Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kofeiiniton  (Luettu 3103 kertaa)

mika

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 40
Kofeiiniton
« : Helmikuu 20, 2012, 18:59:28 ip »

Kuuntelin tänään radio nostalgiaa ja juontaja sanoi että kofeiinittomasta kahvista on maku lähtenyt kofeiinin poiston yhteydessä. Jotenkin muistelin että tuo kofeiiniton olisi vain eri kahvilajike. Vai lieneekö kumpaakin myynnissä?
-Mika
Kirjattu
Sosiaalisesti kyvytön insinööri ja vielä sitä tylsintä lajia

äyni

  • Espresso
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 625
Vs: Kofeiiniton
« Vastaus #1 : Helmikuu 20, 2012, 19:17:00 ip »

Kofeiinipitoisuus vaihtelee lajikkeittain, mutta kofeiiniton kahvi on kyllä käsitelty kofeiinittomaksi.
englanninkielisestä wikipediasta löytyy yksityiskohtia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Decaffeination
Paikoitellen aika hurjankuuloisia metodeja.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Kofeiiniton
« Vastaus #2 : Helmikuu 20, 2012, 21:45:28 ip »

Kuuntelin tänään radio nostalgiaa ja juontaja sanoi että kofeiinittomasta kahvista on maku lähtenyt kofeiinin poiston yhteydessä. Jotenkin muistelin että tuo kofeiiniton olisi vain eri kahvilajike. Vai lieneekö kumpaakin myynnissä?
-Mika

Ihan kofeiinitonta kahvilajiketta ei taida olla olemassa.
 
Brasilialaisella Daterra-tilalla kasvatetaan Opus-nimellä myytävä kahvia, joka on varmaan lähimpänä kofeiinitonta lajiketta. Opus on vielä saatu aikaan taitavasti risteyttämällä eikä geenimanipuloimalla.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kofeiiniton
« Vastaus #3 : Helmikuu 20, 2012, 22:22:28 ip »

juontaja sanoi että kofeiinittomasta kahvista on maku lähtenyt kofeiinin poiston yhteydessä.

Mielenkiintoinen näkemys juontajalta - kun ei ainakaan omien kokemusteni perusteella pidä paikkaansa. Vai liekkö tarkoittanut jotain tiettyä laatua?

Täällä yksi esimerkki espressolle jos haluat kokeilla: http://shop.squaremilecoffee.com/products/santa-ana-decaf
"...with lovely delicate floral and Licorice notes and a touch of homemade sponge cake in the finish..."
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Kofeiiniton
« Vastaus #4 : Helmikuu 21, 2012, 08:25:03 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Mielenkiintoinen näkemys juontajalta - kun ei ainakaan omien kokemusteni perusteella pidä paikkaansa.

Komppaan kyllä Jiiteetä. Oli kyllä aika, jolloin kofeiiniton kahvi tarkoitti vielä pahaa kahvia, mutta ei onneksi enää. Kofeiininpoistoprosessin tekniikka ja hallinta ovat kehittyneet entisestä. Eivätkä nykyiset tekniikat ole niin hurjia kuin ennen. Itse ostelen silloin tällöin Mokkamestareiden kofeiinitonta espressoa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 2015
Vs: Kofeiiniton
« Vastaus #5 : Helmikuu 21, 2012, 08:49:38 ap »

Komppaan kyllä Jiiteetä. Oli kyllä aika, jolloin kofeiiniton kahvi tarkoitti vielä pahaa kahvia, mutta ei onneksi enää. Kofeiininpoistoprosessin tekniikka ja hallinta ovat kehittyneet entisestä. Eivätkä nykyiset tekniikat ole niin hurjia kuin ennen. Itse ostelen silloin tällöin Mokkamestareiden kofeiinitonta espressoa.

Tekniikka varmasti kehittynyt myös joo, mutta nykyään sentään huippukahvit viedään käsittelyyn erikseen ja ne saadaan sieltä ulos erikseen huippulaatuisena. Olikohan se viime vuonna kun Squaremilellä oli myynnissä hondurasilainen kofeiiniton espressopaahtona. Aivan huikean hyvää kahvia ja ikinä en olisi sitä kofeiinittomaksi tunnistanut.

Mutta edelleen valtaosa markkinoilla olevasta kofeiinittomasta on juuri tuota karseata litkua, johon käytetään kaikki ylimääräinen sekundalaatuinen papu.

Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

migu2

  • Tuplaristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 2015
Vs: Kofeiiniton
« Vastaus #6 : Helmikuu 21, 2012, 08:51:19 ap »

Kuuntelin tänään radio nostalgiaa ja juontaja sanoi että kofeiinittomasta kahvista on maku lähtenyt kofeiinin poiston yhteydessä.

Laita juontajalle palautetta ja käske hankkimaan laadukasta kofeiinitonta kahvia. Saisi vähän enemmän todellisuuspohjaa hölmölle kommentilleen  8)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Kofeiiniton
« Vastaus #7 : Helmikuu 21, 2012, 21:12:30 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
Tekniikka varmasti kehittynyt myös joo, mutta nykyään sentään huippukahvit viedään käsittelyyn erikseen ja ne saadaan sieltä ulos erikseen huippulaatuisena.
Mutta edelleen valtaosa markkinoilla olevasta kofeiinittomasta on juuri tuota karseata litkua, johon käytetään kaikki ylimääräinen sekundalaatuinen papu.

Tärkeä tarkennus toki. Korjaan siis: kofeiiniton ei ole välttämättä enää huonoa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini