Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)  (Luettu 16400 kertaa)

beginner

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« : Marraskuu 28, 2011, 14:11:15 ip »

Heipä hei!

Ja kuten otsikkokin jo vähän kertoo, olen täysi ummikko näissä asioissa...
Eilen kierrellessäni kauppaa silmiini iski alalaarissa Krups XP2240 yhdistelmäkeitin edulliseen hintaan ja pienen miettimisen jälkeen vekotin lähti mukaan. Vasta ostamisen jälkeen tajusin ottaa edes vähän asioista selvää ja huomasin mitä kaikkea espresson keittämisessäkin pitää ottaa huomioon. Tätä foorumia vähän selailtuani tuli väistämättä mieleen, että laitoinkohan rahani ihan turhuuteen vai voiko tuolla vehkeellä saada oikeasti jotain aikaiseksi? Kahvista ja varsinkin espressosta olen aina tykännyt ja jotenkin kaukaisena haaveena on aina ollut vähän monipuolisempi kahvinkeitin. Ja hyvänä harrastuksenahan tämä menisi :)
Mitä tulee kahvimyllyihin niin onko todella välttämätöntä ostaa joku +200€:n vehje vai voiko halpiksilla saada edes vähän sinnepäin olevaa espressoa? Budjetti on aika rajallinen :( (joulu on toki tulossa ;)) Onko valmisjauhetuista mihinkään?
Kiitoksia paljon vaivannäöstänne!
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 28, 2011, 17:10:32 ip kirjoittanut beginner »
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #1 : Marraskuu 28, 2011, 22:09:46 ip »


Yhdistelmäkeittimissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Mutta keskitytään nyt siihen laitteesi espressokeittimeen. Se on thermoblock-tekniikalla toteutettu kotikeitin, joita myös markettikeittimiksi kutsutaan. Syynä se, että niitä myydään mm. marketeissa. Ymmärtääkseni sinun keittimesi edustaa sellaista paremman sorttista markettikeitintä, et sinä rahojasi siinä mielessä hukkaan pistänyt. Pienen harjoittelun jälkeen opit saamaan espressoa, joka on parempaa, kuin monissa kahviloissa tarjotut kupposet.

Koneessasi on ns. painekahva, joten se ei ole niin hirmuisen tarkka jauhatuksen suhteen. Näin teknisesti ajatellen voit käyttää myös valmisjauhatuksia. Maun kannalta katsottuna mylly kannattaa hankkia. Saat silloin aina "tuoretta jauhatusta", minkä huomaat varmasti kahvin maussa. Eivätkä hyvin säilytetyt pavut vanhene siten, kuin valmisjauhatus.

200 eurolla saa hyviä myllyjä vaativampaankin käyttöön. Tällä palstalla on ollut kirjoittajia, joilla on ollut thermoblock-keittimen parina Krupsin Grindmaster (GVX-2 tms.) mylly. Ovat pitäneet myllyä sopivana parina juuri tuollaiselle markettikeittimelle. Krupsin myllyn hinnat pyörivät 50-60 euron hujakoilla. Se on halvin mylly, joka "toimii". Ei kelpaa vaativaan käyttöön, mutta omankin kokemukseni mukaan riittää sinun keittimellesi. Mutta hanki nyt tosissaan se mylly, vaikutus lopputulokseen on niin suuri. Älä osta sellaista propellimyllyä, jossa nopeasti pyörivä leikkuri hakkaa kahvin pieneksi. Sellainen ei ole hyvä.  Ja jos oikein innostut harrastuksesta, niin sittenhän taivas on rajana...
     
Kirjattu

beginner

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #2 : Marraskuu 28, 2011, 22:38:13 ip »

Paljon kiitoksia vastauksesta! Mitäs tuo thermoblock-tekniikka ihan kansankielellä tarkoittaa ja miten se eroaa muista? Oisko (linkki)vinkkejä papujen ostoon?
e. Tästä vois helpostikin syntyä uusi harrastus kunhan pääsee vähän edes jyvälle.
e2. Mistäs noita myllyjä kannattas etsiä? :)
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 28, 2011, 22:45:31 ip kirjoittanut beginner »
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #3 : Marraskuu 28, 2011, 23:13:29 ip »

Opettele ensin käyttämään laitettasi jollain halpispavulla. Osta Lidlin Espressopapuja yksi pussillinen. Niillä on hyvä harjoitella. Sitten voit kokeilla suurten Citymarkettien papuvalikoimia. Parhaissa on melko hyvät valikoimat, joskus aika tuorettakin. Tuoreus on tärkeää pavuissa. Suomalaisia nettikauppoja löytyy muutamia (etsi haulla) samoin ulkomaalaisia nettikauppoja. Omalla paikkakunnallasi saattaa olla tarjolla useampiakin pienpaahtimoiden tuoreita papuja.

Myllyn suhteen voisi vastata näppärästi, että helpoin paikka etsiä Krupsin myllyä on jokin kodinkoneita myyvä kauppa. Niitä on näkynyt Cittareissa, Anttiloissa, Kodin Ykkösissä, jne. Ainakin osa Helsingin ja Espoon Prismoista myy sitä hintaan 49,95 (Krups GVX242), Gigantin nettikaupassa 48 euroa + toimituskulut, jne, jne.

Tuon näköinen se vehje on:

http://www.prisma.fi/market/prisma?a_Visit:tuote=roffzxozjtg7i9z5&kategoriaTunniste=ErikKeitti%C3%B6kon&path=Kodintekniikka%2FKeitPienkoneet%2FErikKeitti%C3%B6kon&osuuskauppa=HOK-ELANTO&hakusana=krups*&pageName=Hakutulos
        
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 28, 2011, 23:25:59 ip kirjoittanut cartman »
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #4 : Marraskuu 28, 2011, 23:23:29 ip »


Ai-niin, se Thermoblock... Keittimen on kuumennettava vettä. Siihen hommaan voidaan käyttää esim. boileria (boilerkeitin). Thermoblock-keittimet käyttävät kuumentamiseen ns. putkivastusta. Vesi työnnetään kuuman putken läpi, kylmää sisään-kuumaa ulos -periaatteella. Thermoblock-keittimen lämpötilan stabiilisuus on yleensä boilerkeitintä huonompi. Lämpötila "vaeltaa". Jos teet kymmenen shottia, saat pari oikein hyvää, pari aivan kamalaa ja loput siltä väliltä. Thermoblock-tekniikalla tehtyjä laitteita on tietenkin erilaisia ja eri tasoisia, paremmissa koneissa on paremmat sisuskalut ja halvimmissa sitten halvimmat mahdolliset osat. Mutta tätä sinun on nyt turha pohtia, olet jo ostanut keittimen. Opettele nyt käyttämään sitä, mitä sinulla on ja keittele itsellesi paljon hyviä espressoja.

     
Kirjattu

beginner

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #5 : Marraskuu 29, 2011, 12:36:28 ip »

Olen jo huomattavasti viisaampi, kiitos! :)
Pitänee suunnata lähimpään kodinykköseen ja käydä poistamassa tuommoinen mylly niin pääsee jauhamaan. Kysymyksiä vielä varmaan tulee mieleen myöhemmin, täytyy selailla foorumia vielä tarkemmin.
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #6 : Marraskuu 29, 2011, 14:00:37 ip »

Itselläni oli myös paritonninen kombokrupsi. Suosittelen erittäin lämpimästi myllyn hankintaa ja vaikkapa tuo Krupsin "Grindmaisteri" käy ihan hyvin alkuun. Jos budjetissa tekee oikein tiukkaa, painekahvallisen kanssa pärjää auttavasti jopa "silppurimyllyllä" (hintaluokka n. 25 euroa), mutta semmoisella vakiotu jauhatustulos on aika vaikea saavuttaa, mikä vaikeuttaa tasalaatuisuuden oppimista.

Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

beginner

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #7 : Marraskuu 29, 2011, 21:03:43 ip »

Noniin, nyt on sitten myllykin (GVX-2) hommattu ja ensimmäiset pavut (Lavazza) jauhettu sekä kahvit keitetty. Nyt tekis mieli vaan jauhaa lisää ja lisää :) Kyllähän se lopputulos kaukaisesti espressoa muistuttikin myös näillä laitteilla! Heti vaan synty pari tyhmää kysymystä: Miten pitkään jauhetut pavut säilyvät "hyvänä" tuossa myllyssä eli onko nyt illalla jauhetut pavut vielä juotavia huomenna vai heitänkö niillä vesilintua? Onko tuohon jauheen annosteluun jotain hyvää ohjetta vai pitääkö se vain harjoittelemalla löytää oikea annostelu? Näiden kysymysten jälkeen lupaan etsiä loput foorumin syövereistä. (täältä puuttuu sellaiset aivan aloittelijoille suunnatut näillä pääset alkuun -ohjeet)
Tähän jää kyllä melko helposti koukkuun kun koko ajan on opittavaa :D
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2078
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #8 : Marraskuu 29, 2011, 21:16:13 ip »

Miten pitkään jauhetut pavut säilyvät "hyvänä" tuossa myllyssä eli onko nyt illalla jauhetut pavut vielä juotavia huomenna vai heitänkö niillä vesilintua? Onko tuohon jauheen annosteluun jotain hyvää ohjetta vai pitääkö se vain harjoittelemalla löytää oikea annostelu?


Kyllä ne muutaman päivän siellä säilyvät, mutta papuja voi laittaa myös annos kerrallaan myllyyn ja jauhaa mylly aina tyhjäksi ja punnita jauhettu määrä tarkkuusvaa'alla. Vaa'an hankkiminen on oikeastaan välttämätön, jos haluaa oppia jonkinlaisen rutiinin ja päästä jonkinlaiseen toistettavuuteen.
Halpismyllyjen kohdalla kannattaa tutustua WDT-tekniikkaan, siinä hieman kotiläksyä mitä se tarkoittaa  :D
Harjoituspavuiksi käy tietenkin halvat valtamerkit, mutta kunnon laatupavuista syntyy se kunnon kahvi (oikeastaan sääntö numero 1)  :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2503
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #9 : Marraskuu 29, 2011, 21:20:04 ip »

Onko tuo mylly jauhettava aina tyhjäksi? Normaalisesti ei jauheta kuin se kahvallinen...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #10 : Marraskuu 29, 2011, 21:22:39 ip »

joo; 0,1 grammavaaka on näppärä alku tasalaatua etsiskellessä. espresson uuttosuhteista en sano mitään, kun en osaa.
jauhetut purut kannattaa käyttää 2 minuutin kuluessa. sitten alkaa hallitsematon hapettumisrosessi hapattamaan jauhetta ja aromit karkaa tuulen mukana. joskin sitten avattu tiiliskivi meiran reilua (sahan)purua säilyy siskon kaapin ylähyllyn perällä helposti puolikin vuotta....... :P
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #11 : Marraskuu 29, 2011, 21:38:52 ip »

Halpismyllyjen kohdalla kannattaa tutustua WDT-tekniikkaan, siinä hieman kotiläksyä mitä se tarkoittaa  :D

Keittimessä taisi olla painekahva? Taitaa WDT tällöin vaikuttaa ±0 lopputulokseen.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #12 : Marraskuu 29, 2011, 22:01:41 ip »

Noniin, nyt on sitten myllykin (GVX-2) hommattu ja ensimmäiset pavut (Lavazza) jauhettu sekä kahvit keitetty. Nyt tekis mieli vaan jauhaa lisää ja lisää :) Kyllähän se lopputulos kaukaisesti espressoa muistuttikin myös näillä laitteilla! Heti vaan synty pari tyhmää kysymystä: Miten pitkään jauhetut pavut säilyvät "hyvänä" tuossa myllyssä eli onko nyt illalla jauhetut pavut vielä juotavia huomenna vai heitänkö niillä vesilintua? Onko tuohon jauheen annosteluun jotain hyvää ohjetta vai pitääkö se vain harjoittelemalla löytää oikea annostelu? Näiden kysymysten jälkeen lupaan etsiä loput foorumin syövereistä. (täältä puuttuu sellaiset aivan aloittelijoille suunnatut näillä pääset alkuun -ohjeet)
Tähän jää kyllä melko helposti koukkuun kun koko ajan on opittavaa :D

Joo, tervetuloa joukkoon. Ja sitten kysymyksiisi:

Se jauhettu kahvi ei pysy hyvänä myllyn säiliössä, eikä missään muuallakaan. Voit pitää reilusti papuja myllyn papusäiliössä (hopper), mutta jauha sen vain sen verran papuja, kuin tarvitset. Kuten OskuK sanoi, jauha vain se kahvallinen. Krupsilla kannattaa jauhaa himpun verran reilummin ja sitten antaa sen kahvisäiliön reunoihin tarttuneen pölyn jäädä niihin reunoihin. Älä siis koputtele säiliötä aivan tyhjäksi, vaan ole tyytyväinen, että suuri osa kitkeryyttä aiheuttavasta pölystä jää säiliön reunoihin ja sen voi siitä sitten heittää pois. Jotain hyötyä staattisesta sähköstä...

Sinulla on itse tamppaava kone, jossa on painekahva ja thermoblock-lämmityselementti. Siten monet hyvät ohjeet, joita olet jo kuullutkin, ovat varsin marginaalisia sinun kannaltasi katsottuna. 0,1 gramman tarkkuudella tapahtuva punnitseminen on varmasti tärkeää, mutta sinun laitteidesi kohdalla varsin epärelevanttia. Pelkästään thermoblockin lämpötilan epästabiilisuus vaikuttaa niin paljon, että 0,1 grammoilla ei ole järin suurta merkitystä.

Oikean annostuksen opit silmämääräisesti. Muista, että annostus riippuu myös kahvin laadusta, tuoreudesta, "rasvaisuudesta" ja vaikka mistä. Sen takia sinun kannattaa valita itsellesi yksi tai muutama lempipapu, joiden käyttäytymisen opit tuntemaan. Muistaakseni keittimesi ohje "kieltää" tamppaamisen. Tarkoitus on siis laittaa kahvisihti täyteen kahvia, napsutella reunoilta ja varmistaa, että sihti on täynnä ja sitten kiertää kahva sihteineen koneeseen. Ohjetta harvoin noudatetaan ja niinpä kahvia pikkuisen "tasoitellaan ja taputetaan", jotta saataisiin sihtiin enemmän tavaraa. Niin minäkin aine tein. Reipas ylitäyttö ja tanakka tamppaaminen johtaa kuitenkin koneen tukkeutumiseen. Kone siis surisee, mutta mitään ei tule ulos. Mutta on vain hyvä asia, jos keitin joutuu vähän "tekemään työtä" sen espresson uuttamisen eteen. Jos kahvi juoksee helposti ja nopeasti lirisevänä norona kuppiin, niin tulos on useimmiten huono. Sinun koneessasi (painekahva) tämä silmämääräinen uuton seuraaminen on vähän hankalaa, mutta kyllä siinäkin korva kertoo, onko kahvan kahvikakussa "vastustusta" koneen pumpulle vai löriseekö kuuma vesi löysän kahvipurun läpi.

Ai-niin. Nyt on puhuttu vain keittimestäsi. Muista, että myös mylly on säädettävä. Entä jos jauhatkin kahvin yhtä pykälää hienommaksi? Tai yhtä pykälää karkeammaksi, mutta yrität tunkea kahvaan enemmän kahvia ja ehkä vähän tampatakin, entä jos...

Kuten huomaat, sinulla on tässä muutama "liikkuva osa", joita joudut kokeilemaan. Oikea kombinaatio on se, jolla saat espressoa, mikä miellyttää sinua. Se on ainoa asia , millä on väliä.
             
Kirjattu

beginner

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #13 : Marraskuu 29, 2011, 22:30:08 ip »

Vau, kiitos kaikille tyhjentävistä vastauksista! Ja en nytkään jauhanut kuin sen minimimäärän mitä tuon myllyn asetuksiin pysty laittamaan. Kyllä näillä ohjeilla jo aika pitkälle pääsee!
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2078
Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
« Vastaus #14 : Marraskuu 30, 2011, 08:31:11 ap »

Keittimessä taisi olla painekahva? Taitaa WDT tällöin vaikuttaa ±0 lopputulokseen.

Ai siinä onkin painekahva, ok  :D. No sitten vaan poraa ja dremeliä käteen ja painehärdellit pois  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600