Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Workshop: espressokahvien paineprofilointi  (Luettu 18878 kertaa)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #15 : Lokakuu 26, 2012, 14:30:50 ip »

Jaahas. Mikäs siinä sitten on se variantti?

Ei näemmä ole mitään muunnoksia, muistin että bezzerrassa olisi ollut gruppo lämmitetty sähköisesti mutta näyttääkin olevan ihan tavalliseen tapaan vedellä. I stand corrected, kuten sanotaan.

Voisinko modata Duettoa siten, että laitteeseen lisätään pumppuun kytkin, jotta voin sillä "profiloida"? Menisi siis siten, että vipu on kokoajan uuttoasennossa ja pumppu siis vain sammutetaan välillä (koska)?


Eikö fluid-o-techillä ole joku pumppu, jota on käytetty paineprofiilimodauksiin? Home-baristalla ainakin on kyseistä projektia jotkut tehneet. Uskoisin että osaisit varmasti tehdä modauksen (ja myydä sen sitten minulle asennusohjeiden kanssa).

Itse olen näprännyt Expobaria siten että n. 20 sekunnin ja 20 gramman kohdalla vääntänyt vivun keskiasentoon ja antanut kahvin valua n. 30 grammaan asti ja sitten vääntänyt vivun ala-asentoon. Eipä sillä mitään vaikutusta makuun ole mutta kuluupahan aika sutjakammin.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #16 : Lokakuu 26, 2012, 18:33:38 ip »

Ei näemmä ole mitään muunnoksia, muistin että bezzerrassa olisi ollut gruppo lämmitetty sähköisesti mutta näyttääkin olevan ihan tavalliseen tapaan vedellä. I stand corrected, kuten sanotaan.

Bezzeran Stregassa onkin se sähköinen lämmitys.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #17 : Lokakuu 26, 2012, 18:44:49 ip »

Bezzeran Stregassa onkin se sähköinen lämmitys.

Siinäs kehuskelet kun kone on edelleenkin kuitenkin postissa. :P

Olin siinä uskossa että kaikissa bezzeran koneissa olisi ollut tuo sähkölämmitteinen gruppo mutta poikkeuksiakin näemmä on. Onkohan grupon lämpötila säödettävissä bezzerassa? Uudessa aureliassa pystyy ainakin grupon ja boilerin ja jonkun kolmannen kohdan lämpötilaeroilla tekemään nousevia ja laskevia lämpötilaprofiileja.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #18 : Lokakuu 26, 2012, 18:49:10 ip »

Siinäs kehuskelet kun kone on edelleenkin kuitenkin postissa. :P

Olin siinä uskossa että kaikissa bezzeran koneissa olisi ollut tuo sähkölämmitteinen gruppo mutta poikkeuksiakin näemmä on. Onkohan grupon lämpötila säödettävissä bezzerassa? Uudessa aureliassa pystyy ainakin grupon ja boilerin ja jonkun kolmannen kohdan lämpötilaeroilla tekemään nousevia ja laskevia lämpötilaprofiileja.

Maar se säätö tulee siten seuraavaan mallistoon -tosin amerikkalaisiakin jo naurattaa kun Italiassa tehdään modeja jokaiseen hölmöönkin ideaan mitä amerikkalaiset vaan kehtaavat esittää. Naurun määrää Italiassa en tiedä ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #19 : Lokakuu 26, 2012, 20:29:04 ip »

Entäs sitten se varsinainen kysymys: Saiko testiryhmä jotakin tuloksia paineen muuttelusta?

Ehdottamaasi 3 baarin uuttoa kokeiltiin kyllä. Paineprofiili oli sellainen, että muistaakseni 4 sekunnissa noustiin nollasta kolmeen, sitten tasaista jurnutusta ja lopuksi 4 sekunnin lasku nollaan. Koko uutto oli 40 sekuntia.

Shotin säätäminen kohdalleen jauhatuksen osalta oli työlästä, enkä muista saatiinko siitä lopulta mitenkään onnistuneen näköistä uuttoa ulos. Siis vähän semmoista lorotusta se tuppasi olemaan.

Kahvi maistui ulkomaisten kuppiloiden cafe cremalta, siis espressovivahteiselta laihalta suodatinkahvilta. Ei mitenkään erityisen hyvältä.

Olisi nimittäin kova hinku alentaa Izzon painetta, jotta pääsisin lähemmäksi Piccoloa  :P.

Dueton paineen säätö on sen verran helppoa, että sen kun kokeilet. Katso vaan umpisihtiä vasten, että mitä uuttopainemittari näyttää, niin osaat tarvittaessa palata samaan. Säätöä varten piti irrottaa se uloin kuori, mutta ei sen enempää. Pumpun kyljessä olevaa ruuvia vaan kääntelee ja katsoo mitä mittarissa tapahtuu.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #20 : Lokakuu 26, 2012, 20:39:37 ip »

Jaahas. Mikäs siinä sitten on se variantti? Voisinko modata Duettoa siten, että laitteeseen lisätään pumppuun kytkin, jotta voin sillä "profiloida"? Menisi siis siten, että vipu on kokoajan uuttoasennossa ja pumppu siis vain sammutetaan välillä (koska)?
Saattaako käydä myös niin, että uuttovettä palautuu boileriin päin? Tuskin sinne asti nyt kuitenkaan kahvia joutuisi?
Pumpussahan saattaa olla takaisinvirtauksen estävä venttiili?

Duetossa on jo tuollainen kytkin. Kun uuttovivun laittaa keskiasentoon, niin pumppu sammuu, mutta "uuttotie" pysyy auki.

Koneessa on takaisinvirtauksen estävä venttiili. Se on muistaakseni pumpun lähistöllä, en muista kummalla puolella. Mutta periaatteessa siis paine ei sieltä karkaa, paitsi kahvikakun läpi.

Ongelma tuossa kuitenkin voi olla, että vesi ei paljonkaan tiivisty. Eli 9 baarin paineeseen puristetun veden ei tarvitse laajentua paljoakaan, että se palaa normaalitilaan. Siksi voi olla, että kakun läpi menevä virtaus tipauttaisi paineen hyvin nopeasti pois ja tuolla tavoin tehty profilointi ei olisi profilointia, vaan enemmänkin uuton pätkimistä. Toki kokeilemallahan tuokin selviää.


Olin siinä uskossa että kaikissa bezzeran koneissa olisi ollut tuo sähkölämmitteinen gruppo mutta poikkeuksiakin näemmä on. Onkohan grupon lämpötila säödettävissä bezzerassa? Uudessa aureliassa pystyy ainakin grupon ja boilerin ja jonkun kolmannen kohdan lämpötilaeroilla tekemään nousevia ja laskevia lämpötilaprofiileja.

Minä olen ymmärtänyt, että tuossa Bezzeran omassa pienemmässä grupossa on se lämmitys ja E61:ssa tietysti sitten ei.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)