Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Silvian kori/shotti pohdintaa  (Luettu 33156 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #30 : Huhtikuu 24, 2012, 15:01:00 ip »

Pannahiset porrastetut myllyt

Rockystä saa modailtua portaattoman jos oikein haluaa. Itse kokeilin tätä pikaisesti ad hoc -menettelyllä siten että laitoin täytettä papusäiliön ulkopinnan ja sitä ympäröivän myllyn rakenteen väliin siten että säiliö ei enää liikkunut. Käytännössä sain siis säiliön ja sitä kautta jauhatuskarkeuden lukittua kahden Rockyn "asteikkopykälän" väliin. Ei tosin ollut pitkä kokeilu kun muista myllyn ongelmista johtuen päätin vaihtaa portaattomaan myllyyn.

Ehkä tuon ruuvin vois vaihtaa matalakantaisempaan

Sen suihkusihdin ruuvin (jos se on alkuperäinen kuusiokantainen) voi vaihtaa myös kupukantaiseksi, joka ei vaikuttaisi rikkovan kahvikakun pintaa yhtä voimakkaasti. Minulla löytyy usein käytetyn kahvikakun pinnasta ruuvin jälki mutta ei sihdin jälkeä ja maussa ei ole ollut valittamista.

Silvian alkuperäisessä sihdissä on mielestäni liian loiva kulma pohjan ja seinämien välillä. Niissä paremmissa VST-filttereissä vastaava kulma on jyrkempi. Ilmeisesti tämä tarkoittaa samalla myös sitä että jos molemmissa sihdeissä kahvipurujen pinta olisi ennen tamppausta samalla tasalla niin VST:n tapauksessa pinta on tamppauksen jälkeen matalammalla.

Nakukahva on hyvä, sitä käyttäessä näkee uutossa (distrubuutiossa?) mahdollisesti olevat epätasaisuudet.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #31 : Huhtikuu 26, 2012, 15:56:04 ip »

Jossain nähnytkin noita rockyn portaattomaksi modauksia, ja aika helppohan se olis väsätä fiksustikkin, mutta ehkä tämä nyt riittää näinkin.

Suuri valaistuminen tässä tapahtui ja nyt on hyvä jatkaa harrastusta. Jostain takaraivosta hiipi koko ajan päälle tuo Mokkamestareiden baristakurssi, jossa painotettiin espresso shotin tilavuutta, tuota 30ml:aa. Jälleen tullaan siihen, että tuo kurssi oli kahvilatyöntekijöille suunnattu. Niillä vehkeillä ja filtterikoreilla tuo tupla varmaan onkin optimoitu 60ml:aan. Kaikki tämä tietty creman kanssa. Painoista ei sielä puhuttu mitään. Kun olis sielä tajunnut punnita kahvipurun määrän... Toisinsanoen, kurssi oli mielenkiintoinen, paljon tietoa kahvista ja sen paahtamisesta, mutta se mikä itselle olis ollut tärkeintä sivuutettiin liki täysin.

Noh, tuosta kahleesta kun on nyt päästy, niin nyt tehdään niitä pikku lirauksia kupin pohjalle :D Cremakin rupee näyttään aika mainiolta ja vähälaikkuiselta, kun 14g kahvista töötätään ~30g valmista tuotosta. Harmi vaan, kun tuon kakssarvisen kahvan alle ei saa yhtä espressokuppia sopiin ja kahdessa kupissa näyttää aika onnettomalta lirulta :D Kolikot jonoon ja nakukahva tiluuseen!

Silti hämmästyttää amatööriä (edelleen) se, että yleisesti oletetaan espresson olevan tuo 30ml ja kahvia käytettävän se 7g. Täytyy siinä prkl olla melkonen crema! :D
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #32 : Huhtikuu 26, 2012, 18:55:49 ip »

Harmi vaan, kun tuon kakssarvisen kahvan alle ei saa yhtä espressokuppia sopiin ja kahdessa kupissa näyttää aika onnettomalta lirulta :D
Kolikot jonoon ja nakukahva tiluuseen!

Kokeile sarvi irti? Se lienee ihan kierteellä se kourusto.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #33 : Huhtikuu 26, 2012, 19:36:12 ip »

Sopiva kuppi lienee pienin vaiva.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #34 : Huhtikuu 26, 2012, 21:24:03 ip »

Mielessä käynyt tuo kouruhässäkän irti ruuvaus, mutta en ole tohtinut ihan bränikästä vehkeestä ruveta sitä väkisten ruuvaan, kun tuntu olevan jonniin verran tiukassa. Näin makusteluhommassa tietty käy mikä tahansa laidallinen, mutta oikein tarjottuna on se tavallaan semisti säädyllisempää oikeesta kupista.

Kaikessa korniudessaan on kyllä houkuttanut tilata nuo Rancilio teksteillä varustetut espresso- ja cappuccinokupit. Ehkä sitten kun tämä lastenkasvatus rupeama loppuu ja akuutti rahapula helpottaa ja työnantajan miehitys  saa yhden rötväkkeen lisää... Tuo nakukahva kyllä taitaa olla hankintalistalla ennemmin.

Tästä jatketaan. Seuraavaksi varmaan pähkitään tuota maidon vaahdotusta ;) Ei sillä, etteikö se sujuis, mutta ohjeellisen ohjeistuksen 1/3 vaahtoa cappuccinossa on kohtuu haasteellinen, jos ei halua sellaista tuulihattua siihen päälle...
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #35 : Huhtikuu 26, 2012, 22:19:15 ip »

Silti hämmästyttää amatööriä (edelleen) se, että yleisesti oletetaan espresson olevan tuo 30ml ja kahvia käytettävän se 7g. Täytyy siinä prkl olla melkonen crema! :D

Tuo alkaa olemaan nykyään jo metatason oletus. Oletus oletuksesta siis. Tästä huolimatta tuntuu oletus silti asettuneen hyvin sitkeästi. Tosiasia (käsittääkseni) kuitenkin on, ettei 7 gramman annostusta tai sinkkufilttereitä käytä enää juuri kukaan.

Lainaus
--varmaan pähkitään tuota maidon vaahdotusta  Ei sillä, etteikö se sujuis, mutta ohjeellisen ohjeistuksen 1/3 vaahtoa cappuccinossa on kohtuu haasteellinen, jos ei halua sellaista tuulihattua siihen päälle...

Tässäkin tuo ohjeellinen ohjeistus on  ::)-hymiön arvoinen. Vaikka monessa paikassa puhutaan kolmasosien juomasta, en silti ole nähnyt yhtään ratkaisua siihen, millainen kolmasosien juoma oikein on. Yksi ehdotus on ollut, että oikeat cappuccinot pitäisi aina tehdä tuplaespressoon. Itse uskon siihen, että kyseinen kolmasosien juoma ei viittaa kahvin määrään kupissa, vaan tapaan jakaa pienehkö tulppaanin muotoinen kuppi erillisiin segmentteihin. Jos tällaisen kupin (jonka korkeus esim. 7 senttiä) jakaa tasaisesti kolmeen yhtä korkeaan osaan, täyttää espresso n. alimman kolmanneksen, maito toisen ja vaahto kolmannen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että kahvia, "maitoa" tai vaahtoa olisi yhtä paljon.

Mikä käytännössä on hyvä cappuccino on (imo) n. 1,5 dl:n kokoinen juoma, jossa on espressoa ja (mikro)vaahtoa. Plussaa siitä jos juoma on lämpötilansa puolesta heti valmis juotavaksi ja juomassa on rakennetta, kahvin makua, nätti kuva päällä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #36 : Huhtikuu 26, 2012, 23:33:36 ip »

Mikäli olen oikeen ymmärtänyt tuon cappuccinon henkisen elämän, niin ei kai siitä ole varsin tarkkoja sääntöjä ollenkaan? "Kunhan on espressoa, höyryllä lämmitettyä maitoa ja höyrytettyä maitovaahtoa, sekä pinnalla sekä ruskeaa, että valkeaa. Pääasia että on tasapainoinen juoma (mitä se sitten kenellekkin tarkoittaa) ja lämpötilaltaan mielellään sellainen, että sen pystyy heti kerralla juomaan näin halutessaan". Näin olen ainakin antanut itselleni opetettavan. Tuo kupin muodon ymppääminen tuohon kolmasosa höpinään tietty tekee juomasta ehkä aika ihanteellisen. Empä ollut tuota ennen hokannut, vaikka paljon itselleni näitä värkkäilen. Aika liki tuota se menee itsellä, vaikkakin kuppini on liian suuri (ei just ollut prismassa cappuccino kuppeja).

Tuo itse vaahdotus sitten varmaan onkin oman ketjun arvoinen... Onneksi se sujuu kohtuu hyvin. Ainoa ongelma on ehkä liian pitkä vaahdotus ja liian lyhyt lämmitys. Tuppaa aina lipsahtaa liian "kovaa vaahtoa", joka ei enään pysykkään pikku keikuttelulla juoksevana. Mutta jälleen, treenataan

Kiitos kaikille asiassa auttaneille, pienellä fiilauksella tämä jo likimain sujuu.

...Kas, mullahan olis tuossa tuommoinen ylimääräinen lämpötilakontrollerikin vanhasta puukattilasta, haiskahtaa DIY PIDille... :D
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #37 : Huhtikuu 27, 2012, 00:57:22 ap »

Mielessä käynyt tuo kouruhässäkän irti ruuvaus, mutta en ole tohtinut ihan bränikästä vehkeestä ruveta sitä väkisten ruuvaan, kun tuntu olevan jonniin verran tiukassa.

Milläs vaihdat siihen yhden kourun rännin, jos et irroittamalla tuota? ;-)

http://www.coffeeparts.com.au/parts/300202.jpg
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #38 : Huhtikuu 27, 2012, 11:22:13 ap »

Minulta saat tuollaisen yksinokkaisen, jos tarviit.
Siinä saattaa uutuudestaan huolimatta olla pikku jälkiä, sillä se oli todella kovin liimattu Alexin kierteeseen.
Tilalle asensin Misseltä hankkimani "ulkokouruisen" teflonpintaisen tulplanokan.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #39 : Huhtikuu 27, 2012, 11:56:30 ap »

Tosiasia (käsittääkseni) kuitenkin on, ettei 7 gramman annostusta tai sinkkufilttereitä käytä enää juuri kukaan.

Paitsi 99% Italian kahviloista  :D.
No joo, erikoiskahvimarkkinoilla tilanne on vähän toinen  :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #40 : Huhtikuu 27, 2012, 12:20:39 ip »

Paitsi 99% Italian kahviloista  :D.

 :)

On niin helppo unohtaa, että elämää on Pohjoismaiden ulkopuolellakin.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #41 : Huhtikuu 27, 2012, 12:29:19 ip »

:)

On niin helppo unohtaa, että elämää on Pohjoismaiden ulkopuolellakin.

No jospa se maailma muuttuisi Pohjoismaiden ulkopuolellakin, tarkastetaan tilanne parin viikon päästä saapasmaassa vuoden tauon jälkeen  ;)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #42 : Huhtikuu 27, 2012, 12:41:55 ip »

Paitsi 99% Italian kahviloista  :D.
No joo, erikoiskahvimarkkinoilla tilanne on vähän toinen  :)

Niin, itsekään en tiedä, onko Oscarissa nyt 7g ja 6g sihti! ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #43 : Huhtikuu 27, 2012, 12:43:15 ip »

No jospa se maailma muuttuisi Pohjoismaiden ulkopuolellakin, tarkastetaan tilanne parin viikon päästä saapasmaassa vuoden tauon jälkeen  ;)

Minä sieltä juuri tulin viime viikolla, mutta en pahus huomannut kysyä keneltäkään sihdin koosta ;-}
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #44 : Huhtikuu 27, 2012, 15:08:16 ip »

Lainaus
Minulta saat tuollaisen yksinokkaisen, jos tarviit.

Kiitos tarjouksesta. Taidan antaa tuon tuplan olla kiinni. Nakukahvan kuitenkin hommaan, kun lakkaan köyhtymästä. Tavallaan vähän säälittävää, että ~50€ sijoitus tuntuu tällä hetkellä niin kovin arvokkaalta :D Eihän sillä saa kun reilun kolmanneksen auton tankillisesta bensaa  ;D

Näemmä tuolla orkkiksella osuu tuohon arabian KoKo espressokuppiinkin, kunhan ottaa ekat tipat lennosta kiinni. Norot sitten jo juokseekin ihan nätisti. Tosin kauheesti ei ole tärinävaraa.

Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky