Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin  (Luettu 153396 kertaa)

TD

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« : Huhtikuu 09, 2012, 17:16:52 ip »

Kuten voi päätellä aiheesta ja alueesta jonne tämä viestiketju on perustettu, olen aloittelemassa kahviharrastusta. Tai sanotaan, että olen siirtymässä (valmiiksi jauhetusta) Juhla Mokasta ja Moccamasterista tutustumaan syvemmin kahviin. Tutustuminen tämän lisäksi on pitänyt sisällään satunnaisia cappuccino-kupillisia paikallisessa kahvilassa ja muualla maailmalla.

Viestiketju on nimetty tänne toivottavasti muidenkin aloittelijoiden eksymistä silmällä pitäen, minulla ei siis ole antaa aiheen mukaisia vinkkejä starttiin, toivonkin niitä kokeneemmilta.

Olen tutustunut varsin hyvin tämän keskustelupalstan antiin ja sillä tavalla osannut hieman harkita mistä kannattaisi lähteä liikkeelle, ensinnä siis kiitos mainiosta palstasta josta aloittelija löytää hyvin infoa.

Palstalla kuitenkin moni aihe liittyy espressolaitteisiin ja hyvin laajaan kirjoon pieniä seikkoja, jotka saavat aikaan hyvän espresson, välttävän espresson tai pahan espresson. Moni suodatinkahvista parempaan kahviin siirtyvä eksyykin aloittelijan vinkkejä etsiessään aiheesta ketjussa kuin ketjussa, joten tästä syystä aloitin täysin uuden ketjun (vaikka tämä on ensimmäinen viestini palstalle).

Eli lähdetään siitä millä on pienin kynnys alkaa parantaa makuelämyksiä:

  • osta kahvimylly
  • osta papuja
  • keitä kahvia vastajauhetuista pavuista samalla menetelmällä kuin ennenkin

Mikä mylly? Siihen on muut ketjut, mutta itse päädyin Hario Skerton käsimyllyyn koska annoin itseni ymmärtää käsimyllyn olevan parempi kuin saman hintaluokan (50e) sähkömylly.

Mitä papuja? Siinäpä se kysymys.

Itse asun Raumalla, joka on 37.000 asukkaan kaupunki länsirannikolla. Pori ja Turku ovat 50 ja 100 km päässä, sieltä löytyy lähimmät paikat josta saa ostaa tuoretta paahtoa. Vaihtoehdot arkeen ovat siis netistä tilaaminen ja Prismasta/CityMarketista papujen ostaminen.

Pavuista ensin todellinen aloittelijan kysymys, onko kahvipapu kahvipapu vaikka kahvinlaittomenetelmä on mikä vain (pannu, suodatin, mokkapannu, pressopannu, espressopannu jne...)? Mikä ero on esimerkiksi espresso-pavuilla ja vaikka suurelle kansalle tutuilla Juhla Mokka ja Presidentti -pavuilla. Eli mikä erottaa pavun ja pavun?

Jos pysytään aiheessa, eli aloittelijan helpoimmasta tavasta päästä käsiksi (varsinkin kuin suuri osa ihmisistä tässä maassa asuu paikassa, jossa ei ole pääsyä kahvikauppaan ja on aloitettava marketista saatavilla pavuilla)... Eli laitteistoa on (esim.) perus suodatinkeitin Moccamaster ja kahvimylly. Yksi vinkki on helppo, katso papupussien päivämääriä. Mitä tuoreempi, sitä parempi.

Sitten herääkin heti uusi kysymys (tuon espresso-papu kysymyksen lisäksi), onko kokeneemmilla antaa vinkkiä millä kannattaa aloittaa papujen ostossa? Ja muistetaan, että lähdetään siitä mistä on helpoin aloittaa...

Presidentti -pavut?
Presidentti tumma paahto -pavut?
Pauligin alkuperämaakahvipavut (Mexico, Kenya, Columbia jne)?
Segafredon pavut?
Mitä muuta?

Onko siis jotain hyvää vinkkiä tai ehdottomia rahan ja ajan tuhlaamista? Jollei ole antaa vinkkiä merkistä, niin entä eri sekoituksista, esim Arabica? Robusta?

Ja en tarkoita nyt, että mikä on täydellinen kahvipapu (kun ei kahvin suodattaminenkaan ole varmasti se täydellinen valinta). Voisinkin esittää vielä kysymyksen/olettamuksen jonka saa mielihyvin tyrmätä, on suurempi ero makunautintojen parantamisessa siirtyä Presidentin tiiliskivipakkauksesta vaikka Presidentin tummapaahto-papuihin kuin niistä sitten parempiin papuihin (mikäli nämä pavut ovat suht tuoreita)?

Moni kuitenkin ilman kokeneempien vinkkejä valitsee juurikin sen tutun ja turvallisen merkin... Luin myös ketjun Markettipavut, mutta sielläkin on lähinnä havaintoja esim pienpaahtimoiden jalkautumisesta marketteihin. Tästä ketjusta ja näistä havainnoista on varmasti myöhemmin hyötyä, mutta ei ehkä vielä.

Yksi mikä voisi mahdollisesti olla mittaluokassa "tarpeeksi tarkka" aloittelijalle, jos kokeneemmat kertoisivat vaikka marketeista (CM/Prisma) löytyvät "arkikäytön pavut", vai käyttääkö kukaan esimerkiksi suodatinkeittimiä täällä? Edes aamuisin? :)

No sitten kun pavut on kotona myllyn vieressä, niin taas helppo vinkki kärkeen: Jaauha kerralla vain sen verran kun käytät heti. Mutta taas tarvitaan ammattilaista kahdessa kohtaa.

Miten karkeaa jauhetaan? Näppituntumalla yhtä karkeaa kuin tiiliskivipaketista?
Miten paljon annostellaan? Saman verran kuin tiiliskivipaketista?

Sen olen antanut ymmärtää että vastajauhetun koostumus on erilainen, joten miten paljon annostellaan verrattuna totuttuun valmiksi jauhettuun? Edelleen mennään perusteissa, en usko että monella on tai monikaan haluaa alkaa heti mittailemaan kahvin painoa grammoissa jota suodattimeen laittaa. Eli karkeasti hieman extraa verrattuna vanhaan vai miten?

No nämä (karkeus ja annostelumäärä) nyt ovat helppoja asioita oppia kokeilemalla ja tässä ei niin paljoa rahaa valu hukkaan kuin väärien/huonojen papujen ostossa, mutta jos näihin on jotain nyrkkisääntöä tai lähtökohtaa, niin olisihan niitä kiva kuulla.

Muutenkin hyvät vinkit aloittelijalle ovat varmasti tervetulleet tähänkin ketjuun, mutta mukava jos vinkit olisivat mahdollisimman basic-luokkaa.

Itse olen juuri käsimyllyn lisäksi tilannut mokkapannun ja yritän sen kanssa kokeilemalla oppia valmistamaan maukasta mokkaa, mutta Moccamasterillakin tulee varmasti keitettyä, vaimonikin ollessa kovin skeptinen koko kahviharrastusta kohtaan.

EDIT: Aloittelijat-aihealueen alta löytyy myös jo ketju "Suodatinkeitin ja pavut?", mutta aloitin uuden ketjun koska viestini (ainakin tekstimäärän perusteella) on hieman laajempi. Aihe voisi tietysti olla tarkemmin nimetty, joten moderaattorit tottakai ovat puolestani vapaat muokkaamaan aihetta / ketjun sijaintia / yhdistää edelliseen.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 09, 2012, 17:35:28 ip kirjoittanut TD »
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #1 : Huhtikuu 09, 2012, 19:05:16 ip »

Lainaus
Itse asun Raumalla, joka on 37.000 asukkaan kaupunki länsirannikolla. Pori ja Turku ovat 50 ja 100 km päässä, sieltä löytyy lähimmät paikat josta saa ostaa tuoretta paahtoa. Vaihtoehdot arkeen ovat siis netistä tilaaminen ja Prismasta/CityMarketista papujen ostaminen.

Raumalla on Lumo, jonka tuottajalistoilta löytyy helsinkiläistä ja turkulaista kahvia, tuolta voi siis päästä tuoreempien ja "dare I say" laadukkaampien kahvien makuun.

Monesta vähänkään isommasta kaupungista löytynee nykyään jonkinlainen lähiruokaan painottava tai vihreitä arvoja kannattava liike. Usein nämä myös myyvät kahvia ja elleivät vielä myy, niin ahkerasti kyselemällä voi kauppojen tarjontaan varmasti vaikuttaa.

Kahvipapu on aina kahvipapu. Paahtoaste voi vaihdella papujen välillä ja tummemmat kahvit juodaan yleensä espressona kun taas vaaleammat kahvit juodaan suodatinkahvina. Tässä on kuitenkin kyse tottumuksista ja makuasioista; jos pitää tummasta kahvista niin sitten juodaan tummaa kahvia. Jos ostetaan valmiiksi jauhettuja kahveja, voi jauhatus vaihdella riippuen kahvin "käyttötarkoituksesta", mikä toisaalta hieman rajaa valitsemista. 

Lainaus
onko kokeneemmilla antaa vinkkiä millä kannattaa aloittaa papujen ostossa? Ja muistetaan, että lähdetään siitä mistä on helpoin aloittaa...

Kannattaa ostaa mielestäni kaikkea mitä vastaan tulee. Yhteen vaihtoehtoon lukittautuminen rajaa harrastusta aika tavalla. Marketista löytyvien kahvien lisäksi kannattaa heti kun vain mahdollista tutustua niin koti- kuin ulkomaistenkin pienpaahtimoiden tarjontaan. Kuten sanoit, mahdollisimman tuoreen kahvin hankkiminen on hyvä asia. Lisäksi jos pussista löytyy tietoa alkuperästä, lajikkeista tai tilasta, on usein pussin sisältöönkin nähty vaivaa.

Arabica ja Robusta ovat kaksi eri kahvilajia. Arabica on näistä vanhempi, kalliimpi ja krantumpi kasvatusoloiltaan. Arabica on yleisesti maultaan paljon arvostetumpaa. Itse suosin vain ja ainoastaan arabica-lajin kahveja. Toisaalta pelkästään se, että kahvipaketin kyljessä lukee arabica, ei tee kahvista hyvää. Arabican ja robustan tunnistaminen ei aina ole kovin helppoa: kaikissa pusseissa ei aina ole mainintaa kahvin lajikkeista. Voittopuoleisesti pienpaahtimot käyttävät nykyään kuitenkin onneksi arabicaa. Jotta asia vielä mutkistuisi, niin on olemassa arabica- ja robustahybridejä kuten Catimor, mutta menee jo hieman ohi aiheesta. 

Lainaus
Voisinkin esittää vielä kysymyksen/olettamuksen jonka saa mielihyvin tyrmätä, on suurempi ero makunautintojen parantamisessa siirtyä Presidentin tiiliskivipakkauksesta vaikka Presidentin tummapaahto-papuihin kuin niistä sitten parempiin papuihin (mikäli nämä pavut ovat suht tuoreita)?

Tuohon on mahdotonta vastata. Maku ja erot makujen välillä riippuvat aina maistajasta. Suurempi ero jollekin makuaistille voi liittyä tuohon tummempaan paahtoasteeseen "parempien papujen" muistuttaessa vaikkapa hapokkuudeltaan tuota tiiliskivipakkausta. Parempi ostaa vaan jokaista. Vaikka presidenttiä tässä verrataan "parempiin papuihin", ovat suomalaiset markettikahvit mielestäni hyvinkin laadukkaita.

Lainaus
Miten karkeaa jauhetaan? Näppituntumalla yhtä karkeaa kuin tiiliskivipaketista?
Miten paljon annostellaan? Saman verran kuin tiiliskivipaketista?
Tiiliskivipakettiin jauhatusasteeseen vertaaminen on hyvä keino. Tämän jälkeen, jos kahvi jää liian laimeaksi, voi jauhatusta hienontaa. Jos taas maku karvas, niin jauhatusta vähän hienommalle.

Annostelu riippuu aina jonkin verran myös käytetystä kahvista. Lähtökohtaisesti kuitenkin saman verran kuin tiiliskivipaketista. Vanha klassikko annosteluun on 60g kahvia jokaista vesilitraa kohti (60g/1l). Jos käyttää tuollaista kahvimittalusikkaa, niin tasaiseksi pyyhkäisty mittalusikallinen on n. 6 grammaa. Veden määrää ei saa mitata löyhästi "isoissa tai pienissä kupeissa", vaan puhtaan mittalasin/kannun avulla. Jos haluaa siis tehdä vaikka 0,5 litraa kahvia kaadetaan siis 0,5 litraa vettä ja viisi tasaista mitallista kahvia.

Vaa'an käyttöä (varsinkin jos haluaa puhua harrastuksesta) on turha säikkyä. Lähinnä se nopeuttaa tekemistä.

Kun mylly ja käytetty kahvi on kunnossa, löytyvät helpoimmat tavat parantaa kahvin makua pedanteissa mittauskonsteissa ja laitteiden siisteydessä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #2 : Huhtikuu 09, 2012, 21:16:00 ip »

Mikä mylly? Siihen on muut ketjut, mutta itse päädyin Hario Skerton käsimyllyyn koska annoin itseni ymmärtää käsimyllyn olevan parempi kuin saman hintaluokan (50e) sähkömylly.
En sanoisi huonoksi valinnaksi, jos jaksaa veivata, eikä tee suuria määriä kerrallaan. Käsimyllyksi varsin kätevä, vaikka siihenkin on jujunsa. En muista onko täällä jo tämä käyty, mutta tasaisuudelle olisi tälläinen tilattavissa ja asennettavissa, linkki.
Pavuista ensin todellinen aloittelijan kysymys, onko kahvipapu kahvipapu vaikka kahvinlaittomenetelmä on mikä vain (pannu, suodatin, mokkapannu, pressopannu, espressopannu jne...)? Mikä ero on esimerkiksi espresso-pavuilla ja vaikka suurelle kansalle tutuilla Juhla Mokka ja Presidentti -pavuilla. Eli mikä erottaa pavun ja pavun?
Paahtoprofiili. Jotkut pavut ovat paahdettu juuri sopimaan espressoiksi ja jotkut filtteriksi, eli suodattimelle. Näitä on tullut koettua kantapään kautta, joskus ostin puolilla valoilla pussin espressopapua jota oli vieressä samalla nimellä juuri sitä filtteriä jota olisin halunnut, maun erottaa. Tähän voisi joku fiksumpi antaa paremman vastauksen, vaikkapa joku paahtimolta ;)
Sitten herääkin heti uusi kysymys (tuon espresso-papu kysymyksen lisäksi), onko kokeneemmilla antaa vinkkiä millä kannattaa aloittaa papujen ostossa? Ja muistetaan, että lähdetään siitä mistä on helpoin aloittaa...

Presidentti -pavut?
Presidentti tumma paahto -pavut?
Pauligin alkuperämaakahvipavut (Mexico, Kenya, Columbia jne)?
Segafredon pavut?
Mitä muuta?
Tuossa on listaa markettipavuista, mutta paahtimoilta kokeilisin vaikkapa seuraavia, jollei ole jo kokeillut.
Yirgacheffe, Harrar, Gatina, Monsoon Malabar, Yellow bourbon...
Muutenkin hyvät vinkit aloittelijalle ovat varmasti tervetulleet tähänkin ketjuun, mutta mukava jos vinkit olisivat mahdollisimman basic-luokkaa.
Mielestäni itse aloittaessani harrastamista, kyselin täältä apuaja, ja sainkin sitä hyvin selkeästi. Eli rohkeasti vain kysymään, jollei tunnu löytävän vastausta hakutoiminnolla.
Itse olen juuri käsimyllyn lisäksi tilannut mokkapannun ja yritän sen kanssa kokeilemalla oppia valmistamaan maukasta mokkaa, mutta Moccamasterillakin tulee varmasti keitettyä, vaimonikin ollessa kovin skeptinen koko kahviharrastusta kohtaan.
Niin sitä kotona täälläkin puolisko huokailee katsellessaan vaakoja sun muuta. Suosittelen muuten Aeropressiä tuon mokkamasterin taakse piiloon, jos pidät suodatinkahvista, niin sillä sitä pääset toteuttamaan :) (olipas fiksusti sanottu)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

TD

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #3 : Huhtikuu 09, 2012, 21:23:13 ip »

Raumalla on Lumo, jonka tuottajalistoilta löytyy helsinkiläistä ja turkulaista kahvia, tuolta voi siis päästä tuoreempien ja "dare I say" laadukkaampien kahvien makuun.

Monesta vähänkään isommasta kaupungista löytynee nykyään jonkinlainen lähiruokaan painottava tai vihreitä arvoja kannattava liike. Usein nämä myös myyvät kahvia ja elleivät vielä myy, niin ahkerasti kyselemällä voi kauppojen tarjontaan varmasti vaikuttaa.

Kiitos Joona ripeästä ja varsin kattavasta vastauksesta. Tämä Lumo ei muuten tullut mieleenkään, pitääkin poiketa tutustumassa valikoimaan.

Kahvipapu on aina kahvipapu. Paahtoaste voi vaihdella papujen välillä ja tummemmat kahvit juodaan yleensä espressona kun taas vaaleammat kahvit juodaan suodatinkahvina. Tässä on kuitenkin kyse tottumuksista ja makuasioista; jos pitää tummasta kahvista niin sitten juodaan tummaa kahvia. Jos ostetaan valmiiksi jauhettuja kahveja, voi jauhatus vaihdella riippuen kahvin "käyttötarkoituksesta", mikä toisaalta hieman rajaa valitsemista. 

Kannattaa ostaa mielestäni kaikkea mitä vastaan tulee. Yhteen vaihtoehtoon lukittautuminen rajaa harrastusta aika tavalla. Marketista löytyvien kahvien lisäksi kannattaa heti kun vain mahdollista tutustua niin koti- kuin ulkomaistenkin pienpaahtimoiden tarjontaan. Kuten sanoit, mahdollisimman tuoreen kahvin hankkiminen on hyvä asia. Lisäksi jos pussista löytyy tietoa alkuperästä, lajikkeista tai tilasta, on usein pussin sisältöönkin nähty vaivaa.

Tarkoittaako tämä sitä, että (jossain toisessa ketjussa tässä välissä lukemani) "espresso-papu ei välttämättä sovellu parhaiten suodattimella keittämiseen" meinaa lähinnä juuri tuota paahtoastetta, eli saattaa suomalaiseen makuun olla liian tummapaahtoinen kahvi suodatettuna? Espresso-pavut sitten taas ilmeisesti käyvät parhaiten esim mokkapannulla keittelyyn?

Ja ei kannata pelätä, en ajatellut pysyttäytyä yhdessä tietyssä pavussa. Lähinnä oikeastaan itseni kohdalla homma on siitä kiinni, että saan mahdollisimman nopeasti vaimonikin vakuuttuneeksi tämän harrastuksen hyvistä puolista :) Monta pannullista viemäriin kaadettua opetteluvaiheessa vie pohjan uskottavuudelta ja täällä kuulee vain kärinää asiasta ;)

Tuohon on mahdotonta vastata. Maku ja erot makujen välillä riippuvat aina maistajasta. Suurempi ero jollekin makuaistille voi liittyä tuohon tummempaan paahtoasteeseen "parempien papujen" muistuttaessa vaikkapa hapokkuudeltaan tuota tiiliskivipakkausta. Parempi ostaa vaan jokaista. Vaikka presidenttiä tässä verrataan "parempiin papuihin", ovat suomalaiset markettikahvit mielestäni hyvinkin laadukkaita.

Tarkoitatko juuri siis esimerkiksi Presidentti tumma paahto -papua tällä markettikahvivertauksella, jolle annat hyväksyvän nyökkäyksen laadun suhteen? Tämä on itse asiassa juurikin aloittelevalle se kompastuskivi tällaisen (varsin fiinin) alan harrastajien palstan kanssa, monessa viestiketjussa tosiaan vain etsitään sitä täydellistä papua vaikka aloittelevalle voikin juuri se tuttu ja turvallinen siirtymä presidentti puruina -> presidentti papuina olla helppo ensiaskel. Näitä sen tyyppisiä arvioita, markettipapujen "lyttäämistä" kun lukee monesta paikasta, saattaa jäädä homma esim. nettitilausten varaan ja siihen voi sitten aloitteleva harrastaja kyllästyä / köyhtyä. Tämän takia starttasinkin kokonaan uuden ketjun ja tämän jälkeen kun tutustumisvaihe on tehty, voi siirtyä esim. juuri paikallisen luomutuote-/kahvikaupan myyviin pienpaahtimoiden tuotteisiin.

Onko näissä pienpaahtimoiden paketeissa muuten paahtoajankohdat ilmaistu? En vielä tiedä Rauman "kahvi-scenen" aktiivisuutta, että miten tuoretta kahvia mahtaa hyllyistä löytyä ja pienessä puodissa voi olla kiusallista nirsoilla ;)

Vaa'an käyttöä (varsinkin jos haluaa puhua harrastuksesta) on turha säikkyä. Lähinnä se nopeuttaa tekemistä.

Kun mylly ja käytetty kahvi on kunnossa, löytyvät helpoimmat tavat parantaa kahvin makua pedanteissa mittauskonsteissa ja laitteiden siisteydessä.

Vaaka tullee ajankohtaiseksi aikaisintaan sen jälkeen kun saan vaimon vakuuttuneeksi kahvilaadun paranemisesta, palataan siihen asiaan siis myöhemmin... :)

Miten useasti muuten tällainen käsimylly (Hario Skerton nyt tässä tapauksessa) olisi syytä purkaa ja pestä sisältä? Pavuista ilmeisesti rasvaa jää koneistoon jonkin verrankin, mutta ongelma lienee myllyn osien kuivumisajan ja kahviihetkien ajankohtien keskeinen ristiriita. Siinä ollaankin sitten ongelmissa kun kahvihammasta kolottaa ja mylly on märkänä...

Minun lisäkysymykset olivat tässä pohdintaa yleisesti, vaikka ovatkin Joonan vastauksiin "kohdistettuja", joten kuulen mielelläni muidenkin mielipiteitä asioihin. Myöskin sen takia, ettei Joona "joudu" auttamaan aloittelijaa/aloittelijoita yksin, uskon että nämä ovat tosiaan varsin basic-kysymyksiä ja ymmärrän jos tällaiseen ei halua uhrata aikaa. Vaikka ei silti, kaikki ketkä saadaan hurahtamaan tähän on aina eteenpäin koko "alalla". Mitä enemmän kahvia ostetaan kaupasta papuina, sitä enemmän niitä on tarjolla siellä... Raha tätä maailmaa pyörittää.
Kirjattu

TD

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #4 : Huhtikuu 09, 2012, 21:46:20 ip »

En sanoisi huonoksi valinnaksi, jos jaksaa veivata, eikä tee suuria määriä kerrallaan. Käsimyllyksi varsin kätevä, vaikka siihenkin on jujunsa. En muista onko täällä jo tämä käyty, mutta tasaisuudelle olisi tälläinen tilattavissa ja asennettavissa, linkki.

Onko tämän tasaisuuden kanssa ongelmia yleisesti hienommassa vai karkeammassa jauhatuksessa? Täytyy kuitenkin pistää tämä korvan taakse.

Tuossa on listaa markettipavuista, mutta paahtimoilta kokeilisin vaikkapa seuraavia, jollei ole jo kokeillut.
Yirgacheffe, Harrar, Gatina, Monsoon Malabar, Yellow bourbon...

Suosittelen muuten Aeropressiä tuon mokkamasterin taakse piiloon, jos pidät suodatinkahvista, niin sillä sitä pääset toteuttamaan :) (olipas fiksusti sanottu)

Tässä on hyviä vinkkejä korvan taakse, mutta tosiaan markettipavuista on monen helppo lähteä liikkeelle. Eli sieltä mistä ostaa kahvinsa muutenkin, nostaa katseen hieman ylemmäs ja valitsee jonkun muun kuin sen tutun tiiliskiven... Näitä mainitsemiasi ei ilmeisesti saa marketeista?

Tämä Aeropress on myös uusi tuttavuus ja äkkiä katsottuna vaikuttaa todella näppärältä peliltä, täytyykin tutustua hieman lisää asiaan. Tarkoitus kuitenkin silti on "omaan käyttöön" opetella tuo mokkapannu juurta jaksaen ja samalla vähän maistella eri kahveja sen kanssa, mutta näitä markettikahvi- ym. aloittelijan vinkkejä kyselen "arkikäytön" vuoksi (lue: vaimo ja hänen ystävät).
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #5 : Huhtikuu 09, 2012, 23:36:02 ip »

Lainaus
Tarkoittaako tämä sitä, että (jossain toisessa ketjussa tässä välissä lukemani) "espresso-papu ei välttämättä sovellu parhaiten suodattimella keittämiseen" meinaa lähinnä juuri tuota paahtoastetta, eli saattaa suomalaiseen makuun olla liian tummapaahtoinen kahvi suodatettuna? Espresso-pavut sitten taas ilmeisesti käyvät parhaiten esim mokkapannulla keittelyyn?
Kyllä, juuri näin. En ole itse ihan kauheasti mokkapannulla keitellyt mutta ihmiset usein tuntuvat suosivan tummempia kahveja mokkapannuun. Tästä seuraa, että ns. "espresso-pavut" sopisivat myös siis mokkapannuun.

Lainaus
vaimonikin vakuuttuneeksi tämän harrastuksen hyvistä puolista
Tässä lajissa ei ole hyviä puolia. Parempi saada vaimo vaan hyväksymään että rahaa menee jatkossa enemmän, keittiö on sotkuisempi ja täyttyy kolisevista laitteista ja asunnossa tuoksuu vanha kahvi.  ;)

Lainaus
Tarkoitatko juuri siis esimerkiksi Presidentti tumma paahto -papua tällä markettikahvivertauksella, jolle annat hyväksyvän nyökkäyksen laadun suhteen?

Kaikki Pauligin kahvit saavat minulta hyväksyvän nyökkäyksen, vaikea uskoa että yksikään oikeasti iso paahtimo tekisi parempaa jälkeä kuin Paulig. Näitten markettikahvien yhteydessä ei kuitenkaan oikein auta puhua vielä erikoiskahveista. Itse kannustan tutustumaan "erikoiskahveihin" mahdollisimman nopeasti. Eräät kärjekkäät esimerkit vaikka Panamasta, Etiopiasta tai Keniasta (vrt. Jussin lista, bourboniksi vaikka joku väliamerikkalainen) ovat hyvä tapa venyttää käsityksiä siitä miltä kahvi voi maistua. Näillä kahveilla on hyvä myös perustella vaimolle rahan ja ajan käyttö.

Olet kuitenkin oikeassa siinä että ensiaskeleet on otettava. Tässä mielessä markettikahveissa papuihin siirtyminen on se helpoin ratkaisu.    Jos mietin tämänhetkisiä kahvimieltymyksiäni, niin kiinnitän kahveissa huomiota asioihin, joita tuskin olisin edes huomannut viisi vuotta sitten. Inhottaa käyttää hifi-ihmisten ja viininörttien ilmaisua "acquired taste", mutta jotkut kahvit varmasti aukeavat vasta ajan kanssa. Ehkä tässä tapauksessa siis pieni askel vaaleasta tummempaan kahviin voi olla tarpeeksi. Summa summarum: suosittelen ostamaan sekä vaalean että tummemman presidentin ja lisäksi "erikoiskahveja".

Mitä köyhtymiseen tulee niin maailman kovimmilta paahtimoilta voi ostaa "maailman parhaita" kahveja pussin kymmenellä eurolla. 250 gramman pussista keittää 4,25 litraa kahvia ja se säilyy useamman viikon. Jos tätä nyt pitää suhteuttaa johonkin niin ostin eilen ravintolassa oluen joka oli kooltaan 0,37. Maksoin siitä 18,30 ja join sitä alle tunnin. Tämän rinnalla on kahvin juominen halpaa lystiä. Pitää myös muistaa ettei kahvia harrasteta säästämisen takia.

Mitä tulee lyttäämiseen mitä tällä alalla näkee paljon, ei se varmasti palkitse ketään. Ei ole mikään salaisuus että markettikahvi ja erikoiskahvi ovat eri asia. En kuitenkaan ymmärrä miten tämän tiedon kanssa rötöstelystä kukaan saa mitään nautintoa.

Lainaus

Onko näissä pienpaahtimoiden paketeissa muuten paahtoajankohdat ilmaistu? En vielä tiedä Rauman "kahvi-scenen" aktiivisuutta, että miten tuoretta kahvia mahtaa hyllyistä löytyä ja pienessä puodissa voi olla kiusallista nirsoilla
Paahtoajat on kerrottu. Onhan siellä Raumalla kahvi-sceneä. Ainakin yksi viiksekäs bon vivantti kirjoittaa toisinaan tännekin ja paahtaa itse kahviakin (kunhan vaan Wittgensteinilta ehtii ;)).

Lainaus
Vaaka tullee ajankohtaiseksi aikaisintaan sen jälkeen kun saan vaimon vakuuttuneeksi kahvilaadun paranemisesta, palataan siihen asiaan siis myöhemmin...
Olen käsittänyt, että vaimot leipovat. Vaakaa voi käyttää apuna leivonnassakin joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Lainaus
Miten useasti muuten tällainen käsimylly (Hario Skerton nyt tässä tapauksessa) olisi syytä purkaa ja pestä sisältä?
Laitteita kannattaa pestä silloin kun ne ovat likaiset. Jos terät vaikuttavat rasvaisilta niin silloin ne voi puhdistaa. Omaa skertonia en ole putsannut vielä kertaakaan.

Lainaus
Myöskin sen takia, ettei Joona "joudu" auttamaan aloittelijaa/aloittelijoita yksin, uskon että nämä ovat tosiaan varsin basic-kysymyksiä ja ymmärrän jos tällaiseen ei halua uhrata aikaa.

Tämä esittämäsi näkökulma tulee teollisuuden puolella aivan liian usein laiminlyötyä ja siksi luulisin tämän kiinnostavan ainakin jokaista kahvista rahaa saavaa tahoa. Jos vaan mieleen tulee lisää kysymyksiä ja näkökohtia niin kirjoita ihmeessä lisää.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

TD

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #6 : Huhtikuu 10, 2012, 07:06:55 ap »

Tässä lajissa ei ole hyviä puolia. Parempi saada vaimo vaan hyväksymään että rahaa menee jatkossa enemmän, keittiö on sotkuisempi ja täyttyy kolisevista laitteista ja asunnossa tuoksuu vanha kahvi.  ;)

Olen käsittänyt, että vaimot leipovat. Vaakaa voi käyttää apuna leivonnassakin joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Kuulostaa loistavalta, no katsotaan mihin asti tämä lähtee käsistä, Skerton + mokkapannu + kahvipurkki nyt ei _vielä_ paljoa tilaa vie onneksi...

Ja tämä vaakahomma on helppo kuvitella, "tässä vaimo rakas sinulle vaaka joka mittaa 0,1 gramman tarkkuudella, voit käyttää sitä leivonnassa apuna..." ja pienen hiljaisen hetken jälkeen voikin lisätä "voin itsekin käyttää sitä myös kahvin mittaamisessa". Veikkaan että ymmärtävää nyökkäystä ei tule :)

Mitä tulee lyttäämiseen mitä tällä alalla näkee paljon, ei se varmasti palkitse ketään. Ei ole mikään salaisuus että markettikahvi ja erikoiskahvi ovat eri asia. En kuitenkaan ymmärrä miten tämän tiedon kanssa rötöstelystä kukaan saa mitään nautintoa.
Paahtoajat on kerrottu. Onhan siellä Raumalla kahvi-sceneä. Ainakin yksi viiksekäs bon vivantti kirjoittaa toisinaan tännekin ja paahtaa itse kahviakin (kunhan vaan Wittgensteinilta ehtii ;)).

Lyttäämistäkään ei silti välttämättä tahallaan tehdä, siihen pauligin teolliseen tuotteeseen on vain helppo monesti verrata kaikkea ja sitten kun aloitteleva kahviharrastuksen pariin siirtyvä kotikeittelijä lukee tarpeeksi näitä arvioita, tulee mieleen että on "pakko" aloittaa tilaamalla Cremasta tai muualta jotain fiiniä kahvia kun "pauligin tuotteet kerran ovat ihan kuraa".

No mutta toivottavasti tosiaan näilläkin vinkeillä (jota saa edelleen kertoa lisää jos jollain jotain tulee mieleen) minä ja muut aloittelevat saavat hyvän startin ja innostuvat todella hommasta. Ja uskon, että hyvän aloituksen hommaan saamalla on helpompi siirtyä myös näihin erikoiskahveihin / pienpaahtimoiden tuotoksiin.

Mukava kuulla että Raumakin löytyy harrastajia, välillä yllättyy ettei tämä niin pieni kaupunki olekaan ;)

Minun tilanne on sillä tavalla helppo, että päätökset on tehty ja nyt lähinnä odotellaan tuotteiden saapumista. Tilasin aika puhtaasti ulkonäön perusteella Moka Alessi -nimisen kolmikuppisen mokkapannun ja toivon sen toimivan yhtä hyvin kuin Bialettinkin. Kahvipapuja siihen ensimmäiseksi kokeiluksi tilasin Lucaffe Classicia, puhtaasti jälleen purkin vuoksi :) Ja olihan tuo esim Creman sivuilla saanut aika hyvät arvostelutkin (tiedä näistä sitten).

Onko muuten peltipurkki tiivisteellä hyvä, välttävä vai huono papujen säilytykseen? No hauskan näköinen se ainakin on, kyllä sille jotain käyttöä löytyy.

Lucaffe Classic, Creman sivuilla
Moka Alessi, valmistajan sivuilla
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #7 : Huhtikuu 10, 2012, 09:33:42 ap »

Markettiosastolta voi kokeilla Meiran Hieno, jota saa tummana ja vaaleana sekä Pauligin alkuperämaakahvit, vai miksikä ne niitä sanoo.
Kahvi on kuitenkin tuoretuote, joten jos hankit tuhansia tai miljoonia papukiloja yhdellä kertaa, niin tuskin loppupäässä ovat enää kovin kummoisia. Koita käyttää avaamisen jälkeen reippaasti eikä ehkä kannata pitää kymmentä papua kerralla juonnissa.

Suodatinkahveja menee itsellä tällä hetkellä syystä tai toisesta aika vähän, mutta jotain Löffbergs Lilaa tai Nordqvistin Rekoa taitaa löytyä vaimoa ja anoppia summuita varten kotoakin. Kannattaa ehkä vähän kokeilla niitäkin, vaikka valmiiksi jauhettuina jos ei papuna saa.

Pauligin kuluttajapalvelu on myös ihan toimivaksi havaittu. Kyselin joskus heidän essopavuistaan (ja niiden uuttokäyttäytymisestä) sähköpostitse, johon vastasi heiltä "Veijo Barista" (nainen, en muista nimeä) puhelimitse. Oli erittäin antoisa keskustelu.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

Orkesteri

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #8 : Huhtikuu 10, 2012, 15:30:54 ip »

Kahviharrastuksessa minua miellyttää se, ettei se vaadi lopulta kummoisiakaan laiteinvestointeja. Espressoharrastus kalleine koneineen vetoaa ihmisiin, joita kiinnostaa tekniikka tai jotka haluavat nimenomaisesti hyvää espressoa kotioloissa. Jos haluaa vain juoda hyvää kahvia, alkuun pääsee alle satasella. Itse teen tällä hetkellä kahvia fiiliksen mukaan Clever Coffee Dripperillä, pressopannulla, Aeropressillä, Hello Kitty -mutteripannulla ja satunnaisesti ibrikillä – edullisilla välineillä, joita on kertynyt kaappiin pikku hiljaa. Myllynä käytän Harion Skertonia ja hyvän vaa'an sain alle kympillä Dealextremestä. Sillä rahalla, joka uppoaisi espressokeittimeen, saan aika paljon erinomaista kahvia kotimaisilta pienpaahtimoilta tai Hasbeanilta. Satun asumaan lähellä erästä Suomen parhaista kahviloista, joten kotiessolle ei ole siinäkään mielessä mitään todellista tarvetta.

En ole kokeillut kovin monia ns. markettipapuja, mutta Nordqvistin Classic Reko on kerrassaan erinomaista. Itse asiassa kaverin pressopannulla hauduttama tiiliskivi-Reko taisi olla se, mikä ylipäätään teki minusta kahvinjuojan. Sitä ennen olin suhtautunut kahviin hyvin välinpitämättömästi ja pitänyt sitä lähtökohtaisesti karvaana, pahan makuisena juomana, jota ihmiset juovat hampaat irvessä pelkästään kofeiiniriippuvuutensa tähden.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 10, 2012, 16:00:11 ip kirjoittanut Orkesteri »
Kirjattu

TD

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #9 : Huhtikuu 10, 2012, 18:00:07 ip »

Kahviharrastuksessa minua miellyttää se, ettei se vaadi lopulta kummoisiakaan laiteinvestointeja. Espressoharrastus kalleine koneineen vetoaa ihmisiin, joita kiinnostaa tekniikka tai jotka haluavat nimenomaisesti hyvää espressoa kotioloissa. Jos haluaa vain juoda hyvää kahvia, alkuun pääsee alle satasella. Itse teen tällä hetkellä kahvia fiiliksen mukaan Clever Coffee Dripperillä, pressopannulla, Aeropressillä, Hello Kitty -mutteripannulla ja satunnaisesti ibrikillä – edullisilla välineillä, joita on kertynyt kaappiin pikku hiljaa. Myllynä käytän Harion Skertonia ja hyvän vaa'an sain alle kympillä Dealextremestä.

Sama juttu, juurikin tämä vetoaa myös minuun. Tietty kyllähän noistakin summaa tulee kun alkaa laitetta toisen perään olemaan kaapissa... :) Mutta ei puhuta kuitenkaan suuresta rahamäärästä.

Soitin muuten paikalliseen CityMarkettiin ja täältä löytyy hyllystä tuota Hello Kitty -mokkapannua, 19.90 hintaan. Oletko testannut ja todennut että toimii hyvin? Ainakin näyttävän näköinen se on :D
On ilmeisesti ollut Keskon yhteisosto ja löytynee jokaisesta CM:stä.

Vastaavaa vaakaa on ilmeisesti turha etsiä paikallisista marketeista tai kirjakaupoista samalla hintaluokalla? Täytyy pistää vakaasti harkintaan tämä Dealextreme.

Ja kiitos jokaiselle näistä kahvivinkeistä, eiköhän näillä jokainen pääse alkuun. Edelleen jos jotain vinkkiä löytyy, niin kernaasti otetaan vastaan.

EDIT: Olithan näemmä kirjoittanut jo tuonne että toimii ja sokkotestinkin läpäissyt.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 10, 2012, 18:06:07 ip kirjoittanut TD »
Kirjattu

Orkesteri

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #10 : Huhtikuu 10, 2012, 21:19:47 ip »

Oma Hello Kittyni on Citymarketin alehyllystä, ja se maksoi yhdeksän euroa. Kahden kympin hintalappu olisi jo saanut miettimään ostopäätöstä tai ainakin sitä, pitäisikö siihen hintaan saada jo jotakin vähän asiallisemman näköistä. Mutta kyllähän tämä vieraita riemastuttaa. Kyseessä on italiaisen Pedrinin lisenssillä valmistama halpispannu, jollaisia Välimeren maissa on ilmeisesti myynnissä enemmänkin. Suomalaisissa marketeissa ei ole tullut vastaan juuri muita kuin Bialetteja.

Dealextreme on hauska tapaus. Aitoa kiinalaista krääsää edullisesti ja ilman postikuluja. Jos tarvitset pieniä magneetteja, USB-ilmapuntareita tai välkkyviä kännykkäkoruja hyvillä paljousalennuksilla, parempaa paikkaa tuskin on. Monet ostavat suosiolla useamman kappaleen samaa tuotetta, koska tavara on halpaa ja laadunvalvonta heittelee villisti. Tätä kyseistä vakaa on kylläkin kehuttu myös arvovaltaisella kahvifoorumilla, etkä tule parempaa löytämään samaan hintaan. Jostakin syystä omani viipyi matkalla viikkokausia, mutta saapumisestaan lähtien se on ollut päivittäisessä käytössä. Mielestäni hyvä vaaka on keittiön perusvälineistöä käytti sitä sitten kahviin tai leivontaan.
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #11 : Huhtikuu 10, 2012, 21:45:25 ip »

Markettiosastolta voi kokeilla Meiran Hieno, jota saa tummana ja vaaleana sekä Pauligin alkuperämaakahvit, vai miksikä ne niitä sanoo.


ah, kannattaahan kaikkea kokeilla, mutta hienoa en osta vaikka se tuppaa olemaan tuoreinta satsia marketista.

pauligin alkuperät on ihan jeessiä, mutta omaan makuun turhankin isoissa pusseissa.

nordquistin alkuperät myös joskin ensimmäinen kupillinen hyvä, toisesta alamäki.

mutta kokeilla kannattaa sanon,..

oma paras parhaita kahvilaatuja ostos oli 30,50e 125g. aikas hyvä.
Kirjattu

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #12 : Huhtikuu 12, 2012, 22:52:34 ip »

Lumosta löytyy tosiaan Turun kahvipaahtimon ja Kaffan kahveja. Näkyi olevan myös Aeropressejä ja Skertoneita hyllyssä, Tero lupaili ottaa valikoimaan myös Harion suodattimia jossain vaiheessa. Sieltä siis ekana.

Raumlaist kahviharhailua voit muuten myös seurata tuossa PID ohjattu DIY-paahdin- säikeessä. Kyllä täälläkin on kahviharrastajia, pystökaffet ei ole ainoa kahvikulttuurin ilmentymä.

Tosiaan, tuommoisia Lumon tyyppisiä kauppoja kannattaa kehottaa ottamaan myös kahvia valikoimiinsa. Tuollakin käytiin Jollen kanssa vuoropäivinä muutaman viikon ajan painostamassa ja nyt saa parinsadan metrin päästä ryynejä jos ei ole ehtinyt itse paahtaa.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #13 : Huhtikuu 13, 2012, 15:36:47 ip »



Mä huutelin pari tällaista:
http://www.huuto.net/kohteet/pieni-vaaka/216832188
(esimerkkilinkki kuolee aikanaanpois)
 vaakaa huutonetistä; toinen 2000/0,1g ja toinen jonka parturialaa opiskeleva
tyttäreni vei omiin värisekoituksiinsa 500/0,01g. Jälkimäinen joutikin mennä
kun puoli kiloa ei riittänyt kapasiteetiksi.
Testasin molemmat 20 gramman punnuksella josta maksoin kolminkertaisen hinnan
vaakoihin verrattuna (tiedän: niitä myydään jossain vatun kiinassa tai amazonissa kolmella eurolla)
Molempien tarkkuus riittää enemmän kuin hyvin papuje, jauhin ja veden punnaamiseen.

Lumo on hieno juttu. Sinne ei ole täältä Nakkilastakaan kuin puolen tunnin matka  :)
Samalla voi käydä juomassa Café Sali:ssa, torin varrella. Vaikka pauligin mannekiinena kultagruppoineen ovatkin.
Muijan (aivan tavallinen nimitys vaimolle) voi pistää ovesta pellolle jos rupeaa harrastuksista motkottamaan (kauniimpi ilmaus v:ttuilulle)


  --

Kirjattu

TD

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
« Vastaus #14 : Huhtikuu 15, 2012, 09:29:38 ap »

Vielä kun mokkapannunikin on matkalla kohti Raumaa jostain Italiasta tai mistä lie tuleekaan, niin täällä keitellään suodatinkeittimellä.
Kahvista on tullut ajoittain varsin maukasta, mutta välillä laimeaa/laihaa, vaikka papuja olen mittaillut samaa määrää lähes joka kerta.

Vaakaa en ole vielä saanut hommattua, joten voiko se vain olla, että kahvin määrä vaihtelee pieniä määriä keitettäessä niin paljon että eroja kahviin tulee suodatinkeittimellä helposti?

Jauhatus on mielestäni aika kohdallaan kun liian hienosta (paakkuuntui ja kahvi oli kitkerää) lähdin tekemään karkeampaa, maalaisjärjellä siis olisi kohdallaan... Mutta siihen liittyy yksi kysymys (tosiaan siis suodatinkeittimen kanssa keiteltäessä), voiko jauhatus olla liian hienoa ja siksi joutuu suodattimessa helposti "seinille" ja loput vedestä valuu turhan herkästi läpi? Koska jos nyt tulee laimeaa kahvia, niin en ole sen takia lähtenyt tekemään karkeampaa jauhatusta, vai voiko ongelmaan olla ratkaisu juuri edellä mainittu jauhatuksen säätäminen karkeammaksi? Tai olisiko kahville syytä tehdä jotain ennen kuin suodatinkeitintä lyö päälle, nyt tuntuu että suoraan myllystä kun kaataa(/mittaa) kahvit keittimeen, on kahvi varsin ilmavasti "pakattu" suodattimeen?

Silmämääräisesti suodattimessa on lievä "kraateri" ja märät purut on jonkun verran seinillä...

Vai onko vain niin, että nyt on muuttujia liikaa kun ei ole vielä vaakaa? Kannattaako sillä muuten punnita sitten lopullinen tuotos vai pavut (vai ovatko nämä grammamääräisesti täysin samat)?

P.S. Tykkään myös Cafe Salista varsin paljon, kahvi on hyvää ja paikan fiilis on loistava. Kultainen gruppokaan ei ole ärsyttänyt tiskillä ;)
Kirjattu