Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Silvian kori/shotti pohdintaa  (Luettu 33165 kertaa)

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #15 : Huhtikuu 23, 2012, 23:39:53 ip »

Lisää leikittävää siis huomiselle :)

Hurjalta kuulostaa tuo liki 10s ennen tippasia, mutta pakkohan sitä on koittaa. Tuntuu todellakin aika nopeesti menevän totaalitukkoon tuo hienomalla jauhatuksella, mutta treenataan...

Joona_s lienee kisailevankin lajissa? Itsellä muutama tippa pöydällä ja pikku purut kuitataan kostealla rätillä ja kuivalla pyyhkeellä :D Vaaka on todellakin aivan liian epätarkka viimeiseen hifistelyyn, enkä aio vaa'an kanssa pitkälti sohlatakkaan (tähän luultavasti tulee muutos, kun ei muu auta). Kunhan saa rutiinin toimivaksi ja sitten satunnaisilla tsekeillä toivon pystyväni tasaiseen jälkeen. Siis toivon :D

En tiedä oonko kopistelun kanssa sitten ihan metsässä, mutta mukavasti tasaantuu kuitenkin purut pienillä napauksilla. Tuo nopea kökköjen rikkominen kun ei ihan tasalaatuista ole. Rocky todellakin tekee melkoista paakkua ainakin noilla pavuilla. Ja kuvittelin ostaneeni kaffekoneen jossa purut olis saanut tasata korin reunoja myöden ennen tamppausta...  ::)

Pääasia on, että ollaan kuitenkin oikeilla jäljillä. Tavallaan vähän paradoksaalinen tilanne, hinku on kova saada kaikki osaset kohilleen, mutta lapamadon keskittymiskyvyllä siinä on haasteensa :D
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #16 : Huhtikuu 24, 2012, 09:12:52 ap »

Lisää leikittävää siis huomiselle :)

Hurjalta kuulostaa tuo liki 10s ennen tippasia, mutta pakkohan sitä on koittaa. Tuntuu todellakin aika nopeesti menevän totaalitukkoon tuo hienomalla jauhatuksella, mutta treenataan...

Tasapainoilua se aina on. Tärkeää on vaan pitää tarkkuutta yllä: annostelussa, distribuutiossa yms. välivaiheissa jotta pysyy jatkuvasti tämän "marginaalin" sisällä.
 
Lainaus
Joona_s lienee kisailevankin lajissa? Itsellä muutama tippa pöydällä ja pikku purut kuitataan kostealla rätillä ja kuivalla pyyhkeellä :D

Toisinaan, hieman vaihtelevalla menestyksellä.  Siisteys on mielestäni yksi tärkeimmistä läksyistä mitä tuolta kisamaailmasta voi viedä kotiin. Kuten sanoin, läksytän siitä myös muita aina tilaisuuden salliessa. Jokaisen pöydällä olevan kahvigramman voi mahdollisesti käyttää myös kahvin juomiseen. Aina pahempi tilanne on ajastimella varustetuilla myllyillä, joissa kaikki pöydälle pudonnut kahvi vaikuttaa suoraan valumiseen.

Lainaus
En tiedä oonko kopistelun kanssa sitten ihan metsässä, mutta mukavasti tasaantuu kuitenkin purut pienillä napauksilla. Tuo nopea kökköjen rikkominen kun ei ihan tasalaatuista ole. Rocky todellakin tekee melkoista paakkua ainakin noilla pavuilla. Ja kuvittelin ostaneeni kaffekoneen jossa purut olis saanut tasata korin reunoja myöden ennen tamppausta...  ::)

Tarkoitat, että haarukalla tökkiessä kahvi asettuu epätasaisesti eli ts. distribuutio on huono? Onko stockfleth-move tai muut tasoitustekniikat vielä tuttuja? Itse kolautin aikaisemmin aina tampperilla, mutta nykyään teen tasoitukset tarpeen vaatiessa stockflethillä. Nopeaa, eikä tipu kahvia pöydälle jos on isompi annostus. Myöskään portafilter ei ota siipeensä ja kanavoi harvemmin.

Jos kahvin saa putoamaan tasaiseksi keoksi portafilteriä voi tuon tasoituksen jättää oikeastaan kokonaan väliin ja tampata vaan suoraan.

Lainaus
Pääasia on, että ollaan kuitenkin oikeilla jäljillä. Tavallaan vähän paradoksaalinen tilanne, hinku on kova saada kaikki osaset kohilleen, mutta lapamadon keskittymiskyvyllä siinä on haasteensa :D

Maistamatta kahvia on tietenkin vaikea sanoa, mutta ehdottomasti oikeilla jäljillä :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jkoppi

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #17 : Huhtikuu 24, 2012, 12:04:23 ip »

Ja kuvittelin ostaneeni kaffekoneen jossa purut olis saanut tasata korin reunoja myöden ennen tamppausta...  ::)

Miksi muuten Silvian koria ei voisi tasata reunoja myöten? Itsellä on rutiiniksi Silvian kanssa vakiintunut juurikin tasaaminen reunoja myöten sormella tms. ja sitten nopea tamppaus. Tällöin koriin saa mielestäni jotain 15 g tavaraa mahtumaan. Tosin en kyllä vaakaa yleensä käytä. Myllynä on Mahlkönig Vario, jonka ajastimen säädän aina niin, että sihti täytyy just eikä melkein, jolloin ei mene jauhetta hukkaan. En ikinä weissaa puruja, koska mielestäni mylly ei paakuta. Käytän tosin vain tuoreita papuja, joku robustapitoinen Moak tms. kyllä paakkuuntuuu.

Niinkuin Joona_s sanoi, niin ensimmäiseen tippaan kuluu myös itselläni usein aika kauan. Ei ehkä ihan 10 sekuntia kuitenkaan. Olen tavannut mitata uuttoajan ensimmäisistä tipoista. Mikähän lienee oikea tapa?
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #18 : Huhtikuu 24, 2012, 12:22:33 ip »

Miksi muuten Silvian koria ei voisi tasata reunoja myöten?

Korihan "ylitäyttyy" ja kakku ei välttämättä kestä turpoamista ja murtuu uuttaessa --> lopputuloksena aliuuttunut espresso.
Mutta jos homma rokkaa sinulla hyvin ja kahvi maistuu, niin jatka samaan malliin  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #19 : Huhtikuu 24, 2012, 12:26:48 ip »

Aamusta keskityttiin jauhatuksen hakuun. Napsu kireemmälle myllyä ja parani, mutta edelleen ollaan tuossa ~5s huitemilla ensimmäisiin tippoihin. Toinen napsu onkin sitten jo liikaa! Aika kyllä piteni, mutta tuplalla sai sinkun :D Pannahiset porrastetut myllyt, joten napsu takaisin. Jotenkin tuntuu myös kovin vaikealta ruveta tamppausvoimalla asiaa korjaan. Mielummin pidän tamppausvoimani samana, kun että rupeen miettiin että olikohan se nyt enemmän vai vähemmän...

Lainaus
Tarkoitat, että haarukalla tökkiessä kahvi asettuu epätasaisesti eli ts. distribuutio on huono? Onko stockfleth-move tai muut tasoitustekniikat vielä tuttuja? Itse kolautin aikaisemmin aina tampperilla, mutta nykyään teen tasoitukset tarpeen vaatiessa stockflethillä. Nopeaa, eikä tipu kahvia pöydälle jos on isompi annostus. Myöskään portafilter ei ota siipeensä ja kanavoi harvemmin.

Haarukasta jää isohkot reiät putuun, jotka kopauttamalla tasoittuu. En tuolle sormitekniikalle nimeä tiennyt, mutta alkuun sitä koitin. Tuossa hommassa silvian vakiokori teki homman liki mahdottomaksi. Tulee ainakin allekirjoittaneen taidoilla rankasti ylilatuu ja kaffet sihdissä. Josta tulikin mieleen, että kovin moni amatööri ei varmaankaan heti hoksaa millaisen momentin tuolla lyhyelläkin kahvanpätkällä saa sihtiin ja koriin kohdistuun, jos kahvia on liikaa. Joskus ollut kiila-ankkurissa kilomittari kiinni ja tavallisella lenkkiavaimella pyörittää hyvin helposti yli 500kg vastaavan voiman (toki mutterissa huomattavasti kahvaa tiuhempi kierre)... No tuo nyt oli taas asian vierestä :D
Ja näin maalaisjärjellä tätäkin asiaa lähestyessäni, tuli tuosta weissaustouhusta mieleen, että noinkohan sillä nyt on kauheesti merkitystä, jos tosiaan tuo kaffe on suurinpiirtein siistissä keossa? Kyllä kai paakut häviää aika tehokkaasti tuolla tamppauksella? Aika kivuttomasti tuo kahvijauhe kuitenkin tuntuu tampperin alla hakevan paikkansa. Köykäsellä tamppauksella voikin olla eri asia. Tietty sama varmaan pätee tuohon omaan kopisteluun. No, ehkä se weissaus vaikuttaa sitten kun kaikki muut vaiheet on jotakuinkin täsmälleen toistettavissa.

Niinjuu, tuo tampperinikin voisi olla ehkä napsun tiiviimpi. Amatöörinä ja pienellä kokemuksella vaikkea sanoa, mutta tuntuu että tuo millin välys ympäriinsä vois olla pienempikin. Näillä budjeteilla en kuitenkaan ihan just osta sitä 50€ tampperia.

Hauska laji kaikenkaikkiaan. Netistä on kyllä mitä ihmeellisimpiä tekniikkavideoita löytynyt :D Osa on kyllä ollut sen päivästä säätöä, että jos olis kavereita kahville tulossa, niin pakko olis ne häätää toiseen huoneeseen valmistuksen ajaksi  ;D Vaikkain varmaan se kahvi niilläkin rituaaleilla hyvää on...

Oho, tuohon kerkis jkoppikin jo väliin.
 
Lainaus
Miksi muuten Silvian koria ei voisi tasata reunoja myöten? Itsellä on rutiiniksi Silvian kanssa vakiintunut juurikin tasaaminen reunoja myöten sormella tms. ja sitten nopea tamppaus. Tällöin koriin saa mielestäni jotain 15 g tavaraa mahtumaan. Tosin en kyllä vaakaa yleensä käytä. Myllynä on Mahlkönig Vario, jonka ajastimen säädän aina niin, että sihti täytyy just eikä melkein, jolloin ei mene jauhetta hukkaan. En ikinä weissaa puruja, koska mielestäni mylly ei paakuta. Käytän tosin vain tuoreita papuja, joku robustapitoinen Moak tms. kyllä paakkuuntuuu.
Onko sinulla tuo 40-100-102 numeroinen kori? Ainakin itsellä se kahvi on auttamatta sihdissä kiinni ja syvällä, jos reunoja myöden tasaan. Voi tietty olla että mylly vaikuttaa asiaan. Paremmalla myllyllä saattaa jauhatus olla "ilmavampaa"?
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #20 : Huhtikuu 24, 2012, 12:29:58 ip »

Olen tavannut mitata uuttoajan ensimmäisistä tipoista. Mikähän lienee oikea tapa?

Kakku alkaa kastua heti kun pumpun laittaa päälle, joten oikea tapa mitata on heti käynnistyksestä. Mutta koneissa on eroa, erityisesti siinä miten paine kasvaa, joten tämä pitää huomioida uuttoajoissa. Tai lähinnä, että niitä ei pidä tuijottaa liian tarkasti.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #21 : Huhtikuu 24, 2012, 12:38:28 ip »

Jotenkin tuntuu myös kovin vaikealta ruveta tamppausvoimalla asiaa korjaan. Mielummin pidän tamppausvoimani samana, kun että rupeen miettiin että olikohan se nyt enemmän vai vähemmän...

Se on oikein. Eikä sitä tarvitse pitää samanakaan, kunhan pitää tamppauksen suorana. Tamppausvoima ei vaikuta käytännössä ollenkaan uuton tiukkuuteen, toisin kuin usein internetissä väitetään.

Ja näin maalaisjärjellä tätäkin asiaa lähestyessäni, tuli tuosta weissaustouhusta mieleen, että noinkohan sillä nyt on kauheesti merkitystä, jos tosiaan tuo kaffe on suurinpiirtein siistissä keossa? Kyllä kai paakut häviää aika tehokkaasti tuolla tamppauksella?

Riippuu myllystä. Myllyistä, joita olen enemmän käyttänyt, Minimokalla ja Mazzer Mini-E:lla piti tehdä jotain distribuutioille - ja weissaus on ehkä se varmin tapa. Variolla ei tarvitse, eikä oikein kannatakaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #22 : Huhtikuu 24, 2012, 13:07:26 ip »

Minulle oli paras apu tuossa alkuun pääsemisessä kun tuosta portafilteristä porasin pohjan pois. Samalla mahdollistuu myös tripla filtterin käyttö, eikä neuroottisen tarvitse irrotella filtteriä joka shotin jälkeen  ;D

Espresso partsilta tilasin tuohon omaan pari tripla filsua, joihin pitäisi saada 21 grammaa mahtumaan.

Creman väriä minun neuvoivat arvioimaan täältä. Tuon mukaan tosin 10 sekunnin odottelu olisi liikaa, mutta riippunee paljolti koneesta. Oma caccia tuntuu useimmiten olevan tukossa, ellei ensimmäisiä tippoja ala näkyä 10 sekunnin kuluessa.
Kirjattu
Kupissa tänään:

jkoppi

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #23 : Huhtikuu 24, 2012, 13:21:52 ip »

Onko sinulla tuo 40-100-102 numeroinen kori? Ainakin itsellä se kahvi on auttamatta sihdissä kiinni ja syvällä, jos reunoja myöden tasaan. Voi tietty olla että mylly vaikuttaa asiaan. Paremmalla myllyllä saattaa jauhatus olla "ilmavampaa"?

On juurikin sama kori. Täytyypä kokeilla, miten kahvin makuun vaikuttaa pienempi annos. Reilun vuoden olen tuolla koneella leikkinyt, enkä oikein enää edes muista, mitä kaikkea silloin aluksi kokeilin. Sen jälkeen rutiini on päässyt ehkä liikaakin vakiintumaan.

Toisaalta mielestäni juuri pavulla on aika iso vaikutus. Esim. jos jauhan alle viikon vanhaa vaikkapa Kaffan papua sihdin täyteen sopivalla karkeudella, niin se painuu kevyellä tamppauksella nätisti kasaan sinne sihdin uraan asti. Toisaalta sitten joku toinen papu, joka vaatii tiukempaa jauhatusta, niin ei täydellä lastilla enää menekään "tarpeeksi alas". Silloin ei voi täyttää ihan täyteen. Toisin sanoen täyden korin ilmavuudessa voi olla eroa pavusta ja karkeudesta johtuen. Tosin luonnollisesti kahvin määrä grammoinakaan ei tällöin ole sama.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #24 : Huhtikuu 24, 2012, 13:27:47 ip »

Toisin sanoen täyden korin ilmavuudessa voi olla eroa pavusta ja karkeudesta johtuen. Tosin luonnollisesti kahvin määrä grammoinakaan ei tällöin ole sama.

Jauheen ilmavuudessa on tosiaan isoja eroja. Siksi paino onkin parempi annosteluperuste kuin tilavuus.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #25 : Huhtikuu 24, 2012, 13:48:26 ip »

Pannahiset porrastetut myllyt, joten napsu takaisin.

Tällöin pitää pelata annostuksella ja tällöin se vaaka on aika ehdoton (eli näissä rajatapauksissa lisätään tai vähennetään gramma tarpeen mukaa)

Ja näin maalaisjärjellä tätäkin asiaa lähestyessäni, tuli tuosta weissaustouhusta mieleen, että noinkohan sillä nyt on kauheesti merkitystä, jos tosiaan tuo kaffe on suurinpiirtein siistissä keossa? Kyllä kai paakut häviää aika tehokkaasti tuolla tamppauksella?

Itse pidän hieman valitettavana että näissä Weissauspuheissa korostuu aina tuo paakun poisto muiden tekijöiden jäädessä unholaan. WDT on nimensä mukaisesti distribuutiotekniikka, eli se piikin tms. välineen heiluttelu tasoittaa jauhejakaumaa muutenkin. Eli riippuen myllystä se kasa voi olla keskeltä paljon tiiviimpi kuin reunoilta, hieno ja karkeampi jauhe voi olla epätasaisesti jakautunut (staattisuus ja muut tekijät erottelevat), jne. Weissaus (ja muut tekniikat) korjaavat näitä. Tamppaaminen tiivistää pintakerroksia, mutta sillä on yllättävän vähän vaikutusta kakun keskiosiin, sillä kahvijauhe ei tiivisty "tasaisesti" vaan käy vähän niinkuin superlonin kanssa sitä puristaessa.

Tarvitseeko Weissausta vai ei, selviää parhaiten nakukahvalla.
Kirjattu

jkoppi

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #26 : Huhtikuu 24, 2012, 13:50:58 ip »

Korihan "ylitäyttyy" ja kakku ei välttämättä kestä turpoamista ja murtuu uuttaessa --> lopputuloksena aliuuttunut espresso.
Mutta jos homma rokkaa sinulla hyvin ja kahvi maistuu, niin jatka samaan malliin  ;D

Mistä muuten tietää, milloin korissa on liikaa tavaraa? Meinaatko, ettei se saisi osua sihtiin? Ainakin kakut tuntuvat olevan ehjiä uuton jälkeen ja irtoavan nätisti kopauttamalla. Täytyy varmaan hommata nakukahva.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #27 : Huhtikuu 24, 2012, 14:09:07 ip »

Mistä muuten tietää, milloin korissa on liikaa tavaraa? Meinaatko, ettei se saisi osua sihtiin? Ainakin kakut tuntuvat olevan ehjiä uuton jälkeen ja irtoavan nätisti kopauttamalla. Täytyy varmaan hommata nakukahva.

No näin ne isot pojat väittävät että jos siihen kakkuun jää sen suihkusihdin ruuvin jälki (ennen uuttoa siis), niin kakku on liian korkea. Mutta kuten todettu, jos homma pelittää hyvin niin väliäkö tuolla.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #28 : Huhtikuu 24, 2012, 14:43:59 ip »

Lainaus
No näin ne isot pojat väittävät että jos siihen kakkuun jää sen suihkusihdin ruuvin jälki (ennen uuttoa siis), niin kakku on liian korkea. Mutta kuten todettu, jos homma pelittää hyvin niin väliäkö tuolla.
 
14g täytöllä itsellä jää kyllä ruuvinkannan kuva kuivaan kakkuun, mutta uuton jälkeen kakun päällä on aina napsu vettä. Joskus hentoisesti saattaa reunoilla erottua sihdin kehyksen painauma. Joten en tuosta enempää stressaa. Ehkä tuon ruuvin vois vaihtaa matalakantaisempaan, niin pysyispä kakun pinta koskemattomana. Joidenkin kokemaa kakun sihtiin jäämistä en kyllä ole päässyt todistamaan :D

Tässä omassa seikkailussani uuttoaikojen ihmeellisessä maailmassa rupeen taas kallistuun paineeseen. Täytyy kysellä mittaria lainaan, tai vaan testata pienellä paineen laskulla säätöruuvista. Ei kyllä onnistu tuo ajan venytys ensimäisten tippojen ilmaantumiseen ilman, että homma menee tukkoon. Se on se 5s.

Ja tämän alla olevan linkin ideaali-cremaan ei kyllä minun touhuilla/pavuilla päästä. Kovasti jää noihin vaaleampiin sävyihin. Tietysti auttais kun tietäis mitä pitäis mistäkin pavusta tulla, mutta ei tällä kokemuksella...

https://www.sweetmarias.com/library/content/espresso-almighty-crema
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #29 : Huhtikuu 24, 2012, 14:57:29 ip »

Ja tämän alla olevan linkin ideaali-cremaan ei kyllä minun touhuilla/pavuilla päästä. Kovasti jää noihin vaaleampiin sävyihin. Tietysti auttais kun tietäis mitä pitäis mistäkin pavusta tulla, mutta ei tällä kokemuksella...
https://www.sweetmarias.com/library/content/espresso-almighty-crema

Toisaalta ei sitä cremaa kannata loputtomiin kyttäillä, semmoista kauniin kuparinruskeaa cremaa ei kaikista pavuista tule.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2