Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Paulig  (Luettu 22186 kertaa)

Kahvikuppila

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Paulig
« : Heinäkuu 04, 2007, 11:08:16 ap »

Niin, kysyn mikä on paras kahvi Pauligilta? Sanokaa mielipiteenne, itse en ole vielä osannut päättää.   :mrgreen:
Kirjattu
Kahvia aamupöytään, muuten ei pääse liikkeelle (Tai no, pitäähän se kahvi juoda, eikä jättää seisomaan)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Paulig
« Vastaus #1 : Heinäkuu 04, 2007, 13:52:25 ip »

Vitsi?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Paulig
« Vastaus #2 : Heinäkuu 04, 2007, 13:57:48 ip »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Vitsi?


:)

Huom. kysyjä ei täsmentänyt onko kyse juomisesta... voi tähän ainakin yhden vastauksen antaa: käytön jälkeen komposti tykkää kaikista yhtä paljon.  :wink:
Kirjattu

Kahvikuppila

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vast:Paulig
« Vastaus #3 : Heinäkuu 04, 2007, 20:24:17 ip »

Juu, tarkotin kyllä sitä, että mistä itte pidätte eniten. Ei tämä mikään vitsi. :-o
Kirjattu
Kahvia aamupöytään, muuten ei pääse liikkeelle (Tai no, pitäähän se kahvi juoda, eikä jättää seisomaan)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Paulig
« Vastaus #4 : Heinäkuu 04, 2007, 20:51:43 ip »

Pauligin "alkuperämaa" kahveissa (kenya, etiopia, jne...) on jo hyvää yritystä. Niissä on paahtoaste normaalia hieman tummempi (eli eivät ole paahdettu siihen kuuluisaan "suomalaiseen makuun") ja niitä saa jopa papuina.

Ainoa ongelma on se että tuoreus noissa on hyllytavarana mitä sattuu (äskettäin itseasiassa noita ohimennen vilkaisin ja silloin oli pussissa valmistuspäivä viimevuoden lokakuussa...). Mutta jos noita kohtuu tuoreina löytää niin kannattaa ainakin kokeilla (mielestäni pesevät ainakin presidentin mennen tullen).

Toinen miinus noissa sitten on hinta: mielestäni se on aivan liian korkea laatuun nähden. Tarkoitan tällä sitä että saan jo samaan hintaan postikuluineen tilattua taatusti tuoretta tavaraa englannista...  :?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Paulig
« Vastaus #5 : Heinäkuu 04, 2007, 23:51:11 ip »

Pauligista keskusteltiin vähän aikaa sitten:
http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/238.page
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Juuso

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vast:Paulig
« Vastaus #6 : Heinäkuu 05, 2007, 14:28:58 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Ainoa ongelma on se että tuoreus noissa on hyllytavarana mitä sattuu (äskettäin itseasiassa noita ohimennen vilkaisin ja silloin oli pussissa valmistuspäivä viimevuoden lokakuussa...). Mutta jos noita kohtuu tuoreina löytää niin kannattaa ainakin kokeilla (mielestäni pesevät ainakin presidentin mennen tullen).


Keskustelut tuntuvat usein kärjistyvän tavallisesta, tutusta ja totutusta poikkeavien tuotteiden heikompaan kiertoon. Kertooko se siis enemmän Pauligin kahvien laadusta, vai suomalaisesta kahvi-/erikoiskahvikulttuurista?  :roll:
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Paulig
« Vastaus #7 : Heinäkuu 05, 2007, 14:50:32 ip »

Ongelmanahan on siis se että kahvi on ns. "tuoretuote", jolle ideaalisinta olisi tulla myydyksi pienpaahtimoiden toimesta lähiseudun asukkaille. Eli kahvia paahdettaisiin käytännössä kysynnän (=asiakkaiden kulutuksen) mukaan. Tällaiseen tarpeeseen on teollisen tuotannon aika mahdotonta vastata.

No, eihän meillä ole enää liha- ja leipäkauppojakaan, vaan kaikkia näitä ostetaan marketeista. Kaupoista tosin löytyy liha- ja leipätiskejä joista saa tuoretta lihaa ja leipää. Mutta harvasta kaupasta löytyy kahvitiski, jossa olisi tarjolla tuoretta kahvia (papuina). Miksei näin voisi olla?

Eli ei kyse ole välttämättä huonosta laadusta vaan itse järjestelmästä. Kyllähän tuo järjestelmä tyydyttää 99% suomalaisista jotka eivät paremmasta tiedä, mutta sitten se 1% voi vaikuttaa välillä aika tylyltä tämän järjestelmän tuotteita kohtaan.
Kirjattu

Juuso

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vast:Paulig
« Vastaus #8 : Heinäkuu 05, 2007, 15:08:15 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Ongelmanahan on siis se että kahvi on ns. "tuoretuote", jolle ideaalisinta olisi tulla myydyksi pienpaahtimoiden toimesta lähiseudun asukkaille. Eli kahvia paahdettaisiin käytännössä kysynnän (=asiakkaiden kulutuksen) mukaan. Tällaiseen tarpeeseen on teollisen tuotannon aika mahdotonta vastata.

No, eihän meillä ole enää liha- ja leipäkauppojakaan, vaan kaikkia näitä ostetaan marketeista. Kaupoista tosin löytyy liha- ja leipätiskejä joista saa tuoretta lihaa ja leipää. Mutta harvasta kaupasta löytyy kahvitiski, jossa olisi tarjolla tuoretta kahvia (papuina). Miksei näin voisi olla?

Eli ei kyse ole välttämättä huonosta laadusta vaan itse järjestelmästä. Kyllähän tuo järjestelmä tyydyttää 99% suomalaisista jotka eivät paremmasta tiedä, mutta sitten se 1% voi vaikuttaa välillä aika tylyltä tämän järjestelmän tuotteita kohtaan.


Aivan, loistava viesti, eipä tuohon ole juuri lisättävää. :) Kahvilakulttuuri elävöityy vuosi vuodelta mukavasti, mutta vaatisi vielä melkoista buustausta, että tuo olisi taloudellisesti kannattavaa. Kotibaristojen motiivit ovat toki aivan eri.

Pienpaahtimoiden toimintaa harva tuskin näkeekään uhkana edellä mainitulle "järjestelmälle". Pikemminkin ne ovat tervetulleita piristysruiskeita, jotka palvelevat tiettyä kansanosaa ja elävöittävät kansallista kahvikulttuuriamme - kummankaan lähestymistavan astumatta toistensa varpaille. :)
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Paulig
« Vastaus #9 : Heinäkuu 05, 2007, 15:19:07 ip »

Eipä tosiaan ole mitään syytä, miksei marketeissa voisi myydä tuoretta kahvia - koska siellä myydään myös tuoretta leipää, joka on kuitenkin vaativampi tuoretuote. Tosin nykyään kahvi on Suomessa käytännössä ilmaista, joka kyllä ei enää pitäisi paikkansa jos se ostettaisiin pienempinä erinä ja tuoreena. Yhden leivän hinnalla saa kaksi halpaa pakettia kahvia, joista tulee melkein 150 kuppia.

Muistelen lukeneeni, että suurin osa maailman kahvista on robustaa (ja osuus on nousussa). Robusta menee melko puhtaasti murukahviin, eli toisinsanoen suurin osa maailmassa juodusta kahvista on murukahvia. Niinpä en ihan pian odottaisi tuorepaahtoja markettien hyllyillä, tilanne Suomessa on itseasiassa varsin hyvä. Kunhan ei olisi totuttu vaan niin vaaleaan paahtoon...

Pauligin kunniaksi on sanottava, että he merkitsevät tekopäivän selvästi pusseihin. En tiedä sitten kenen syy se on että ne tekopäivät ovat kaukana menneisyydessä: Pauligin, tukkuliikkeen vai marketin. Jospa he joku päivä perustaisivat sukulaismies Robertin tapaan omia myyntipisteitä, jottei papujen tarvitsisi niin monen välikäden kautta matkata. Olisihan se hienoa jos tuon kokoinen firma tekisi oikeasti hyviä kahveja ja siirtäisi volyymin aiheuttaman säästön kuluttajahintoihin... Vaan eipä taida tapahtua. :(


Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Paulig
« Vastaus #10 : Heinäkuu 05, 2007, 20:48:51 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Muistelen lukeneeni, että suurin osa maailman kahvista on robustaa (ja osuus on nousussa). Robusta menee melko puhtaasti murukahviin, eli toisinsanoen suurin osa maailmassa juodusta kahvista on murukahvia.


Käsittääkseni suurin osa kahvintuotannosta maailmassa on kuitenkin Arabicaa, esimerkiksi täällä todetaan:

"Coffea arabica, known as Arabica coffee, accounts for 75-80 percent of the world's production."

Mutta murukahvit tehdään myös minun käsitykseni mukaan pääsääntöisesti Robustasta.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Paulig
« Vastaus #11 : Heinäkuu 05, 2007, 23:25:37 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Käsittääkseni suurin osa kahvintuotannosta maailmassa on kuitenkin Arabicaa


Jep, näinhän se varmaankin vielä on. Tästä artikkelista sai kuvan, että robusta alkaa olla aika iso osa kahvintuotannosta. Mutta ei siinä tosiaan mitään puhuttu prosenttiosuuksista.

http://www.stuff.co.nz/4104214a6026.html
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Paulig
« Vastaus #12 : Heinäkuu 06, 2007, 11:24:16 ap »

Niin, mitenkähän tuo lienee? Huonolaatuinen metsäkahvihan on kaikki Robustaa, ja sitä juodaan maailmalla paljon. Arabica on kranttu kasvuoloistaan ja sitä viljellään vain meille rikkaille. Tuo tilasto ehkä koskee vain maailmanmarkkinoilla myytyä kahvia. Halpa paikalliskahvi ei siihen silloin tule mukaan.
Kirjattu

Juuso

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vast:Paulig
« Vastaus #13 : Heinäkuu 06, 2007, 12:20:16 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Käsittääkseni suurin osa kahvintuotannosta maailmassa on kuitenkin Arabicaa


Jep, näinhän se varmaankin vielä on. Tästä artikkelista sai kuvan, että robusta alkaa olla aika iso osa kahvintuotannosta. Mutta ei siinä tosiaan mitään puhuttu prosenttiosuuksista.

http://www.stuff.co.nz/4104214a6026.html


Robustan osuus on tosiaan ollut kasvussa viime vuosina. Erään viitteen mukaan maailman kahvituotannosta oli jo tuossa 2000-luvun alkupuolella noin 35 % robustaa ja 65 % arabicaa (ITC, 2002*). Uudempia lukujakin varmasti ITC:n raporteista löytyy. Joka tapauksessa kasvu on ollut merkittävää. :)


*International Trade Centre, UNCTAD & WTO. 2002. Coffee: An exporter's guide. Geneva: Switzerland
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Paulig
« Vastaus #14 : Heinäkuu 06, 2007, 12:26:08 ip »

Kyllä noihin yli 70% Arabica lukuihin olen törmännyt aika monessa paikassa.

Enkä kyllä sanoisi että Arabica on mikään "rikkaiden kahvi". Jos kahvi on Arabicaa, niin ei se tarkoita että se on automaattisesti mitenkään hyvälaatuista (saatikka hyvänmakuista). Ennemminkin on niin että suurin osa maailmalla myynnissä olevasta Arabicasta on melko heikkolaatuista tavaraa. Ja vaikka se Robusta on helpompaa kasvattaa niin ei se tarkoita että se tuottaisi (rahaa) yhtä hyvin kuin Arabica.


Täältä  löytyy tilastoa tuotannosta ja myynnistä.

2006/07 tuotannon sanotaan olevan 123.6 miljoona (60kg) säkkiä. Kokonaistarjonta on 146.9 miljoonaa säkkiä (eli edellisvuotisia varastoja varmaankin tuossa mukana), josta vientiin menee arviolta 92.8 miljoonaa säkkiä. Onhan tuossa erona yli 50 miljoonaa säkkiä, mutta en usko että ne kaikki ovat Robustaa. Ja tällaisissa lukemissa arvelisin "paikallisen pientuotannon" olevan erittäin marginaalinen osa, varsinkin jos sitä ei aiota mihinkään myydä vaan juodaan itse.

Kirjattu