Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Ensiaskeleeni Silvian ja Rockyn kanssa  (Luettu 5358 kertaa)

TIT

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Ensiaskeleeni Silvian ja Rockyn kanssa
« : Joulukuu 11, 2011, 16:45:18 ip »

Hei,
ja kiitos tämän foorumin aktiiveille! Täältä löytyneet vihjeet ja neuvot olivat esiarvoisen tärkeitä, kun toteutin unelmani kunnon espressokeittimestä. Luin muutaman viikon foorumin juttuja, kun mietin keittimen valintaa. Opin mm. että yhtä oleellista on hankkia kunnon mylly. Samalla tulin perehtyneeksi yksityiskohtaisesti espresson valmistuksen saloihin. Ilman tätä etukäteisopiskelua ei ensiaskeleeni baristana olisi varmastikaan sujuneet yhtä onnellisesti.

Viimeperjantaina posti toi erinomaisesti palvelleesta Caffetoriasta tilaamani Silvia-keittimen  ja Rocky-myllyn.

Lauantaina valmistin ensimmäiset espressot. Rockyn karkeussäädön asetin arvoon 7. Jauhoin tuplasihdin täyteen kahvia ja tamppasin sen ilmeisestikin aikamoisella voimalla. Sen verran sähläsin, että unohdin pyyhkäistä sihdin reunat puhtaaksi ja kahvan kiristyskin taisi jäädä hieman vajaaksi, koska kahvia pursui myös kahvan sivusta. Valuma-aika oli reilusti päälle 30 sekuntia. Esperesso oli kuitenkin kohtuullisen näköistä - cremaakin oli havaittavissa. Koemaistajana toimineen vaimon arvio mausta oli: ”Ihan hyvää, mutta aika hapokasta”. Olin samaa mieltä.

Toinen yritys: Hieman kohtuullisempi  tamppausvoima  ja kahva koneeseen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Nyt muistin myös lämpötilasurffauksen: Uutto alkoi, kun boilerin merkkivalon sammumisesta oli kulunut n. ½ min. Valuma-aika oli edelleen yli 30 sekuntia, muttei kovin paljon. Nyt liika hapokkuus oli poissa ja makua luonnehdimme pelkästään sanalla ”hyvä”. Tuo tuntui jo aikamoiselta onnistumiselta, joten päätin jättää uudet yritykset seuraavaan päivään.

Kolmas yritys seuraavana aamuna. Säädin myllyä yhden pykälän karkeampaan eli arvoon 8. Muuten samat toimet kuin toisella kerralla. Se oli siinä: Juoma valui hunajan tavoin kuppeihin valutusajan ollessa n. 25 s. Crema oli runsas ja väriltään kaunis. Makua saattoi nyt luonnehtia ”todella hyväksi”.

Maidon vaahdotuskin onnistui ongelmitta – kiitos foorumin vihjeiden ja digitaalisen paistomittarin.  Tosin lattearte on vielä hieman hakusessa. Vaikka taiteilijan ei pitäisi selitellä teoksiaan, olin pakotettu kertomaan, että vaimon cappuccinon pinnalla kellunut valkoinen lammikko esitti itse asiassa sydäntä. Maku oli kuitenkin selittelemättä onnistunut.
Kirjattu

vissymies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 135
Vs: Ensiaskeleeni Silvian ja Rockyn kanssa
« Vastaus #1 : Joulukuu 11, 2011, 19:40:34 ip »

Hienoa kuulla että foorumista on todella ollut hyötyä! Itse en tosin tuohon tällä kertaa ole mitenkään osallistunut, mutta kunnia niille joille se kuuluu!
Kirjattu
Bezzera BZ07, OE Pharos, Mazzer MiniE, Aeropress, Hario Skerton, Hario Mini-Slim+, Wilfa WSCG-2 (Isomac Giada, Minimoka 203)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Ensiaskeleeni Silvian ja Rockyn kanssa
« Vastaus #2 : Joulukuu 11, 2011, 19:49:00 ip »

Ensin: Tervetuloa foorumille jäseneksi.

Hyvin olet läksyt lukenut kun noin kivuttomasti meni :)
Muistelenpa itseäni ja ensimmäistä konettani, ja markettipuruja, ei mennyt ihan oppikirjojen mukaan.

Jos vaahdotuskin jo sujuu, niin olet mielestäni aikast hyvin perillä siitä mitä teet.
Ei muuta kuin hyviä kahvittelu hetkiä!
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Ensiaskeleeni Silvian ja Rockyn kanssa
« Vastaus #3 : Joulukuu 11, 2011, 19:58:54 ip »

Huippua, tämä on rohkaiseva esimerkki kaikille, jotka luettuaan foorumia kokevat kynnyksen nousevan.

Eli kunhan tietää mitä tekee, on tuloskin  hyvä. Kerrohan jatkossakin alkutaipaleestasi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Ensiaskeleeni Silvian ja Rockyn kanssa
« Vastaus #4 : Joulukuu 12, 2011, 09:38:38 ap »

Kiva kuulla, että muutkin ovat avun saaneet.

Itse en olisi päässyt alkuun lainkaan ilman tätä foorumia, vaan olisin jäänyt siihen uskoon, että tätä nyt vaan ei voi oppia.

Itsekin aikoinani keittelin Silvialla ja sittemmin PID:itin sen. Oli iso apu.
Katsopas vielä täältä (jostakin) noita lämpösurffausjuttuja ja käyriä. Sanoisin, että Silvia on reilusti päälle 100 asteen tuossa mainitsemassasi lämmitys-syklin vaiheessa (valo sammuu + x sekuntia). Lämpö nimittäin nousee vielä termarin arvosta (noin 100 astetta) vielä valon sammumisen jälkeen.
Parempi paikka aloittaa uutto on ehkä siinä kohdassa, kun valo on ollut päällä x sekuntia. Tällöin osut ehkä helpommin tuonne 90 asteen kohdille.

Ainakin kandee kokeilla.

Olli

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=610.msg3425#msg3425

Muoks: Linkki
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 12, 2011, 16:15:47 ip kirjoittanut Tinuri »
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

TIT

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Ensiaskeleeni Silvian ja Rockyn kanssa
« Vastaus #5 : Joulukuu 12, 2011, 16:48:21 ip »

Opeteltavaa kyllä riittää, mutta mielenkiintoista  tämä on ollut. Rutiinit eivät ole vielä kovin hioutuneita ja kaikenlaisia pikku mokia on sattunut. Pahin oli, kun unohdin sulkea höyryventtiilin ennen kuin otin maitokannun höyryysputken alta pois, jolloin maitovaahtoa roiskui aika laajalle säteelle. Tämä tapahtui tietekin silloin kun esittelin perheelle, miten maitoa vaahdotetaan oikeaoppisesti.

30 s boilerin valon sammumisesta ei todella taida olla optimihetki uuton alkamiseen. Vaikka valumaika, joka on aika tarkkaan 25 s, on ok ja juoman ulkonäkökin on kunnossa, on maussa havaittavissa  kitkeryyttä.

Lämpötilakäyrien tutkiminen on vielä kesken - niitä on niin paljon, mutta asia alkaa hahmottua. Kuinkahan paljon tuo edellä ehdottu x sekuntia valon päälläoloaikaa ennen uuton aloitusta noin suurin piirtein  on :) ?

Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Ensiaskeleeni Silvian ja Rockyn kanssa
« Vastaus #6 : Joulukuu 12, 2011, 17:09:10 ip »

Kuinkahan paljon tuo edellä ehdottu x sekuntia valon päälläoloaikaa ennen uuton aloitusta noin suurin piirtein  on :) ?


En ihan tarkkaan muista, mutta 10 sekunnista voisi aloittaa ja sitten ehkä 5 seccaa lisää jne.
Aika nopsaan se lämmityssykli käy.

Voisi lähteä siitäkin, että mittaat valon päälläoloajan ja noin hiukan alle puolivälissä se voisi olla?
(siis jos koko "valoaika" on noin 30 sec, niin sitten laakastaan noin 10 - 15 sec kohilla.... ehkä.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso