Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin  (Luettu 21799 kertaa)

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« : Joulukuu 31, 2012, 14:55:28 ip »

Hei arvon barista ystävät!

Olen tässä lueskellut tätä foorumia jo tovin ja saanut paljon tietoa sekä apua, mutta nyt joudun pyytämään apuja kun homma ei suju ihan niin kuin siellä "elokuvissa"

Ongelmana on nopeasti valuvat shotit (yllättäen). Hommasin tuossa ranskassa käydessäni papuja paahtimolta (4 erilaista) noin kuukausi takaperin eli aivan tuoreita eivät ole. Ensimmäisellä pussukalla jolla harjoittelin sain ihan siedettäviä valutusaikoja ja makuja aikaiseksi kun pidin rocky asetusta välillä 2-3 (teräkosketus 0). Kun vaihdoin papua, alkoi kaikki valumaan läpi. Näin aloittelijana ensimmäinen ajatus oli että mylly on paska (sitä paitsi ymmärsin että useimmilla oikea asetus pyörii tuolla 7-10 tietämissä). Avasin kolmannen pussin ja taas tulee jonkinlaista, joskin vähän nopeaa espressoa, n. 18 sek. Jos ruuvvaan jauhatusta vielä tiukemmalle alkaa uutto hyvin ohuena liruna noin. 5-10 sek kohdalla mutta muuttuu hyvin nopeasti vuolaaksi virraksi. Joten vaikuttaa siltä että ongelma olisikin pavuissa. Olisin oikeastaan halunnut tietää että pitäisikö noin kuukauden (paahtopäiviä en tiedä) vanhoista pavuista saada vielä uutettua oikean kokoisia (ja aikaisia) shotteja myllyä säätämällä vai ei?

Tää on kyllä sellainen harrastus missä on aloittelevalle aika paljon liikkuvia osia. Olisi hienoa jos olisi joku kaveri, joka pystyisi suurinpiirtein katsomaan proseduurit ja muut asiat kohdalleen. Ei Tapiolan lähistöltä löytyisi ketään :D?

Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #1 : Joulukuu 31, 2012, 15:49:20 ip »

Saat varmaan lisää neuvoja, mutta lähtisin siitä:

-Että Rockyn 0-kohta ei ole ihan siinä, missä luulet. Terät vähän erkanee lisää, kun on papua välissä.
-Että eri pavut vaativat eri jauhatuksen, senhän jo hogasitkin.

Eniten kiinnitin huomiota tuohon "alkaa ohuena liruna 5-10 sek" Vaikuttaa siltä, että uutto alkaa ehkä juuri sopivasti? ja sitten hajoaa kakku?

Ainakin kannattaa katsoa se, että ei ole liikaa jauhetta, jotta (en tunne Oscaria) sihti, ruuvi tms. ei riko sitä paikalleen laittaessa.

Sehän myös tiedetään, että Rocky paakuttaa jonkin verran. Tästä pääsee eroon oikeastaan vain "weissaamalla" Voisit ehkä jauhaa kuppiin ja siinä hämmentää jollakin haarukalla tms. paakut vähemmäksi.

Sitten tarvitaan suora tamppaus, jotta ei ala kanavoimaan reunasta. Älä tappaa hirveellä voimalla, suoruus on tärkeämpi asia.

Diagnoosi olisi siis kanavointi / kakun hajoaminen.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #2 : Joulukuu 31, 2012, 15:54:51 ip »

Kuukauden ikäinen kahvi alkaa olemaan jo "kosher" ja uuton loppussa valahtanee aina läpi mutta voit yrittää annostella hieman lisää.

Niitä liikkuvia osia on käytännössä jauhatuksen karkeus ja määrä, jotka vaikuttavat siihen miten nopeasti espressosi valuu. Kannattaa päättää molemmille alkuun jokin kiinteä luku kuten esimerkiksi annostukseksi 18 grammaa ja valmiin juoman painoksi 30 grammaa. Sitten säädät jauhatusta niin että saat tuon 30 grammaa kahvia haluamassasi ajassa. Valuma-ajan pituuden saat päättää itse, mutta olisi hyvä että aika löytyisi jostain 20-30 sekunnin väliltä. Annostusta voit myös myöhemmin muuttaa 18 grammasta suuntaan ja toiseen.

Liikkuvat osat ovat mielestäni siis karkeus ja annostus. Kiinteitä osia, jotka kuitenkin vaikuttavat kahvin valumiseen, ovat annostelu, tamppaus yms. välivaiheet. Välivaiheissa kannattaa pyrkiä tekemään kaikki aina mahdollisimman yksinkertaisesti ja ilman sen kummempia temppuiluja.

Jos valuminen ei mitenkään onnistu on todennäköisesti ilmaisuasi käyttäen kahvi "paska". Jos uuden tuoreenkaan kahvin kanssa ei toimi, on vika joko tekniikassa tai lopulta myllyssä.



Tuossa oma nopea jo vähän vanha tapani tehdä kotona espressoa http://vimeo.com/15622147

Nykyään tasoitan kahvin taas stockfleth-liikkeellä ja huuhtelen koneen samalla kun kuivaan portafiltterin mutta periaatteessa järjestys on sama. Vaiheet tässä ovat:

1)filterin kuivaus ja puhdistus,
2)kahvin jauhaminen (aina ennalta päätetty määrä! kaikki kahvi filtteriin! annostelu filtterin keskelle!),
3)Tamppaus (Tamppaa kevyesti, tavoitteena on vain tiivistää kahvi tasaiseksi, ei runnoa sitä ja tuhota rannetta. Ennen tamppaamista voi kahvin myös tasoittaa).
4)Koneen huuhtelu (roskat pois suihkusihdistä ja uuttoveden lämpötila kohdilleen, hx-koneissa voi odottaa veden "kohahdusta" jolloin lämpötila on jo ihan ok). Samalla filtterin reunojen pyyhkiminen kädellä.
5)Portafiltteri koneeseen ja heti kone päälle, sitten vasta kuppi alle.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #3 : Joulukuu 31, 2012, 16:02:12 ip »

Olethan tehnyt Oscarilla aina tarvittavat esihuuhtelut (eli päästetään ekaksi se liian kuuma vesi pois)?
Rocky tosiaan paakuttaa aika paljon hienommassa päässä, mutta vaikuttaa kyllä siltä että kahvikin alkaa olemaan jo ehtoopuolella (etenkin jos on saanut paahtimossa happikylpyä ja ei ole asianmukaisesti heti ilmatiiviiksi pakattu). Tutusti WDT-tekniikkaan jos ei ala onnistumaan.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #4 : Joulukuu 31, 2012, 17:07:28 ip »

Kiitos hyvistä vastauksista.

jäi tuossa mainitsematta oma proseduuri. Eli näin:

1 kone päällä vähintään puol tuntia
2 jauhan kahvin paperimukiin ja mittaan tarkkuus vaalla. Weissaus myös koska rocky paakuttaa
3 purut kahvaan sekä tasoittelu. Pari kopautusta tamppausalustaan ja yksi tamppaus. Reunat pyyhkäisen puhtaaksi
4 huuhtelu pari sekkaa ja kahva kiinni.
5 uutto, sekkarista aika
6 kahva irti ja putsaukset

kahvin annostelua, jauhatusta ja tamppausta olen säätänyt. Omassa kahvassa 14g ei ota kiinni ruuvviin tai sihtiin ja pinnassa on koloja tai kuoppia uuton jälkeen. 16g ottaa kiinni sihtiin uuton jälkeen ja kakku on paljon kuivempi.

Tämmöisiä ihmettelyjä.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #5 : Joulukuu 31, 2012, 17:17:00 ip »

4 huuhtelu pari sekkaa ja kahva kiinni.

Pari sekkaa?? En tiedä missä lämmöissä Oscarin boileri pyörii, mutta riippuen lämpötiloista, huuhtelen omaa HX-konettani 15-30 sekkaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #6 : Joulukuu 31, 2012, 17:30:59 ip »

Kyllä omakin huuhtelu, oli Oscar tai Strega, on lähempänä paria kuin 30 sekkaa. Oscarissa minulla pitäisi olla kannu kädessä että saan kahviakin koneesta, ja joku vati alla tipakaukalon tilalla...

Tuoho itse ongelmaan en tiedä vastausta, omat lirut Oscarilla tulivat jo heti alusta liruna, tuollaista kynnystä että alun jälkeen liruuntuisi en huomannut.

Edit: Tämä jelppisivu on Oskarinomistajille mukava lisäapu: http://www.elektros.it/en/tips-and-tricks.html
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #7 : Joulukuu 31, 2012, 17:52:42 ip »

Koska asut suur-helsinkilän alueella, voisi kannattaa seuraava sunnitelma: käydä kahvila/mymälässä ja ostaa pikkupussia tuoretta, ja pyytää että jauhavat toisen omalle konelleen sopivaksi. Näin saa parikin muuttujaa pois kuleksimasta ja pähkäily voi edetä mukavasti?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #8 : Joulukuu 31, 2012, 18:53:57 ip »

Kiitos hyvistä vastauksista.

jäi tuossa mainitsematta oma proseduuri. Eli näin:

1 kone päällä vähintään puol tuntia
2 jauhan kahvin paperimukiin ja mittaan tarkkuus vaalla. Weissaus myös koska rocky paakuttaa
3 purut kahvaan sekä tasoittelu. Pari kopautusta tamppausalustaan ja yksi tamppaus. Reunat pyyhkäisen puhtaaksi
4 huuhtelu pari sekkaa ja kahva kiinni.
5 uutto, sekkarista aika
6 kahva irti ja putsaukset

kahvin annostelua, jauhatusta ja tamppausta olen säätänyt. Omassa kahvassa 14g ei ota kiinni ruuvviin tai sihtiin ja pinnassa on koloja tai kuoppia uuton jälkeen. 16g ottaa kiinni sihtiin uuton jälkeen ja kakku on paljon kuivempi.

Tämmöisiä ihmettelyjä.

Kolot on (lähes) aina merkki kanavoinnista joka on huono asia ja kulkee jostain syystä yhdessä vanhan kahvin kanssa.

Koska asut suur-helsinkilän alueella, voisi kannattaa seuraava sunnitelma: käydä kahvila/mymälässä ja ostaa pikkupussia tuoretta, ja pyytää että jauhavat toisen omalle konelleen sopivaksi. Näin saa parikin muuttujaa pois kuleksimasta ja pähkäily voi edetä mukavasti?

Loppuvuoden neuvo..  ::)
Tämä on yhtä kuin valmiiksi jauhetun kahvin ostaminen, mikä on aina BAD. Sihdeissä (elleivät ole siis vst:t) on ihan hulluina eroa ja vaikka kaikki olisi ceteris paribus niin jo halvat sihdit tuovat liikaa vaihtelua. Lisäksi jos ongelmana on mahdollisesti vanhan kahvin aiheuttama, ei valmiiksi jauhettu kahvi auta tilannetta millään tavalla.

« Viimeksi muokattu: Joulukuu 31, 2012, 19:00:47 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #9 : Joulukuu 31, 2012, 19:12:26 ip »

Sihdeissä (elleivät ole siis vst:t) on ihan hulluina eroa ja vaikka kaikki olisi ceteris paribus niin jo halvat sihdit tuovat liikaa vaihtelua.

Juu, en kuvittele että saisi valmiksijauhetusta mitään optimia, vaan verrokin.

Lisäksi jos ongelmana on mahdollisesti vanhan kahvin aiheuttama, ei valmiiksi jauhettu kahvi auta tilannetta millään tavalla.

Kyllä auttaa: rajaa sen pois. Tai no, saadakseen siitäkin verrokin, ehkä pitää tehdä ensin essu heti ja sitten toinen parin päivän pästä niin on se valmiiksijauhettukin varmasti vanhaa ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #10 : Tammikuu 01, 2013, 08:53:42 ap »

Kurkaahan myös Rockyn kalibrointi -juttua nollakohdista.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #11 : Tammikuu 01, 2013, 14:03:40 ip »

Mulla toi ensimmäinen teräkosketus on kohdassa 0 missä on stopperikin. Terät tuntuu olevan kohtuu suorassa, koska kohdassa 1 papuastian reunaa painamalla saa terät koskettamaan hieman. Tosiaan omat jauhatukset on ollu tuossa välillä 2-3 mutta keitintä en ole koskaan saanut tukkoon. Aeropressit olen jauhanut 8 ja suodatinkahvit 30 asetuksilla.

Nyt jälkiviisaana hommaisin tuon varion ennemmin tarkemman säädön ja paakuttomuuden takia.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #12 : Tammikuu 01, 2013, 15:20:30 ip »

Terät tuntuu olevan kohtuu suorassa, koska kohdassa 1 papuastian reunaa painamalla saa terät koskettamaan hieman.

Ohessa vielä omaa testaustani Rockyn teräkosketuksista. Nähdäkseni videossa terät eivät ole suorassa. Tämän pitäisi käydä ilmi eroista ei painalluskohdissa (jossain ääntä, jossain ei) sekä epätasaisesta kosketusäänestä (tsk-tsk-tsk...).

http://www.youtube.com/watch?v=TPT5KDRmH-U

Mitenkäs sinulla?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #13 : Tammikuu 01, 2013, 16:10:05 ip »

tuntuu kyllä hieman oudolta, että tuo espressokarkeus olisi jo kahden-kolmen napsun päässä, jos teräkosketus kuitenkin on nollakohdassa (omassa rokissanikin sattui olemaan, mut essot jauhettiin just tuolla 5-7 välillä).
Jos suodatinkarkeus on 30, niin onko siellä tumua mukana? Kävi vain mielessä et oisko terät aavistuksen asteen vinossa.

Onko sulla mahdollisuutta lainata jostain myllyä, ja testata sitä rokia vastaan. Tulisko parempia shotteja...jne.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
« Vastaus #14 : Tammikuu 01, 2013, 16:58:00 ip »

Tuosta sun videosta just kattelin tuon suoruuden määrittelyn. Mutta sanoisin että kyllä mulla vähintään yhtä suorassa on noi terät.

Mites sit muuten tuon tampperin kanssa. Mulla pf halkaisija on 58,5 ja tampperi on 57,4mm eli aika paljon on väljää.
Kirjattu