Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Oscarin himohöyryt (Ensiaskeleita NS Oscarin parissa)  (Luettu 6166 kertaa)

smuu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 27
Oscarin himohöyryt (Ensiaskeleita NS Oscarin parissa)
« : Elokuu 16, 2012, 18:31:45 ip »

Tässä toista päivää NS Oscarin kanssa, joka tosiaan minulle ensimmäiseksi keittimeksi suotiin. Espressosta on tällähetkellä mahdotonta saada hyvän makuista, koska jostain syystä keittimen mukana myyty NS Grinta mylly on jäänyt matkalle eikä saapunut keittimen kanssa niinkuin piti. Jokatapauksessa markettien valmisjauhetusta purusta olen koittanut muutamia kuppeja tehdä, joita voi sitten maidon kanssa juuri ja juuri juoda (itseasiassa siltikin jopa parempaa cappuccinoa mitä joskus juna-aseman automaatista olen saanut) Ongelmia meinaa tuottaa Oscarin järkyttävän vahva höyrytin. Maito nimittäin meinaa kiehua ennenkun kerkeän juuri mitään kunnollista vaahtoa saada aikaiseksi, kuplia kyllä syntyy. Jotenka kysymys onkin, että kuinka te kokeneemmat käyttäjät onnistutte vaahdon kanssa vastaavilla höyrystimillä, kuin NS Oscarin kylkeen lyöty?
« Viimeksi muokattu: Elokuu 16, 2012, 22:03:02 ip kirjoittanut smuu »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Oscarin himohöyryt
« Vastaus #1 : Elokuu 16, 2012, 18:42:15 ip »

Millaisia maitomääriä olet höyryttänyt?

Alussa ei kannata kovin alle neljänneslitran höyrytyksiä yrittää. Maitoa säästyy kun ensin testaat ihan veden kanssa kuinka saat kannussa sopivan pyörteen aikaiseksi. Höyryn tehoa saat tarvittaessa pienemmäksi vaihtamalla pillistä kärjen. Mutta ei sen pitäisi mitenkään mahdotonta olla vakiokärjelläkään. Vaatii vaan oikeasti opettelua ja vierestä/videoilta katselua siitä kuinka toiset sen tekevät.
Kirjattu

Sociel

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
    • Blogi
Vs: Oscarin himohöyryt
« Vastaus #2 : Elokuu 16, 2012, 19:33:21 ip »

Kannattaa kokeilla lisätä vähemmän ilmaa, sitä menee yllättävän paljon kerrallaan. Lisää heti alussa kaikki haluamasi ilma ja käytä loppuaika sekoittamiseen. + tietysti ne 10 000 toistoa..

smuu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 27
Vs: Oscarin himohöyryt
« Vastaus #3 : Elokuu 16, 2012, 19:48:55 ip »

Kiitos vinkeistä! helpottaa alkutaipaleella kun on jotain neuvoja joiden mukaan edetä. Videoita olen kattonut varmaan miljoonan keitintä odotellessani.

maitomäärät ovat olleet jotain 200ml luokkaa. testasin täyden vesituopillisen kanssa höyrytystä ja kyllä siinä oli silmät pyöreenä kun 30sec kohdalla sekin alkoi kuplimaan. ei ihme että pienien maitomäärien kanssa on ollut vaikeaa
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Oscarin himohöyryt
« Vastaus #4 : Elokuu 16, 2012, 20:55:13 ip »

Minkä väristä kannua käytät? Minkä kokoinen se on?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Oscarin himohöyryt
« Vastaus #5 : Elokuu 16, 2012, 21:38:19 ip »

Ota videolle.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

smuu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 27
Vs: Oscarin himohöyryt
« Vastaus #6 : Elokuu 16, 2012, 21:45:28 ip »

Läpinäkyvä talousastia tuo on. Vielä on harrastus sen verran lapsenkengissä, että kunnon vermeet puuttuu.

Myllyäni odotellessa ostoslistaan ensimmäiseksi olen miettinyt seuraavia:
Backflush kiekko suodatinkahvaan, vaahdotuskannu (0.5l tai 0.75l) , kunnon tampperi, knockboxi.

Olisiko vielä jotain ehdottoman tärkeää lisättävää näiden lisäksi? Tuon Oscarin mukana ei liikaa ylimääräistä tullut. Käsitin että pakkaukseen olisi pitänyt kuulua vielä ainakin toinen suodatinkahva yhdellä nokalla ja backflush kiekko, mutta eipä näkynyt. Näillä mennään.


meinaa kyllä rueta karkaamaan alkuperäisen asian vierestä...
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Oscarin himohöyryt (Ensiaskeleita NS Oscarin parissa)
« Vastaus #7 : Elokuu 17, 2012, 10:41:30 ap »

Gruppoharja vielä.
Itselläni ei ole Oscaria enää, mutta aika hyvinhän siinä on löylyä. Muistelisin jonkun kommentoineen, että Oscarilla maito on sopivan kuumaa alle 10 sekunnissa, mutta jos sinulla on lämpömittari, niin ei tarvitse arpoa. Metallisella kannulla lämmön tuntee kädelläkin.

Oscarin vakiopilli antaa aika kivasti liikettä maitoon. Voisit vaikka kokeilla ensin vain lämmittää maitoa/vettä oikeaan lämpötilaan, niin pääset tuntumalle miten nopeasti se lämpenee. Eli, pilli keskelle kannua ja tunnustelet vähän miten se lämpö lähtee nousemaan. Sitten vaan hakemaan pilliä ylemmäs, kunnes vaahtoa alkaa olla.

Mitä maitoa muuten käytät?
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Oscarin himohöyryt (Ensiaskeleita NS Oscarin parissa)
« Vastaus #8 : Elokuu 17, 2012, 12:23:35 ip »

Vaahdottelu on tuo ikuinen riesa opetella, mut sama kuin tsygällä ajo, kun sen oppii ni...
aiheesta on muuten täällä ketjussa juttua, jollet ole jo lukenut.
Kyllä se siitä lähtee (tsik-tsik ääntä kohden vain).
Seuraava via dolarosa onkin sitten sen latte artin muovaaminen.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

GreenBean

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
  • Espresso
Vs: Oscarin himohöyryt (Ensiaskeleita NS Oscarin parissa)
« Vastaus #9 : Elokuu 17, 2012, 14:15:09 ip »

Allekirjoitan vaahdottamisen haasteellisuus mutta ei mikään mahdoton. Itse pidän pilliä juuri ja juuri pinnan alla ja aloitan vaahdottamisen suurinpirtein puoliteholla. Kun olen mielestäni saanut sopivasti vaahtoa niin työnnän pillin hieman syvemmälle, väänän lisää höyryä ja koitan saada pyörettä aikaiseksi.  Tällä hetkellä onnistumis prosentit oskarin kanssa on noin 20% luokkaa kun taas silvian kanssa noin 60%.

Koitin äsken huvikseni ottaa aikaa, kauanko menee veden lämmittämiseen 65-70asteeseen. Lähtölämpö oli 15c ja veden määrä 2dl. Pilli pinnan alle ja höyryt täysille. 60asteen kohdalla lopetin höyrytyksen ja aika näytti 20sek ja loppulämpö oli noin 67astetta.

edit:typo
« Viimeksi muokattu: Elokuu 17, 2012, 16:39:24 ip kirjoittanut GreenBean »
Kirjattu
Nuova Simonelli Oscar, Mazzer Super Jolly, Krups GVX2, Aeropress, Hario V60, Bodum Chambord, Mokkapannu, Hario Skerton, Wilfa GCR1

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Oscarin himohöyryt (Ensiaskeleita NS Oscarin parissa)
« Vastaus #10 : Elokuu 17, 2012, 15:00:31 ip »

Silvian kanssa ongelma on tosiaan yleensä päinvastainen ...

Mutta pari asiaa tuli mieleen: vaahdotusastian materiaalilla ja pohjan muodolla on kyllä merkitystä. Itse olen huomannut tämän, kun olen käyttänyt vaahdotuskannun ollessa tiskikoneessa isoa kahvimukia. Keraamisen mukin lämmönjohtavuus on aivan erilainen kuin metallikannun, joten lämpötilan kontrollointi on vaikeata.

Toinen asia on maidon ja vaahdotuskannun lämpötila, eli jääkaappikylmät maito ja vaahdotuskannu antavat pidemmän työskentelyajan.

Kolmas asia on sitten se, että laskee pillistä riittävän pitkään vettä ulos, jotta pillistä tulee varmasti pelkkää höyryä eikä vettä. Silvian kanssa pillistä saa laskea vettä yllättävänkin kauan.

Ja viimeinen juttu on tosiaan tuo McJonesinkin mainitsema maito, UHT-maidossa proteiinikoostumus on erilainen ja se vaahtoutuu eri tavalla kuin esim. luomumaito.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

smuu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 27
Vs: Oscarin himohöyryt
« Vastaus #11 : Elokuu 17, 2012, 17:24:28 ip »

Millaisia maitomääriä olet höyryttänyt?

Alussa ei kannata kovin alle neljänneslitran höyrytyksiä yrittää. Maitoa säästyy kun ensin testaat ihan veden kanssa kuinka saat kannussa sopivan pyörteen aikaiseksi. Höyryn tehoa saat tarvittaessa pienemmäksi vaihtamalla pillistä kärjen. Mutta ei sen pitäisi mitenkään mahdotonta olla vakiokärjelläkään. Vaatii vaan oikeasti opettelua ja vierestä/videoilta katselua siitä kuinka toiset sen tekevät.


Mistä muuten noita vaihtokärkiä oscarin pilliin? Periksiantamattomuuttani aion opetella homman tällä isompireikeäisellä, mutta muuten vaan sohlatessani ja tutkiessani onnistuin ruhjomaan alkuperäistä kärkeä joten sen putsaaminen maidosta on nyt hieman vaikempaa. Vaikken pienempää kärkeä ostaisikaan niin uusi tuohon on hankittava jo esteettisistäkin syistä jokatapauksessa.

Maitona olen käyttänyt Valion punaista täysmaitoa ja kerran koetin täysin rasvattomalla.


edit. vaahdoitus alkaa jo onnistua. tällä kannulla on tosin latte artia turha lähteä vääntämään. jokatapauksessa kiitän vihjeistä, auttavat huimasti!

edit2. vaahdotuskärki tosiaan kärsi irroitusyrityksessä, vaikka sitä yritin suojata. Loppujen lopuksi en edes saanut sitä irti (nolo).

edit3. tuli testattua sinkku shitiä ylitäytöllä. ensimmäistä kertaa sai aikaiseksi juotavan makuista "espressoa" noista pauligin valmiiksijauhetuista espresso puruista. tupla liian pieni noin karkealle jauhatukselle. edelleen myllyä odotellessa...
« Viimeksi muokattu: Elokuu 17, 2012, 18:37:12 ip kirjoittanut smuu »
Kirjattu