoja plussia rockyyn verrattuna. Aika näyttää miten kestää.

Jälkiviisaana nuo aiemmat ongelmat johtuivat a) liian vanhoista pavuista ja b) liian pienestä annostuksesta. Käytin enimmäkseen 14g annoksia (koska se on 2x7g mikä on kai se 'virallinen' koko) ja nykyään käytän siinä 16g±1g tietämillä olevia annoksia.

Kattelin tuossa tuota joona_s:n esso-videota ja huomasin että hän ei tasoita ollenkaan puruja. Napauttaa kerran ja tamppaa vain. Pitää varmaan itsekkin kokeilla miten onnistuu tuollainen tekniikka. Kaikki muu onkin suht jouhevaa, mut toi tasoittelu vie vielä turhan kauan tällä hetkellä.

Toisaalta, hän sanoo myös:


Tuossa oma nopea jo vähän vanha tapani tehdä kotona espressoa http://vimeo.com/15622147

Nykyään tasoitan kahvin taas stockfleth-liikkeellä ja huuhtelen koneen samalla kun kuivaan portafiltterin mutta periaatteessa järjestys on sama. Vaiheet tässä ovat:

1)filterin kuivaus ja puhdistus,
2)kahvin jauhaminen (aina ennalta päätetty määrä! kaikki kahvi filtteriin! annostelu filtterin keskelle!),
3)Tamppaus (Tamppaa kevyesti, tavoitteena on vain tiivistää kahvi tasaiseksi, ei runnoa sitä ja tuhota rannetta. Ennen tamppaamista voi kahvin myös tasoittaa).
4)Koneen huuhtelu (roskat pois suihkusihdistä ja uuttoveden lämpötila kohdilleen, hx-koneissa voi odottaa veden "kohahdusta" jolloin lämpötila on jo ihan ok). Samalla filtterin reunojen pyyhkiminen kädellä.
5)Portafiltteri koneeseen ja heti kone päälle, sitten vasta kuppi alle.

Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #26 : Tammikuu 28, 2013, 13:12:59 ip »

^ Katos, niinpä onkin.

Mutta testasin tuossa jo nakukahvan kanssa tuota ja hyvin onnistu tuollaikin. Eli ei tarvi olla viimesen päälle tasoiteltu että onnistuu, kunhan reunoilla on tavaraa siten ettei kanavoidu reunojen kautta. Ennen pyrin saamaan täydellisen distribuution jo ennen tamppausta.

-mikko
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #27 : Tammikuu 28, 2013, 13:33:45 ip »

Minulla on mennyt tasoittamattomaan suuntaan. Jos tulee kunnon keko niin tasoitan  kämmenen reunalla, mutta jos ollaan sopuisammassa määrässä niin tyydyn hemputtelemaan kahvaa ja tupasauttamaan kämmeneeni ja kopsauttamaan vielä näemmä pöytään ennen tamppausta. Mutta miten milloinkin, mihinkän luottokorttijyystöön en ole koskaan mennyt...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #28 : Tammikuu 28, 2013, 13:34:49 ip »



Olen päätynyt siihen lopputulokseen, että vst-sihdeillä tasoitellun kahvin valuminen alkaa hieman tasaisemmin kuin "tasoittamattoman" kahvi.

Tasoitustekniikat ovat kuitenkin aika hankalia sisäistää niin, että ne toimivat aina samalla tavalla. Usein kaikista epämääräisistä töpsötystyyleistä saattaa olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä siinä mielessä, että kahvi on pakattu epätasaisesti filtteriin ja että käytetystä annostuksesta iso osa on pöydällä. Lisäksi kiireisissä oloissa aloittelevat baristat hermostuvat usein tasoituksen kanssa ja alkavat hidastelemaan sekä tekemään virheitä.

Tästä syystä neuvonkin aika usein ihmisiä ohittamaan alussa tasoittaminen ja keskittymään vaan siihen distribuutioon ja annosteluun. Ne ovat kuitenkin ne tärkeimmät asiat saada kuntoon, kaikki muu on sitten joko korjaamista tai turhaa näpläämistä.

Ennen pyrin saamaan täydellisen distribuution jo ennen tamppausta.
Tähän pitää pyrkiä aina. Kaikki distribuutio tapahtuu aina ennen tamppausta, sen jälkeen siihen on mahdoton vaikuttaa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 28, 2013, 14:37:06 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #29 : Tammikuu 28, 2013, 17:07:45 ip »


...Tästä syystä neuvonkin aika usein ihmisiä ohittamaan alussa tasoittaminen ja keskittymään vaan siihen distribuutioon ja annosteluun. Ne ovat kuitenkin ne tärkeimmät asiat saada kuntoon, kaikki muu on sitten joko korjaamista tai turhaa näpläämistä.
Tähän pitää pyrkiä aina. Kaikki distribuutio tapahtuu aina ennen tamppausta, sen jälkeen siihen on mahdoton vaikuttaa.

Olen varmaan käsittänyt distribuution ja tasoittelun käsitteet väärin, mutta mielestäni et tuossa esimerkki videolla tee kumpaakaan vaan kopautat ja tamppaat vain. Itse olen käsittänyt että ne ovat yksi ja sama asia. Purut vain tasoitetaan (eli distribuoidaan) filteriin tasaisesti ja tampataan.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 26, 2013, 22:43:58 ip kirjoittanut koomikko »
Kirjattu