Noniin, nyt on sitten myllykin (GVX-2) hommattu ja ensimmäiset pavut (Lavazza) jauhettu sekä kahvit keitetty. Nyt tekis mieli vaan jauhaa lisää ja lisää
Kyllähän se lopputulos kaukaisesti espressoa muistuttikin myös näillä laitteilla! Heti vaan synty pari tyhmää kysymystä: Miten pitkään jauhetut pavut säilyvät "hyvänä" tuossa myllyssä eli onko nyt illalla jauhetut pavut vielä juotavia huomenna vai heitänkö niillä vesilintua? Onko tuohon jauheen annosteluun jotain hyvää ohjetta vai pitääkö se vain harjoittelemalla löytää oikea annostelu? Näiden kysymysten jälkeen lupaan etsiä loput foorumin syövereistä. (täältä puuttuu sellaiset aivan aloittelijoille suunnatut näillä pääset alkuun -ohjeet)
Tähän jää kyllä melko helposti koukkuun kun koko ajan on opittavaa 
Joo, tervetuloa joukkoon. Ja sitten kysymyksiisi:
Se jauhettu kahvi ei pysy hyvänä myllyn säiliössä, eikä missään muuallakaan. Voit pitää reilusti papuja myllyn papusäiliössä (hopper), mutta jauha sen vain sen verran papuja, kuin tarvitset. Kuten OskuK sanoi, jauha vain se kahvallinen. Krupsilla kannattaa jauhaa himpun verran reilummin ja sitten antaa sen kahvisäiliön reunoihin tarttuneen pölyn jäädä niihin reunoihin. Älä siis koputtele säiliötä aivan tyhjäksi, vaan ole tyytyväinen, että suuri osa kitkeryyttä aiheuttavasta pölystä jää säiliön reunoihin ja sen voi siitä sitten heittää pois. Jotain hyötyä staattisesta sähköstä...
Sinulla on itse tamppaava kone, jossa on painekahva ja thermoblock-lämmityselementti. Siten monet hyvät ohjeet, joita olet jo kuullutkin, ovat varsin marginaalisia sinun kannaltasi katsottuna. 0,1 gramman tarkkuudella tapahtuva punnitseminen on varmasti tärkeää, mutta sinun laitteidesi kohdalla varsin epärelevanttia. Pelkästään thermoblockin lämpötilan epästabiilisuus vaikuttaa niin paljon, että 0,1 grammoilla ei ole järin suurta merkitystä.
Oikean annostuksen opit silmämääräisesti. Muista, että annostus riippuu myös kahvin laadusta, tuoreudesta, "rasvaisuudesta" ja vaikka mistä. Sen takia sinun kannattaa valita itsellesi yksi tai muutama lempipapu, joiden käyttäytymisen opit tuntemaan. Muistaakseni keittimesi ohje "kieltää" tamppaamisen. Tarkoitus on siis laittaa kahvisihti täyteen kahvia, napsutella reunoilta ja varmistaa, että sihti on täynnä ja sitten kiertää kahva sihteineen koneeseen. Ohjetta harvoin noudatetaan ja niinpä kahvia pikkuisen "tasoitellaan ja taputetaan", jotta saataisiin sihtiin enemmän tavaraa. Niin minäkin aine tein. Reipas ylitäyttö ja tanakka tamppaaminen johtaa kuitenkin koneen tukkeutumiseen. Kone siis surisee, mutta mitään ei tule ulos. Mutta on vain hyvä asia, jos keitin joutuu vähän "tekemään työtä" sen espresson uuttamisen eteen. Jos kahvi juoksee helposti ja nopeasti lirisevänä norona kuppiin, niin tulos on useimmiten huono. Sinun koneessasi (painekahva) tämä silmämääräinen uuton seuraaminen on vähän hankalaa, mutta kyllä siinäkin korva kertoo, onko kahvan kahvikakussa "vastustusta" koneen pumpulle vai löriseekö kuuma vesi löysän kahvipurun läpi.
Ai-niin. Nyt on puhuttu vain keittimestäsi. Muista, että myös mylly on säädettävä. Entä jos jauhatkin kahvin yhtä pykälää hienommaksi? Tai yhtä pykälää karkeammaksi, mutta yrität tunkea kahvaan enemmän kahvia ja ehkä vähän tampatakin, entä jos...
Kuten huomaat, sinulla on tässä muutama "liikkuva osa", joita joudut kokeilemaan. Oikea kombinaatio on se, jolla saat espressoa, mikä miellyttää sinua. Se on ainoa asia , millä on väliä.