Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Silvian kori/shotti pohdintaa  (Luettu 33084 kertaa)

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #75 : Kesäkuu 12, 2012, 10:03:04 ap »

Jos palais taas hetkeks tänne ja shottien pohdintaan...

Eilen tapahtui kummia, vaihdoin tuplasihdin sinkkuunn (joka on jossain sinkun ja tuplan välimaastossa), ja vanhasta muistista napautin rockya pari napsua kireämmälle. Tarkoitus oli siis tehdä itselle sinkku espresso, kun vaimo ei halunnut...

Noh, koneet tulille ja uutto käyntiin. Alku tuli lirui nätistä paksuna kahvina pihalle, mutta puolessa välissä rupes näyttään hieman liian nopealta. Nopealla matikalla tein hätäratkaisun (kun en jaksanut myllyä säätä ja uutta shottia tehdä) ja väänsin höyryventtiiliä auki sen verran että kaffenoro rauhoittui. Pääsin 30s uuttoon ja uuttosuhdetta en punnaillut, mutta lienee jossain 45-50% kohdilla, mutta siitä viis. Shotti itsessään oli yksi parhaista ikinä! Monsoon malabarit oli papuna ja shotti mitä mainion. Yleensä sokeritonta espresso tulee makusteltua aika rauhallisesti, mutta tuo katosi aika noileeta :D

Tänään toistin kokeilumielessä saman tempun, ja toden totta, ei aivan yhtä jumalaista tullut, mutta erittäin hyvä nytkin. Olen noita paineprofiilijuttuja täältäkin selaillut, mutta tätäkö siinä haetaan? Kitkerää makua ei ollut häivähdystäkään tällä kikkailulla. Ainoastaan ihanan samettista tummaa kahvia.

Onko muilla kokemuksia tälläisestä? Vai mielikuvituksenko tuotetta taas... ;D
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #76 : Kesäkuu 12, 2012, 12:20:21 ip »

Nopealla matikalla tein hätäratkaisun (kun en jaksanut myllyä säätä ja uutta shottia tehdä) ja väänsin höyryventtiiliä auki sen verran että kaffenoro rauhoittui.

Olen toisinaan tehnyt samoin. Käytännössähän tuossa tilaneteessa uutto ei ole tapahtunut odotetusti. Jos kuitenkin haluaa jatkaa kahvin valuttelua voi paineen vähentäminen auttaa siihen että kahvi osuu alla odottavaan kuppiin, etenkin jos käyttää nakukahvaa. Toinen vaihtoehtohan on katkaista uutto, joka pidemmän päälle on tuntunut paremmalta ratkaisulta.

Onko muilla kokemuksia tälläisestä? Vai mielikuvituksenko tuotetta taas... ;D

Tuossa on monta muuttujaa, pavusta lähtien. Veikkaan että saat paremman lopputuloksen jos pystyt valmistamaan espresson ilman höyryhanan käyttötarvetta. Tai voihan olla että pidät enemmän lungosta kuin espressosta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #77 : Kesäkuu 12, 2012, 14:04:42 ip »

Lainaus
Tuossa on monta muuttujaa, pavusta lähtien. Veikkaan että saat paremman lopputuloksen jos pystyt valmistamaan espresson ilman höyryhanan käyttötarvetta. Tai voihan olla että pidät enemmän lungosta kuin espressosta.

Totta, isommalla tuplasihdillä ei ole tarvetta kikkailla, mutta tuo pienempi sihti on melkosen tarkka. Oli tuokin sihti siis tuplan mallinen, mutta max 12g vetävä. Painetta laskemalla loppu-uutossa saa selkeesti vähän enemmän pelivaraa. Ja siis maku oli mitä mainioin. Yleensä tuolla pienellä sihdillä onnistuneen shotin teko on aika paljon enemmän arpapeliä, kuin yleensä käytössä olevalla 18g:n sihdillä.

Yllättävän paljon tarvii myllyä säätää hienommalle kun vaihtaa 18g:sta tuohon 12g:seen. Rockyn portaat tulee tässä eteen, 2 napsua on hieman liian vähän ja 3 liikaa. Toisin sanoen, saatan kikkailla edelleenkin paineen kanssa kun vain itselleni sinkkua värkkään. Ainakin niin kauan kun shotit on onnistuneen puolella ;D

Papujen vaihdossa luultavasti taas mennäänkin metsään...

PID tuoho silviaan pitäis kyllä värkätä, niin jäis yksi kikkailu pois häiritsemästä.
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #78 : Kesäkuu 12, 2012, 14:35:49 ip »

Joojoo,

Vähän olen alkanut miekin miettimään, josko kannattaisi alentaa Alexin painetta ihan kokeilumielessä vaan.
Pavonilla vääntäessäni saan hyvät shotit ihan pikkupuuhastelulla. Sitten kun lähden kotiin, niin maku on samalla blendillä aivan toinen.

Varmaankin vika on taas kerran -minussa, mutta en näe muuta niin voimakkaasti vaikuttavaa muuttujaa, kun uuttopaineen, joka Pavonissa on pienehkö ja jauhatuskin ehkä hiukan karkeampi???

Onkos kukaan kokeillut paineen alentamista?

Ja, kyllä, Silvia kannattaa PIData.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso