Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Vaalea paahto vaatii paahtajalta suurempaa luottamusta omien papujensa laatuun.  (Luettu 5139 kertaa)

Kveldulf5

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1

Halusin huomioida amerikansuomalaisena että Starbucks on laajenemassa Suomessa sekä muissa pohjoismaissa. Tämä tuo tullessaan italialaista ja amerikanitalialaista kahvikulttuuria. Mutta, amerikanitaliailainen kahvikulttuuri myos liittyy bisnes kysymyksiin, kuten minkä laatuisia ja kuinka kalliita kahvipapuja yritys ostaa.

Toisaalta, Starbucks on yrittänyt huomioida paikallisia kahvikulttuureita laajentumisessa. Kuten Ranskassa Starbucks tarjoaa niin tumma että vaaleapaahtoisesta kahvipavusta tehtyä espressoa. Koska suomessa 94% kahvista jota juodaan on vaaleapaahtoista, minusta Starbucksin pitäisi tarjota vaaleapaahtoista espressoa myös Suomessa kunnioittaakseen suomalaista kahvikulttuuria.

Kenties tämän kera Starbucksin pitäisi myös tarjota vaaleampaa paahtoa kuin Blonde paahto joka on tavallaan tummempi paahto kuin suomalainen vaalea paahto vaikka amerikkalaisessa kahvikulttuurissa se on vaaleapaahtoinen.

Vaaleapaahtoisemmassa kahvissa on enemmän kofeinia kuin tummapaahtoisessa. Vaaleapahtoisessa kahvissa myös maistaa kahvipavun alkuperäisen maun paremmin ja voi vaikka aistia alkuperämaan. Se osoittaa paahtajan varmuutta omien papujensa laatuun. Tummempi paahto piilottaa huonolaatuisten papujen ongelmapiirteitä.

Tästä syystä yhdysvaltalaiset kahviyhtiot ovat jo kauan mainostaneet tummempipaahtoista kahvia paremmanlaatuisena vaikka tummempaa paahtoa käytetaan salaamaan huonojen ja halpojen papujen oston.

Suomalaiset paahtimot ovat tavallaan jo huonommassa asemassa Starbucksiin nähden koska heidan täytyy ostaa paremman laatuisia papuja tyydyttämään vaaleapaahtoistakahvia odottavia suomalaisia kun Starbucks voi pyytaa suuria hintoja ja myydä kahvia jonka alkuperää ja laatua ei voi tummemman paahdon takia arvioida.

Todellinen kahvisnob haluaa vaaleapaahtoisesta pavusta tehtyä espressoa jossa voi maistaa pavun alkuperäiset vivahteet, piirteet, ja kenties jopa alkuperämaan.

Minua Yhdysvalloissa ihmetyttää sana “espresso roast,” ikäänkuin espresso olisi jonkinlainen paahto. Nämä niin sanotut espresso paahdot ovat yleensä kaikistan tummempia paahtoja mitä voi ostaa.

Todellisuudessa espresso on tapa tehdä kahvia mistä paahdosta tahansa ja suuret ketjut eivät luota omien papujensa laatuun kun salaavat niitten vivahteet kaikistan tarkimmassa muodossa kahvin aistimista—espresson juonnissa.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934

Tämä tuo tullessaan italialaista ja amerikanitalialaista kahvikulttuuria. Mutta, amerikanitaliailainen kahvikulttuuri myos liittyy bisnes kysymyksiin, kuten minkä laatuisia ja kuinka kalliita kahvipapuja yritys ostaa.

Eiköhän tuo kysymys laadusta ja hinnasta ole ihan arkipäivää niin jokaisella paahtajalla kuin myös myös kuluttajalla.

Lainaus
Koska suomessa 94% kahvista jota juodaan on vaaleapaahtoista, minusta Starbucksin pitäisi tarjota vaaleapaahtoista espressoa myös Suomessa kunnioittaakseen suomalaista kahvikulttuuria.

Kaikesta Suomesta juodusta kahvista vastaavasti 94 % on suodatinkahvia lopun 6 % ollessa espressoa (arviolta). Tummapaahtoisen kahvin markkinaosuus kasvaa (kumma kyllä) jatkuvasti suodatinkahvien puolella ja kiinnostuksen tummempaan paahtoon on huomannut varmasti jokainen alalla työskentelevä. Tälle luonnollisesti on syntynyt vastareaktio vaaleapaahtoisempien kahvien kannattajien muodossa. Kuitenkin varmasti suurin osa espressoa juovista suomalaisista on tottunut nimenomaan tummaksi paahdettuun espressoon.

On tärkeä muistaa, että Suomessa ei ole minkäänlaisia perinteitä espresson juomiseen ja kaikki on peräisin mainitsemistasi italialaisesta ja amerikanitalialaisesta kulttuurista, joita voimme kutsua myös ensimmäiseksi ja toiseksi aalloksi. On toki olemassa kolmaskin aalto, jota ainakin on jossain vaiheessa olisi voinut kutsua pohjoismaiseksi aalloksi, mutta tämä on lopulta hyvin marginaalista koko Suomessa.

Vaikka myydyimmät suodatinkahvit täällä ovat vaaleapaahtoisia, on lainatusta ja nuoresta espressoperinteestä johtuen täällä juotu alusta alkaen tummaksi paahdettua espressoa, ei vaaleaa. Jos et usko, niin katsopa noita "perinteisiä" suomalaisia espressosekoituksia.
Lainaus
Kenties tämän kera Starbucksin pitäisi myös tarjota vaaleampaa paahtoa kuin Blonde paahto joka on tavallaan tummempi paahto kuin suomalainen vaalea paahto vaikka amerikkalaisessa kahvikulttuurissa se on vaaleapaahtoinen.

Ehkä. Ehkä ei. Tummemmalle kahville on olemassa markkinarakonsa johon Starbucks sopii varmasti todella hyvin. Lisäksi ottaen huomioon starbucksin panostuksen raaka-aineisiin, voi olla ihan hyväkin että kärventävät kahvinsa mustaksi.

Lainaus
Vaaleapaahtoisemmassa kahvissa on enemmän kofeinia kuin tummapaahtoisessa. Vaaleapahtoisessa kahvissa myös maistaa kahvipavun alkuperäisen maun paremmin ja voi vaikka aistia alkuperämaan. Se osoittaa paahtajan varmuutta omien papujensa laatuun. Tummempi paahto piilottaa huonolaatuisten papujen ongelmapiirteitä.
Minua ei kiinnosta kofeiini pätkääkään ja toivotankin kaikki tästä kiinnostuneet ostarille juomaan redbullia. On totta, että vaaleapaahtoisessa kahvissa jää jäljelle "enemmän alkuperää" kuin *$-versiossa. Se ei kuitenkaan tarkoita että vaaleaksi paahtavat henkilöt olisivat jotenkin ylivertaisia laadun ja taidon suhteen verrattuna tummempiin kahveihin. Myös alueelliset erot on otettava huomioon.

Esim. täällä Soulissa oli monessa paikassa myynnissä AA-greidattuja kenialaisia kahveja kuten Kiawamururua tummaksi paahdettuna. Lisäksi esim. Yhdysvalloissa on perinteisesti paahdettu kahvi paljon tummemmaksi kuin Suomessa. Olen aivan varma, että esim Stumptownin Duane Sorenson vetäisi turpaan ja Sweet Mariasin Thompson Owen katsoisi vähän surumielisesti jokaista, joka kyseenalaistaa vihreiden papujen laadun perustuen puhtaasti paahtoasteeseen.

Yhteenvetona voisi siis sanoa, että paahtotyyleissä on kulttuurisidonnaisia eroja, joiden pohjalta ei vielä voida päätellä laatua. Euroopassa ja erityisesti pohjoismaissa on paljon vaalean kahvin kelkkaan hypänneitä, Wendelboen innoittamia kahviloita ja paahtimoita, jotka paahtavat vaaleaksi vain siksi, että muutkin tekevät niin. Se ei tee kahvista vielä hyvää.

Lainaus
Suomalaiset paahtimot ovat tavallaan jo huonommassa asemassa Starbucksiin nähden koska heidan täytyy ostaa paremman laatuisia papuja tyydyttämään vaaleapaahtoistakahvia odottavia suomalaisia kun Starbucks voi pyytaa suuria hintoja ja myydä kahvia jonka alkuperää ja laatua ei voi tummemman paahdon takia arvioida.

Me Suomalaiset paahtimot olemme paremmassa asiassa kiitos Starbucksin ja muiden roskapaahtimoiden. *$ kahveineen tuo vertailukohtaa kolmannen aallon tekijöille ja avaa mahdollisuuksia syvempään erikoistumiseen kahvin sisällä. En tiedä miten Helsingissä tai yritysmyynnissä ovat asiat, mutta jos puhutaan kahvin irtomyynnistä niin ketjukahviloiden rantautuminen erikoiskahveihin on vain kasvattanut ihmisten tietoisuutta kahvivaihtoehdoista ja kiinnostusta kahviin. Laatutietoisille paahtimoille on aina olemassa paikkansa.

Lainaus
Todellinen kahvisnob haluaa vaaleapaahtoisesta pavusta tehtyä espressoa jossa voi maistaa pavun alkuperäiset vivahteet, piirteet, ja kenties jopa alkuperämaan.
Osa haluaa, osa taas haluaa "pehmeän, täyteläisen, suklaisen ja pähkinäisen espresson niinku italias tai ranskas".

Lainaus
Minua Yhdysvalloissa ihmetyttää sana “espresso roast,” ikäänkuin espresso olisi jonkinlainen paahto. Nämä niin sanotut espresso paahdot ovat yleensä kaikistan tummempia paahtoja mitä voi ostaa.
Espressoa varten käytettävä kahvi on profiililtaan välttämättä hieman tummempi, jos halutaan yhtään tasapainoa kuppiin. Siksipä erillinen espressopaahto, näin se on täälläkin. Se, miten tumma tämä espressopaahto oikein on, riippuu taas kulttuurista.

Lainaus
Todellisuudessa espresso on tapa tehdä kahvia mistä paahdosta tahansa ja suuret ketjut eivät luota omien papujensa laatuun kun salaavat niitten vivahteet kaikistan tarkimmassa muodossa kahvin aistimista—espresson juonnissa.
Jonkinlaista espressoa voi tietenkin tehdä kaikesta kahvista mutta hyvää espressoa varten pitää myös paahdon olla sopiva. Mitä tämä sopivuus tarkoittaa taas on tapauskohtaista.

Ja vähän nyt aiheen vierestä vielä: mielestäni on huono asia, että kuluttajat ovat nykyään niin kiinnostuneita itse paahdosta ja että kahvia myydään "tummapaahtoisena" tai "vaaleapaahtoisena" ikään kuin se olisi ainoa asia joka määrää kahvin laadun. Mitä vähemmän paahtimot ja kahvilat kertovat asiakkailleen paahdosta, sitä parempi. Olisi parempi keskittyä olennaisempiin asioihin kuten alkuperään, käsittelyyn, valmistustapaan tai hyvät hyssykät, makuun.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934



ÄEHÄ, en voinut vastustaa kiusausta.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"