Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Puhutaan vedenkeittimistä  (Luettu 54547 kertaa)

Joona_s

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 933
Puhutaan vedenkeittimistä
« : Helmikuu 08, 2012, 16:16:30 ip »

Veden keittäminen liedellä on hidasta ja tylsää. Lisäksi minulla on paha tapa jättää liesi päälle sitä kerran käytettyäni. Tästä johtuen olen päättänyt siirtyä nykyaikaan ja hankkia itselleni vedenkeittimen.

Vedenkeitin sinällään on tietenkin yksinkertainen laite jonka voisi hyvin poistaa mistä tahansa lähikaupasta mutta varmasti vedenkeittimissäkin on eroja. Omat kriteerini vedenkeittimelle ovat: nopeus, ulkonäkö, hinta (mahdollisimman matala sellainen siis), alhainen sähkönkulutus ja kestävyys.

Minkälaisia vedenkeittimiä ihmiset täällä omistavat?

Onko joku vedenkeitin ylitse muiden? Miksi?

Onko hienouksista (kuten säädettävästä lämpötilasta) ollut käytännön iloa?

Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Markus

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 261
  • Kahjona kahviin
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #1 : Helmikuu 08, 2012, 18:40:34 ip »

Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

lauril

 • Vieras
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #2 : Helmikuu 08, 2012, 19:49:02 ip »

Itselläni on tällainen sekä kotikotona että opiskeluasunnossa:

http://www.p4c.philips.com/files/h/hd4685_30/hd4685_30_pss_aen.pdf

Kyseisessä keittimessä on reiskasti tehoa ja tilavuus keskikokoa, joten vesi kiehuu varsin nopeasti. Ainakin omassa käytössä litra kuumaa vettä on riittänyt  kiffeleitten lämmittämiseen, kahvin valmistamiseen ja välineiden huuhteluun. Portaittain säädettävästä (40-60-80-100) lämpötilasta on ollut suurta iloa teen kanssa. Hinta taisi olla mustalla mallilla hieman alhaisempi ja hinta on muutenkin ominaisuuksiin nähden erittäin kohtuullinen (60e muistaakseni). Vastaava muun merkkinen säädettävä keitin maksoi muistaakseni noin 100e. Kestävyys ei ole ainakaan kolmessa vuodessa tullut vastaan.

Sähkönkulutus varmaankin on melko merkityksetön tekijä? Luulisi, etteivät keittimet hukkaa lämpöä merkittäviä määriä, jolloin vastuksen tuottama lämpö menee lähes täysin veteen.
Kirjattu

cartman

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 890
  • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #3 : Helmikuu 08, 2012, 19:55:55 ip »

Omat kriteerini vedenkeittimelle ovat: nopeus, ulkonäkö, hinta (mahdollisimman matala sellainen siis), alhainen sähkönkulutus ja kestävyys.

Yksinkertaista, osta sellainen, mikä näyttää mielestäsi hyvältä.

Nopeus - korreloi lähes suoraan laitteen ottotehon kanssa. Eikä sillä ole hirveästi merkitystä, meneeko teeveden valmistamiseen 56 vai 59 sekuntia.

Hinta - jos oletamme laitteen kestoiäksi esim 8-10 vuotta, niin mitä muutaman kympin hintaero tekee vuotta kohden?

Alhainen sähkönkulutus - Eikös yhden litran kuumentamiseen mene aina about sama energiamäärä? Pitää olla aika tumpula laite, jotta osaisi sössiä kilowattitolkulla energiaa harakoille.

Lämpötilan säätö - kahvinvalmistuksessa viilataan veden lämpöjä desimaalien tarkkuudella, tokihan se lämpötila vaikuttaa teenkin laatuun. Jos keitintä käytetään sekä teen että kuuman mehun valmistukseen, lämpötilansäätö on kätevä. Satunnaiseen "veden keittämiseen" sitä ei tarvita.

Nykyisin kai kaikki laitteet ovat ilman näkyvää vastuskierukkaa, eli lämmityselementit ovat sileän pohjan alla. Helpottaa putsaamista nimittäin. Kokemukseni mukaan hintaan vaikuttaa lähinnä muotoilu ja brandinimi. Aiemmin myös kannun pintamateriaali (rosteri), mutta nykyisin tällä on vähemmän merkitystä. "Laatu" käyttövarmuutena riippuu hyvän vähän hinnasta. Löytyy kestäviä ja toimivia halpislaitteita ja päin vastoin.

Eli edelleenkin: osta sellainen, joka miellyttää silmää ja tuntuu kädessä hyvälle (laadukkaalle).
   
Kirjattu

Fillarimies

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 25
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #4 : Helmikuu 09, 2012, 13:25:39 ip »

Mulla kun on tuo aeropress niin sen kaverina on sitten tällainen obh nordican vedenkeitin. Mielestäni aivan hyvän näköinen ja erittäin nopea, koska vain 1L vettä ja 2200W kuten isommissakin keittimissä. Tuossa on myös telakointiasema, ettei tarvi johdon kanssa leikkiä.
Olihan tämä HALPAkin ;D
Kirjattu
Aeropress ja wilfa cgr-1 mylly

linker

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 94
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #5 : Helmikuu 09, 2012, 15:23:50 ip »Kun huusholliin tuli induktioliesi, vedenkeitin lensi mäkeen.

 
Kirjattu

Café au lait

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 32
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #6 : Helmikuu 09, 2012, 19:05:51 ip »

Heh, kukaan ei meinaa uskoa, että induktioliedellä tosiaan vesi lämpenee nopeammin kuin keittimellä. Kiva siis kuulla, että joku muukin on tämän huomannut :)

Meilläkin vedenkeitin meni kiertoon lieden uusimisen yhteydessä.
Kirjattu

Mariia

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 408
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #7 : Helmikuu 09, 2012, 19:22:08 ip »

Vaikka induktioliesi on ollut taloudessa jo lähes 10 vuotta, niin vedenkeitin on yhä käytössä - välillä keittiössämme on ruuhkaa  ;)

Duunissa olen törmännyt huonoihinkin versioihin, joten minulle on tärkeää että vastus tai muu lämmityselementti on sileän pohjan alla (kuten cartman jo totesi) ja että kannun voi laittaa alustaan (siis siihen missä virtajohto on) miten päin hyvänsä. Toisin sanoen alusta on pyöreä. Hotellihuoneiden halpiskeittimet, joissa kannu pitää tarkasti asetella alustaan ovat ankeita, en jaksaisi kotona moista.

Toissijaisia juttuja ovat sitten koko (anopilla on joku hehtomalli, ja se on raskas käsitellä) ja ulkonäkö. Rosterikuorinen keitin saattaa kuumentua pinnaltaan paljon, joten ei ehkä paras vaihtoehto lapsiperheeseen. Kovin kalkkipitoista vettä keitellessä kannussa on syytä olla kaatonokassa siivilä, Suomen oloissa pääsääntöisesti turha.

Meillä on ollut käytössä jo varmaan 7-8 vuotta Tefalin vedenkeitin, tilavuudeltaan 1 litra ilman lämpötilansäätömahdollisuuksia. En ole niitä kaivannut, kun meillä on Tefalin teekeitin. Olen ollut jämäkkään keittimeen oikein tyytyväinen, tosi valkoisessa muovikuoressa aika rupeaa pikkuhiljaa näkymään. Jos nyt hankkisin vedenkeittimen, ostaisin ehkä Kenwoodin ...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Orkesteri

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 39
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #8 : Helmikuu 10, 2012, 00:10:44 ap »

Meillä on tällainen Philips, jossa on kaikki mainitut ominaisuudet paitsi alhainen hinta. Yllättäen eniten arvostan juuri sitä, että kannun voi iskeä alustaan miten päin tahansa. Alustaan kelautuva virtajohto on myös kätevä. Massaa on riittävästi ja kannu tuntuu tukevalta kädessä. En tiedä, ovatko nuo eri lämpötilavaihtoehdot lopulta niin kovin oleellisia. Eivät ne hifistelijän käsissä lämpömittaria korvaa, mutta esim. suurpiirteiseen teeveden lämmittämiseen 80 C esiasetus käy ihan hyvin.
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2003
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #9 : Helmikuu 10, 2012, 08:19:15 ap »

Kunhan siinä on watteja tarpeeksi  8). Itselläni on joku Philipsin 1,5 litrainen malli, joka lämpenee kyllä nopeasti täynnäkin. Jotenkin nuo lämpötilansäätimellä varustetut mallit ovat vähän hölmöjä... miksei se säädin voisi olla vaikka 5 asteen välein? 90 astetta kahville voi olla vielä vähän "kylmä" ja 100 liikaa, joskin jäähtyyhän se siitä... säädin sinänsä hyvä idea, mutta toteutus ehkä hirman ontuva.
Töihin ostin halpahallista jonkun muovisen halpismallin ja siinä noita watteja ei tarpeeksi ole. 0,5 litran lämmitystä saa kotvan odotella. Kiinteällä johdolla olevia malleja en ole kuin hotelleissa nähnyt joten niitä tuskin markkinoilla hirveästi on?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Fillarimies

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 25
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #10 : Helmikuu 10, 2012, 13:20:45 ip »

Kotosalla menin käymään yks viikonloppu ja emäntä oli ostanu jonkun halppis vedenkeittimen missä on kiinteä johto ja kyllä meinas hermot mennä justiinsa sen johdon kans. Eli kyllä se toimivuus on ykkösasia.
Induktioliesi on kyllä nopea, täytyy myöntää.
Joissaki vedenkeittimissä on analoginen viisarinäyttö lämpötilalle. En nyt muista merkkiä.

edit. löyty jotain:
http://www.gigantti.fi/product/pienkoneet/keittiokoneet/vedenkeittimet/OBH6435/obh-nordica-vedenkeitin
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 10, 2012, 13:25:00 ip kirjoittanut Fillarimies »
Kirjattu
Aeropress ja wilfa cgr-1 mylly

Mariia

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 408
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #11 : Helmikuu 10, 2012, 14:26:40 ip »

Sellainen juttu tuli vielä mieleen kuin vesimääräasteikko. Halvimmissa malleissa on sellainen käytävä jossa on muovipampula ... näyttävät mitä sattuu. Oman Tefalin läpinäkyvä, suht iso näyttöikkuna on oikein hyvä. Turha ylimääräistä vettä on keitellä, energiaahan menee hukkaan ihan turhaan.

Ja mietin juuri, että Alessin viheltävä lintu -vesipannu (joko keittimenä tai sitten johdottomana pannuna induktioliedelle) voisi olla aika mukava ...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

linker

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 94
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #12 : Helmikuu 10, 2012, 19:15:19 ip »


Testasin ja kuvasin, osa videosta voimakkaasti nopeutettua:


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=-J2AfPAXjhI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=-J2AfPAXjhI</a>...ja kun kameraan tartuin, niin täytyihän eilisestä
kirpputorilöydöstäkin pätkä laittaa.
http://youtu.be/I2h2NkeNwUc
Editointi meni musiikin osalta vähän överiksi, varsinkin loppukohtauksessa

 

Kirjattu

tirofaux

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1469
 • Kahviharrastaja
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #13 : Helmikuu 10, 2012, 20:20:53 ip »

Testasin ja kuvasin, osa videosta voimakkaasti nopeutettua:

Hyvä. Milläs wattimäärällä vedenkeitin toimii?
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

linker

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 94
Vs: Puhutaan vedenkeittimistä
« Vastaus #14 : Helmikuu 10, 2012, 20:44:25 ip »850 W   -olipa pienitehoinen.


 
Kirjattu