Kahvikeskustelu > Apua aloittelijoille

Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin

(1/27) > >>

TD:
Kuten voi päätellä aiheesta ja alueesta jonne tämä viestiketju on perustettu, olen aloittelemassa kahviharrastusta. Tai sanotaan, että olen siirtymässä (valmiiksi jauhetusta) Juhla Mokasta ja Moccamasterista tutustumaan syvemmin kahviin. Tutustuminen tämän lisäksi on pitänyt sisällään satunnaisia cappuccino-kupillisia paikallisessa kahvilassa ja muualla maailmalla.

Viestiketju on nimetty tänne toivottavasti muidenkin aloittelijoiden eksymistä silmällä pitäen, minulla ei siis ole antaa aiheen mukaisia vinkkejä starttiin, toivonkin niitä kokeneemmilta.

Olen tutustunut varsin hyvin tämän keskustelupalstan antiin ja sillä tavalla osannut hieman harkita mistä kannattaisi lähteä liikkeelle, ensinnä siis kiitos mainiosta palstasta josta aloittelija löytää hyvin infoa.

Palstalla kuitenkin moni aihe liittyy espressolaitteisiin ja hyvin laajaan kirjoon pieniä seikkoja, jotka saavat aikaan hyvän espresson, välttävän espresson tai pahan espresson. Moni suodatinkahvista parempaan kahviin siirtyvä eksyykin aloittelijan vinkkejä etsiessään aiheesta ketjussa kuin ketjussa, joten tästä syystä aloitin täysin uuden ketjun (vaikka tämä on ensimmäinen viestini palstalle).

Eli lähdetään siitä millä on pienin kynnys alkaa parantaa makuelämyksiä:


* osta kahvimylly
* osta papuja
* keitä kahvia vastajauhetuista pavuista samalla menetelmällä kuin ennenkin
Mikä mylly? Siihen on muut ketjut, mutta itse päädyin Hario Skerton käsimyllyyn koska annoin itseni ymmärtää käsimyllyn olevan parempi kuin saman hintaluokan (50e) sähkömylly.

Mitä papuja? Siinäpä se kysymys.

Itse asun Raumalla, joka on 37.000 asukkaan kaupunki länsirannikolla. Pori ja Turku ovat 50 ja 100 km päässä, sieltä löytyy lähimmät paikat josta saa ostaa tuoretta paahtoa. Vaihtoehdot arkeen ovat siis netistä tilaaminen ja Prismasta/CityMarketista papujen ostaminen.

Pavuista ensin todellinen aloittelijan kysymys, onko kahvipapu kahvipapu vaikka kahvinlaittomenetelmä on mikä vain (pannu, suodatin, mokkapannu, pressopannu, espressopannu jne...)? Mikä ero on esimerkiksi espresso-pavuilla ja vaikka suurelle kansalle tutuilla Juhla Mokka ja Presidentti -pavuilla. Eli mikä erottaa pavun ja pavun?

Jos pysytään aiheessa, eli aloittelijan helpoimmasta tavasta päästä käsiksi (varsinkin kuin suuri osa ihmisistä tässä maassa asuu paikassa, jossa ei ole pääsyä kahvikauppaan ja on aloitettava marketista saatavilla pavuilla)... Eli laitteistoa on (esim.) perus suodatinkeitin Moccamaster ja kahvimylly. Yksi vinkki on helppo, katso papupussien päivämääriä. Mitä tuoreempi, sitä parempi.

Sitten herääkin heti uusi kysymys (tuon espresso-papu kysymyksen lisäksi), onko kokeneemmilla antaa vinkkiä millä kannattaa aloittaa papujen ostossa? Ja muistetaan, että lähdetään siitä mistä on helpoin aloittaa...

Presidentti -pavut?
Presidentti tumma paahto -pavut?
Pauligin alkuperämaakahvipavut (Mexico, Kenya, Columbia jne)?
Segafredon pavut?
Mitä muuta?

Onko siis jotain hyvää vinkkiä tai ehdottomia rahan ja ajan tuhlaamista? Jollei ole antaa vinkkiä merkistä, niin entä eri sekoituksista, esim Arabica? Robusta?

Ja en tarkoita nyt, että mikä on täydellinen kahvipapu (kun ei kahvin suodattaminenkaan ole varmasti se täydellinen valinta). Voisinkin esittää vielä kysymyksen/olettamuksen jonka saa mielihyvin tyrmätä, on suurempi ero makunautintojen parantamisessa siirtyä Presidentin tiiliskivipakkauksesta vaikka Presidentin tummapaahto-papuihin kuin niistä sitten parempiin papuihin (mikäli nämä pavut ovat suht tuoreita)?

Moni kuitenkin ilman kokeneempien vinkkejä valitsee juurikin sen tutun ja turvallisen merkin... Luin myös ketjun Markettipavut, mutta sielläkin on lähinnä havaintoja esim pienpaahtimoiden jalkautumisesta marketteihin. Tästä ketjusta ja näistä havainnoista on varmasti myöhemmin hyötyä, mutta ei ehkä vielä.

Yksi mikä voisi mahdollisesti olla mittaluokassa "tarpeeksi tarkka" aloittelijalle, jos kokeneemmat kertoisivat vaikka marketeista (CM/Prisma) löytyvät "arkikäytön pavut", vai käyttääkö kukaan esimerkiksi suodatinkeittimiä täällä? Edes aamuisin? :)

No sitten kun pavut on kotona myllyn vieressä, niin taas helppo vinkki kärkeen: Jaauha kerralla vain sen verran kun käytät heti. Mutta taas tarvitaan ammattilaista kahdessa kohtaa.

Miten karkeaa jauhetaan? Näppituntumalla yhtä karkeaa kuin tiiliskivipaketista?
Miten paljon annostellaan? Saman verran kuin tiiliskivipaketista?

Sen olen antanut ymmärtää että vastajauhetun koostumus on erilainen, joten miten paljon annostellaan verrattuna totuttuun valmiksi jauhettuun? Edelleen mennään perusteissa, en usko että monella on tai monikaan haluaa alkaa heti mittailemaan kahvin painoa grammoissa jota suodattimeen laittaa. Eli karkeasti hieman extraa verrattuna vanhaan vai miten?

No nämä (karkeus ja annostelumäärä) nyt ovat helppoja asioita oppia kokeilemalla ja tässä ei niin paljoa rahaa valu hukkaan kuin väärien/huonojen papujen ostossa, mutta jos näihin on jotain nyrkkisääntöä tai lähtökohtaa, niin olisihan niitä kiva kuulla.

Muutenkin hyvät vinkit aloittelijalle ovat varmasti tervetulleet tähänkin ketjuun, mutta mukava jos vinkit olisivat mahdollisimman basic-luokkaa.

Itse olen juuri käsimyllyn lisäksi tilannut mokkapannun ja yritän sen kanssa kokeilemalla oppia valmistamaan maukasta mokkaa, mutta Moccamasterillakin tulee varmasti keitettyä, vaimonikin ollessa kovin skeptinen koko kahviharrastusta kohtaan.

EDIT: Aloittelijat-aihealueen alta löytyy myös jo ketju "Suodatinkeitin ja pavut?", mutta aloitin uuden ketjun koska viestini (ainakin tekstimäärän perusteella) on hieman laajempi. Aihe voisi tietysti olla tarkemmin nimetty, joten moderaattorit tottakai ovat puolestani vapaat muokkaamaan aihetta / ketjun sijaintia / yhdistää edelliseen.

Joona_s:

--- Lainaus ---Itse asun Raumalla, joka on 37.000 asukkaan kaupunki länsirannikolla. Pori ja Turku ovat 50 ja 100 km päässä, sieltä löytyy lähimmät paikat josta saa ostaa tuoretta paahtoa. Vaihtoehdot arkeen ovat siis netistä tilaaminen ja Prismasta/CityMarketista papujen ostaminen.

--- Lainaus päättyy ---

Raumalla on Lumo, jonka tuottajalistoilta löytyy helsinkiläistä ja turkulaista kahvia, tuolta voi siis päästä tuoreempien ja "dare I say" laadukkaampien kahvien makuun.

Monesta vähänkään isommasta kaupungista löytynee nykyään jonkinlainen lähiruokaan painottava tai vihreitä arvoja kannattava liike. Usein nämä myös myyvät kahvia ja elleivät vielä myy, niin ahkerasti kyselemällä voi kauppojen tarjontaan varmasti vaikuttaa.

Kahvipapu on aina kahvipapu. Paahtoaste voi vaihdella papujen välillä ja tummemmat kahvit juodaan yleensä espressona kun taas vaaleammat kahvit juodaan suodatinkahvina. Tässä on kuitenkin kyse tottumuksista ja makuasioista; jos pitää tummasta kahvista niin sitten juodaan tummaa kahvia. Jos ostetaan valmiiksi jauhettuja kahveja, voi jauhatus vaihdella riippuen kahvin "käyttötarkoituksesta", mikä toisaalta hieman rajaa valitsemista. 


--- Lainaus --- onko kokeneemmilla antaa vinkkiä millä kannattaa aloittaa papujen ostossa? Ja muistetaan, että lähdetään siitä mistä on helpoin aloittaa...
--- Lainaus päättyy ---

Kannattaa ostaa mielestäni kaikkea mitä vastaan tulee. Yhteen vaihtoehtoon lukittautuminen rajaa harrastusta aika tavalla. Marketista löytyvien kahvien lisäksi kannattaa heti kun vain mahdollista tutustua niin koti- kuin ulkomaistenkin pienpaahtimoiden tarjontaan. Kuten sanoit, mahdollisimman tuoreen kahvin hankkiminen on hyvä asia. Lisäksi jos pussista löytyy tietoa alkuperästä, lajikkeista tai tilasta, on usein pussin sisältöönkin nähty vaivaa.

Arabica ja Robusta ovat kaksi eri kahvilajia. Arabica on näistä vanhempi, kalliimpi ja krantumpi kasvatusoloiltaan. Arabica on yleisesti maultaan paljon arvostetumpaa. Itse suosin vain ja ainoastaan arabica-lajin kahveja. Toisaalta pelkästään se, että kahvipaketin kyljessä lukee arabica, ei tee kahvista hyvää. Arabican ja robustan tunnistaminen ei aina ole kovin helppoa: kaikissa pusseissa ei aina ole mainintaa kahvin lajikkeista. Voittopuoleisesti pienpaahtimot käyttävät nykyään kuitenkin onneksi arabicaa. Jotta asia vielä mutkistuisi, niin on olemassa arabica- ja robustahybridejä kuten Catimor, mutta menee jo hieman ohi aiheesta. 


--- Lainaus ---Voisinkin esittää vielä kysymyksen/olettamuksen jonka saa mielihyvin tyrmätä, on suurempi ero makunautintojen parantamisessa siirtyä Presidentin tiiliskivipakkauksesta vaikka Presidentin tummapaahto-papuihin kuin niistä sitten parempiin papuihin (mikäli nämä pavut ovat suht tuoreita)?
--- Lainaus päättyy ---

Tuohon on mahdotonta vastata. Maku ja erot makujen välillä riippuvat aina maistajasta. Suurempi ero jollekin makuaistille voi liittyä tuohon tummempaan paahtoasteeseen "parempien papujen" muistuttaessa vaikkapa hapokkuudeltaan tuota tiiliskivipakkausta. Parempi ostaa vaan jokaista. Vaikka presidenttiä tässä verrataan "parempiin papuihin", ovat suomalaiset markettikahvit mielestäni hyvinkin laadukkaita.


--- Lainaus ---Miten karkeaa jauhetaan? Näppituntumalla yhtä karkeaa kuin tiiliskivipaketista?
Miten paljon annostellaan? Saman verran kuin tiiliskivipaketista?

--- Lainaus päättyy ---
Tiiliskivipakettiin jauhatusasteeseen vertaaminen on hyvä keino. Tämän jälkeen, jos kahvi jää liian laimeaksi, voi jauhatusta hienontaa. Jos taas maku karvas, niin jauhatusta vähän hienommalle.

Annostelu riippuu aina jonkin verran myös käytetystä kahvista. Lähtökohtaisesti kuitenkin saman verran kuin tiiliskivipaketista. Vanha klassikko annosteluun on 60g kahvia jokaista vesilitraa kohti (60g/1l). Jos käyttää tuollaista kahvimittalusikkaa, niin tasaiseksi pyyhkäisty mittalusikallinen on n. 6 grammaa. Veden määrää ei saa mitata löyhästi "isoissa tai pienissä kupeissa", vaan puhtaan mittalasin/kannun avulla. Jos haluaa siis tehdä vaikka 0,5 litraa kahvia kaadetaan siis 0,5 litraa vettä ja viisi tasaista mitallista kahvia.

Vaa'an käyttöä (varsinkin jos haluaa puhua harrastuksesta) on turha säikkyä. Lähinnä se nopeuttaa tekemistä.

Kun mylly ja käytetty kahvi on kunnossa, löytyvät helpoimmat tavat parantaa kahvin makua pedanteissa mittauskonsteissa ja laitteiden siisteydessä.

Toma:

--- Lainaus käyttäjältä: TD - Huhtikuu 09, 2012, 17:16:52 ip ---Mikä mylly? Siihen on muut ketjut, mutta itse päädyin Hario Skerton käsimyllyyn koska annoin itseni ymmärtää käsimyllyn olevan parempi kuin saman hintaluokan (50e) sähkömylly.
--- Lainaus päättyy ---
En sanoisi huonoksi valinnaksi, jos jaksaa veivata, eikä tee suuria määriä kerrallaan. Käsimyllyksi varsin kätevä, vaikka siihenkin on jujunsa. En muista onko täällä jo tämä käyty, mutta tasaisuudelle olisi tälläinen tilattavissa ja asennettavissa, linkki.

--- Lainaus käyttäjältä: TD - Huhtikuu 09, 2012, 17:16:52 ip ---Pavuista ensin todellinen aloittelijan kysymys, onko kahvipapu kahvipapu vaikka kahvinlaittomenetelmä on mikä vain (pannu, suodatin, mokkapannu, pressopannu, espressopannu jne...)? Mikä ero on esimerkiksi espresso-pavuilla ja vaikka suurelle kansalle tutuilla Juhla Mokka ja Presidentti -pavuilla. Eli mikä erottaa pavun ja pavun?
--- Lainaus päättyy ---
Paahtoprofiili. Jotkut pavut ovat paahdettu juuri sopimaan espressoiksi ja jotkut filtteriksi, eli suodattimelle. Näitä on tullut koettua kantapään kautta, joskus ostin puolilla valoilla pussin espressopapua jota oli vieressä samalla nimellä juuri sitä filtteriä jota olisin halunnut, maun erottaa. Tähän voisi joku fiksumpi antaa paremman vastauksen, vaikkapa joku paahtimolta ;)

--- Lainaus käyttäjältä: TD - Huhtikuu 09, 2012, 17:16:52 ip ---Sitten herääkin heti uusi kysymys (tuon espresso-papu kysymyksen lisäksi), onko kokeneemmilla antaa vinkkiä millä kannattaa aloittaa papujen ostossa? Ja muistetaan, että lähdetään siitä mistä on helpoin aloittaa...

Presidentti -pavut?
Presidentti tumma paahto -pavut?
Pauligin alkuperämaakahvipavut (Mexico, Kenya, Columbia jne)?
Segafredon pavut?
Mitä muuta?
--- Lainaus päättyy ---
Tuossa on listaa markettipavuista, mutta paahtimoilta kokeilisin vaikkapa seuraavia, jollei ole jo kokeillut.
Yirgacheffe, Harrar, Gatina, Monsoon Malabar, Yellow bourbon...

--- Lainaus käyttäjältä: TD - Huhtikuu 09, 2012, 17:16:52 ip ---Muutenkin hyvät vinkit aloittelijalle ovat varmasti tervetulleet tähänkin ketjuun, mutta mukava jos vinkit olisivat mahdollisimman basic-luokkaa.
--- Lainaus päättyy ---
Mielestäni itse aloittaessani harrastamista, kyselin täältä apuaja, ja sainkin sitä hyvin selkeästi. Eli rohkeasti vain kysymään, jollei tunnu löytävän vastausta hakutoiminnolla.

--- Lainaus käyttäjältä: TD - Huhtikuu 09, 2012, 17:16:52 ip ---Itse olen juuri käsimyllyn lisäksi tilannut mokkapannun ja yritän sen kanssa kokeilemalla oppia valmistamaan maukasta mokkaa, mutta Moccamasterillakin tulee varmasti keitettyä, vaimonikin ollessa kovin skeptinen koko kahviharrastusta kohtaan.
--- Lainaus päättyy ---
Niin sitä kotona täälläkin puolisko huokailee katsellessaan vaakoja sun muuta. Suosittelen muuten Aeropressiä tuon mokkamasterin taakse piiloon, jos pidät suodatinkahvista, niin sillä sitä pääset toteuttamaan :) (olipas fiksusti sanottu)

TD:

--- Lainaus käyttäjältä: Joona_s - Huhtikuu 09, 2012, 19:05:16 ip ---Raumalla on Lumo, jonka tuottajalistoilta löytyy helsinkiläistä ja turkulaista kahvia, tuolta voi siis päästä tuoreempien ja "dare I say" laadukkaampien kahvien makuun.

Monesta vähänkään isommasta kaupungista löytynee nykyään jonkinlainen lähiruokaan painottava tai vihreitä arvoja kannattava liike. Usein nämä myös myyvät kahvia ja elleivät vielä myy, niin ahkerasti kyselemällä voi kauppojen tarjontaan varmasti vaikuttaa.
--- Lainaus päättyy ---

Kiitos Joona ripeästä ja varsin kattavasta vastauksesta. Tämä Lumo ei muuten tullut mieleenkään, pitääkin poiketa tutustumassa valikoimaan.


--- Lainaus käyttäjältä: Joona_s - Huhtikuu 09, 2012, 19:05:16 ip ---Kahvipapu on aina kahvipapu. Paahtoaste voi vaihdella papujen välillä ja tummemmat kahvit juodaan yleensä espressona kun taas vaaleammat kahvit juodaan suodatinkahvina. Tässä on kuitenkin kyse tottumuksista ja makuasioista; jos pitää tummasta kahvista niin sitten juodaan tummaa kahvia. Jos ostetaan valmiiksi jauhettuja kahveja, voi jauhatus vaihdella riippuen kahvin "käyttötarkoituksesta", mikä toisaalta hieman rajaa valitsemista. 

Kannattaa ostaa mielestäni kaikkea mitä vastaan tulee. Yhteen vaihtoehtoon lukittautuminen rajaa harrastusta aika tavalla. Marketista löytyvien kahvien lisäksi kannattaa heti kun vain mahdollista tutustua niin koti- kuin ulkomaistenkin pienpaahtimoiden tarjontaan. Kuten sanoit, mahdollisimman tuoreen kahvin hankkiminen on hyvä asia. Lisäksi jos pussista löytyy tietoa alkuperästä, lajikkeista tai tilasta, on usein pussin sisältöönkin nähty vaivaa.
--- Lainaus päättyy ---

Tarkoittaako tämä sitä, että (jossain toisessa ketjussa tässä välissä lukemani) "espresso-papu ei välttämättä sovellu parhaiten suodattimella keittämiseen" meinaa lähinnä juuri tuota paahtoastetta, eli saattaa suomalaiseen makuun olla liian tummapaahtoinen kahvi suodatettuna? Espresso-pavut sitten taas ilmeisesti käyvät parhaiten esim mokkapannulla keittelyyn?

Ja ei kannata pelätä, en ajatellut pysyttäytyä yhdessä tietyssä pavussa. Lähinnä oikeastaan itseni kohdalla homma on siitä kiinni, että saan mahdollisimman nopeasti vaimonikin vakuuttuneeksi tämän harrastuksen hyvistä puolista :) Monta pannullista viemäriin kaadettua opetteluvaiheessa vie pohjan uskottavuudelta ja täällä kuulee vain kärinää asiasta ;)


--- Lainaus käyttäjältä: Joona_s - Huhtikuu 09, 2012, 19:05:16 ip ---Tuohon on mahdotonta vastata. Maku ja erot makujen välillä riippuvat aina maistajasta. Suurempi ero jollekin makuaistille voi liittyä tuohon tummempaan paahtoasteeseen "parempien papujen" muistuttaessa vaikkapa hapokkuudeltaan tuota tiiliskivipakkausta. Parempi ostaa vaan jokaista. Vaikka presidenttiä tässä verrataan "parempiin papuihin", ovat suomalaiset markettikahvit mielestäni hyvinkin laadukkaita.
--- Lainaus päättyy ---

Tarkoitatko juuri siis esimerkiksi Presidentti tumma paahto -papua tällä markettikahvivertauksella, jolle annat hyväksyvän nyökkäyksen laadun suhteen? Tämä on itse asiassa juurikin aloittelevalle se kompastuskivi tällaisen (varsin fiinin) alan harrastajien palstan kanssa, monessa viestiketjussa tosiaan vain etsitään sitä täydellistä papua vaikka aloittelevalle voikin juuri se tuttu ja turvallinen siirtymä presidentti puruina -> presidentti papuina olla helppo ensiaskel. Näitä sen tyyppisiä arvioita, markettipapujen "lyttäämistä" kun lukee monesta paikasta, saattaa jäädä homma esim. nettitilausten varaan ja siihen voi sitten aloitteleva harrastaja kyllästyä / köyhtyä. Tämän takia starttasinkin kokonaan uuden ketjun ja tämän jälkeen kun tutustumisvaihe on tehty, voi siirtyä esim. juuri paikallisen luomutuote-/kahvikaupan myyviin pienpaahtimoiden tuotteisiin.

Onko näissä pienpaahtimoiden paketeissa muuten paahtoajankohdat ilmaistu? En vielä tiedä Rauman "kahvi-scenen" aktiivisuutta, että miten tuoretta kahvia mahtaa hyllyistä löytyä ja pienessä puodissa voi olla kiusallista nirsoilla ;)


--- Lainaus käyttäjältä: Joona_s - Huhtikuu 09, 2012, 19:05:16 ip ---Vaa'an käyttöä (varsinkin jos haluaa puhua harrastuksesta) on turha säikkyä. Lähinnä se nopeuttaa tekemistä.

Kun mylly ja käytetty kahvi on kunnossa, löytyvät helpoimmat tavat parantaa kahvin makua pedanteissa mittauskonsteissa ja laitteiden siisteydessä.

--- Lainaus päättyy ---

Vaaka tullee ajankohtaiseksi aikaisintaan sen jälkeen kun saan vaimon vakuuttuneeksi kahvilaadun paranemisesta, palataan siihen asiaan siis myöhemmin... :)

Miten useasti muuten tällainen käsimylly (Hario Skerton nyt tässä tapauksessa) olisi syytä purkaa ja pestä sisältä? Pavuista ilmeisesti rasvaa jää koneistoon jonkin verrankin, mutta ongelma lienee myllyn osien kuivumisajan ja kahviihetkien ajankohtien keskeinen ristiriita. Siinä ollaankin sitten ongelmissa kun kahvihammasta kolottaa ja mylly on märkänä...

Minun lisäkysymykset olivat tässä pohdintaa yleisesti, vaikka ovatkin Joonan vastauksiin "kohdistettuja", joten kuulen mielelläni muidenkin mielipiteitä asioihin. Myöskin sen takia, ettei Joona "joudu" auttamaan aloittelijaa/aloittelijoita yksin, uskon että nämä ovat tosiaan varsin basic-kysymyksiä ja ymmärrän jos tällaiseen ei halua uhrata aikaa. Vaikka ei silti, kaikki ketkä saadaan hurahtamaan tähän on aina eteenpäin koko "alalla". Mitä enemmän kahvia ostetaan kaupasta papuina, sitä enemmän niitä on tarjolla siellä... Raha tätä maailmaa pyörittää.

TD:

--- Lainaus käyttäjältä: Toma - Huhtikuu 09, 2012, 21:16:00 ip ---En sanoisi huonoksi valinnaksi, jos jaksaa veivata, eikä tee suuria määriä kerrallaan. Käsimyllyksi varsin kätevä, vaikka siihenkin on jujunsa. En muista onko täällä jo tämä käyty, mutta tasaisuudelle olisi tälläinen tilattavissa ja asennettavissa, linkki.
--- Lainaus päättyy ---

Onko tämän tasaisuuden kanssa ongelmia yleisesti hienommassa vai karkeammassa jauhatuksessa? Täytyy kuitenkin pistää tämä korvan taakse.


--- Lainaus käyttäjältä: Toma - Huhtikuu 09, 2012, 21:16:00 ip ---Tuossa on listaa markettipavuista, mutta paahtimoilta kokeilisin vaikkapa seuraavia, jollei ole jo kokeillut.
Yirgacheffe, Harrar, Gatina, Monsoon Malabar, Yellow bourbon...

Suosittelen muuten Aeropressiä tuon mokkamasterin taakse piiloon, jos pidät suodatinkahvista, niin sillä sitä pääset toteuttamaan :) (olipas fiksusti sanottu)
--- Lainaus päättyy ---

Tässä on hyviä vinkkejä korvan taakse, mutta tosiaan markettipavuista on monen helppo lähteä liikkeelle. Eli sieltä mistä ostaa kahvinsa muutenkin, nostaa katseen hieman ylemmäs ja valitsee jonkun muun kuin sen tutun tiiliskiven... Näitä mainitsemiasi ei ilmeisesti saa marketeista?

Tämä Aeropress on myös uusi tuttavuus ja äkkiä katsottuna vaikuttaa todella näppärältä peliltä, täytyykin tutustua hieman lisää asiaan. Tarkoitus kuitenkin silti on "omaan käyttöön" opetella tuo mokkapannu juurta jaksaen ja samalla vähän maistella eri kahveja sen kanssa, mutta näitä markettikahvi- ym. aloittelijan vinkkejä kyselen "arkikäytön" vuoksi (lue: vaimo ja hänen ystävät).

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta