Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: HG one  (Luettu 15530 kertaa)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: HG one
« Vastaus #15 : Helmikuu 22, 2014, 18:55:30 ip »

Yo, onnittelut uuesta myllystä.

Roburin terät ajetaan sisään siksi, että niiden nopeus vakiintuisi. Sähköisenä ja ajastimella tällä on merkitystä. Jos jauhat aina kaiken kahvin mitä myllyssä on, voi ajan käyttää vaikka facebookkiin. Lisäksi roburin terät ovat vuodesta 2012 olleet tehtaan toimesta jo sisäänajetut, joten ellei hg ole kaivanut mitään NOS-teriä, käyttäisin aikani taas facebookkiin.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

smuu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 27
Vs: HG one
« Vastaus #16 : Helmikuu 22, 2014, 19:51:55 ip »

Thäänks

Muistaakseni joskus lukasin jostain, että HGlle toimitetuissa Mazzerin terissä tapahtui jossain vaiheessa joku muutos ja siksi tehtaalta toimitetut terät jälkikäsitellää HG:n toimesta (tin coating tai micro bead blasting) Eli jos ovatkin olleet sisäänajettuja HG:lle tullessa eivät ole enään sieltä lähtiessä.

Itse tilasin myllyni aftermarket terillä Mazzereiden sijaan. Olisko Italmill merkkiset, I dont know.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 22, 2014, 20:12:49 ip kirjoittanut smuu »
Kirjattu

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: HG one
« Vastaus #17 : Helmikuu 23, 2014, 21:21:07 ip »

Onnittelut uudesta työkalusta. Käyttökokemuksista kommentteja odotellen

t. martti.

Saapui tämä monsteri tähänkin talouteen. nyt n.2kg veivattu vanhaa papua myllystä läpi ja testit Lidlin Biotrend Bio Crema Peru pavuilla. Näin ensivaikutelmalla voi todeta että ei myllyä suotta ole joka tuutissa kehuttu.
Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: HG one
« Vastaus #18 : Joulukuu 30, 2014, 21:28:44 ip »

Tuolla ketjun alkupäässä oli huoli aliuutosta. Viime talvena hankin refraktometrin ja tulokset kertovat muuta. Esimerkkinä
13g kahvia
32g juomaa
9,4% juoman vahvuus (TDS)
24,5% uutto (extraction yield)
Papuina 4/5 paahdettua etiopialaista. Oikein miellyttävä maku, hieman paahteinen jälkimaku. Ei jälkeäkään aliuutosta, yliuuton rajoilla tässä pikemmin mennään noin korkealla uuttoprosentilla.

15g kahvimäärällä on helppo päästä 18-20% uuttoon, mutta tällöin maun kokonaiskirjo viittaa siihen, että isoimmat partikkelit vielä aliuuttuvat ja pienimmät alkavat jo yliuuttua. Maitokahveissa tuollainen maku voi olla toivottavakin, miksei espressonakin, jos tykkää monivivahteisesta tujauksesta. Pehmeyttä kaipaavalle taas tuollainen 24% uutettu espresso on oikein mukava ja helppo juotava.

Miten Roburin kartioterillä tämä voi olla mahdollista vastoin yleistä kokemusta (Mm. Perger ja Kaminsky)? Terien nopeudella on tutkitusti vaikutusta kahvipartikkelien kokojakaumaan ja oletan tämän olevan keskeisin syy käsimyllyllä saatuihin, odottamattoman hyviin tuloksiin. Vaikuttaa siltä että hienommalla jauhatuksella jauhetun kahvin partikkelien kokojakaumassa on vähemmän variaatiota. Koneena Londinium I, sihtinä VST 15g, VST refraktometri ja uuttoprosentin laskenta VST:n sovelluksen oletusparametreilla.

Tulosten numeerisesta tarkkuudesta en osaa sanoa, mutta hyvin johdonmukaisesti tulokset ovat seuranneet shotin säätöjen muutoksia. Ilman laajempaa vertailutestausta en voi luvata että nuo tulokset ovat absoluuttisen oikein, mutta kyllä näillä aliuuttumisen huolet voi unohtaa ja pääasia tietysti on se, että myllyllä saa sekä pehmeitä, että terävämpiä espressoja ihan mieltymysten mukaan. Kokeilut jatkuvat.
Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

Jarrko85

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: HG one
« Vastaus #19 : Tammikuu 31, 2015, 10:37:53 ap »

Kummilla terillä Martti tilasit hg onen? Ja miksi päädyit niihin?
Itse haaveilen tuosta myllystä mutta terien ero ei ole ihan selvinnyt minulle.
Kirjattu

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: HG one
« Vastaus #20 : Tammikuu 31, 2015, 20:43:47 ip »

aikoinaan ei ollut tarjolla kuin 83mm ja 71mm terät, jotka olivat ilmeisesti Mazzerin alkuperäisteriä. Valitsin 83mm.

Nykyisin käsittääkseni kaikki ovat 83mm, mutta siinä koossa eri vaihtoehtoja. Täsmälleen alkuperäisiä ei ilmeisesti enää saa, joten omista kokemuksistani ei taida olla apua nykyisten vaihtoehtojen vertailuun.
Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

Jarrko85

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: HG one
« Vastaus #21 : Tammikuu 31, 2015, 22:34:03 ip »

Okei. Kiitos nopeasta vastauksesta kuitenkin. Jos joku muu on asiaan perehtynyt että kummilla terillä myllä kannattaa ottaa ja miksi? Niin olisi mukava kuulla asiasta lisää.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: HG one
« Vastaus #22 : Maaliskuu 17, 2016, 18:13:39 ip »

Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: HG one
« Vastaus #23 : Maaliskuu 17, 2016, 18:55:43 ip »

Kätevän näkönen  :) Onkohan siinä vielä roburin terät sisällä?

edit: ja ei näytä olevan.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 17, 2016, 19:00:45 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"