Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Yhden espresson teko ja kahvin valuminen...  (Luettu 10534 kertaa)

Zuippa

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Yhden espresson teko ja kahvin valuminen...
« : Lokakuu 22, 2012, 13:51:29 ip »

Hei.

Olen noin 2vk sitten aloitellut tätä uutta kahviharrastusta. Koneena Gaggia Classic ja myllynä Nemox Lux espressomylly.
Ensinäkin, koneessa tuli mukana kaksi eri sihtiä, joihin jauhettu kahvi kuuluu laittaa. Toinen on iso, suoraseinäinen, jolla olen
tuplaespressoja tehnyt. Oikeaa jauhatus-tamppaus astetta en vieläkään ole kunnolla löytänyt. Tuplaespresson uuttoajan olen kyllä satunnaisesti saanut tuohon n.25-30 sek, mutta kahvi ei silti valu hunajamaisesti yhtenäisenä vanana, vaan tippoina sekä hetkittäin pidempinä yhtäjaksoisina valumina. Koska itse en ole vielä kokenut espresson maistelija, on onnistuneen espresson maistaminen ja tunnistaminen vaikeaa. Lattekin tuppaa välillä maistumaan melko maitoiselle, välillä taas hieman kitkerälle. Onko tähän jotain vinkkejä, vai pitääkö sitä vain jatkaa kokeilua? :)

Toinen mietityttävä asia onkin yhden espresso-annoksen teko. Toinen sihti, joka koneen mukana tuli, on ohjekirjan mukaan vain e.s.e napeille. Se on muodoltaan suppilomaisempi ja pienempi kuin tuo tuplasihti. En ole varma, kuuluuko vain yksi kahviannos tehdä sillä, mikä tuntuu oudolta, vai kuten ohjekirja ilmeisesti sanoo, tupla sihdillä. Tuohon pienempään sihtiin kahvin tamppaaminenkin tuntuu vaikealta. Jos yksi annos pitää tehdä tupla sihdillä, laitanko sihdin vain puolilleen kahvia. Silloin taas uuttoaika ja kahvin valumisnopeus ovat päin pyllyä.
Nyt olen käyttänyt tupla espresson tekoon kahvimittana tupla sihtiä, eli olen laittanut sen aivan piripintaan kahvia, ja sitten tampannut sen. Esim. cappuccinoon kun tuo yksi annos espressoa olisi tarpeen, ei aina kaksi. Ja tuntuu tyhmältä heittää aina puolet kahvista viemäriin, jos ei kahta kahvia tahdo juoda. Ja mikä olisi yhden espresson uuttoaika, kun jossain luki myös siihen tuo 25 sek. Olen aivan pyörällä näistä luvuista :).

Paljon on kysymysmerkkejä, toivottavasti edes joihinkin saisin vastauksen teiltä kokeneemmilta konkareilta. Kiitos.

P.S. Tulipa melko hankalasti ymmärrettävää tekstiä.. Pahoitteluni!
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Yhden espresson teko ja kahvin valuminen...
« Vastaus #1 : Lokakuu 22, 2012, 15:26:32 ip »

Makupuoli on mielestäni helpoin kalibroida siten, että käyt jossain laadukkaassa espressokahvipaikassa, maistelet juoman siellä ja otat samoja papuja kotiisi mukaan. Jos saat kotona jotain samankaltaista kuin kahvilassa, olet onnistunut toistamaan lopputuloksen aivan tarpeeksi hyvin.

Valmistustekniikan osalta olisi helpointa jos tekisit videon jota muut voisivat kommentoida. Ota myös sihdit kuvaan, Gaggian mukana on tainnut tulla hyvinkin mielenkiitoisia sihtejä, esim.

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1923.0

Yhden espressoannoksen tekeminen on yleensä vaikeampaa kuin tupla-annoksen, tästä ei taida helposti päästä yli tai ympäri. 25-30 sekuntia on hyvä aika annoskoosta riippumatta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Yhden espresson teko ja kahvin valuminen...
« Vastaus #2 : Lokakuu 22, 2012, 17:04:40 ip »

myös joku halpis vaaka dealextremestä ei olis huono sijoitus, vois saada vähän tietoa enempi.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Zuippa

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Yhden espresson teko ja kahvin valuminen...
« Vastaus #3 : Lokakuu 22, 2012, 17:57:54 ip »

Joo, tuollaisen videopätkän voisin vaikka lähiaikoina väsäillä.
Kiitos paljon linkistä, pitänee ostaa tuohon keittimeen tuollainen normaali paineistamaton sihti tuon paineistetun ihmetyksen tilalle, sillä kyllä tuolla kahvimyllyllä käsittääkseni pitäisi ihan suht hyvää jälkeä saada, toivottavasti! Jos se sillä paineistamattomalla sitten valuisi paremmin, kuten tuossa keskustelussa käy ilmi :)

Keittiövaaka löytyy kotoa, en vain tajunnut, että sen käyttö olisi järkevää...hyvä vinkki!
Pitää käydä maistelemassa vähän espressoja niin on varmasti jo jonkin verran viisaampi.

Kaikki vinkit ovat tervetulleita! ;)


Kirjattu

pukinmäestä

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 81
Vs: Yhden espresson teko ja kahvin valuminen...
« Vastaus #4 : Lokakuu 22, 2012, 21:05:20 ip »

Minulla meni about kuusi kuukautta oppia alkeelliset kotibaristan taidot.
Sinulla on takana vasta kaksi viikkoa - kyllä se siitä suttaantuu.
Kirjattu

Zuippa

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Yhden espresson teko ja kahvin valuminen...
« Vastaus #5 : Lokakuu 22, 2012, 21:30:54 ip »

Kyllähän se varmasti noin on. Ei kenestäkään tule mestaria muutamassa viikossa!
Mutta yritys on ainakin kova! :)

Lisävinkit otetaan avosylin vastaan..
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Yhden espresson teko ja kahvin valuminen...
« Vastaus #6 : Lokakuu 22, 2012, 21:55:55 ip »


Keittiövaaka löytyy kotoa, en vain tajunnut, että sen käyttö olisi järkevää...hyvä vinkki!

Joka vaaka ei vaan oikein sovellu jonkun 15g mittaamiseen.

Pitää käydä maistelemassa vähän espressoja niin on varmasti jo jonkin verran viisaampi.

Kaikki vinkit ovat tervetulleita! ;)

No sitten sekin, että joka vinkki pitää myös soveltaa. Olen huomannut että ammattibaristan hääräilyn katsominen ei aina auta, vaan voi turhauttaa ;-)
Kuten esim. se n. 500g:n tamppaus joka on Italiassa yleinen ;-D



Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Zuippa

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Yhden espresson teko ja kahvin valuminen...
« Vastaus #7 : Lokakuu 23, 2012, 22:42:59 ip »

Tänään kävin Cremasta hommaamassa tuollaiset paineistamattomat sihdit, ja ei voi kyllä muuta kun kehua.
Nyt kahvi valuu tasaisena hunajana, eikä räiski lainkaan. Nämä vekottimet siis ratkaisivat melkein kaikki ongelmat kertaheitolla,
jopa yhden espresson valmistus onnistuu melko asiallisesti. Ei voi muuta kun kiittää Cremaa asiantuntevasta ja ystävällisestä palvelusta.

Noilla uusilla sihdeillä tamppaus-jauhatus asteen löytäminenkin oli mielestäni PALJON helpompaa. Miksi tuollaiset paineistetut sihdit ylipäätään tungetaan mukaan tuon koneen kanssa. Omat kokemukset niistä eivät tosiaan nouse kovin korkealle!
Kirjattu

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Yhden espresson teko ja kahvin valuminen...
« Vastaus #8 : Joulukuu 02, 2012, 11:34:12 ap »

[quote author=Zuippa link=topic=2786.msg25360#msg25360 Miksi tuollaiset paineistetut sihdit ylipäätään tungetaan mukaan tuon koneen kanssa. Omat kokemukset niistä eivät tosiaan nouse kovin korkealle!
[/quote]

Paineistetuilla sihdeillä ei saavuteta mitään etua jos omistaa myllyn ja käyttää tuoretta kahvia espreson valmistukseen. Mutta omiin kokemuksiin perustuen keskieuroopassa harvalla jonkinlaisen espressokeittimen omistajalla on myös mylly. Sillon painekahvasta on kaksi hyötyä. Valmisjauhatuksesta on kerinnyt yleensä hiilidioksidi haihtumaan, eikä cremaa näinollen synny uuton aikana. Valmis juoma kupin pohjalla näyttää yhtä houkuttelevalta kuin puolituntia etukäteen muovimukiin laskettu 8 € tuoppi lätkämatsin erätauolla.

Spreijaamalla kahvi pienen reiän läpi saadaan sen ulkonäkö ja maku hetkellisesti lähemmäs aitoa vastajauhettua espressoa. ( siis kun tuotteeseen lisätään ilmaa se maistuu hetken paremmalle) esim. Kerma ja kermavaahto.

Paras esimerkki tästä on maiskuttava lapsi, tällä refleksillä haetaan lisää ilmaa että saataisiin tuote maistumaan vieläkin paremmalle. Sääli, että me aikuiset kiellämme tämän loistavan "painekahvan" käytön...
Kirjattu