Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: "Kahvikakku" (espresso)  (Luettu 14569 kertaa)

askpor

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
"Kahvikakku" (espresso)
« : Helmikuu 03, 2012, 11:02:37 ap »

Kuuluuko kahvikakku jäädä kuivaksi kahvan sihtiin uuton loputtua jos niin kuinka se onnistuu.Kone on Delonghi 260 cd onnistuin ensimmäisellä uutolla saamaan kuivan kakun sen jälkeen on aina ollut vetinen kakku en tiedä vaikuttako asia makuun kun ensimmäisiä shotteja opettelen.Painekahva ilmeisesti kyseisessä koneessa.
Kirjattu
Delonghi BCO 260CD+Krups filtterit,Bodum Bistro Burr Grinder,Senseo viva café+Coffeeduck

tonttu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #1 : Helmikuu 03, 2012, 12:01:22 ip »

Öyh.. kuivaa kahvikakkua :S Vohvelikeksejä vielä pöytään, niin puhelimeni soi yllättäen ja täytyykin jo jatkaa matkaa.

Painekahvallisessa ymmärtääkseni kuivakakku on mahdollinen, joskaan ei pakollinen. Jos kahvi on mielestäsi hyvää, niin elä välitä kakusta :) Edellinen painekahvalliseni tuotti kyllä kuivia kakkuja. Ootko puhdistanut konetta? Josko tiputtelee kakun märäksi vielä uuton jälkeen?
Kirjattu

askpor

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #2 : Helmikuu 03, 2012, 17:33:23 ip »

Uus laite putsattu on näköjään kakku kuivuu jos ei päästele höyryjä uuton jälkeen sitten tiputtelee kuin pikkupoika.Mausta ei oikein pääse selvyyteen kaiki pavut Pauligin orginal,caremello,kamerun,suplimat maistuu yhtä pahalta mut maitovaahdon kanssa hyvältä cappucinolta,tummanruskeaa cremaa ei näytä tulevan 25s uutolla.
Tais olla virhe osto tuo painekahvallinen keitin enpä eedes ostaessa tienny et noit kahvojakin on eri malleja.
Kirjattu
Delonghi BCO 260CD+Krups filtterit,Bodum Bistro Burr Grinder,Senseo viva café+Coffeeduck

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #3 : Helmikuu 03, 2012, 17:50:33 ip »

Uuton onnistumisen ja kakun märkyyden välillä ei ole yhteyttä. Kakun märkyys riippuu laitteesta, sihdistä ja annoksesta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #4 : Helmikuu 03, 2012, 17:55:16 ip »

Vaikka IMO painakahvoilla ei pääse hifistelemään, niin kyllä niillä juotavia espressoja saa aikaiseksi.

En tunne keitintä, mutta tiedän muutaman tapauksen joissa ollaan paineistetut kahvat modattu paineistamattomiksi.
Tästä lienee mielipiteitä näin tehneillä, mutta tuli mieleen vain sen olevan yksi mahdollisuus.

Niin ja kahvikakuista... Ennen Silvialla kun rancilion omilla koreilla tein shotteja, sain usein kuivahkoja kakkuja jotka pysyivät hyvin kasassa. Sittemmin VST-koreilla alkoi kakut olemaan enemmän päältä märkiä, vaikka joskus niilläkin sain kuivemman kakun, joka kopsauttaessa saattoi jäädä knock-boxin tangolle höyryämään.

Elektran vipukoneella kaikki kakut ovat puolimärkiä, ei voi vertaa ollenkaan silvian kakkuihin. Johtuneeko veden paineista loppuun tultaessa uutossa, mutta se on taas toinen juttu ja aivan OT.

kappas, Akallio ehti kirjoittaa välissä :)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

askpor

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #5 : Helmikuu 03, 2012, 18:08:59 ip »

Heh,vielä kun tietäis miltä oikea espresso maistuu niin olis vähän helpompaa kun on noita cappucino miehiä,no harjootellaan,THX.
Kirjattu
Delonghi BCO 260CD+Krups filtterit,Bodum Bistro Burr Grinder,Senseo viva café+Coffeeduck

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #6 : Helmikuu 04, 2012, 10:25:56 ap »

Uuton onnistumisen ja kakun märkyyden välillä ei ole yhteyttä. Kakun märkyys riippuu laitteesta, sihdistä ja annoksesta.

Jep. Ja ainakin itselläni samalla karkeudella jauhetusta kahvista tulee selkeästi "märempi" kakku sinkkufiltterillä kuin tuplalla. Kun optimoi muuttujat (uuttosuhde, karkeus jne.) tuplalle sopiviksi, ei sama toimikaan välttämättä singlen kera. Sinkkuja teen nykyisin oikeastaan vain podeista.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

askpor

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #7 : Helmikuu 04, 2012, 13:41:07 ip »

Kyssäri tuosta laitteen odottelusta miksi täytyy odotella 1/2h ennen kuin essoja valmistaa vaikka tuo vihreä boilervalo antaisi siihen jo mahdollisuuden?Vai onko höyry sitten vasta parhaimmillaan.
Kirjattu
Delonghi BCO 260CD+Krups filtterit,Bodum Bistro Burr Grinder,Senseo viva café+Coffeeduck

askpor

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #8 : Helmikuu 05, 2012, 09:40:11 ap »

Antaa paineen tasaantua eikä sähellä niin tulee aina kuivia kakkuja aivan sama tekeekeekö mikrovaahdon ensin vai uuton jälkeen,kyllä se tästä jos crema on hyvä onko esspresso silloin onnistunut minusta ainoastaan crema on hyvän makuista.
Kirjattu
Delonghi BCO 260CD+Krups filtterit,Bodum Bistro Burr Grinder,Senseo viva café+Coffeeduck

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #9 : Helmikuu 05, 2012, 14:10:21 ip »

Heh,vielä kun tietäis miltä oikea espresso maistuu niin olis vähän helpompaa kun on noita cappucino miehiä,no harjootellaan,THX.

Oikeaa espressoa voi käydä maistelemassa niissä harvoissa asialleen omistautuneissa kahviloissa. Mutta maku muuttuu ajan myötä ja ei ole mitenkään sanottua, että espressohifistien "oikea espresso" vastaa omia mieltymyksiä aluksi. Kannattaakin ehkä keskittyä tekemään omasta mielestään hyvää espressoa.

Kyssäri tuosta laitteen odottelusta miksi täytyy odotella 1/2h ennen kuin essoja valmistaa vaikka tuo vihreä boilervalo antaisi siihen jo mahdollisuuden?Vai onko höyry sitten vasta parhaimmillaan.

Vihreä valo syttyy silloin kun koneen termostaatti ensimmäisen kerran katkaisee lämmityksen. Isoissa koneissa tällöin kestää helposti vielä melkein tunnin, ennen kuin koneen painovoimaperustainen vesikierto saa lämmitettyä koko laitteen ihan uuttopäätä ja kahvaa myöten. Tuo kone on ilmeisesti thermoblock-kone kevyellä uuttopäällä ja kahvalla, joten tarvittava lämmitysaika on paljon lyhyempi. 5-10 minuuttia valon syttymisen jälkeen varmaankin riittää.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

askpor

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #10 : Helmikuu 05, 2012, 15:22:19 ip »

Käyttöohjeessa sanotaan että nopeamminkin saa lämmitettyä osat kun pari kuppia valuttaa höyryputken kautta tiedä sitten.
DeLonghi 260 15-Bar-Pump Espresso Maker, Stainless steel espresso boiler fo a long life.
http://update-bd.com/catalogues/Delonghi/DelonghiFullRange2010.pdf
Kirjattu
Delonghi BCO 260CD+Krups filtterit,Bodum Bistro Burr Grinder,Senseo viva café+Coffeeduck

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #11 : Helmikuu 06, 2012, 07:49:02 ap »

Antaa paineen tasaantua eikä sähellä niin tulee aina kuivia kakkuja aivan sama tekeekeekö mikrovaahdon ensin vai uuton jälkeen,kyllä se tästä jos crema on hyvä onko esspresso silloin onnistunut minusta ainoastaan crema on hyvän makuista.
Kakun kuivuuteen vaikuttaa oleellisesti se, onko kakun ja sihdin välissä tilaa vedelle. Toisin sanoen, jos sihtiin laittaa paljon puruja -> ei tilaa vedelle -> kuiva kakku.
Ei siinä sen kummenpaa magiaa ole.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #12 : Helmikuu 06, 2012, 10:30:58 ap »

Kakun kuivuuteen vaikuttaa oleellisesti se, onko kakun ja sihdin välissä tilaa vedelle. Toisin sanoen, jos sihtiin laittaa paljon puruja -> ei tilaa vedelle -> kuiva kakku.
Ei siinä sen kummenpaa magiaa ole.

No mikäs siinä märässä kakussa oikein mättää? Minä en ole kokenut sitä koskaan "virheenä" toisin kuin "overdosingia". Minun mielestäni ei kannata pelkästään kakun kuivuuden toivossa yliladata shottia.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #13 : Helmikuu 06, 2012, 10:57:52 ap »

Kakun kuivuuteen(tai märkyyteen) vaikuttaa todennäköisesti eniten kolmitieventtiili, jota ei siis delonghissa ole. Kolmitieventtiilillisissä koneissa paine(ja sitä myötä myös suurin osa ylimääräisestä vedestä) poistuu kolmitieventtiilin kautta uuton jälkeen. Jos venttiiliä ei ole kakku jää todennäköisesti märäksi.

 
Nimim. Delonghi merkkisen laitteen entinen omistaja
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

askpor

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: "Kahvikakku" (espresso)
« Vastaus #14 : Helmikuu 06, 2012, 12:04:41 ip »

Näköjään tulee kuivia kakkuja jos kahva on pari minuuttia uuto jälkeen paikallaan ja viimeinen pisara tipahtaa nokasta kun paine loppuu ,eipä tuolla muuta merkitystä helpompi vaan sihti uudestaan ladata kun siihen ei jää juurikaan mitään.
Kirjattu
Delonghi BCO 260CD+Krups filtterit,Bodum Bistro Burr Grinder,Senseo viva café+Coffeeduck