Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Londinium I  (Luettu 46086 kertaa)

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: Londinium I
« Vastaus #45 : Maaliskuu 09, 2013, 11:44:33 ap »

Lisää kuvia...
Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Londinium I
« Vastaus #46 : Maaliskuu 09, 2013, 19:48:49 ip »

^ Hyviä kuvia. Hiukan näyttää noiden kuvien perusteella uutossa esiintyvän aavistuksen verran kanavoitumista? Toki tuo nakukahva korostaa tätä, mutta ihan mielenkiinnosta tuota myllyä kohtaan: weissasitko?

Sellainen huomio tuosta Londiniumista, että se pressostaatti naksuu aika äänekkäästi. Ehkäpä tuo on vain päässyt unohtumaan kun viime vuosien pidempiaikaiset vieraat omassa keittiössä ovat olleet pidattuja (GS3 ja Duetto II).

Mietin myös ajatusta etulevyn vihreä valon toiminnan takana? Sehän palaa kun pumppu on toiminnassa ja on pimeänä kun pumppu ei ole päällä. Miksi? Käyttäjän kuulo- ja tuntoaistithan kyllä kertovat aika selkeästi kun pumppu on toiminnassa, eikä sen toiminta edes vaikuta uuttoon. Sen sijaan koneessa ei fyysisen vipumallisen virtakytkimen lisäksi ole mitään indikaattoria siitä onko kone päällä vai ei. Eli minä olisin ainakin laittanut tuon vihreän valon indikoimaan koneen päälläoloa tai vaihtoehtoisesti lisännyt kolmannen valon. Tämä olisi varmaan relevanttia etenkin niille jotka kytkevät koneen vesiliitäntään eivätkä käytä sen pumppua lainkaan.

Sekin pistää silmään, että boilerin painemittari on mielestäni sijoitettu hölmösti näkyvyyden kannalta.

Taidan kuulostaa melko negatiiviselta, mutta näistä pikku jutuista huolimatta itse kone ja sen tuottama kahvi ovat tähän mennessä luoneet hyvinkin positiivisia kokemuksia ja mielenyhtymiä :)

T. Teme
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 09, 2013, 20:11:30 ip kirjoittanut Teme »
Kirjattu

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: Londinium I
« Vastaus #47 : Maaliskuu 10, 2013, 08:10:15 ap »

kiitos kommenteista Teme,

Olet ilmeisestikin oikeassa kanavoitumisen suhteen. Weissasin kyllä, mutta noissa shoteissa tein sen kupissa/vispilällä joiden suhteen en ole ollut oikein tyytyväinen. Parhaaseen tulokseen olen tainnut toistaiseksi päästä juomalasilla ja bambutikulla ja siitä kaato suoraan filtteriin. Rutiini on vielä hakusessa ja taitaa ne merkittävimmät puutteet olla vielä kahvan päässä.

Kone on alunperin suunniteltu vesijohtoon liitettäväksi, joka voisi selittää tuon vihreän valon toiminnan. Veikkaan, että lampun alkuperäinen tarkoitus on kertoa solenoidiventtiilin aukiolosta, jolloin silloinkin kun pumppua ei ole kytketty, vihreä valo kertoo, että kone täyttää boileria. Tämä on osaltani vain arvaus, mutta se järki tässä on, että vettä lisättäessä boilerin paine laskee ja lämmitysvastus kytkeytyy hetkeä myöhemmin. Normaalissa espressouutossa tällä ei liene suurta merkitystä, vaikka esiuuton paine laskeekin hieman täyttö/lämmityssyklin ajaksi. Jos vettä on laskettu hanasta reilummin, niin silloin boilerin paine laskee jo selvästi pidemmäksi ajaksi. Täytin kokeeksi 6dl teekannun koneen hanasta ja palautuminen kesti reilu pari minuuttia 2400W lämmitysvastuksella. Normaalisti käytän hanaa vain kuppien esilämmitykseen, eikä palautumisaika ole ongelmallinen.

Lampun toiminnan modaus indikoimaan päälläoloa on todennäköisesti helppoa ja ideana oikein mainio, jos vedensyöttö on pumpun kautta. Ylimääräisen valon lisääminenkin tietysti onnistuu, mutta siistin reiän poraaminen etulevyyn ilman että rikkoo jotain ei ole ihan riskitöntä sekään.

t. martti.



Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Londinium I
« Vastaus #48 : Maaliskuu 10, 2013, 09:45:50 ap »

^ Hyvä pointti tuon vihreä valon suhteen. Enpä tullut ajatelleeksi.

Täällä on nakukahvalla testailut vielä tekemättä, eli katsotaan jossain vaiheessa millaiset roiskeet saan itse aikaiseksi :)

Lisää ajatuksia koneesta:

Londinium on vankkarakenteisen tuntuinen. Gruppohan on melko massiivinen ja ottaen huomioon millaiset voimat ovat liikkeessä kun vivusta vetää on mukava huomata kuinka vähän laitteen etulevy notkuu - ei juuri lainkaan. Esim Duetto on aika vempula tässä suhteessa ja jopa GS3 tuntui aavistuksen heppoisemmalta tämän suhteen.

Pidän myös Londiniumin yksinkertaisesta rakenteesta - koneessa ei ole montaa juttua joka voi pettää tai mennä rikki. Käänteinen puoli on tietysti se, ettei uuttolämpöä twiikkailla eri kahveille optimaaliseksi päivittäin jne (esim GS3 saturoituine gruppoineen on tähän ideaali), mutta minä en tuollaista omnaisuutta enää omassa koneessani kaipaa. Set and forget toimii minulle ja twiikkailee sitten jauhatuksella ja annoskoolla tarpeen mukaan.

Shottien mausta alustavat ajatukset ovat, että ne ovat puhtaan, selkeän ja tasapainoisen makuisia. Makeutta ja pähkinäisyyttä on mukavasti, joskaan maun kirkkaimpia nuotteja ei ehkä ole yhtä paljoa kuin noissa aiemmin käyttämieni pumpullisten koneiden kanssa tehdyissä shoteissa. Espressot ovat suutuntumaltaan hiukan kevyempiä ja kermaisempia sekä vähemmän öljyisiä kuin esim Duettolla. Olen kovin huono makujen kuvailemisessa, mutta toivottavasti tuosta saa jotain tolkkua.

T. Teme
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 10, 2013, 10:16:58 ap kirjoittanut Teme »
Kirjattu

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: Londinium I
« Vastaus #49 : Maaliskuu 11, 2013, 09:58:03 ap »

Liikaa liikkuvia osia, kun uudella myllyllä, uudella koneella, uusilla valmistelumanöövereillä ja uusilla pavuilla yrittää saada haluamansa lopputuloksen. Nyt ilmeisesti tilanne hetkellisesti paremmin hallussa.

Asian ytimessä on halu käyttää useampaa sihtiä sekä täyttää, tasoittaa ja tampata ne irti kahvasta. Tavoitteena on käsikäyttöisestä myllystä huolimatta saada useamman juoman sarjavalmistus mahdollisimman ripeäksi. Kun sihdit valmistelee etukäteen, saa edetä rauhassa hätiköimättä, tarvittaessa gramman kymmenesosan tarkkuudella punniten ja silti varsinaisen työsyklin aikana tuplashotteja syntyy esiuuttoineenkin minuutin tahtiajalla ilman turhaa sähellystä ja sotkua. Tällä on myönteinen vaikutus päivittäisiin aamutoimiin, jolloin valmistelen kaksi tuplaa ja siivoan jauhamisen jäljet ennen lopullista juoman valmistusta. Erityisesti tämä tietysti nopeuttaa suuremmalle vierasjoukolle sekalaisten juomien tarjoilua.

Päädyin ruuvaamaan koneen pressostaattia ylöspäin, niin, että tehdassäätöihin nähden liikutaan 0,2bar korkeammalla, mikä vastannee noin 4,5 astetta korkeampia lämpötiloja boilerissa. Tällä sain erityisesti vaaleammaksi paahdetuista pavuista tehtyjä shotteja aika usein vaivanneen hapokkuuden taltutettua. Hienommaksi jauhaminen ja kahvimäärän vähentäminen auttoivat kyllä, mutta kahvin tasoittaminen sihdin reunojen alapuolelle meni jo vähän hankalaksi. Oliko tässä perimmäisenä syynä huoneenlämpöisen sihdin vaikutus (kahva on kyllä paikallaan grupossa koko ajan), myllyn ominaisuuksiin liittyvä piirre, tai joku ihan muu juttu - en osaa sanoa. 20-30g shotteja tein 14,5-16g kahvimäärillä. 10-20s esiuutto ja 20-35s varsinainen uuttoaika. Lisäksi säätämistä mutkisti samanaikaisesti vaihtuneet kahvit, joista osa oli huoneenlämpöisiä, osa jääkaapissa säilytettyjä, 1-6 viikkoa aiemmin paahdettuja.

Tasaisimman kakun saan sihtiin jauhamalla vesilasiin ja sekoittamalla puisella varrastikulla reippaasti. Lasista kaato sihtiä samalla pyörittäen ja tasaus sormella sihtiä edelleen pyörittäen. Myllyn oma kuppi on periaatteessa oikein toimiva, mutta siihen täytyy vielä löytää joku parempi sekoitusväline. Ero ei ole suuri, mutta ajoittainen kanavoituminen näyttäisi rauhoittuneen. Kokeilin myös suoraan sihtiin jauhamista ja weissaamista erilaisten suppiloviritysten kanssa, mutta en vielä löytänyt tähän hyvin sopivaa tukevarakenteista suppiloa. Kertakäyttökupit ilman pohjaa, muoviset tai pahviset, eivät vielä vakuuttaneet.

Tässä yksi etenemistarina, mutta en kuvittele tämän olevan ainoa, eikä varmasti paras, joten kommentteja ja vinkkejä otetaan vastaan mielenkiinnolla.

t. martti.

off topic p.s.  J&N Sumatra Gayo Mountain osoittatui oikein mukavaksi uudeksi tuttavuudeksi.



« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 11, 2013, 16:28:40 ip kirjoittanut martti. »
Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

JereHakala

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 15
Vs: Londinium I
« Vastaus #50 : Maaliskuu 20, 2013, 10:42:49 ap »

Olen päättänyt päivittää Silvian tähän Londiniumiin lähiaikoina, mietityttää että toimiiko tuo 2850W malli Suomessa vai pitääkö tilata 2400W? Martilla näyttäisi olevan 2400W malli, hmm.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 2576
Vs: Londinium I
« Vastaus #51 : Maaliskuu 20, 2013, 11:01:51 ap »

Kas, teksti ei tunne tuota tehottomampaa versiota, mutta listassa tosiaan on.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Londinium I
« Vastaus #52 : Maaliskuu 20, 2013, 11:05:47 ap »

Täälläkin on 2400W malli. Päädyin siihen, koska sille saattaisi nippa nappa riittää 10A sulake kun 2850W malli vaatii ehdottomasti 16A sulakkeen (minulla on espressobaarin pistokkeiden takana 16A sulake, mutta siihen on kytkettynä myös muita laitteita). Eli tuo kodin sähköpuoli kannattaa miettiä ennen koneen tilaamista. Käytännössä 2400W riittää varmasti - boilerissa on joka tapauksessa täydet paineet noin kolmessa minuutissa (sen jälkeen huuhtelu ja 10 minuuttia, niin kone on toimintalämmöissä) ja toipumisaika höyrytyksen yhteydessä on tosi lyhyt.

T. Teme
Kirjattu

JereHakala

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 15
Vs: Londinium I
« Vastaus #53 : Maaliskuu 21, 2013, 09:23:01 ap »

Jees kiitoksia, nyt vain pitää säästellä ja myydä silvia :)

Tämä threadi on muuten linkattu Londinium espresson blogissa :D

http://londiniumespresso.com/blogs/londinium-espresso-blog/7473836-across-the-finnish-line-finally
Kirjattu

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: Londinium I
« Vastaus #54 : Maaliskuu 21, 2013, 20:19:46 ip »

Vaihteeksi ruuvasin lämpötilaa alaspäin kun hain Mokkamestareilta Lekempti Negoshoa, joka on suhteellisen tummaksi (4/5) paahdettu etiopialainen verrattuna monen muun paahtimon näkemykseen tuon maan kahveista. Tykkään sekä maidolla että ilman. 15,3g -> 30g, 25-30s.

Orphan Espresson dosing cylinder tilauksessa, jotta saa weissattua suoraan filtterissä.

2400w version valitsin täsmälleen samalla logiikalla kuin Teme. Ero 2850 wattiseen ei voi olla huima, mutta jos aikoo valuttaa vettä vaikka teepannuun, niin nopeammalla palautumisella voi olla merkitystä. Itse käytän teenkeittoon mielummin vesipannua.

Höyryteho on oikein mukava: vajaa puoli litraa maitoa vaahtoutuu samanaikaisesti shotin valutuksen kanssa. Höyryputki vasemmalla puolella toimii ainakin nykyisessä sijoituspaikassa paremmin kuin standardiversio.

t. martti.
Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: Londinium I
« Vastaus #55 : Huhtikuu 20, 2013, 18:30:48 ip »

Päivittäistä kahvinvalmistusta ilman murheita.

Myllystä on löytynyt asetus, jota ei juurikaan tarvitse säädellä. Kahvi aina punnittuna 14,9-15,4g papujen tuoreudesta riippuen.  Pari tippaa vettä sekaan. OE dosing cylinderin avulla jauhan suoraan sihtiin ja sekoitan minivispilällä sihtiä samalla pyörittäen. Tasoitus sormella. Joskus vähän kanavoi reunoilta, mutta shotit silloinkin kelvollisia. Pressostaatti säädetty vaihteluvälille 1,0-1,2. Papuina Lekempti Negosho Mokkamestareilta, jota haen suoraan paahtimon myymälästä. Kenya AA toimii myös.

Rutiini tuntuu löytyneen ja riittävän tasainen tulos syntyy ilman kohtuuttomia ponnisteluja ja viemärishotteja. Tykkään :-)
Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Londinium I
« Vastaus #56 : Heinäkuu 26, 2013, 23:41:56 ip »

Kone pelittää edelleen mainiosti. Esi-uutossa olen siirtynyt lyhyempiin aikoihin - nykyisin 3-5 sekuntia aikaisemman kymmenen sijasta.

Vaahdotuspään irroitan jokaisen session päätteeksi ja puhdistan sekä pään että varren. Niiden välissä olevaan rakoon kun tuppaa kertymään jämiä maidosta (=no good). Tällaista toimenpidettä en kokenut tarpeelliseksi Dueton, GS3:n tai Andreja Premiumin kanssa. Maximaticin ja Pavonin kanssa kylläkin. No-burn varsissa on kyllä etunsa.

Pumpun ääntä olisi kiva vaimentaa jollain tavalla. Homma mietinnässä.

T. Teme
Kirjattu

Mini1965

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vs: Londinium I
« Vastaus #57 : Heinäkuu 27, 2013, 15:46:45 ip »

^ Olisiko ajatusta metsästää varren ja vaahdotuspään liitoksen väliin sopivan kokoinen o-rengas, jolla saisi tuon "raon" täytettyä?
Kirjattu
ECM Synchronika, Anfim Super Caimano

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Londinium I
« Vastaus #58 : Heinäkuu 27, 2013, 18:22:13 ip »

^ Onhan tuollaistakin harkittu, mutta en usko sen poistavan "ongelmaa". Ehkä rako oli minulta väärä sana tai epätarkka kuvaus - tarkoitan siis vaahdotuspään ja varren saumakohtaa. Vaahdotuspää on tuossa liitoskohdassa aavistuksen suurempi halkaisijaltaan kuin itse vaahdotusvarsi. Näin ollen saumakohtaan jää niitä maidonjämiä joita ei kostealla pyyhkeellä pääse putsaamaan - siis ilman vaahdotuspään irrotusta. O-renkaan laittaminen tuohon toisi mielestäni vaan lisää paikkoja mihin maidonjämiä voi jäädä. Tai ehkäpä ymmärrän väärin ja mulle pitää vääntää rautalangasta :) Voin kokeilla ottaa kuvan tuosta kohdasta.

T. Teme
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 2576
Vs: Londinium I
« Vastaus #59 : Heinäkuu 27, 2013, 19:32:08 ip »

Minä varmaan käyttäisin vesikuppitaktiikkaa. Kun  on maidot vaahdotettu, pyyhitään mitä pinnassa on ja isketään keppi vesikuppiin. Koska vesi on vaahdotuspäätä kylmempää, vettä imeytyy rööriin ja tehdään uusi pikkupäästö, Näin saadaan hiean maitojäämiä huuhdottua putkesta sisältä, ja ulkopuoleltakin puhdistuminen paranee pikkuliotuksella -ainakaan suurempaa esiintymää ei pääse kertymään. Innokkampi sipaisee vielä harjalla ympäri ja uusi huljutus..
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::