Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?  (Luettu 26523 kertaa)

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« : Marraskuu 24, 2011, 18:54:11 ip »


En ole kummoinen italo-traditionalisti  kahvin suhteen. (Kaikkea muuta) Valmistinkin itselleni cappuccinon laiskasti tuplasatsina, kun koneessa oli nakukahva kiinni. Vaahdotukset ja kaadot sujuivat ihan mukiinmenevästi (hehehehe), maito oli sikäli vaahtoisaa että helpompi on puhua cappuccinosta kuin caffe lattesta. Tovi sitten läjän sinkkucappuccinoja valmistaneena tajusin äkisti, että koon tuplauksen myötä tuotteen estetiikasta katoaa kuitenkin jotain.

En tarkoita ulkonäköä, vaan jotain syvemmällä juoman olemuksessa olevaa asiaa. Huomasin sen myös tuotetta siemaillessani. Hyvää se oli ja pehmeää, ei käy kiistäminen. Mutta jotain siitä mahtavuudesta, jota sisältyy "klassiseen cappuccinoon" taisi kadota. Ja klassisia juomiahan lotaisisi tietysti ilolla kaksi peräkkäin. ;-)

Mikä on se esteettinen taika, joka katoaa kun ne kaksi cappuccinoa laskeekin samaan saaviin?

Johtaakohan tämä siihen että lopulta mulla on Ponte Vecchio Lusso, jolla vetelen juomia, jotka ovat isompia kuin sinkku ja pienempiä kuin tupla?
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #1 : Marraskuu 24, 2011, 19:58:44 ip »

Määritelläänpä nyt estetiikka ensin.

En ota kantaa vielä estetiikkaan mutta itsekään en pidä tuplacappuccinosta, en sitten alkuunkaan. Cappuccino sellaisenaan on kelpo esimerkki Pikku prinssi-kirjan "ei mitään poistettavaa, ei mitään lisättävää"-viisaudesta.

Lisäksi tuo huoleton extrashotti-ajatus vaarantaa mielestäni espresson integriteetin. Ei ne pahus niin vaan valu koneesta. Tästä tulee mieleen myös vehtaaminen ristrettojen, lungojen yms. hÖmpötysten kanssa.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #2 : Heinäkuu 31, 2014, 22:56:29 ip »

Vihdoinkin asiaa! Vaan en ymmärrä. Cappucinon klassillinen koostumus on 1/3 espressoa ja 2/3 höyrystettyä ja vaahdotettua maitoa. Kupin koko lienee 150-180 ml. Jos haluaa kupillisen cappucinoa, niin yhdellä 25-30 ml espressolla saa alle desin juotavaa. Mutta tuplalla kupin täyteen. Vai mikä on oikeaoppisen cappucinon valmituksen määritelmä?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #3 : Heinäkuu 31, 2014, 23:18:04 ip »

Kyllä minäkin olen aina tuplan (50-60ml) capuun valuttanut. Se on sitten toinen juttu lähenteleekö se minun tiputtama millään lailla sitä täydellisen määrettä. Maidosta tulee aina sellaista kun sattuu tulemaan. Olen surkea vaahdottaja.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #4 : Heinäkuu 31, 2014, 23:45:55 ip »

Olen surkea vaahdottaja.

Samat sanat. Pitäisi aina ostaa samaa maitoa, ja vaahdottaa aina sama määrä, niin olisi joku mahdollisuus vakioda toimintaa.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #5 : Elokuu 01, 2014, 09:42:17 ap »


Cappucinon klassillinen koostumus on 1/3 espressoa ja 2/3 höyrystettyä ja vaahdotettua maitoa. Kupin koko lienee 150-180 ml. Jos haluaa kupillisen cappucinoa, niin yhdellä 25-30 ml espressolla saa alle desin juotavaa. Mutta tuplalla kupin täyteen. Vai mikä on oikeaoppisen cappucinon valmituksen määritelmä?

Olen kuullut noista kaputsiinon tuplista jo niin monta määritelmää, että ei enää kiinnosta. Joko kahvi tuplana, maito ja kahvi tuplana tai sitten molemmat tuplana on cafe latte. Kansainvälisesti levinnyt amerikkalaistyylinen kapu on silti käytännössä runsasmaitoisempi kuin italialainen ja latte tarkoittaa samassa slangissa että maitoa on vain enemmän.

Itse tykkään itsetekeminäni sekä amerikkalaisesta kapusta, että italaialaisesta. Jos tahtoo enemmän juotavaa, niin madon määrä on amerikkalaisesti reilumpi per kahviannos ja jos vähemmän, niin tuo 1/3 kaikkea (kahvi, vaahto, maito) on oikein hyvä. Molemmat teen aina tuplana, kun ei jaksa erikseen säätää sinkkutekemisiä. Tärkeää on vain tehdä se kahvi eritavalla molempiin versioihin. 1/3 kaikkea suhteessa se kahvin on suhteellisen lähellä hyvää espressoa, kun taas amerikkaversiossa mausta tulee liiankin pyöreän maitoista, jos siitä ei tee aavistuiksen tavanomaista kirkerämpää.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #6 : Tammikuu 04, 2016, 18:07:08 ip »

Tässä muutaman kerran joulun alla katsonut vierestä kun seurueessa moni tilaa Cappuccinoa, niin barista on tiputtanut tuplasihdillä kahteen kuppiin espresson, sitten kuitenkin se 120-150 ml kuppi täyteen maitovaahtoa. Eli espresson suhde maitoon on ollut enempikin 1/6 tai enempikin. Ei kait noin laiha kahvi/maitosuhde vastaa edes lattea.

Itse juon tuota hyvin harvakseltaan, mutta kun sitä itse tee, niin about 1/3 teen espressoa ja maitovaahtoa. Se nyt kuitenkin vielä etäisesti maistuu kahvilta.

Mitäs palstan Cappumiehet ja naiset on asiasta mieltä. Voiko jonkun 1/8 suhtella olevan juoman vielä laskea cappucciinoksi? Omasta mielestäni se on jo laiha jppa latteksi.

Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #7 : Tammikuu 04, 2016, 18:43:38 ip »


Mitäs palstan Cappumiehet ja naiset on asiasta mieltä. Voiko jonkun 1/8 suhtella olevan juoman vielä laskea cappucciinoksi? Omasta mielestäni se on jo laiha jppa latteksi.

"Latte"-niminen juoma on jenkkien keksintöä ja se voi tietty olla ihan mitä tahansa.

Italialaista capuccinoa tuo ei kyllä minusta ole, mutta jenkeistähän toi capuccino/latte kulttuuri ja jako kuitenkin on enimmäkseen otettu tänne. Siellä se capukin voi olla vähän mitä vaan. Ja onkin. Ei noita mikään laki kuitenkaan määrää.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 04, 2016, 19:20:10 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #8 : Tammikuu 04, 2016, 19:53:22 ip »

ON.

Tuolta kun hakee nuotit, niin ei voi mennä mittasuhteet pieleen.

http://www.espressoitaliano.org/en/The-Certified-Italian-Cappuccino.html
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #9 : Tammikuu 04, 2016, 20:03:45 ip »

...niin tuo 1/3 kaikkea (kahvi, vaahto, maito) on oikein hyvä...

MIstä tuo 1:1:1 on oikein lähtöisin? (vs. http://www.espressoitaliano.org/en/The-Certified-Italian-Cappuccino.html)

Itse tykkään sellaisesta paksuhkon maalin kaltaisesta maidosta. Kuppiin kaadettaessa tuollaisesta tavarasta muodostuu n.2cm paksuinen mikrovaahtokerros, jonka alla on sitten maito/espresso -seos. En osaa suhteista saonoa, mutta tuo 1:1:1 ei kyllä oikein toteudu tuolla menetelmällä. Sellaisesta vaahtohötöstä a'la U.S.A en juurikaan tykkää.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #10 : Tammikuu 04, 2016, 20:17:17 ip »

MIstä tuo 1:1:1 on oikein lähtöisin?

Italiassa kuullut, mutta siis kaikkiallahn noi vaihtelee ja joka kylässä tehään miten sattuu.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #11 : Tammikuu 04, 2016, 21:07:53 ip »

"Latte"-niminen juoma on jenkkien keksintöä ja se voi tietty olla ihan mitä tahansa.

Tai oikeastaan, onhan se "latte" ihan italialainen juoma. Kahvia siihen ei kuitenkaan kuulu.  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #12 : Tammikuu 04, 2016, 21:15:59 ip »

Minua kiinostaa kovin italialainen resepti, joten tilasin Has Bean'lta 7g vst-sihdin. Kysymys on myös osaamisesta & taidosta; jos osaa perusasiat, sitten voi kokeilla rajoja.  Rocketin mukana tullut 1 kupin suodattimeen tulee ahtaa min 9g, jotta tamppaus olisi mahdollista. Juon mielelläni 2-3 cappua viikonlopun aamuina, joten koolla on väliä. Seuraavaksi tilaan papuja, mielellään 10% robustaa, loput arabicaa. Ehkä jotain Sisiliasta...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #13 : Tammikuu 04, 2016, 21:41:08 ip »

MIstä tuo 1:1:1 on oikein lähtöisin? (vs. http://www.espressoitaliano.org/en/The-Certified-Italian-Cappuccino.html)

Itse tykkään sellaisesta paksuhkon maalin kaltaisesta maidosta. Kuppiin kaadettaessa tuollaisesta tavarasta muodostuu n.2cm paksuinen mikrovaahtokerros, jonka alla on sitten maito/espresso -seos. En osaa suhteista saonoa, mutta tuo 1:1:1 ei kyllä oikein toteudu tuolla menetelmällä. Sellaisesta vaahtohötöstä a'la U.S.A en juurikaan tykkää.

Eli yksi osa kahvia ja neljä osaa maitoa olisi tuon mukaan aikea määrä. Olen aika monessa muussa paikkaa törmännyt perussääntöön, että yksi osa kahvia ja kaksi osaa maitoa. Ok, silloin nuo kuppilat on oikeassa ja minä väärässä.

Jatkan silti tuon väärän !capun juontia koska se on maultaan vieä kahvia, eikä pelkkää maitoa.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
« Vastaus #14 : Tammikuu 04, 2016, 21:48:35 ip »

Eli yksi osa kahvia ja neljä osaa maitoa olisi tuon mukaan aikea määrä.

Ymmärsinkö oikein, että neljä osaa vaahdotettuna?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini