Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Espresson ihmeelliseen maailmaan  (Luettu 11107 kertaa)

tuomo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Espresson ihmeelliseen maailmaan
« : Tammikuu 10, 2012, 19:22:01 ip »

Vanha markettiespressokone hajosi.. Kiitos tämän foorumin innostuin ajatuksesta, että hommiin oikean espressokoneen. Kuten aina.. Homma lähti vähän lapasesta..
Nyt kotona on quick mill aquila ja vario mylly.
Ekat kahvit juotu. Nam.

Tässä lähipäivinä on tarkoitus opetella lisää. Kiitos hienosta foorumista kaikille.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #1 : Tammikuu 10, 2012, 21:53:04 ip »

Teepä video.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tuomo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #2 : Tammikuu 10, 2012, 22:01:45 ip »

Pitää ensin saada jonkinlainen rutiinintapainen selkärankaan.
On vähän hosumista.
Mittasin keittiövaa'alla 16g jauhettuna ja 28g juomaa. Papuna on Cafetorian Caramel. Oli hyvää, mutta ei vielä tajunnanräjäyttävä kokemus.

Alku fiilikset on lähinnä, että upea kone, todella hiljainen.. Luulenpa että voin aamulla tehdä kahvit tuolla ilman, että loppu perhe edes herää.

-T
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #3 : Tammikuu 11, 2012, 11:00:16 ap »

Onko tuo keittimesi rotaatiopumppuversio, kun hiljaiseksi sanot?
Variokin on melko hiljainen, ei ainakaan sävy ole riipivä.

Siitä hosumisestahan ne hauskat videot tulevat,
ainaki niitä on mukavampi itsekin myöhemmin katsoa, kuin jotain hallittua toimintaa ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

tuomo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #4 : Tammikuu 11, 2012, 12:36:36 ip »

Joo kyseessä on rotaatiopumpullinen versio.
Komedia on ihan oma taiteenlajinsa :)

Kokeilua häiritsee se, että kovin montaa tuplaespressoa ei voi putkeen juoda ilman tärinää.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #5 : Tammikuu 11, 2012, 14:56:55 ip »

Joo kyseessä on rotaatiopumpullinen versio.
Komedia on ihan oma taiteenlajinsa :)

Kokeilua häiritsee se, että kovin montaa tuplaespressoa ei voi putkeen juoda ilman tärinää.

Sun pitää järjestää jotkut kahvitestikestit? Pullaa kans, sanoisi Viivi Wagnerille ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

tuomo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #6 : Tammikuu 11, 2012, 15:06:44 ip »

tuutko Osku kahville? :)
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #7 : Tammikuu 11, 2012, 17:05:53 ip »

Maisteluun yleensä riittää vajaakin tuplaesso... ylenmääräisen voi esim. hävittää helposti kaatamalla viemäriin...  :-X
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

tuomo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #8 : Tammikuu 12, 2012, 09:27:13 ap »

Kun tässä nyt olen tuota testaillut, niin tulee kysymys mieleen. Kuinka vahvasti nuo eri maut pitäisi saada esiin ja kuinka paljon tuota karvautta on mahdollista hävittäää?
Eli cafetorian sivujen mukaan Caramelo: "Erittäin rikas espressojuoma, tuulahdus karamellia ja tummaa suklaata. ensimmäisestä mausta lähtien Caramelo yllättää teidät samettisella pehmeydellä, rikkaudella ja herkullisella jälkimaulla."

Voin vähän maistaa karamellia, mutta vaatii kovaa pinnistystä. Hyvää se silti on.

Kannattaako siis jatkaa eri jauhatusasteiden ja annostusten kokeilua?

-tuomo
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #9 : Tammikuu 12, 2012, 11:05:59 ap »

Arvelisin että alkutaipaleella voisi olisi kannattavaa haalia kokemuksia useammista eri kahvipavuista. Sitten kun omat makumieltymykset alkavat hahmottua voi jo olla antoisampaa keskittyä niiden hyväksi havaittujen papujen käyttöön ja rituaaleihin kahvin valmistamisessa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #10 : Tammikuu 12, 2012, 11:56:44 ap »

Kun tässä nyt olen tuota testaillut, niin tulee kysymys mieleen. Kuinka vahvasti nuo eri maut pitäisi saada esiin ja kuinka paljon tuota karvautta on mahdollista hävittäää?
Eli cafetorian sivujen mukaan Caramelo: "Erittäin rikas espressojuoma, tuulahdus karamellia ja tummaa suklaata. ensimmäisestä mausta lähtien Caramelo yllättää teidät samettisella pehmeydellä, rikkaudella ja herkullisella jälkimaulla."

Voin vähän maistaa karamellia, mutta vaatii kovaa pinnistystä. Hyvää se silti on.

Kannattaako siis jatkaa eri jauhatusasteiden ja annostusten kokeilua?

-tuomo

Cafetorian espressopaahdot ovat aika tummia, joten uuttolämpöjä kannattaa pitää vähän alempana. Itse en tuota Caramelo-sekoitusta kovinkaan ihmeellisenä pitänyt.
Tuulahdus karamelliä ja tummaa suklaata voi myös viitata aromipuoleen.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tuomo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #11 : Tammikuu 12, 2012, 12:23:32 ip »

Lämpötilaan en taida voida vaikuttaa, muuten kuin esihuuhtelulla, jolloin lämpötilan pitäisi tasoittua about oikeaksi.
Pitää haistella, saanko nuo tuulahdukset esille.

Vielä en ole törmännyt samettisen pehmeään ja suklaiseen espressoon. Kai sellainenkin on olemassa.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #12 : Tammikuu 12, 2012, 12:37:59 ip »

Lämpötilaan en taida voida vaikuttaa, muuten kuin esihuuhtelulla, jolloin lämpötilan pitäisi tasoittua about oikeaksi.
Pitää haistella, saanko nuo tuulahdukset esille.
Huuhtelulla nimenomaan saat uuttolämpöä säädettyä. Eli jos tuntuu maussa kitkeryyttä niin uuttolämpöä voi yrittää huuhtoa alemmaksi.

Vielä en ole törmännyt samettisen pehmeään ja suklaiseen espressoon. Kai sellainenkin on olemassa.

Kyllä tuollainen on olemassa, koettu on  :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #13 : Tammikuu 12, 2012, 13:08:17 ip »

Huuhtelulla nimenomaan saat uuttolämpöä säädettyä. Eli jos tuntuu maussa kitkeryyttä niin uuttolämpöä voi yrittää huuhtoa alemmaksi.
Onko jollakulla mittausdataa tms. tuntumaa paljonko hx-keittimen lämpötiloja saa "säädettyä" tosiasiassa huuhtelemalla?
Yli kiehumispisteen kuumenneen veden havainnointi on toki helppoa, mutta mites siitä eteenpäin?

Itselläni on NS Oscarin kanssa syntynyt havainto, että lämpöjä riittää, kun taas VBM Domobar Jr DB:n lämmöt saa hyvinkin alas (tai ylös), kun säädetään vain boilerin termaria. Kuinka viileäksi lämmennyt Hx siis pitäisi saada huuhtelemalla? (Tähän voisi kai vääntää matemaattisen arvion, mutta uuttoboilerit ja lämmitysvastuksineen taitanee olla sen verran isoja, että eivät kyykkää, ja vastaavasti veden virtaama ei ole kovin iso).
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Espresson ihmeelliseen maailmaan
« Vastaus #14 : Tammikuu 12, 2012, 14:05:44 ip »

Onko jollakulla mittausdataa tms. tuntumaa paljonko hx-keittimen lämpötiloja saa "säädettyä" tosiasiassa huuhtelemalla?
Yli kiehumispisteen kuumenneen veden havainnointi on toki helppoa, mutta mites siitä eteenpäin?

Minulla on mittari grupossa kiinni jolla pystyy seuraamaan lämpöjä helposti. Kyllähän sitä lämpöä pystyy aika lailla säätämään. Jiitee teki joskus aikoinaan jotain käppyröitä/dataa noista lämmöistä.. jostain se lanka löytyy. Oiskohan tuolla http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1041.0
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2