Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kuivausprosessit  (Luettu 4411 kertaa)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Kuivausprosessit
« : Tammikuu 03, 2012, 00:59:31 ap »

Okei, en oo ihan kartalla näistä vielä, joten otinkin topiciksi.

Itsellä tällä erää testissä Johan&Nyströmin Maria Elena's three process boxi, siitä se idea sitten...

Huomannut kanssa samalla, miten mm. SqM ja häsä myyvät samaan tapaan kolmen settejä.

Olen testaillut honey, washed ja natural papuja, espressoina ja nyt viimeks V60 dripperillä.

Honey oli näistä espressona niukasti naturalia miellyttävämpi, ehkäpä täyteläisyydellään.
Kun taas, V60:sella voisin loppu pussin washed:ia juoda.

Mutta tarkoituksena vielä koittaa ainakin aeropressillä, mitä nuo antavat itsestään.

Sen verran ymmärrän kahdella herneelläni metodeista, mitä J&N painoivat paperille ja laittoivat sen laatikkoon mukaan (ruotsia tosin, mutta jotenkin kääntyi).

Onko muita samalla testauksella liikenteessä, tai jos ovat olleet, niin mitä tuloksia/tuomioita saatu aikaiseksi?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Halonen

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Kuivausprosessit
« Vastaus #1 : Tammikuu 03, 2012, 10:08:36 ap »

Pääsin maistamaan Kanavarannassa noita J&N:n natural- sekä honey-prosessoituja kahveja. Näistä varmaankin honey meni edelle niukasti tasapainoisuudellaan ja täyteläisellä makeudella.

About kuukausi sitten tilasin Square Milen setin, jossa oli siis 3 pussia El Salvadorista samalta tilalta, kolmella eri tavalla prosessoituna. Enimmäkseen tein Aeropressillä. Pesty meni näistä aika kirkkaasti ensimmäiseksi, hedelmäisyyttä löytyi, mutta nyt älysin etten muistakaan paljon muuta siitä (pitäs ruveta kirjottamaan noita ylös  ::) ) Natural oli hauska, mansikkainen, ei kovinkaan hapokas. SqM:n sivuilla oleva luonnehdinta osuu varsinkin suklaajäätelön osalta hyvinkin nappiin. Pulped natural oli sitten näiden muiden rinnalla vain "ok", vaikutti jotenkin "typistetyltä" versiolta pestystä kahvista.

Osaako joku muuten kertoa, että onko noilla Honey- ja pulped natural- prosessoinneilla jotain eroa?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Kuivausprosessit
« Vastaus #2 : Tammikuu 03, 2012, 12:25:10 ip »

Tästä löytyy keskustelua SqM:n vastaavista pakkauksista:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1037.msg12873#msg12873
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kuivausprosessit
« Vastaus #3 : Tammikuu 04, 2012, 11:46:28 ap »

Osaako joku muuten kertoa, että onko noilla Honey- ja pulped natural- prosessoinneilla jotain eroa?

Samoja asioita noilla tarkoitetaan. Alueellisia ja tilakohtaisia pieniä eroja käsittelytavoissa on varmasti yhtä paljon kuin on istutuksiakin mutta perusperiaate on sama: poistetaan uloin kalvo pulping-koneella ja kuivataan papu hedelmälihan (mucilage) kanssa. Joissakin tapauksissa saatetaan kahvia fermentoida vähän aikaa ennen kuivausta tai vaihtoehtoisesti ensin kuivata ja sitten fermentoida vähän aikaa ja kuivata uudestaan. Tällainen "50-50-pulping" on ainakin Indonesiassa aika yleinen. Kuivaus suoritetaan luonnollisesti pyörätiellä. 

Erään tiedon mukaan honey-sana tulee mucilagen olemuksesta, joka kieltämättä on tahmeaa ja makeaa kuin hunaja. Toisaalta kahvia on varmaankin myös helpompi saada kaupaksi myymällä sitä "hunajana" kuin "seminä".
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kuivausprosessit
« Vastaus #4 : Tammikuu 04, 2012, 23:49:44 ip »

Erään tiedon mukaan honey-sana tulee mucilagen olemuksesta, joka kieltämättä on tahmeaa ja makeaa kuin hunaja. Toisaalta kahvia on varmaankin myös helpompi saada kaupaksi myymällä sitä "hunajana" kuin "seminä".
Saman käsityksen sain kun yrittelin suomentaa J&N:n Maria Elenas boksin mukana tullutta ruotsinkielistä lappua, jossa kerrottiin tästä honey prosessista.
efter plockning skalas bären från både ytterskal och fruktkött och läggs därefter upp på torkborden, i sitt så kallade mucilag – (sockerlagret).

(Poimimisen jälkeen marjoista kuoritaan sekä ulkokuori ja hedelmäliha, ja tämän jälkeen ne laitetaan ylös kuivauspöydälle, pavun omaan ns kasvilimaan – (sokerikerrokseen).)

Suomennos siis by google translate ja oma kehno ruotsinnusnuppini.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Kuivausprosessit
« Vastaus #5 : Tammikuu 05, 2012, 02:09:57 ap »

Mucus processed.. ;D
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kuivausprosessit
« Vastaus #6 : Maaliskuu 24, 2012, 13:49:57 ip »

Tuli mieleen kun luin tätä vanhaa ketjua, että Gastro-messuilla oli ulkomaalainen herra.
Kätteli ja vaihdettiin pari sanaa. Myöhemmin sain kuulla kyseessä olleen Graciano Cruz, jonka jotkut sanovat olevan hunaja prosessoinnin "isähahmo".
Miellyttävä herrasmies, jonka tiedän ainakin yhdelle baristalle messuilla tarjonneen tilaisuutta käydä tiloillaan El Salvadorissa (maksais reissun).

Kotona katselin youtubesta pätkän, jossa Cruz selittää tästä prossesista tilallaan Panamassa
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=OcLLtPXEkCI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=OcLLtPXEkCI</a>
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.