Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Londinium I  (Luettu 45923 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Londinium I
« Vastaus #75 : Joulukuu 25, 2016, 13:05:31 ip »

Ei minusta.
Olen harkinnut Londoniumia, mutta kyllä poikien täytyy laittaa osien laadun paljon paremmaksi. Itselle tulee tehtya 700..800 tuplaa/v.
Rocket on ollut 3v, eikä ole tarvinnut tehdä mitään.

Minusta vaikuttaa siltä että Martti on tuunaillut ja twiikkaillut vain sen tekemisen ilosta. Mitään ei ole esim minun Londiniumista ollut pakko vaihtaa, mutta grupon tiiviste oli kyllä sen tarpeessa (ja on varmasti myös sinun Rocketissa jos et ole sitä vaihtanut).

Männän tiivisteetkin vaihdoin vaikkei sille suoranaista tarvetta ollut - ovatpahan nyt kuitenkin tuoreet eikä niistä tarvitse huolehtia muutamaan vuoteen.

T. Teme
Kirjattu

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Londinium I
« Vastaus #76 : Joulukuu 25, 2016, 13:07:36 ip »

Elikkä voin sittenkin jatkaa matkaani kohti Londoniumia :)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Londinium I
« Vastaus #77 : Joulukuu 25, 2016, 13:15:07 ip »

Elikkä voin sittenkin jatkaa matkaani kohti Londoniumia :)

Ei Londinium täydellinen ole - mikään kone ei ole. Mutta mekaanisesti on simppeli ja ainakin oman kokemukseni mukaan luotettava. Tämä oli myös yksi syistä miksi sen hankin. Suurimmat miinukset siinä mielestäni ovat pumpun äänekkyys joka ei mielestäni oikein sovi vipukoneeseen sekä kolmitieventtiilin puute. Näistä miinuksista ensimmäinen ratkeaa kunnolla oikeastaan vain vesiliitännällä (tai sitten tuunaamalla vaikkapa magneettipumppu koneen sisään sen rämisevän vibrapumpun tilalle). Jälkimmäisen kanssa pitää vaan oppia elämään jos tällaisen haluaa - ja sekin on oikeastaan haaste vain jos kahvittelee isompaa porukkaa.
Kirjattu

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Londinium I
« Vastaus #78 : Joulukuu 25, 2016, 16:08:17 ip »

... sekä kolmitieventtiilin puute.....
Miten tämän puuttuminen käytännössä ilmenee? 
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

Ällistysmies

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Londinium I
« Vastaus #79 : Joulukuu 25, 2016, 16:23:30 ip »

Muutosten tuulet puhaltaa Reissin pajalla. Rotaatiopumppu, hx ja esiuutto pumpun voimalla, samaten kuin uusi nimikin. Hinta nousi samalla useamman satasen. Ilmeisesti tätä nykyisen mallista L1:stä ei enää hihnalta saa ollenkaan. Vähän kakspiippunen juttu tuo pumpun mukaantuonti uuttoprosessiin, ilmeisesti myöskin nopea lämpiäminen huuhtelemalla aikalailla vaikeaa ellei mahdotonta.

Saattaisi jäädä tulevilla spekseillä itellä tilaamatta. Voi jospa vain tähän nykyiseen sen rotaatiopumpun saisi...

https://londiniumespresso.com/blog/blog/3104/2017-lever-espresso-machine-offering

Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Londinium I
« Vastaus #80 : Joulukuu 25, 2016, 17:37:42 ip »

Miten tämän puuttuminen käytännössä ilmenee?

Kahvasta ei uuton jälkeen poistu paine välittömästi. Eli kannattaa se kahva ottaa hiukan varovaisemmin pois jos haluaa välttyä pyykkäämiseltä ja siivoamiselta :)

T. Teme
Kirjattu

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: Londinium I
« Vastaus #81 : Joulukuu 25, 2016, 22:59:14 ip »

Teme,
Vipua noin 45 astetta vetämällä saa paineen pois ja kahva irtoaa roiskumatta. Sen oikean kevityksen oppii kyllä tuntemaan.
T. Martti.
Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Londinium I
« Vastaus #82 : Joulukuu 26, 2016, 03:20:12 ap »

Muutosten tuulet puhaltaa Reissin pajalla.

HB:ssäkin on sangen nopeasti herätty tähän: http://www.home-barista.com/levers/new-londinium-r-t44632.html

 
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Londinium I
« Vastaus #83 : Joulukuu 26, 2016, 13:18:06 ip »

Hah, mietin jo että alkaa Stregoitumaan, ja tuolla oli samansuuntaista mietelmää, mutta toisaalta yksi sanoi myös että parempi pumppu ja kauniinmpi gruppo vetävät kaulaa. Mutta jos haluaisi vesijohdotettavan, niin Strega olisi sentään tonnin halvempi.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: Londinium I
« Vastaus #84 : Helmikuu 17, 2017, 23:06:07 ip »

Tuossa on mainittu jokin pulsor pumpun äänen vaimennukseen. Jostain niitä oli saavinaan, mutta en nyt enää muista, eikä ole Stregaankaan tullut vielä hommattua. Siihenhän tein radikaaleja vaimennuksia äänenvaimennusmateriaaleilla kotelossa.

http://www.home-barista.com/espresso-machines/quieting-vibe-pump-t33607-20.html
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Londinium I
« Vastaus #85 : Elokuu 09, 2018, 15:24:17 ip »

Oma Londinium oli runsaan viiden vuoden käytön jälkeen hiukan perusteellisemman huollon tarpeessa. Pressostaatti antoi periksi ja sen seurauksena myös pari muuta komponenttia. Koneeseen vaihdettiin siis pressostaatti, ylipaineventtiili ja kaksitieventtiili. Lisäksi sisällä oleva vesiletku sekä pumppu uusittiin. Espresso Services Europe tuossa Vantaan Petikossa hoiti laitteen kuntoon hyvällä asenteella. Eli kiitokset sinne. Eiköhän tällä taas muutama vuosi mennä ;)
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Londinium I
« Vastaus #86 : Elokuu 09, 2018, 23:27:11 ip »

Kiitos vinkistä espressokonehuollon osalta. Uusi tuttavuus.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Londinium I
« Vastaus #87 : Elokuu 11, 2018, 09:44:26 ap »

Taitaa nää vipukoneet olla aika huolettomia.  :D Omalla Stregalla kovaa ajoa takana kolme vuotta ja mitään normiputsausta ja tiivisteen vaihtoa suurempaa ei ole tarvinnut tehdä.
Kirjattu

Däni

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Vs: Londinium I
« Vastaus #88 : Elokuu 31, 2018, 08:43:33 ap »

Muutama mieltä askarruttava kysymys vipukoneista ja juurikin tästä Londiniumista. Jos käyttäjillä on hetki aikaa vastailla, kiitos.

Kuinka kauan shotin ”valmistumisen” jälkeen kahvia vielä tippuu grouposta. Voinko nopeuttaa uuden shotin tekemistä jotenkin, jos teen perättäisiä kahveja. Joku kuvaili tässä ketjussa että voi vapauttaa paineet aikaisemmin ja irroittaa kahvan grouposta.

Irtoaako kahvi siististi portafilteristä valmistumisen jälkeen. Tuleeko portafilterin huuhtelusta tippa-altaaseen sotkua? Laskeeko ylimääräiset huuhtelut groupon lämpötilaa jos teen useamman kahvin peräkkäin tällä menetelmällä?

Mikä vaihe vipukoneessa lisää veden valumisen määrää vai onko se vakio groupon rakenteen takia?

Olen päivittämässä kalustoa Londinium R eikä vipukoneet ole ennestään tuttuja. Olen kuitenkin vakuuttunut että tämän siirron jälkeen ei tarvitse joka vuosi päivitellä.   
Kirjattu

Däni

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Vs: Londinium I
« Vastaus #89 : Marraskuu 08, 2018, 20:43:19 ip »

Muutama mieltä askarruttava kysymys vipukoneista ja juurikin tästä Londiniumista. Jos käyttäjillä on hetki aikaa vastailla, kiitos.

Kuinka kauan shotin ”valmistumisen” jälkeen kahvia vielä tippuu grouposta. Voinko nopeuttaa uuden shotin tekemistä jotenkin, jos teen perättäisiä kahveja. Joku kuvaili tässä ketjussa että voi vapauttaa paineet aikaisemmin ja irroittaa kahvan grouposta.

Irtoaako kahvi siististi portafilteristä valmistumisen jälkeen. Tuleeko portafilterin huuhtelusta tippa-altaaseen sotkua? Laskeeko ylimääräiset huuhtelut groupon lämpötilaa jos teen useamman kahvin peräkkäin tällä menetelmällä?

Mikä vaihe vipukoneessa lisää veden valumisen määrää vai onko se vakio groupon rakenteen takia?

Olen päivittämässä kalustoa Londinium R eikä vipukoneet ole ennestään tuttuja. Olen kuitenkin vakuuttunut että tämän siirron jälkeen ei tarvitse joka vuosi päivitellä.   

Reilu 200 shottia Londinium R takana.
- Hyvin ne kahvinapit irtoaa ilman suurempia sotkuja - ei siis vetisiä nappeja.
- Tippa-astia on iso ja vetää itseensä useamman päivän huuhtelut tarvittaessa.
- Veden valumisen määrä on vakio n.55-60ml, josta osa kahvinkarkeudesta riippuen haihtuu puruun. Pre infusion vaiheella saattaa saada lisää vettä juomaan, mutta ei ole tarvinnut kokeilla.
- Useampi shotti valmistuu ilman pidempiä odotteluja. Viimeisen tipan jälkeen kahvan voi irroittaa ilman sotkua vaikka pientä painetta olisikin. Jos kahvikarkeus on mennyt liian hienoksi, niin sitten saattaa joutua tovi odottamaan - ei ole käynyt.
- Groupon lämpö perättäisiä kahveja valmistaessa? Ei löydy tarkempia mittareita kyseisiin mittauksiin, mutta mitä maailman foorumeilta olen lukenut niin pysyy.

Myllyyn jäävä vanhan kahvin sekoitus osittain sotkee poikkeuksellista makunautintoa jokaisella kupilla, joten tästä syystä juon aina tuplat x2. Uutta myllyä pienemmällä retentionilla seuraavalle hankintalistalle.

Pre-infusion paine on käsittääkseni 3,5bar (säädettävissä joo) en tiedä johtuuko siitä, mutta tummapaahtoiset kahvit ovat maistuneet hieman "tylsiltä" verrattuna aikaisemmin pumppukoneen valmistamaan lopputulokseen. Vaalea- / keskipaahtoiset espressot toisaalta erittäin kirkkailta ja hyviltä. Makunautinto osittain siirtynyt tummemmasta paahdosta vaaleampaan, toisaalta nekit tummapaahtoiset single-origin kahvit saattaisivat hyvinkin olla "muilla" mittareilla keski-tummapaahtoisia.

Kahvin valmistaminen on helppoa ja pre-infusion vaiheen jälkeen äänetön kahvin valmistuminen on mahtavaa.
Kirjattu