Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Saako käyttää karamelisoituja kahvipapuja?  (Luettu 5871 kertaa)

elcafe

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Saako käyttää karamelisoituja kahvipapuja?
« : Joulukuu 19, 2011, 18:09:16 ip »

Hommasin tuon Juran uutuuden eli Jura ENA 9 Micron. Näppärän pieni, mutta askarruttaa yksi kohta ohjekirjassa.

"Älä käytä lisätyillä aineilla käsiteltyjä tai karamelisoituja kahvipapuja"

Tarkoittaako tämä todella, että ei voi käyttää espanjalaistyyppisiä papuja eli esim. jotain mezcla (eli sekoitus) nimellä myytävää missä on natural ja torrefacto miksattuna? Torrefactohan paahdetaan sokerin kera jollain tapaa.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Saako käyttää karamelisoituja kahvipapuja?
« Vastaus #1 : Joulukuu 19, 2011, 18:22:13 ip »

Eiköhän tuo juuri sitä tarkoita. Automaattikeittimen koneisto on vähän ronkeli papujen suhteen, joten sokeripinnoitus voi helposti aiheuttaa ongelmia. Kone menee tukkoon.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Saako käyttää karamelisoituja kahvipapuja?
« Vastaus #2 : Joulukuu 19, 2011, 18:38:59 ip »

Tarkoittaako tämä todella, että ei voi käyttää espanjalaistyyppisiä papuja eli esim. jotain mezcla (eli sekoitus) nimellä myytävää missä on natural ja torrefacto miksattuna? Torrefactohan paahdetaan sokerin kera jollain tapaa.

Kyllä tarkoittaa. Jos käytät, niin takuu katkeaa ja saatat menettää muutenkin lähes koko lakisääteisen kuluttajansuojasi. Käyttöohjeiden vastainen käyttö tarkoittaa, että todistustaakka laitteen rikkoontumisen syystä on sinulla. Jos asiasta riidellään ja oli rikkoontumisen syy sitten mikä tahansa, käytännössä sinä häviät. Huolto antaa lausunnon, josta käy ilmi, että laitteen se-ja-se nippeli tai nappeli tukkeutui käyttöohjeen vastaisen käytön takia. Huolto huomaa helposti Torrefactopapujen käytön, turha kuvitella huijaavansa.

Ja tosiaankin, tuo pöhkö ilmaisu "karamellisoitu papu" tarkoittaa torrefactopapuja.

Mutta muuten sinulla on varmasti hyvä laite. Oman, vielä pienemmän, Krupsin käyttöohjeissa ei ole kielletty torrefactopapujen käyttöä. Tämä on tärkeä asia, koska olen nimenomaan espanjalaisen kahvin ystävä - torrefactopapuja koneessa nytkin on.

Olen huomannut, että osti millaisen kapistuksen tahansa, vaikka ilmalämpöpumpun tai pesukoneen, niin kannattaa lukea käyttöohjeet ensin. Nykyisin se on helppoa, kun niin monet valmistajat pitävät pdf-versioita käyttöohjeistaan netistä saatavilla.

    
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 19, 2011, 18:43:04 ip kirjoittanut cartman »
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Saako käyttää karamelisoituja kahvipapuja?
« Vastaus #3 : Joulukuu 19, 2011, 22:15:07 ip »

Paahtamisista juurikaan mitään tietämättäni lähdenkin kysymään.

En ole kai tuota espanjalaista mezcla:ksi paahdettua kokeillut?
Vastaako se samaa kuin Vietnamilaiset pavut? Kaveri lähetti aikaa sitten kilon pussin Vietnamilaista sokerissa paahdeltua, haisi ihan vehkeeltä, mutta kondensoidulla maidolla siitä sai taivaallisen hyvät kupit.

Sen pyöritin käsin käsimyllyssä, en uskaltanut rokiin laittaa, kun ne tuntuivat näpeissäkin niin hämäriltä (sellainen tahmainen sokerinen pinta).
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Saako käyttää karamelisoituja kahvipapuja?
« Vastaus #4 : Joulukuu 19, 2011, 22:22:48 ip »

Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Saako käyttää karamelisoituja kahvipapuja?
« Vastaus #5 : Joulukuu 19, 2011, 22:28:46 ip »

... mutta kondensoidulla maidolla siitä sai taivaallisen hyvät kupit.

Käytitkö tosiaan kondensoitua maitoa (condensed milk) vai tiivistettyä maitoa (evaporated milk)? Nuo ovat kaksi kovin erilaista tuotetta. Kysyn tätä jo siksikin, että suomalaisissa käännösteksteissä, jopa resepteissä, nuo kaksi tuotetta menevät lähes aina sekaisin. Vähän samanlaista sekoilua, kuin sen suomalaisen "kuminan" kanssa.

Espanjassa käytetään tiivistettyä maitoa (leche evaporada) maitokahvina, sopii hyvin tuhdin torrafacto-pommin kanssa (se "oikea" cafe cortado eli cortadito). Mutta kondensoidusta maidosta (leche condensada) tehdään paahtovanukasta.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Saako käyttää karamelisoituja kahvipapuja?
« Vastaus #6 : Joulukuu 19, 2011, 22:57:28 ip »

Jep, kondensoitua, erittäin makeaa, sellaista toffeemaista.
Kun sitä kuppiin (joka vaa'an päällä) valutti, oli aikast hankalaa saada katkaistua noro oikeaan väliin, joten sitä sai usein nuolla näpeistä.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Saako käyttää karamelisoituja kahvipapuja?
« Vastaus #7 : Joulukuu 19, 2011, 23:59:06 ip »

Jep, kondensoitua, erittäin makeaa, sellaista toffeemaista.
Kun sitä kuppiin (joka vaa'an päällä) valutti, oli aikast hankalaa saada katkaistua noro oikeaan väliin, joten sitä sai usein nuolla näpeistä.

Joo, sitä se oli. Käytännössä lähes toffeeta, kuten sanoit. Mutta kokeiles joskus tiivistettyä maitoa, sitä torrefacton kotimaassa käytetään usein. Suomessa sitä voi löytää Eesti-kaupoista, löytyy sokeroitua ja sokeroimatonta, sitä sokeroimatonta kannattaa kokeilla.
Kirjattu