Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Olenko menettänyt baristakyvyt?  (Luettu 14861 kertaa)

kahviman

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Olenko menettänyt baristakyvyt?
« : Marraskuu 02, 2012, 21:08:45 ip »

Ei tahdo enää onnistua millään. Eli;

Muutama vuosi sitten ostin Silvian ja Rockyn kaveriksi. Värkkäsin siihen myös PID -säädön mukaan. Tuli ihan ok espressoa. Viime vuosina on into ollut vähäisempää, tehnyt shotin silloin toisen tällöin. Nykyään ei kuitenkaan tahdo enää onnistua. Kahvi ei valu siirappimaisesti vaan enemmänkin vetisenä tai sitten ei ollenkaan (jos jauhaa tai painaa liikaa). Lopputulos on kitkerä ja vähän vetinen.

Punnitsin kahviporot jauhatuksen jälkeen ja painoivat 12-13 grammaa. Tamppaus on ollut jotain päälle 10 kiloa. Kakku on ehjän näköinen. Teen tuplashotteja ja valuma-aika on ollut n. 30 sek. Rockyn säädöt ovat olleet n. seiskassa. Silvia on lämmennnyt 30 min ennen valmistusta.

Pessytkin olen konetta, mutta ei ole auttanut. Olisiko kuitenkin että likaa olisi jäänyt johonkin tms. Olen purkanut puhdistettaessa kahvan yläpuolelta sihdin pois, mutta enempää en ole purkanut. Sitten olen sokealla kupilla pari kertaa päräyttänyt pesuliuosta ja sitten saman vedellä perään.

Papuja olen kokeillut erilaisia. Viimeksi tänään Roberts Coffeen Brutalia.

Osaatteko neuvoa?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #1 : Marraskuu 02, 2012, 21:39:33 ip »

Mitenkäs pavun tuoreus? Entä jos lisäät annostusta? Miltä maistuu pelkkä vesi koneen läpi ajettuna?

Korjatkaas jos menee väärin mutta Brutal taisi olla ainakin joskus paahdettu hyvin tummaksi.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 02, 2012, 21:46:54 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Moksi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 46
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #2 : Marraskuu 03, 2012, 00:04:07 ap »

Tiroufauxin kanssa samoilla linjoilla, eli varmista, että papu on tuoretta. Siitä se lähtee. Vanhan pavun kanssa tulee ainakin itsellä helposti joka puolelle suihkuava ja sotkeva kahvi. Annoskoon kasvatuksella on ollut itsellä helpoin ratkaisu tähän ongelmaan. Ainakin tällä hetkellä 18g ja sitä suuremmat annoskoot tuntuvat toimivan omalla kohdalla parhaiten kaikilla tällä hetkellä käytössä olleilla kahveilla.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #3 : Marraskuu 03, 2012, 13:54:32 ip »

Mikä mylly käytössä?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

kahviman

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #4 : Marraskuu 03, 2012, 14:33:04 ip »

Mylly on Rocky. Olette oikeassa että papujen tuoreudella on paljon merkitystä. Siksi olenkin viime aikoina yritäänyt helpottaa ongelmaa pitämälläpavut pakkasessa ja jauhamalla vain tarpeellisen määrän.

Tänään ajattelin että teen kerrankin tuon puhdistushomma oikein viimeisen päälle. Aloitin kalkinpoistosta. Siihen kulutin ensin pari tuntia koska annoin aina muhia puoli tuntia ja täytin sitten säiliön uudestaan.Lopuksi huuhtelin parilla säiliöillisellä. En ole tuota kalkinpoistoa muistaakseni aikaisemmin kuin kerran tehnyt. Sitten puhdistin itse laitteen niin hyvin kuin osasin. Siihenkin meni ehkä tunti.   

Jännitti kun tein ensimmäisen juotavan shotin. Hyvältä näytti ja makukin oli pitkästä aikaa pehmeä. Sen huomaa heti ensimmäisitä tipoista kun rupeaa valumaan. Jos valuu kuin siirappi niin luvassa on hyvää tavaraa.

Nyt vielä putsaan myllyn oikeen viimeisen päälle niin eiköhän se taas siitä. Alkaa espresso taas meidän perheessä maistumaan.

Uskon että ongelma lähtee siitä että kakun läpi ei saa tulemaan riittävän suurta vesipainetta. Jossakin kohtaa on tuketta, jolloin sitä tietenkin löysää jauhatusta. Sitten tulee vetistä ja kitkerää. Mutta kaikki lähtee tietysti liikkeelle niistä hyvistä pavuista.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #5 : Marraskuu 03, 2012, 15:35:15 ip »

Ajattele asiaa toisinpäin. Ehkä et ole menettänyt baristakykyjäsi vaan päinvastoin: olet kehittynyt baristana. Jostakin kummallisesta syystä vaikuttaisi siltä, että kriittisyys omiin ja muiden touhuihin kasvaa fyysisiä taitoja nopeammin, varsinkin alussa.Voi siis olla, että huomaat vain enemmän kehityskohtia espressossasi kuin aikaisemmin. Tämä on hyvä asia: korjaa viat ja olet taas vähän aikaa lähempänä parempaa kahvia.

Lainaus
jauhamalla vain tarpeellisen määrän.
Oletko joskus tehnyt jotenkin muuten?
 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

kahviman

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #6 : Marraskuu 05, 2012, 10:54:09 ap »

Oletko joskus tehnyt jotenkin muuten?
Sori ilmaisin itseni vähän epäselvästi. Tarkoitin että otan pakkasesta vain pari kourallista papuja kerrallaan, jotka jauhan ja käytän heti. En säilytä papuja myllyssä. Minusta näin pavut säilyvät vähän paremmin. Tosin jauhautuvat vähän eri tavalla kuin pöydällä seisoneet (pitää kalibroida jauhatus uudelleen).

Nyt kun puhdistin myllyn kunnolla niin vaihtelee vähän lopputulos päivästä toiseen. Katsotaan miten homma kehittyy kunhan se tietty tasapainotila on saavutettu.

Tuli mieleen seuraava asia. Jotta lopputulos olisi sellainen siirappimaisesti valuva niin myllyn säätö on tosi tarkkaa. Yksi naksu liikaa ja ei tule kunnolla läpi. Yksi liian vähän ja tulee vetisenä ulos (sitten on vielä papujen ikä yms muuttujat). Miten paljon tähän vaikuttaa itse keitin? Jossakin ketjussa lueskelin että esim E61 pannulla ei homma olisi ihan niin tarkkaa. Oletteko huomanneet että onnistuneen shotin teko olisi helpompaa kalliimmilla keittimillä? Tietysti jos tekee sekä cappucinoa ja espressoa niin on Silvialla vähän hankalaa ja lisäksi jos joutuu tekemään isommalle porukalle shotteja. Mutta miten on tuo helppous?
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #7 : Marraskuu 05, 2012, 11:13:38 ap »

Jos nyt oikein ymmärsin, niin jauhat pavut suoraan pakkasesta?
Minusta siitä aiheutuu heti ainakin kaksi ongelmaa:

Kun aukaiset papupussin, niin pavut imaisevat kosteutta itseensä. Pakastaessa se taas jäätyy.. joka kerralla kosteus lisääntyy ja pavut ei varmaan siitä tykkää.

Luultavasti jäinen papu ei jauhaudu ihan tavallisen pavun tapaan?

Paljonhan tätä papujen pakastamista on tälläkin palstalla käsitelty ja on kai havaittu "kohtuullisen" toimivaksi tavaksi, jos täytyy pitkään säilyttää.
Kuitenkin olisi kai hyväksi, että pavut lämpenevät tiiviisti suljetussa pussissa.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #8 : Marraskuu 05, 2012, 11:17:00 ap »

Tuli mieleen seuraava asia. Jotta lopputulos olisi sellainen siirappimaisesti valuva niin myllyn säätö on tosi tarkkaa. Yksi naksu liikaa ja ei tule kunnolla läpi. Yksi liian vähän ja tulee vetisenä ulos (sitten on vielä papujen ikä yms muuttujat). Miten paljon tähän vaikuttaa itse keitin? Jossakin ketjussa lueskelin että esim E61 pannulla ei homma olisi ihan niin tarkkaa. Oletteko huomanneet että onnistuneen shotin teko olisi helpompaa kalliimmilla keittimillä?

Huonolla kahden keittimen epätieteellisellä kokemuksella voin sanoa että Oscarin kanssa oli juuri noin; vaikea saada sweet spottia kohdalleen, joko venttiili päästää kaiken -mitään ei tule läpi kuppiin, tai kahvi noruu aivan liian nopsaan. Ja Stregan kanssa taas tuntuu että kahvi tulee läpi joka tapauksessa, vaikka kuinka olisi ohutta puru, sitä juomaa vain tulee vähemmän.
Kummankin kanssa toki on sitä helpompaa, mitä enemmän lykkää kahvia kahvaan. Ja se sopii minulle: helpolla hyvää, paremin kuin vaikeasti huippua. Jos noin nyt sitten voisi edes sanoa...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #9 : Marraskuu 05, 2012, 11:39:04 ap »

Olen Ollin kanssa aikast samoilla aalloilla.
Ota vain ihmeessä pakkasesta vähän reilummin papua lämpenemään, vaikka viikon satsin kerrallaan.

Tuo valuma kuulostaa aika jännälle, jos yhdestä naksusta on kiinni.
Voisiko korin vaihtamisella saada aikaan muutosta?

Ja vastaus kysymykseen "Oletteko huomanneet että onnistuneen shotin teko olisi helpompaa kalliimmilla keittimillä?", niin olen huomannut olevan helpompaa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #10 : Marraskuu 05, 2012, 11:44:48 ap »

Eikös tuo naksurakenne ole ihan vain portaallisen Rockyn ominaisuus, eli:
- jossain kohdassa tulee espresso (tai lähinnä sellaista oleva)
- espressokohdasta yksi naksu tiukemmalle ja tulee ristretto (juoman tilavuus n. puoliintuu)
- espressokohdasta yksi naksu löysemmälle ja tulee lungo (juoman tilavuus n. kaksinkertaistuu)

Oletko löytänyt ns. Rockyn nollakohdat?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #11 : Marraskuu 05, 2012, 12:24:00 ip »

Minulla on sama yhdistelmä käytössä (ilman PIDiä), ja jo mainittujen kommenttien lisäksi tuli mieleen: voisiko Silvia lämmetä hieman kauemmin? Entä kuinka paljon myllyn hopperissa on papuja?

Olen itse huomannut, että sunnuntai-iltapäivisin, jolloin yritän myllyn tyhjäksi (viikolla en kotona kahvia juuri keitä), niin espressosta tulee helposti vetistä. Ilmeisesti se, että myllyssä pavut saavat "pomppia vapaammin" (hopperin ollessä lähes tyhjä) aiheuttaa sen, että jauhatuskarkeus ei pysy samana > vesi pääsee liian nopeasti läpi > vetinen espresso.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #12 : Marraskuu 05, 2012, 12:52:02 ip »

Sori ilmaisin itseni vähän epäselvästi. Tarkoitin että otan pakkasesta vain pari kourallista papuja kerrallaan, jotka jauhan ja käytän heti. En säilytä papuja myllyssä. Minusta näin pavut säilyvät vähän paremmin. Tosin jauhautuvat vähän eri tavalla kuin pöydällä seisoneet (pitää kalibroida jauhatus uudelleen).
Minä toimin myös näin, koska espressoja en tee joka päivä ja en viitsi tuulettaa papuja hopperissa. Sekä tykkään vaihdella papuja useasti. Ei ehkä paras tapa, mutta toimii minulla kohtalaisen hyvin. Joskus tulee hutishotteja, kenties tämän takia tai sen takia että kyseessä on väärä päivä tai kuun asento  ;D

Tuli mieleen seuraava asia. Jotta lopputulos olisi sellainen siirappimaisesti valuva niin myllyn säätö on tosi tarkkaa. Yksi naksu liikaa ja ei tule kunnolla läpi. Yksi liian vähän ja tulee vetisenä ulos (sitten on vielä papujen ikä yms muuttujat). Miten paljon tähän vaikuttaa itse keitin? Jossakin ketjussa lueskelin että esim E61 pannulla ei homma olisi ihan niin tarkkaa.

Rockyn naksut voivat tosiaan välillä aiheuttaa hankaluuksia, tilannetta pitäisi kompensoida esim. annostusta muuttamalla. Ei tämä aina tosiaan helppoa ole, vaikka käytössä on huippumylly ja E61-keitin, niin kyllä niitä lirularuja välillä tulee, sille ei mahda mitään. Mutta enempi juotavaa pitää saada, kuin huteja, muutoin jossain voi varmaankin olla jotain häikkää  :).

Ja tosiaan vanhentuneista pavuista ei tule kuin paha mieli, niitä on vaikeata saada uuttumaan nätisti.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #13 : Marraskuu 05, 2012, 13:18:20 ip »

Kalliilla E61:lla onnistuneiden shottien tekeminen on helpompaa tuoreista pavuista, mutta ihan yhtä mahdotonta se tuntuu olevan vanhemmista. Siis jo järkevään valumaan osuminen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kahviman

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
« Vastaus #14 : Marraskuu 05, 2012, 13:23:06 ip »

Ei tämä aina tosiaan helppoa ole, vaikka käytössä on huippumylly ja E61-keitin, niin kyllä niitä lirularuja välillä tulee, sille ei mahda mitään.

Jostakin lueskelin että E61:ssä on joku esivaihe joka kostuttaa ensin kakun sitten vasta tulee varsinainen työvaihe. Onkohan näin ja miten E61 poikkeaa tekniseltä rakenteeltaan Silviasta. Tietääkö kukaan?
Kirjattu