Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Workshop: espressokahvien paineprofilointi  (Luettu 18875 kertaa)

Karoliina Mäkelä

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« : Lokakuu 16, 2012, 20:18:49 ip »

Baristamaajoukkue järjestää yhteistyössä SEKO ry:n kanssa workshopin, jossa otetaan uusi näkökulma espresson suodatuspaineeseen.

Tämän vuoden Nordic Barista Cup -mestaruusjoukkue järjestää Lauttasaaressa Kaffecentralenin tiloissa kaikille kahvista kiinnostuneille workshopin aiheena espressokahvit ja paineprofilointi. Tapahtumassa päästään kokeilemaan erilaisia uuttopaineita espresson valmistuksessa ja kyseenalaistamaan vanhoja totuttuja kaavoja siitä, kuinka espressoa tulisi tehdä.

Tilaisuus kestää noin kaksi tuntia. Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen niki.leskinen@kaffaroastery.fi. Osallistujia otetaan enintään 15 kpl, joten varmista paikkasi ilmoittautumalla mahdollisimman pian!

Aika ja paikka:
20.10.2012 klo 15.00 - 17.00
Kaffecentralen, Särkiniementie 5 c, 00210 Helsinki

Workshopin jälkeen on mahdollista jatkaa matkaa Punavuoreen Kaffa Roasterylle kaikille avoimiin latte art -jameihin, jotka alkavat klo 18.30 osoitteessa Pursimiehenkatu 29 a, 00150 Helsinki.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #1 : Lokakuu 17, 2012, 12:38:38 ip »

En taida uskaltaa ilmoittautua, kun eletään niitä aikoja, että paatti alkaa jo vaatia syyshuomiota.

Väitänpä kuitenkin, että jos vaan riittävästi alennetaan uuttopainetta, niin maku muuttuu ja aika paljon.

En ole mittän muuta selitystä keksinyt sille, että pienellä vipupavonilla saan hyvin usein loistavan kupin, jota en saa toistettua Alexilla, vaikka kuinka yritän. Surullista, mutta ainakin mulle totta.

Tuskinpa säädätte painetta kuitenkaan niin pieneksi, kun se Pavonissa on (ehkä 3kp).

Mielenkiinnolla odotan tuloksia.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #2 : Lokakuu 20, 2012, 22:52:07 ip »

Kiitokset järjestäjille!

Kiinnostavaa oli, mutta vielä ei lähtenyt LM Strada EP tilaukseen. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #3 : Lokakuu 21, 2012, 11:51:16 ap »

Kiitokset järjestäjille!

Kiinnostavaa oli, mutta vielä ei lähtenyt LM Strada EP tilaukseen. :)


Mihinkäs siellä päädyttiin?

P.S. Rumia nuo uudet koneet. Jännä että mitä enemmän panostetaan grupon lämpöhallintaan, sitä kauemmas boilerista tullaan. Itse inssinä tekisin päinvastoin: tunkisin boilerin gruopn ympärille, integroisin massat. Pahaa pelkään että parin vuoden päästä boileri on tiskin alla ja sieltä tulee piitkä hana, ja kas, kahvihana oluthanan vieressä! ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #4 : Lokakuu 21, 2012, 13:46:05 ip »

Jännä että mitä enemmän panostetaan grupon lämpöhallintaan, sitä kauemmas boilerista tullaan. Itse inssinä tekisin päinvastoin: tunkisin boilerin gruopn ympärille, integroisin massat.

?

Gruppohan on käytännössä osa boileria tuossa ratkaisussa:

http://www.home-barista.com/espresso-machines/cutaway-of-la-marzocco-saturated-grouphead-t700.html
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #5 : Lokakuu 21, 2012, 17:14:38 ip »

?

Gruppohan on käytännössä osa boileria tuossa ratkaisussa:

http://www.home-barista.com/espresso-machines/cutaway-of-la-marzocco-saturated-grouphead-t700.html
No joo, enpäs tiennytkään moista sisuskalustusta, kyllä tuossa vesi tosian hyvin pitää klöntin lämmöissään.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #6 : Lokakuu 22, 2012, 20:53:36 ip »

Mihinkäs siellä päädyttiin?

Kokeiltiin aikalailla kaikenlaisia millään tavalla järkeviä profiileja ja todettiin, että niillä tulee erilaisia shotteja. Ja että toisaalta tietysti moni muukin asia vaikuttaa ja vaikeuttaa vertailua.

Strada EP:ssa profiileja pystyi ohjelmoimaan tietokoneella, niin että haluttu paine piirretään ajan funktiona. Samalla tietysti hoituu myös shotin aikakatkaisu. Toisaalta kone ei ota ollenkaan kantaa siihen, että paljonko kahvia uuton aikana valuu, vaan se pitää säätää annoksella ja jauhatuksella kohdalleen.

Jos espressossa on paljon muuttujia, niin paineprofilointi tuo niitä vielä enemmän. La Marzoccon ratkaisu on kieltämättä hieno, mutta jotenkin tuntuu, että profilointi on vähän uudenlainen käytettävyyshaaste koneille. Kahvan nokkia seuraamalla ja kahvia maistelemalla on aika vaikea päästä kiinni uuton etenemiseen sillä tarkkuudella, että pystyisi säätämään paineprofiilin yksityiskohtia. Ainakin nykyinen Windows-softa ja USB-tikku olivat hieman ysäriä noin tietotekniikan näkökulmasta. Koneen ohjelmoinninhan olisi voinut hoitaa myös känny/tablettisoftalla, niin että känny piirtää uuton etenemistä reaaliajassa (sen hetkinen paine ja mielellään myös virtaus) ja sillä voi samalla kuvata shotin valumista. Ja sitten pyörittää sitä uudelleen ymmärtääkseen, että mitä oikein tapahtui.

EP:tä pystyy käyttämään myös manuaaliohjauksella. En sitä kokeillut, mutta sinänsä ajatus on siinä hyvä. Paine säätyy namiskasta, eli kone toimii kuin yksinkertainen jouseton vipukone, paitsi että sen paineen saa osumaan siihen mihin haluaakin. Eikä tarvitse puhkia. Nenä kiinni nakusihdissä voisi tuolla tavalla päästä hyvin jyvälle kakun sielunelämästä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

rozzo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #7 : Lokakuu 23, 2012, 20:56:30 ip »

Uuutena kirjoittajana ja kahvidiletanttina kommentoisin tuota paineprofilointiasiaa. Minulla on kaupungissa Rocketin Evo1 rotaatiopumppuvehje, jossa paine nousee 8-9 barin välille ja mökillä Bezzeran Giulia vibramasina, jonka paine on selvästi korkeampi, n. 11-12 baria. Teen nykyään shotin niin, että pysäytän pumpun muutamaksi sekunniksi 4-5 barin kohdalla ja vielä sitten uudelleen, kun ensimmäiset tipat valuvat. Jostain kumman syystä saan Rocketilla paremman Shotin matalammalla paineella kuin Bezzeralla. Toin Bezzeran talveksi kotiin ja olen testaillut koneita rinnakkain ja lopputulos on aina Rocketin eduksi.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #8 : Lokakuu 24, 2012, 10:43:21 ap »


Teen nykyään shotin niin, että pysäytän pumpun muutamaksi sekunniksi 4-5 barin kohdalla ja vielä sitten uudelleen, kun ensimmäiset tipat valuvat.

Oletko modannut laitettasi jotenkin, että pystyt uuton aikana pelkästään pysäyttämään pumpun etkä samalla tule avanneeksi kolmitieventtiilin solenoidia? Mikäli, et niin tuossa touhussa ei ole kyllä mitään järkeä.

Kahvikakulla oleva paine nimittäin tippuu ~välittömästi nollaan kun sammutat pumpun & avaat kolmitiesolenoidilla samalla väylän viemäriä kohden. Paineprofiloinnissa on yleensä ajatuksena joko progressiivisesti nostaa tai laskea painetta uuton aikana eikä heilutella painetta täydestä minimiin sekunnin osissa.

Jos kolmitiesolenoidi taasen pysyy kiinni sammuttaessasi pumpun, niin silloinhan uuttopaine laskee suht hitaasti kohti nollaa kahvikakun vastuksen ansiosta.

-Mikko-
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #9 : Lokakuu 24, 2012, 12:51:23 ip »

Oletko modannut laitettasi jotenkin, että pystyt uuton aikana pelkästään pysäyttämään pumpun etkä samalla tule avanneeksi kolmitieventtiilin solenoidia? Mikäli, et niin tuossa touhussa ei ole kyllä mitään järkeä.

Kahvikakulla oleva paine nimittäin tippuu ~välittömästi nollaan kun sammutat pumpun & avaat kolmitiesolenoidilla samalla väylän viemäriä kohden. Paineprofiloinnissa on yleensä ajatuksena joko progressiivisesti nostaa tai laskea painetta uuton aikana eikä heilutella painetta täydestä minimiin sekunnin osissa.

Jos kolmitiesolenoidi taasen pysyy kiinni sammuttaessasi pumpun, niin silloinhan uuttopaine laskee suht hitaasti kohti nollaa kahvikakun vastuksen ansiosta.

-Mikko-


Noi on mikko molemmat rem ja bez e61-variantteja joten no problemo, jätetään vaan vipu keskiasentoon.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #10 : Lokakuu 24, 2012, 12:55:05 ip »

Ja varmaan niissä on myös takaisinvirtausventtiili, niin että paine ei pääse työntämään vettä pumpun läpi takaisin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #11 : Lokakuu 24, 2012, 13:49:08 ip »

Voiko sitä kutsua (lämpötila- ja) paineprofiloinniksi kun uuton aikana avaa Silvian vesi/höyrypillin hanaa? :)
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #12 : Lokakuu 24, 2012, 17:44:46 ip »

Noi on mikko molemmat rem ja bez e61-variantteja joten no problemo, jätetään vaan vipu keskiasentoon.

No niinpäs voikin, tuli pahemman luokan aivopieru ilmoille :)

-Mikko-
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #13 : Lokakuu 25, 2012, 14:16:04 ip »

No niinpäs voikin, tuli pahemman luokan aivopieru ilmoille :)

-Mikko-

Olkoon nyt, tulen kyllä muistuttamaan tästä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Workshop: espressokahvien paineprofilointi
« Vastaus #14 : Lokakuu 26, 2012, 12:24:01 ip »

Noi on mikko molemmat rem ja bez e61-variantteja joten no problemo, jätetään vaan vipu keskiasentoon.

Jaahas. Mikäs siinä sitten on se variantti? Voisinko modata Duettoa siten, että laitteeseen lisätään pumppuun kytkin, jotta voin sillä "profiloida"? Menisi siis siten, että vipu on kokoajan uuttoasennossa ja pumppu siis vain sammutetaan välillä (koska)?
Saattaako käydä myös niin, että uuttovettä palautuu boileriin päin? Tuskin sinne asti nyt kuitenkaan kahvia joutuisi?
Pumpussahan saattaa olla takaisinvirtauksen estävä venttiili?

Entäs sitten se varsinainen kysymys: Saiko testiryhmä jotakin tuloksia paineen muuttelusta?
Olisi nimittäin kova hinku alentaa Izzon painetta, jotta pääsisin lähemmäksi Piccoloa  :P.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso