Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö  (Luettu 6024 kertaa)

Vapaaratas

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« : Heinäkuu 31, 2012, 11:15:10 ap »

Onko jollain kokemuksia uuttopaineen säädöstä Andrejassa?
Koneessani tuo on noin 10.5 joka mielestäni liikaa.
Eli ongelma on tuo uuttoaika, turhan lyhyt.
Auttaisiko paineen lasku 1bar?

Tosin tilauksessa on nakukahva ja 58.4 tampperi.
Nykyinen tampperi 58mm liian pieni VST-sihtiin.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #1 : Heinäkuu 31, 2012, 20:07:45 ip »

Se ei ole pahasti pielessä, mutta vähän voisi tiputtaa. Onko lukema koneen mittarista? Se ei ole kauhean luotettava, vaan parempi olisi mittarikahva.

Andrejassa oli muistaakseni sellainen järeä ylipaineventtiili (OPV), jota säädetään pyörittelemällä venttiilin "runkoa".
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #2 : Heinäkuu 31, 2012, 20:49:26 ip »

Koneessani tuo on noin 10.5 joka mielestäni liikaa.
Eli ongelma on tuo uuttoaika, turhan lyhyt.
Auttaisiko paineen lasku 1bar?

Tuo ei johdu uuttopaineesta. Nakukahva saattaa paljastaa pahaa kanavointia (tai sitten ei mylly jauha tarpeeksi hienoksi käytetyllä annoksella).

Tuo 10.5 on Andrejan kanssa ihan ok. Se laskee gruppoon mennessä jo 9 puolelle - eli näyttää yleensä aina hieman yläkanttiin (ja siksi tuo Aleksin mainitsema kahvamittari on paras tapa tarkistaa). Hurjia muutoksia ei makuun tuosta laskemalla saane, mutta kannattaa kokeilla. OPV on Andrejassa suht iso mötikkä ja säätyy poistoletkuun liittyvää osaa kääntämällä (jos haluat laskea, niin avaa aukipäin kuten ruuvia avaisit, eli kannasta (ja alhaalta) katsoen vastapäivään). Kun käännät tuota säätöä, niin pidä huoli ettei silikoniletku mene kierteelleen (menee helposti) - jos virtaus letkussa heikkenee, niin se vaikuttaa säätöön myös.

Tässä linkissä hyvä kuva OPV:stä.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #3 : Heinäkuu 31, 2012, 21:02:58 ip »

Missähän mahdoin nähdä videon, jossa Bezzeran tehtaan edustaja kertoi että oikea uuttopaine kotikoneille on 11 barin tuntumassa ja koneet säädetään siihen aina tehtaalla (kuulemma pienen pumpun takia). Isot kahvilakoneet säädetään sitten suoraan 9 bariin, koska pumpuissa on sen verran enemmän potkua pitämään tuo paine 9 barissa. Tästä uuttopaineen säätämisestä tulee heille paljon kyselyita ja Bezzeran kanta on, että 11 baria on oikea paine kotikoneille. Noh, mene ja tiedä...
Oma koneeni (Izzo Vivi) oli säädetty tehtaalla myös 11 barin tuntumaan, pudottelin sitä tuohon 10 bariin (kahvamittarilla mitattu). Eipä tuolla säädöllä kyllä mitään vaikutusta mihinkään ollut.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Vapaaratas

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #4 : Heinäkuu 31, 2012, 21:37:44 ip »

Thanks. Täytyy vielä odotella nakukahvaa ja uutta tampperia, ennen kuin alan availemaan.
Tuossa minun koneessa tuota säätöä ei saa kätevästi tehtyä konetta avaamatta, ilmeisesti uudemmassa versiossa saa.

Ja muistin väärin tuon paineen, se oli siis 11bar koneen mittarin mukaan.

Mylly taitaa jauhaa kyllä riittävän hienoa kun olen koneen välillä tukkoonkin saanut.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #5 : Elokuu 01, 2012, 12:57:04 ip »

Metsästä huudeltuna:

Mikä sulla on tän hetkinen uuttonopeus? niin ja tietenkin määrät?
Ihan ajattelin vain, et kannattaako sen takia konetta runklaa, jos vika vois olla vaikkapa tekniikassa (tai muuualla, pavut yms.)

Paljon muuten mittarikahvasta saa pulittaa?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tuomo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #6 : Elokuu 01, 2012, 14:00:23 ip »

Mun Aquilan painemittari näyttää noin 9barin painetta uuton aikana. Ero voisi toki viitata pumppuun. Minulla on rotary pumppu ja se selittäisi tuon paine-eron.

Lähtisin itse ensin selvittämään omassa tekniikassa mahdollisesti olevia virheitä ja vasta sitten koneen kimppuun.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #7 : Elokuu 01, 2012, 18:10:31 ip »

Metsästä huudeltuna:

Mikä sulla on tän hetkinen uuttonopeus? niin ja tietenkin määrät?
Ihan ajattelin vain, et kannattaako sen takia konetta runklaa, jos vika vois olla vaikkapa tekniikassa (tai muuualla, pavut yms.)

Paljon muuten mittarikahvasta saa pulittaa?

Älä ole jussi tylsä. Kone heti vaan auki ja uusi mylly tilaukseen jos ei kahvi valu niinkuin toivoisi  :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Vapaaratas

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #8 : Elokuu 02, 2012, 07:14:58 ap »

Koneessahan se vika on. Barista tekniikkani hipoo täydellisyyttä  ::)

Voi olla juuri tuossa tamppauksessa vikaa kun joudun pyörittämään tampperia, että saa reunoilta painettua myös.

Uutot about 16 sekuntia 14-15g annoksilla 60ml
Toki olen saanut onnistuneitakin 25-30s

Tuli vaan mieleen tuo paine kun monesti puhutaan 9-9.5bar paineista.
 
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #9 : Elokuu 02, 2012, 09:43:22 ap »

Kokeile niitä Quick Millin omia sihtejä, noi VST-sihdit voivat päästä kyllä shotit aika nopeasti läpi, jos ei ole kunnolla paneutunut niiden käyttöön.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #10 : Elokuu 02, 2012, 10:54:36 ap »

Itse olen kokenut mukavaksi yhdistelmän, jossa on VST-filtteri, 58mm tampperi ja muovimukista leikattu suppilo. Suppilo menee sihdin sisään jumittuen jousiuran yläpuolelle, sillä nappaan myllyn tuottamat purut ja sekoittelen purit vielä piikillä. Lopuksi tamppaan suppilon läpi jolloin lähtökohtaisesti liian pieni tampperi tulee samalla keskitettyä suhteessa sihtiin.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #11 : Elokuu 02, 2012, 13:00:19 ip »

Koneessahan se vika on. Barista tekniikkani hipoo täydellisyyttä  ::)

Voi olla juuri tuossa tamppauksessa vikaa kun joudun pyörittämään tampperia, että saa reunoilta painettua myös.

Uutot about 16 sekuntia 14-15g annoksilla 60ml
Toki olen saanut onnistuneitakin 25-30s

Tuli vaan mieleen tuo paine kun monesti puhutaan 9-9.5bar paineista.
 

Jos se tampperi on n. 58-millinen niin se riittää. Jos tampperi on aivan mittojen mukaan tehty, pysyy grouphead ehkä hieman puhtaampana, mutta muuta vaikutusta sillä ei ole. Meillä on töissä useita Reg Barbereita, joiden koot vaihtelevat 57 millistä aina omaan 58.4-milliseen, eivätkä viat valumisessa liity mihinkään tampperikokoon.

Distribuutio on paljon tamppaamista tärkeämpi. Kun jauhat kahvin, ole tarkkana siitä, että se tippuu aivan filterin keskelle. Tämän jälkeen kahvin voi tampata suoraan tai vaihtoehtoisesti tasoittaa vielä käsin. Tasoitustyylejä on monia mutta minkä valitsetkin, tee se aina samalla tavalla. Itse suosin ns. Stockfleth-liikettä.

Ihan ensimmäisenä korjauksena tuohon valumiseen: jauha hienommalle ja nosta annoksia isommiksi esim. 17 grammaan. Oletko punninnut annostuksen vai ovatko luvut arvioita? Oletko punninnut valmiin kahvin painoa?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Vapaaratas

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #12 : Elokuu 03, 2012, 07:38:01 ap »

En ole aiemmin punninnut valmiita juomia, vain kahvimääriä ja shottilasista katsonut tilavuuden.
Nyt sitten punnitsin aamulla pari shottia. Ajat mittasin siitä kun väänsin koneen päälle, pitäisikö mitata vasta siitä mistä juomaa alkaa tulemaan?
60ml:

16g kahvia tuli 44g juomaa 22s

Myllyä tiukemmalle
16g kahvia tuli 50g juomaa 38s

Kahvina oli Italiasta alkukesästä tuodut ja pakkasesta otetut, eli ei nyt olleet kaikkein tuoreimmat pavut mikä varmasti vaikuttaa noihin valuma aikoihin?
Pyrin kyllä käyttämään aina tuoreita papuja, noilla voi harjoitella. Eikä noista pavuista ihan kuraa tullut  ;D

Filtteri näissä oli koneen mukana tullut tupla. VST-filtterillä olen kyllä saanut parhaimman makuiset silloin kun uutto osuu kohdilleen.
Kesäloma alkaa niin aikaa perehtyä enemmin.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #13 : Elokuu 03, 2012, 08:23:14 ap »

Entäs tuolla myllyn hienommalla säädöllä 25-30s?
Itsellä unohtunut pakkaseen yli kuukaudeksi pavut, enkä oikein erinomaista shottia saanut, hyviä joitain.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Sociel

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
    • Blogi
Vs: Quickmill Andreja Premium uuttopaineen säätö
« Vastaus #14 : Elokuu 03, 2012, 10:15:20 ap »


Lainaus käyttäjältä: Vapaaratas
60ml:

16g kahvia tuli 44g juomaa 22s

Myllyä tiukemmalle
16g kahvia tuli 50g juomaa 38s

Itse pyrin kotona yhtälöön 18g kahvia -> 28-30g juomaa. Yli 35g uutot vaikuttavat melkoisen ylipitkiltä ja tuon luokan uuttosuhteella ei välttämättä tule mitään herkkua. Joonan suosittelema 17g kahvia ja 30g juomaa voisivat olla tavoittelemisen arvoiset lukemat.

Vanhentunut kahvi valuu toki nopeammin kuin tuore. Pakastamisen vaikutuksista minulla ei ole oman käden tietoa.

Tilavuusmittojen luotettavuudesta kertoo jotakin se, että 60 ml kahvia painoi ensimmäisessä uutossa 44g ja toisessa 50g.