Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?  (Luettu 26524 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #30 : Tammikuu 05, 2016, 22:21:31 ip »

Paahdettu lokakuu 2015.
Ei paha.

Jäihän tuosta Osku vahingossa hymiö pois, jäihän?  ;)
3kk vanhasta (tai edes yli kuukauden vanhasta paahdosta) ei kannata maksaa mitään.
Nykyisin niin helposti saa tuoretta paahtoa.... jnejne...

Eikös sellaista tummaa paahtoa saa myös ainakin Kaffalta ja Cafetorialta? En ole kyllä ihan varma, kun kumpikaan ei ole viime vuosina ollut ihan ylimmäisiä suosikkejani.
Kaffan kesäkahviblendi oli kyllä (vaikkakin pakon edessä ostettuna) kerrassaan positiivinen marjayllätys. Jopa niin postitiivinen yllätys, että taisin jopa muokata käsitystäni Kaffasta paljon aikaisempaa parempaan suuntaan.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #31 : Tammikuu 05, 2016, 23:54:11 ip »

No ei toi 3 kk paha ole minustakaan italopaahdoksi. Riippuu miten varastoitu mutta joskus nuo kyllä kestävät aikaa, etenkin jos robustaa on seassa.
Italialaiset taitaa hyvin tummat paahdot, joten ostan niitä mielummin itsekin. Mutta fakta tosiaan että 3 kk vanha kilon pussi mitä tahansa kahvia on kyllä riskiostos.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #32 : Tammikuu 06, 2016, 00:54:58 ap »

Mutta fakta tosiaan että 3 kk vanha kilon pussi mitä tahansa kahvia on kyllä riskiostos.

Pelottava ajatuskin. Minulla menee vuosien taakse kun viimeksi sellaista olen omaa koneeseeni laittanut. Oli jopa täysin eri keitin kuin tämä nykyinen...  ;)

Mutta ei tästä tietenkään sen suurempaa väittelyä kannata aloittaa. Jokaisen oma maku on melko lailla henkilökohtainen.  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #33 : Tammikuu 06, 2016, 13:53:17 ip »

Minulla on välissä 3kk vanhaa papua, josta saa kyllä ihan juotavaa kahvia. Heti tuoreeltaan kun laittaa pakastimeen -20 asteeseen, niin ihan juotavana pysyy. Toki sen jo huomaa, ettei papu ihan tuore ole, mutta ei se mikään juomakelvoton ole kun heti DHL kuskin kädestä laittaa lähetyksen pakastimeen.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #34 : Tammikuu 06, 2016, 20:56:16 ip »

Tässä katsellut vaahdotusvideoita, että oppisin vihdoin vaahdottamaan hieman paremmin vaikka en itse maitokahveja juurikaan juo. Vieraat kuitenkin melkein aina pyytävät cappucciinon kun näkevät koneen.

Noissa kaikissa videoissa joissa jotain on mainittu maidon suhtedsta kahviin on kyllä tuo 1 osa kahvia ja kaksi osaa maitoa. Maito joko suoraan vaahtona, tai siten, että kuumaa maitoa yksi osa ja sellaista vahvaa vaahtoa yksi osa.

Kyllä tuo vahvempi malli on omaan suuhunikin parempi.

https://youtu.be/ddCsyIyY1r8
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #35 : Tammikuu 07, 2016, 10:07:40 ap »

Minulla on välissä 3kk vanhaa papua, josta saa kyllä ihan juotavaa kahvia. Heti tuoreeltaan kun laittaa pakastimeen -20 asteeseen, niin ihan juotavana pysyy.

Tuoreeltaan heti pastettu 3kk vanha papu nyt on ihan totaalisen eriasia kuin huoneenlämmössä ollut. Jari tuskin viittasi pakastettuun papuun.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 185
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #36 : Tammikuu 07, 2016, 11:02:00 ap »

"Joskus olen muuten nähnyt jollain foorumilla (täällä tai todnäk. HB:ssä en muista tähän hätään) linkin Italian papuja myyvästä postimyyntifirmasta, joka listasi sivuillaan paahtopäivät (tai ehkä vaihtoehtoisesti saapumispäivät?). Ei kukaan muu satu tietämään, mistä firmasta on kyse? Kyllä siitä kai voisi olla jollekin iloa..."

http://www.kaffeezentrale.de ilmoittaa "MHD 10.2017". Siitä sitten 2 vuotta pois. Tuntuu pitävän yhtä pakettimerkintöjen kanssa.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #37 : Tammikuu 07, 2016, 12:11:35 ip »

^ Tuo on kyllä ihan pätevän oloinen kauppa. Postikulutkin varsin asialliset.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #38 : Tammikuu 07, 2016, 12:43:25 ip »

"Joskus olen muuten nähnyt jollain foorumilla (täällä tai todnäk. HB:ssä en muista tähän hätään) linkin Italian papuja myyvästä postimyyntifirmasta, joka listasi sivuillaan paahtopäivät (tai ehkä vaihtoehtoisesti saapumispäivät?). Ei kukaan muu satu tietämään, mistä firmasta on kyse? Kyllä siitä kai voisi olla jollekin iloa..."

http://www.kaffeezentrale.de ilmoittaa "MHD 10.2017". Siitä sitten 2 vuotta pois. Tuntuu pitävän yhtä pakettimerkintöjen kanssa.

Ööh, arvoin tuolta Kimbon. Missä tuo päiväys?

http://www.kaffeezentrale.de/kaffeemarken/kimbo-espresso/kimbo-extreme-espresso-kaffee-1-kg.html

Edith: löysin ;-)  "MHD 01.2017"
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #39 : Elokuu 24, 2016, 10:56:37 ap »

Käväisi eilen tutustumassa Turussa sijaitsevaan Sergio's nimiseen italiaanoravintolaan. Kahvin keittäjä laittoi sinkku espresson 6-7 g pavuista. Tamppaus Mazzerin myllyssä kiinteästi olevalla tampperilla. (Suodatinpidike laitettiin tampperin alle ja pidikettä nostamalla tamppaus). Arvioisin noin 1-2 kg painolla. Uutosaika noin 20 s ja ihan juotavaa kahvuia saatiin aikaiseksi. Cappu tehdään sinkku espressosta. Pavut tulevat keski-Italiasta noin 3 kk välein. Voisi myydä kilon pussin 20€:lla. Lupasin palata asiaan.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #40 : Elokuu 24, 2016, 12:02:34 ip »


Cappu tehdään sinkku espressosta.

Edelleenkin. Onko sillä väliä kummasta se tehdään, kunhan maidon ja kahvin suhde on sama? Jos tekee tupla espresson ja laittaa tuplasti maitoa, niin mikä ero?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #41 : Elokuu 24, 2016, 14:32:41 ip »

Teoriassa kai ei. Mut mun mielestä käytännössä on isokin ero.

Baristakisoissahan nää tehdään muistaakseni sinkkuihin, 150-180ml kuppeihin ja sentin huppu.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #42 : Elokuu 24, 2016, 14:59:04 ip »

Minun näkemykseni mukaan olennaista ei ole maidon ja kahvin suhde itseisarvona, vaan se että tuote maistuu lähtökohdat huomioiden mahdollisimman hyvältä. Tummempien paahtojen kanssa tuplaesso standardimaitoannokseen tuottaa toisinaan karmean makuisen cappun. Silloin sinkkucappu saattaa toimia paremmin (tuskin silloinkaan välttämättä hyvältä maistuu, mutta toivottavasti siedettävämmältä). Vaaleat paahdot taas jäävät melko helposti maidon jalkoihin, jolloin tupla on lähes pakollinen, ellei sitten kokonaan jätetä maitoa pois... Makuasioita, makuasioita...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #43 : Elokuu 24, 2016, 15:01:20 ip »

Edelleenkin. Onko sillä väliä kummasta se tehdään, kunhan maidon ja kahvin suhde on sama? Jos tekee tupla espresson ja laittaa tuplasti maitoa, niin mikä ero?

Et siis näe esim. Granden ja trentan välillä eroa? ::)

toma: Nykyäänhän toi on korvattu ns. milk coursella, jossa on vaan yksi espresso ja jokin määrä maitoa. Toi alkuperänen on kyllä silti imo paras juoma. Gibraltaritkin on kyllä hyviä..
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #44 : Elokuu 24, 2016, 17:06:42 ip »

Minun näkemykseni mukaan olennaista ei ole maidon ja kahvin suhde itseisarvona, vaan se että tuote maistuu lähtökohdat huomioiden mahdollisimman hyvältä.

Nimenomaan täsan näin. Se oikea suhde on etsittävä joka pavulle. Lisäksi samaa papuakin voi tehdä vähän erilailla ja sen mukaan se optimaalinen maitosuhde löytyy aina.

Lähinnä häen sitä, että se optimaalinen suhde (makuasia toki) on aina olemassa. On järjetöntä alkaa kinata pitääkö hyvä kapu tehdä sinkkuun vai tuplaan, kun kyse on nimenomaan siitä kuinka paljon sitä kahvia tahtoo juoda.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 24, 2016, 17:11:59 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini